Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Νέα ερευνητική προσπάθεια προσπαθεί να εξαφανίσει τη κλιματική αλλαγή μέσα από τη θάλασσα (βίντεο)

Τεχνολογία μεγάλης κλίμακας φιλτραρίσματος του νερού των ωκεανών.

Ένα πρωτοποριακό έργο για την απορρόφηση άνθρακα από τη θάλασσα ξεκίνησε να λειτουργεί στη νότια ακτή της Αγγλίας. Το μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, γνωστό ως SeaCURE, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Βρετανίας ως μέρος της αναζήτησής της για τεχνολογίες που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή.Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος ότι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η εκπομπή αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα και είναι άμεση ανάγκη η μείωση των εκπομπών αυτών των αερίων.Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι μέρος της λύσης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη… σύλληψη ορισμένων από τα αέρια που έχουν ήδη απελευθερωθεί και κυρίως του άνθρακα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται διαφόρων ειδών τεχνολογίες για τη «δέσμευση άνθρακα» όπως αποκαλείται αυτή η διαδικασία κάποιες εκ των οποίων προσπαθούν να συλλάβουν τον άνθρακα είτε στην πηγή της εκπομπής του είτε αργότερα από τον αέρα.Αυτό που κάνει το πρόγραμμα SeaCure ενδιαφέρον είναι ότι δοκιμάζει εάν θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό να τραβήξει τον άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από τη θάλασσα, καθώς υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο νερό παρά στον αέρα. Για να φτάσει κάποιος στην είσοδο του έργου πρέπει να πάει από το πίσω μέρος του Κέντρου Θαλάσσιας Ζωής Weymouth και να περάσει μπροστά από μια πινακίδα που λέει «Προσοχή: Τα χέλια Moray μπορεί να σας δαγκώσουν».Υπάρχει λόγος που αυτό το πρωτοποριακό έργο τοποθετήθηκε εδώ. Είναι ένας σωλήνας που περιστρέφεται κάτω από μια πετρώδη παραλία και βγαίνει στη Μάγχη, ρουφώντας το θαλασσινό νερό και το φέρνει στην ξηρά. Το έργο προσπαθεί να βρει εάν η αφαίρεση του άνθρακα από το νερό μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα. Το SeaCURE επεξεργάζεται το θαλασσινό νερό για να αφαιρέσει τον άνθρακα πριν το αντλήσει ξανά στη θάλασσα για να απορροφήσει εκ νέου μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.«Το θαλασσινό νερό έχει πολύ άνθρακα σε σύγκριση με τον αέρα, περίπου 150 φορές περισσότερο. Αλλά έχει διαφορετικές προκλήσεις, οι ενεργειακές απαιτήσεις για την παραγωγή των προϊόντων που χρειαζόμαστε για να το κάνουμε αυτό από το θαλασσινό νερό είναι τεράστιες» ανέφερε στο BBC ο Τομ Μπελ από το Θαλάσσιο Εργαστήριο του Πλίμουθ μέλος της επιστημονικής ομάδας του SeaCURE.Προς το παρόν, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αφαιρεί αυτό το πιλοτικό έργο είναι μικρή, το πολύ 100 μετρικούς τόνους ετησίως, δηλαδή λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκπέμπει ένα εμπορικό αεροπλάνο που διασχίζει τον Ατλαντικό. Αλλά δεδομένου του μεγέθους των ωκεανών του κόσμου, όσοι βρίσκονται πίσω από το SeaCURE πιστεύουν ότι έχει δυνατότητες.

 

Στην έκθεση της προς την κυβέρνηση της Βρετανίας η επιστημονική ομάδα του SeaCURE αναφέρει ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί μαζικά για να αφαιρεί 14 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στόχος που για να πιαστεί θα πρέπει να επιτευχθεί επεξεργασία του 1% του νερού των ωκεανών της Γης. Προφανώς αν δεν υπάρξει περιορισμός των εκπομπών βλαβερών αερίων και διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και αν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιηθεί δεν θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μια ομαλή κλιματική κατάσταση στον πλανήτη.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1946966/nea-ereynitiki-prospatheia-prospathei-na-exafanisei-ti-klimatiki-allagi-mesa-apo-ti-thalassa-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Η κλιματική αλλαγή διασπείρει στην Ευρώπη έναν επικίνδυνο για τον άνθρωπο μύκητα.

Σύμμαχος του Ασπέργιλλου οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο περιβάλλον.

Ασπεργίλλωση ονομάζεται η ομάδα των παθήσεων που προκαλεί ο κοινός μύκητας Ασπέργιλλος. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο μύκητας εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σύμμαχο την κλιματική αλλαγή.Η μούχλα που σχηματίζεται από το μύκητα απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια, τα λεγόμενα σπόρια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελαφριά και μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα, μολύνοντας εσωτερικούς χώρους. Όταν τα σπόρια αναπτύσσονται, δημιουργείται σε διάφορα σημεία μούχλα και ενδέχεται να προκύψει λοίμωξη των πνευμόνων εάν ο μικροοργανισμός εισβάλλει στο σώμα με την εισπνοή.Τα σπόρια του Ασπέργιλλου βρίσκονται παντού γύρω μας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται συχνά στα φύλλα των δέντρων που σαπίζουν, σε κομπόστ (φυσικό λίπασμα), σε εγκαταστάσεις ψύξης-θέρμανσης, σε υλικά θερμομόνωσης κ.α.Όπως κάθε τύπος μύκητα, έτσι και ο Ασπέργιλλος αναπτύσσεται ευκολότερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο μήκυτας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ένα επιπλέον 77 τοις εκατό της Ευρώπης μέχρι το έτος 2100 ως αποτέλεσμα της μεγάλης χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, εκθέτοντας δυνητικά εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη σε μόλυνση.

Εικόνα του Ασπέργιλλου.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1952214/i-klimatiki-allagi-diaspeirei-stin-eyropi-enan-epikindyno-gia-ton-anthropo-mykita/

ros4.webp

  • Ευχαριστώ 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης