Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου


Themelis01

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην ομάδα.  Από μικρό παιδί ασχολιόμουν με την αστρονομία και υην αστροφυσική. Είχα πάρει το πρώτο μου τηλεσκόπιο(ουσιαστικά κιάλια ήταν) με λεφτά από τα κάλαντα. Τώρα σαν φοιτητής με καποια χρήματα από σεζόν θα ήθελα να κάνω το μεγάλο βήμα να πάρω ένα τηλεσκόπιο. Στόχος μου είναι κυρίως η αστροπαρατηρηση αλλά εάν καταφέρω με ένα ανταπτορα και το κινητό μου να φανεί κάτι που να θυμιζει Δια η Κρόνο δεν θα με χαλούσε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα έχω καταλήξει πως για τα χρήματα που έχω να διαθέσω μια καλη Επιλογή είναι το astromaster 130eq με μοτέρ θα ήθελα εάν μπορείτε να μου απαντήσετε εάν είναι μια καλή επιλογή και τι άλλο θα προτείνατε. Μπατζετ 400-500€

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Themelis01 και καλώς ήρθες στο Astrovox! 

Συνήθως στην αρχή τα θέλουμε όλα με λίγα χρήματα: και ισημερινή βάση και φωτογραφία και...

Για κάποιον που ξεκινά, είναι πολύ σημαντικότερη η σταθερή και εύχρηστη βάση παρά οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Επικέντρωσε καλύτερα σε μια ισχυρή αλταζιμουθιακή βάση παρά σε μια μέτρια/ελαφριά ισημερινή σαν αυτή που αναφέρεσαι. Το πιθανότερο είναι ότι θα σε παιδέψει για μεγάλο διάστημα και θα μειώσει τον πραγματικό χρόνο παρατήρησης δραματικά. Οι περισσότεροι που επιλέγουν ένα ισημερινό τηλεσκόπιο για πρώτο, καταλήγουν να μην το χρησιμοποιούν πολύ και συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους. Κανένας δεν φαντάζεται εκ των προτέρων πόσο σημαντική είναι η ευχρηστία και σταθερότητα της βάσης. Όσο για τη φωτογραφία, με το κινητό μπορείς να βγάλεις απλώς μέτριες φωτογραφίες της Σελήνης (με λίγο παίδεμα), χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τις πρώτες φορές. Η αστρονομική φωτογραφία, ακόμη και μόνο για πλανήτες, είναι πολύ πιο απαιτητική από την παρατήρηση και θέλει να αφιερώσεις χρήματα και χρόνο για αποτελέσματα που θα σου δίνουν χαρά.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μας τηλεσκόπιο, καλό ή όχι, χρησιμεύει για να καταλάβουμε τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της παρατήρησης με οικονομικά όργανα. Μαθαίνοντας, είμαστε πιο έτοιμοι για την επόμενη επιλογή που συνήθως είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη. Αν στον τόπο που μένεις υπάρχει σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων, συνάντησέ τους και γνώρισε τα διάφορα τηλεσκόπια από κοντά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξεις με σχετική ασφάλεια. Καλή αρχή!  

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 9/7/2024 at 7:31 ΜΜ, Themelis01 said:

Καλησπέρα στην ομάδα.  Από μικρό παιδί ασχολιόμουν με την αστρονομία και υην αστροφυσική. Είχα πάρει το πρώτο μου τηλεσκόπιο(ουσιαστικά κιάλια ήταν) με λεφτά από τα κάλαντα. Τώρα σαν φοιτητής με καποια χρήματα από σεζόν θα ήθελα να κάνω το μεγάλο βήμα να πάρω ένα τηλεσκόπιο. Στόχος μου είναι κυρίως η αστροπαρατηρηση αλλά εάν καταφέρω με ένα ανταπτορα και το κινητό μου να φανεί κάτι που να θυμιζει Δια η Κρόνο δεν θα με χαλούσε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα έχω καταλήξει πως για τα χρήματα που έχω να διαθέσω μια καλη Επιλογή είναι το astromaster 130eq με μοτέρ θα ήθελα εάν μπορείτε να μου απαντήσετε εάν είναι μια καλή επιλογή και τι άλλο θα προτείνατε. Μπατζετ 400-500€

Καλησπέρα φίλε μου και καλό καλοκαίρι!!

Κατά την αγορά ενός τηλεσκοπίου κάτι βασικό είναι να βρεις άτομα τα οποία να έχουν χρησιμοποιήσει ένα τηλεσκόπιο για καιρό ώστε να έχεις και μια άλλη άποψη. Και εγώ πριν 6 μήνες ήμουν στην φάση σου και έψαχνα ένα καλό τηλεσκόπιο το οποίο να είναι ικανοποιητικό σε παρατήρηση και βασική αστροφωτογραφια εάν θελησεις να ασχοληθείς στο μέλλον (δύο πράγματα ξεχωριστά). Για παρατήρηση ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα σου πρότεινα είναι ένα dobsonian 8" το οποίο θα είναι από τις κυριότερες επιλογές και θα σου χαρίσει άφθονες καλές παρατηρήσεις. Συνήθως υπάρχουν κάποιες αγγελίες τέτοιων τηλεσκοπίων οπότε θα μπορέσεις να ρίξεις μια ματιά. Πάντα να ψάχνεις μεταχειρισμένα αντικείμενα και όχι καινούρια είναι σημαντικό αυτό.

Τώρα εάν θες μια προσωπική πρόταση δοκιμασμένη θα σου έλεγα να αγοράσεις το Skywatcher 150P EQ3-2 το οποίο στο astroshop το βρίσκεις 500€ με τα μεταφορικά ενώ μεταχειρισμένο θα το βρεις σίγουρα πιο χαμηλά. Είναι ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο το οποίο μέσα στους έξι μήνες που το χρησιμοποιώ μου έχει κάνει τις παρατηρήσεις πολύ καλύτερες σε σχέση με το παλιό Bird Jones μου το οποίο ήταν κακής ποιότητας. Ο σωλήνας είναι πολύ καλός και η στήριξη είναι πολύ καλή για αρχη. Επειδή είναι παραβολικο κατοπτρικό τηλεσκόπιο 6" δείχνει ωραίες εικόνες των πλανητών και πολλών άλλων αντικειμένων βαθέως ουρανού. Η επιλογή δική σου. 

Εγώ σου πρότεινα δύο τηλεσκόπια και οποίο ικανοποιεί τις ανάγκες σου το αγοράζεις. 

Καλή συνέχεια!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μας είπες ομως πού θα κανεις τις πρατηρήσεις,αν έχεις πρόσβαση σε σκοτεινο ουρανο και αν υπάρχει δυνατότητα ( και θέληση) για μεταφορά τηλεσκοπιου σε περίπτωση που δεν εχεις προσβαση σε ανοιχτό (και σκοτεινο) ουρανο.

Εγω θα πρότεινα να κοιτάξεις ένα νευτώνιο.Συγκεκριμένα θα σου πρότεινα το skywatcher 8".Το έχω 15 χρόνια,ειναι απιστευτο τηλεσκόπιο ,πολύ στηβαρό και θα εντυπωσιαστείς με την μεγάλη μεγένθυση που προσφέρει λόγω εστιακού μήκους.Προφανώς δεν έχει go to mount αλλά μελλοντικά μπορείς να πάρεις μία ξεχωριστή βάση και επεκτίνεις και άλλο τις δυνατότητες του τηλεσκοπιού.

Αρνητικό βέβαια είναι ότι ζυγίζει 30-40 κιλα και θα χρειαστείς αυτοκίνητο εάν θέλεις να το μεταφέρεις.

Τέλος αστροφωτογράφιση και παρατήρηση ειναι εντελώς διαφορετικοί τομείς.Εγω πιο πολύ απογοητευτικα με τα αποτελέσματα που πήρα με τη χρήση κινητού /κάμερας στο προσοφθάλμιο παρά ενθουσιαστικα.

Πέρασαν χρόνια για να μπορέσω να έχω την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξω κάτι πιο advanced,το οποίο και πάλι με όρους αστροφωτογρφισης θεωρείται αρκετά basic,συνπ΄ςω σου προτείνω με τα χρήματα που διαθέτεις να κάνεις την βέλτιστη επιλογη με βάση την αστροπαρατήρηση και όχι την φωτογράφιση.

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Εννοείται πως βάρος δίνω στην παρατήρηση καθώς αυτό είναι και η αγάπη μου. Σπουδάζω στην Θεσσαλονίκη αλλά έχω αυτοκίνητο και βραδινες εξορμήσεις στον χωριάτη η στην Χαλκιδική είναι αυτονόητες. Το Sky-Watcher 8” το dob αν δεν κάνω λάθος το μόνο που με προβληματίζει είναι το βάρος και η δυνατότητα μεταφοράς. Όπως από πολλούς φίλους στο φόρουμ έχω διαβάσει το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς ποιο πολύ. Το στο Sky-Watcher 150eq3-2 ήταν ένα από τις επιλογές μου και αφού μου λέτε πως είναι μια καλή επιλογή θα το κοιτάξω λίγο παραπάνω. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και την καθοδήγηση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ξέρεις πάντως οτι εάν αγοράσεις το Skywatcher 150P θα είσαι κατά ευχαριστημένος και δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Ένα καλό που έχει είναι ότι έχει μεγάλο περιθώριο για αναβαθμίσεις οπότε θα μπορεις να βελτιώσεις την παρατήρηση σου εφόσον θες να δώσεις περισσότερη έμφαση σε αυτό. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4 hours ago, Themelis01 said:

Εννοείται πως βάρος δίνω στην παρατήρηση καθώς αυτό είναι και η αγάπη μου. Σπουδάζω στην Θεσσαλονίκη αλλά έχω αυτοκίνητο και βραδινες εξορμήσεις στον χωριάτη η στην Χαλκιδική είναι αυτονόητες. Το Sky-Watcher 8” το dob αν δεν κάνω λάθος το μόνο που με προβληματίζει είναι το βάρος και η δυνατότητα μεταφοράς. Όπως από πολλούς φίλους στο φόρουμ έχω διαβάσει το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς ποιο πολύ.

Καλώς ήλθες και από εμένα στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂

Το SW Dob 8" (200/1200) όπως και το καλύτερο SW Dob 10" (254/1200),χωράνε στο πίσω κάθισμα τυπικού μικρομεσαίου αυτοκινήτου.Το μήκος των σωλήνων καθώς και το βάρος τους,τα καθιστά φορητά χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και από 60 χρονών χρήστες και με προβλήματα στη μέση,όπως εγώ...

Μην ανησυχείς για την φορητότητα,σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια (>12") υπάρχει θέμα,ανάλογα και με τον χρήστη.

Ειδικά το 10" είναι τηλεσκόπιο παρατήρησης για μια ζωή,το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος!

Η μεγαλύτερη διάμετρος θα δώσει μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα,δηλαδή θα βλέπεις πιο αμυδρά αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες σε όλους τους στόχους!

Αν σε βοηθήσει και η ποιότητα της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) ειδικά έξω από την πόλη,θα μπορείς να δεις και σε μεγαλύτερη μεγέθυνση ειδικά τους φωτεινούς και με μεγαλύτερο κοντράστ στόχους,όπως Σελήνη Δία,Κρόνο,Άρη.

Θα αναδειχθούν πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες,που δεν θα δεις με μικρότερης διαμέτρου τηλεσκόπια.

Αν έχεις απαιτήσεις από την παρατήρηση και επιθυμείς περισσότερη "πληροφορία",τότε το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που έχει τις περισσότερες δυνατότητες και όχι το πιο φορητό!

Αν θέλεις απλά να περνάς το χρόνο σου με μειωμένες προσδοκίες στην απόδοση,τότε επιλέγεις το πιο φορητό και βολικό τηλεσκόπιο.

Στα χρήματα που διαθέτεις (500€),θα μπορέσεις να βρεις μεταχειρισμένο 10" (ή έστω 8") στις αγγελίες του φόρουμ.

Η αστροφωτογραφία αξιώσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία,που θα ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο από την παρατήρηση,καθώς θέλει πολύ μελέτη,πειραματισμούς,εξάσκηση,πολλές ώρες για έναν στόχο και πολύ χρόνο στην επεξεργασία των εικόνων.

Εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει η ποιότητα των εικόνων που θα παίρνεις και συμβιβάζεσαι με μέτρια ή και θολά αποτελέσματα...

Καλύτερα να την αφήσεις για το μέλλον,όταν ωριμάσεις σαν παρατηρητής και μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα για αγορά μιας στιβαρής και αξιόπιστης στήριξης,τουλάχιστον τύπου ΕQ-5 ή καλύτερα EQ-6 πάνω στην οποία θα μπορέσεις να βάλεις πληθώρα σωλήνων.

Η πλέον δημιουργική αλλά και δύσκολη ασχολία με την αστροφωτογραφία,είναι η αστρομετρία,φωτομετρία,φασματοσκοπία.

Θα συμβάλλεις με τις μετρήσεις σου και στην επιστημονική αστρονομία.

Μη βιάζεσαι να αποφασίσεις πάντως,σκέψου το καλά και μη συμβιβάζεσαι με μέτριες επιλογές.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης