Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι

αναζητώ μια CCD κάμερα η οποία να είναι κατάλληλη για φωτομετρία μεταβλητών αστέρων.

Θα ήθελα κάτι που να δίνει μετρήσεις με αποδεκτό σφάλμα, αλλά όχι πολύ ακριβό(π.χ. μέχρι 300 Ε).

Αναμένω τις προτάσεις σας.

Ευχαριστώ O:)

Φιλικά Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
Αν κάνει η DSI Pro γιατί να μην κάνει η Toucam Pro με SC1 της βάζεις και μια ψήκτρα και ένα ανεμιστήρα και γίνετε πιστεύω super ευαίσθητη? η οποία κάνει γύρω στα 90€ !!!

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Και πώς γίνεται στην TouCam Pro να διαβάζει κανείς το ηλεκτρικό σήμα σε κάθε pixel; Εννοώ, πώς γίνεται η μέτρηση του άστρου; (Ρωτάω και για να μαθαίνω - νόμιζα πως αυτά γίνονται μόνο με τις CCD κάμερες)
Δημοσιεύτηκε
Νίκο και εγώ σαν ιδέα απάντησα δεν ξέρω από φωτομετρία καθόλου!!! αλλά νομίζω ότι γίνετε απλά δεν ξέρω αν έχει δοκιμασθεί. Γιατί στην ουσία η Toucam έχει CCD αισθητήρα και μάλιστα με ανάλυση 640Χ480 με Pixel size 5.6 microns. Από τεχνικά χαρακτηριστικά δηλαδή πάει καλά έτσι νομίζω.

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε

Την ToUCam Pro την έχω.

Από μια μικρή έρευνα που έκανα εκτός astrovox συμπέρανα ότι δεν κάνει για φωτομετρία, λόγω έλλειψης ευαισθησίας.

Ωστόσο Γιώργο μπορείς να μου δώσεις περισσότερα στοιχεία για την μετατροπή που ανέφερες ?

Ευχαριστώ O:)

Φιλικά Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, την μετατροπή πρόσφατα μας την δημοσίευσε εδώ στο Astrovox ο Δημήτρης Κούτουλας (με μια πολύ ωραία παρουσίαση και φώτο) στο MAstrovox θα το βρείς στο :

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2938

δεν την έχω κάνει ακόμη την μετατροπή εγώ. Βέβαια στο internet είδα ότι γίνετε σχετικά πολύ ευαίσθητη.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Φωτομετρία με την TuOCam δε γίνεται για 4 κυρίως λόγους:

:arrow: Τα pixel της δεν είναι τετράγωνα

:arrow: Είναι έγχρωμη

:arrow: Δεν είναι γραμμική

:arrow: Δεν είναι ψυχόμενη

Όσον αφορά τη DSI PRO απ'ότι ξέρω φοράει ένα ασπρόμαυρο τσιπάκι της sony το οποίο πιθανόν να κάνει αλλά δεν το έχω ψάξει.

Αν θές να ασχοληθείς με φωτομετρία πάντως κοίτα η κάμερα που θα αγοράσεις να έχει τα εξής χαρακτηρηστικά.

:arrow: Να είναι ασπρόμαυρη

:arrow: Να έχει τετράγωνα pixel

:arrow: Να μήν είναι anti-blooming(Να είναι γραμμική δηλαδή)

:arrow: Nα μπορεί η θερμοκρασία της να πέφτει τουλάχιστο 20 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

:arrow: Σίγουρα κάτι ξεχναω, ας με συμπληρώσουν virial, inest, messier51 κλπ....

Δημοσιεύτηκε

Μια χαρα τα λες vegan .

Για'αυτο διαλεξε μια ccd απο εταιριες που εξιδεικευονται στο αθλημα.

πχ SBIG , APOGEE, FINGER LAKES, Starlight-Xpress

Να προσθεσω μονο οτι το αλλο μεγαλο κομματι στη φωτομετρια ειναι το λογισμικο. Την καλυτερη καμερα να εχεις αμα δεν τρεχεις το καταλληλο λογισμικο τοτε δεν κανεις τιποτα. Οποτε σου δινω μια λιστα αρχιζοντας απο αυτα που ειναι πιο επαγγελματικα (δυσκολα στο χειρισμο) προς αυτα που ειναι πιο ευκολα (Windows) αλλα οχι τοσο ακριβειας.

Starlink (Linux)

IRAF (Linux)

Mira ( Windows)

AIP4WIN (Windows)

ολα τα υπολοιπα προγραμματα που εχουν λειτουργιες φωτομετριας τα θεωρω αναξια αναφορας.

Στα δυο πρωτα ειναι αληθεια οτι πρεπει να επενδυσεις πολυυυ χρονο για να τα μαθεις. Αλλα οταν το κανεις αυτο τοτε θα σε ανταμηψουν με αηδιαστικης ακριβειας φωτομετρια!!!

Για τα υπολοιπα τι να πω?? Ειναι Windows.

Και κατι τελευταιο. Πριν κανεις οτιδηποτε παρε καποιο βιβλιο και διαβασε ωστε να μαθεις την θεωρητικη βαση της φωτομετριας. Ειναι ισως το πρωτο βημα αλλα και το πιο απαραιτητο ωστε να ξερεις τι βγαζεις και γιατι το βγαζεις , τι κανεις και γιατι το κανεις.

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω φωτομετρία άρα πολλά δεν μπορώ να πω!!! απλά μου φαίνονται παράξενα αυτό που λες Vegan για το ότι δεν έχει τετράγωνα pixel μήπως κάνεις λάθος, αν μπορείς να μου πεις που το βρήκες αυτό που λες?

Για το B/W που λες και αυτό διορθώνετε αφού μπορεί και δουλεύει σε B/W mode. Αν ξέραμε τι ακριβώς μετράτε και πως το μετράτε ίσως σας καταλάβαινα.

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο,

Ομολογώ μου είναι κάπως δύσκολο να σου εξηγήσω όλη τη διαδικασία εδώ, την επόμενη φορά που θα σε δώ από κοντά ευχαρίστως να σου εξηγήσω ότι θές.

Έχε υπόψην σου τα εξής:

Τα μή-τετράγωνα pixels έχουν διαφορετικό image-scale σε κάθε άξονα πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες στον υπολογισμό της ποσότητας φωτός που περικλύεται κάτω από την καμπύλη FWHM του αστέρα.

Υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι που το διορθώνουν αυτό στο Iraf και το Starlink αλλά για ερασιτεχνική ενασχόληση είναι σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο να γίνει και σε κάθε περίπτωση ,ο κάθε ερασιτέχνης που θέλει να ασχοληθεί καλύτερα εξ'αρχής να προτιμήσει μια ccd με τετράγωνα pixels.

(Δεν μπορώ να το πώ καλύτερα ](*,) #-o )

Επίσης σε μια έγχρωμη CCD η ευαισθησία σε κάθε χρώμα (η κβαντική απόδοση δηλαδή) είναι διαφορετική οπότε (ανεξάρτητα αν αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου είναι άσπρο-μαυρό ή έγχρωμο) πάλι δημιουργούνται απροσδιόριστα σφάλματα.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και από μένα!

Φίλε Γιώργο (gbirsianis), εγώ θα σου κάνω πρώτα δυο άλλες ερωτήσεις: πρώτον, τί τηλεσκόπιο έχεις και δεύτερον με τί είδους μεταβλητούς θέλεις να ασχοληθείς και τί ακριβώς θέλεις να κάνεις με αυτούς?

Από εκεί και πέρα, αν και ομολογώ πως έχω πολύ καιρό να ψάξω την αγορά, το θεωρώ λίγο δύσκολο να βρεις κάμερα CCD για φωτομετρία με 300Ε...

Tώρα στην τεχνική ανάλυση του Vegan δεν έχω να προσθέσω κάτι, μια χαρά τα είπε (είχε καλούς δασκάλους μάλλον :cheesy: )

Εκεί που θα διαφωνήσω λιγάκι είναι με τον inest (...εννοείται...) Το AIP4WIN θα είναι ότι πρέπει για την περίπτωσή σου. Και η ακρίβειά του είναι μια χαρά και όλα του. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να μπεις στο λούκι Linux, IRAF, κλπ (άσε που το IRAF για να το εγκαταστήσεις.............)

Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνήσω για το B/W το κατάλαβα αλλά δεν συμφωνώ για τα στρογγυλά pixel!!! Ο κατασκευαστής της Toucam δίνει pixel size με τιμές Χ & Υ αν ήταν στρογγυλό θα έλεγε για D.

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνήσω για το B/W το κατάλαβα αλλά δεν συμφωνώ για τα στρογγυλά pixel!!! Ο κατασκευαστής της Toucam δίνει pixel size με τιμές Χ & Υ αν ήταν στρογγυλό θα έλεγε για D.

Τετράγωνα είπα , δεν είπα στρογγυλά :cheesy:

(όπου τετράγωνο= 4 πλευρές ίσου μήκους, τα άλλα είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμα)

Δημοσιεύτηκε

Εκεί που θα διαφωνήσω λιγάκι είναι με τον inest (...εννοείται...) Το AIP4WIN θα είναι ότι πρέπει για την περίπτωσή σου. Και η ακρίβειά του είναι μια χαρά και όλα του. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να μπεις στο λούκι Linux, IRAF, κλπ (άσε που το IRAF για να το εγκαταστήσεις.............)

Εγω ειπα οτι ειναι μικροτερης ακριβειας οχι οτι ειναι χαλια προγραμματα, προς θεου!!!

Σιγουρα μεταβλητους αστερες με μεταβολη μεγεθους πανω απο 0,01 mag ειναι μια χαρα!!!

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο (gbirsianis), εγώ θα σου κάνω πρώτα δυο άλλες ερωτήσεις: πρώτον, τί τηλεσκόπιο έχεις και δεύτερον με τί είδους μεταβλητούς θέλεις να ασχοληθείς και τί ακριβώς θέλεις να κάνεις με αυτούς?

Αυτός κατ'εμέ είναι ο πιό σημαντικός παράγοντας που πρέπει να καθορίσει την αγορά σου.

Αν για παράδειγμα θες να καταγράψεις bursts σε flare stars ή flickering σε cataclysmics θα χρειαστείς σίγουρα μια back illuminated κάμερα που ισοδυναμεί με πολλά $$$$$$$$$$$$$$$$

Aν πάλι θές να καταγράψεις μακροπερίοδες μεταβολές τότε μια DSI PRO σε συνδυασμό με AIP4WIN είναι πιστεύω OK

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι γειά σας.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Οι πληροφορίες σας είναι πολύτιμες!!!!

Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι με ενδιαφέρουν κύριως οι Κηφίδες, οι οποίοι έχουν μικρές περιόδους (μέχρι 70 ημέρες) και σημαντική σχετικά μεταβολή του μεγέθους τους (μέχρι 2 μεγέθη), ενώ είναι αρκετά λαμπροί για να εντοπιστούν με ένα μικρό τηλεσκόπιο(συνήθως 3ου, 4ου ή 5ου μεγέθους).

Επίσης με ενδιαφέρουν οι εκλειπτικοί, όπως ο β Περσέα (Algol).

Το τηλεσκόπιο που διαθέτω είναι maksutov 127mm. :-#

Ευχαριστώ ξανά.

Φιλικά Γιώργος O:)

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο,

μιά πολυ καλή ιδέα επίσης είναι να επικοινωνήσεις με τον κ. Στέλιο Κλειδή που ασχολείται συστηματικά (και με πολύ μεράκι) με τη φωτομετρία μεταβλητών. Αν θυμάσαι, μας παρουσίασε τις μεθόδους του στα Αμπελάκια (και στο 4ο Συνέδριο νομίζω). Είμαι σίγουρος ότι θα σε βοηθήσει πολύ, κι όχι μόνο για την επιλογή CCD. Τηλεφώνησέ μου να σου πω περισσότερα.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης