Jump to content

Γειά σας και από εμένα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την παρέα! Όχι δεν είμαι Ιστορικός, αλλά θα σας εξηγήσω μετά.

Βασικά όπως όλα τα παιδάκια, με ενδιαφέρει σε ένα βαθμό η αστρονομία. Θα γούσταρα να κάνω παρατηρήσεις και φωτογραφίες αλλά καθότι είναι ένα οικονομικά απαγορευτικό χόμπι για μένα προς το παρόν, θαυμάζω τις φωτογραφίες της NASA και προσπαθώ όσο γίνεται να ασχοληθώ θεωρητικά.

Τώρα, για ιστορικούς, αισθητικούς και ρομαντικούς λόγους μου αρέσει πολύ να βλέπω παλιούς χάρτες, σχεδιαγράμματα και όλα αυτά, παλιές επιστήμες και ψευδοεπιστήμες που παραπέμπουν σε μια μαγική εποχή που δεν υπάρχει πια. Με μαγεύουν οι παλιοι αστρολάβοι, τα orneries και οι armillary spheres και αναρωτιέμαι πώς λειτουργούν και τί έδειχναν, καθότι δεν έχω δει ποτέ απο κοντά για να μελετήσω ή να μου εξηγήσει κάποιος. Όσον αφορά τα κοσμολογικά μοντέλα, πτωλεμαϊκό, κοπερνικειο, νευτωνιανό κλπ, μερικά φαίνεται πιο ενδιαφέροντα απο το πραγματικό!

Με μαγεύει ο ουρανός και το διάστημα όχι μόνο για την απεραντοσύνη και τα διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα, αλλά και για την ιστορία που είχε στον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχει αποτυπωθεί στα αρχαία, μυθολογικά ή αραβικά ονόματα των αστερισμών. Απο μικρός χάζευα ενα πρόγραμμα-πλανητάριο και φανταζόμουν τον ουρανό σαν ένα "θεάτρο" απο μυθολογικούς ήρωες και θεούς.

Αυτά για να εξηγήσω το όνομα που επέλεξα! 

Τώρα, για αρχή θα ήθελα να ρωτήσω όσους ξέρουν, πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να παρατηρεί τον ουρανό χωρίς να μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό, φακούς και φωτ. μηχανές; Υπάρχουν apps και ιστοσελίδες παρατήρησης του ουρανού;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2 hours ago, Istorikos said:

...για αρχή θα ήθελα να ρωτήσω όσους ξέρουν, πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να παρατηρεί τον ουρανό χωρίς να μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό, φακούς και φωτ. μηχανές; Υπάρχουν apps και ιστοσελίδες παρατήρησης του ουρανού;

Καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία μικρέ φίλε μας!🙂

Αν θέλεις μπορείς να μας πεις την ηλικία σου και το μικρό σου όνομα.Η ηλικία και τυχόν δεξιότητές σου θα βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα με τί μπορείς να ξεκινήσεις,χωρίς να δυσκολευτείς.

Αν έχεις υπολογιστή πχ.λάπτοπ με windows,μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν στην πλήρη μορφή του το πολύ καλό και εύχρηστο πρόγραμμα Stellarium,που έχει και φωτορεαλιστική απόδοση του νυχτερινού ουρανού.Διατίθεται και με ελληνικό μενού.

Σε android 10 ( και μεταγενέστερες εκδόσεις) υπάρχει το Skysafari 7 Pro,που έχει και αυτό πολύ καλή φωτορεαλιστική προσομοίωση του ουρανού και πολλές δυνατότητες.

Δεν είναι δωρεάν,όμως αυτές τις μέρες και μέχρι τις 13/12/2023 είναι σε προσφορά (-60%) στα 22.99€.

Δωρεάν είναι και το καλό Mobile Observatory Pro (MO Pro).Έχω την έκδοση ν.3.2.1.

Επίσης δωρεάν είναι και το Stellarium plus,αλλά σε πολύ απλή μορφή,πολύ υποδεέστερο από την πλήρη μορφή του σε windows.Ωστόσο για να ξεκινήσεις από τα βασικά,καλό είναι και αυτό.

Με τα προγράμματα αυτά θα μάθεις αρκετά για τον νυχτερινό ουρανό από την άνεση και ζεστασιά του σπιτιού σου.

Αν μπορείς να διαθέσεις 22-25€,μια ή δύο φορές το χρόνο το Lidl φέρνει τα καλά κιάλια Bresser 10x50.

Θα σε βοηθήσουν να μάθεις τον πραγματικό ουρανό και να αναζητάς και εντοπίζεις ουράνια αντικείμενα.

Αν έχεις ήδη κιάλια ή μπορείς να διαθέσεις μεγαλύτερο ποσό,μπορείς να πάρεις καλύτερα.

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιας και σε μαγεύουν οι παλιοί χάρτες και τα παλιά αστρονομικά όργανα, ίσως βρεις απολαυστικό να μάθεις τον νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς χρησιμοποιώντας απλούς, κλασικούς χάρτες του ουρανού (sky maps). Ή και ένα "επιπεδόσφαιρο" ή "πλανισφαίριο" (planisphere) που είναι πολύ άμεσο και διδακτικό για τις κινήσεις και τις θέσεις των αστερισμών:

https://planitario.gr/gr/astronomiko-epipedosfairo-40-n.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Planisphere

https://www.skyatnightmagazine.com/advice/skills/how-to-use-a-planisphere?

Αφού μάθεις να αναγνωρίζεις τους αστερισμούς (πιο εύκολο να ασχοληθείς το καλοκαίρι), το επόμενο βήμα είναι ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια (όχι πλαστικά κινέζικα ή από πωλητές του πάγκου). Αυτά που σου πρότεινε ο fotdektis τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί με επιτυχία και είναι πράγματι πολύ φθηνά για αυτό που προσφέρουν (αν πετύχεις κάποιο χωρίς ελάττωμα). Συνήθως όμως χρειάζεται να δώσει κάποιος € 100+ για κιάλια με αξιοπρεπή κατασκευή.

Χρησιμοποίησε αυτά τα ένα-δυο βασικά για αρχή και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους!

 

 

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα και τις συμβουλές παιδιά! 

Ομολογώ οτι πρώτη φορά ακούω για κυάλια στην αστρονομία. Τηλεσκόπια και τηλεσκοπικές φωτογραφίες ναι. Μιλούσα με ένα τύπο που είχε ανεβάσει πχ. μια φωτογραφία του Κρόνου που τράβηξε απο το ερασιτεχνικό τηλεσκόπιό του. Αλλά τα κυάλια σε τί μπορούν να χρησιμεύσουν στην παρατήρηση των αστερισμών;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4 hours ago, Istorikos said:

Αλλά τα κυάλια σε τί μπορούν να χρησιμεύσουν στην παρατήρηση των αστερισμών;

Φίλε "Ιστορικέ" καλησπέρα!

Τα κιάλια έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα για αρχάριους και προχωρημένους:

1)την μεγαλύτερη δυνατή φορητότητα

2)μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,ανάλογα με τη μεγέθυνση που δίνουν και την σχεδίασή τους.

Το μεγάλο οπτικό πεδίο στον αρχάριο επιτρέπει να βλέπει μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού,και να αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την πραγματική θέση των ουρανίων αντικειμένων,ακόμα και ολόκληρων αστερισμών,αν είναι αρκετά μεγάλο το οπτικό πεδίο των κιαλιών.

Έτσι μαθαίνει κανείς τον ουρανό πιο εύκολα.Τα τηλεσκόπια λόγω της μεγαλύτερης μεγέθυνσης που δίνουν,έχουν αντιστρόφως ανάλογα αρκετά μικρότερο οπτικό πεδίο,που δυσκολεύει την παρατήρηση και αντίληψη μεγάλων κομματιών του ουρανού.

Και στον προχωρημένο παρατηρητή,το μικρό πεδίο είναι μειονέκτημα ιδιαίτερα όταν ψάχνει να βρει δύσκολους στόχους.

Έτσι ξεκινάμε με μεγαλύτερα οπτικά πεδία που δίνουν συνήθως τα κιάλια,εντοπίζουμε το κομμάτι του ουρανού που μας ενδιαφέρει και μετά χρησιμοποιούμε το τηλεσκόπιο,που θα μας δώσει μεγαλύτερες μεγεθύνσεις (αν το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες),ώστε να αναδειχτούν οι λεπτομέρειες του στόχου μας,αλλά θα περιορίσει σημαντικά το οπτικό μας πεδίο.

Μεγάλο οπτικό πεδίο μπορεί να δώσει και ένα τηλεσκόπιο μικρής εστιακής απόστασης,πχ.80/400,102/500 με προσοφθάλμιο φακό μεγάλης εστιακής πχ.30-32mm και μεγάλου φαινομένου πεδίου,70-82ο.

Και τέτοια μικρά και σχετικά φθηνά τηλεσκόπια,δίνουν σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα από αντίστοιχης τιμής κιάλια,όμως τα κιάλια συνεχίζουν να πλεονεκτούν στη φορητότητα και στην στερεοσκοπική θέαση-3D που δίνουν κυρίως στην επίγεια παρατήρηση,για απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.Κάποιους τους βολεύει ιδιαίτερα το ότι βλέπουν και με τα δύο μάτια ταυτόχρονα,είναι πιο ξεκούραστο.

Φυσικά αν ενδιαφερθείς να ασχοληθείς με την αστρονομία,θα πρέπει να διαβάσεις αρκετά θεωρητικά πράγματα (εύκολα όμως και ευχάριστα),ώστε να εξοικειωθείς με τις βασικές έννοιες.Σιγά-σιγά θα μάθεις ό,τι χρειάζεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης