marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Καλησπέρα, Πρόσφατα σε ένα διαγωνισμό αστροφωτογραφίας του Συλλογου Φιλων Αστρονομιας Κρητης και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής (ΙΤΕ) κέρδισα σε μια απο τις κατηγορίες του! Το βραβείο είναι χρόνος παρατήρησης (φωτογράφησης) με το μεγάλο τηλεσκόπιο του Σκίνακα ενώ το χρονικό παράθυρο που πρέπει να γίνουν οι λήψεις ειναι μεταξύ 30/8 και 2/9. Επειδη η εμπειρια μου στην φωτογραφηση βαθέως ουρανου ειναι περιορισμένη θα ήθελα μερικές προτάσεις στόχων που θα αξιοποιούσαν σωστά την μια ώρα συνολικής έκθεσης απο ενα τοσο μεγαλο τηλεσκόπιο (1,3m). Ευχαριστω! 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 (επεξεργάστηκε) Συγχαρητήρια για το βραβείο,πολύ λίγοι έχουν τέτοια ευκαιρία! Καλή αξιοποίηση του τηλεσκοπίου!🙂 Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 28, 2024 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Οσον αφορα το όργανο ειναι αυτο: https://skinakas.physics.uoc.gr/index.php/tileskopia
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 11 minutes ago, marooned said: θα ήθελα μερικές προτάσεις στόχων που θα αξιοποιούσαν σωστά την μια ώρα συνολικής έκθεσης απο ενα τοσο μεγαλο τηλεσκόπιο (1,3m). Κατ’αρχην συγχαρητήρια, το θεμα στοχου πιστευω ειναι καθαρά θεμα γούστου αλλα καλο ειναι να ξερεις τι πεδίο θα εχεις. Εγω στη θεση σου για παραδειγμα θα τραβούσα τον αγαπημένο μου γαλαξία τον Ngc7331 ή το stefan’s quintet
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 (επεξεργάστηκε) 19 minutes ago, fotodektis said: Συγχαρητήρια για το βραβείο,πολύ λίγοι έχουν τέτοια ευκαιρία! Καλή αξιοποίηση του τηλεσκοπίου!🙂 Αναγνωρίζω οτι ειναι ιδιαιτερο "προνομιο" μια τετοια ευκαιρια για αυτο δεν θα θελω να μεινει αναξιοποιητη σε στοχους θα μπορουσαν να παρατηρηθουν και από ερασιτεχνικα τηλεσκοπια! Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 28, 2024 ο marooned
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 (επεξεργάστηκε) 12 minutes ago, stelios_STI said: Κατ’αρχην συγχαρητήρια, το θεμα στοχου πιστευω ειναι καθαρά θεμα γούστου αλλα καλο ειναι να ξερεις τι πεδίο θα εχεις. Εγω στη θεση σου για παραδειγμα θα τραβούσα τον αγαπημένο μου γαλαξία τον Ngc7331 ή το stefan’s quintet Ευχαριστω! Ναι αυτο εψαχνα τωρα, την κυρια καμερα του θα να δω το πεδίο της. Θυμαμαι μας το ανέφεραν στην ξεναγηση μας αλλα δεν το συγκράτησα. Παντως σε μερικες πολυ γρηγορες ληψεις που εγιναν για επίδειξη σε φωτεινους στόχους νομιζω ηταν κατι σε 20arcmin (τετράγωνο) Ευχαριστω και για τις προτάσεις σου, τις καταγραφω! Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 28, 2024 ο marooned
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 (επεξεργάστηκε) 6 minutes ago, marooned said: Ευχαριστω! Ναι αυτο εψαχνα τωρα, την κυρια καμερα του θα να δω το πεδίο της. Θυμαμαι μας το ανέφεραν στην ξεναγηση μας αλλα δεν το συγκράτησα. Παντως σε μερικες πολυ γρηγορες ληψεις που εγιναν για επίδειξη σε φωτεινους στόχους νομιζω ηταν κατι σε 20arcmin (τετράγωνο) Ευχαριστω και για τις προτάσεις σου, τις καταγραφω! Βαλε τα στοιχεια στο astronomytools.com https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ και βαλε στόχους που σε ενδιαφέρουν Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 28, 2024 ο stelios_STI 1
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Συγχαρητήρια!! Δεν ξέρω αν σε βοηθάει, αλλά εδώ έχω 2 φωτογραφίες που τράβηξα με το μεγάλο τηλεσκόπιο στον Σκίνακα πριν πολλά χρόνια. 1 Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2024 Πολυ ωραιες εικονες! Ειδικα με το M76 μπορω να προσδιορισω τι να περιμένω μιας και η εκθεση θα ειναι περιπου ιδια. Με βαση την καμερα στην περίγραφη AndorDW436 (ή μαλλον Andor’s DZ436;) το πεδίο που θα εχω ειναι περιπου 9arcmin x 9arcmin
giannis60 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 (επεξεργάστηκε) Συγχαρητήρια κι από εμένα. Προσωπικά θα εκμεταλλευόμουν την εστιακή του τηλεσκοπίου που δεν είναι δυνατόν να έχουμε εμείς οι ερασιτέχνες κι έτσι θα επέλεγα πλανητικά νεφελώματα. Σου προτείνω τρία από αυτά που παρεμπίπτοντος θα κρέμονται την ώρα της φωτογράφισης πάνω από το Λιβυκό. Το πρώτο είναι το ngc 6818. Ανήκει στον Τοξότη και βρίσκεται στα σύνορα με τον Αιγόκερο με συντεταγμένες: α= 19:45:21,2 δ= -14:5:35 και μεσουρανεί στον Σκίνακα την 30/8 στις 21:27 ώρα Ελλάδος. Το δεύτερο το ngc 7009 με το παρατσούκλι Νεφέλωμα Κρόνος. Ανήκει στον Υδροχόο και βρίσκεται στα σύνορα με τον Αιγόκερο. Ο Αιγόκερος είναι κάτω. Και συντεταγμένες α= 21:5:31,3 και δ= -11:15:52. Στον Σκίνακα μεσουρανεί την 30/8 στις 22:48 Ώρα Ελλάδος. Το τρίτο είναι το ngc 246 με το παρατσούκλι Νεφέλωμα του Κρανίου. Ανήκει στον αστερισμό του Κήτους. Συντεταγμένες: α= 0:48:17,7 και δ= -11:14:16. Στον Σκίνακα μεσουρανεί την 30/8 στις 2:34 ώρα Ελλάδος. Βεβαίως υπάρχει και το διασημότερο όλων που είναι το πλανητικό Έλικας 7293 αλλά αυτό είναι τεράστιο σε διαστάσεις (0,25 της μοίρας) και φωτογραφίζεται και με μικρά τηλεσκόπια. Τα δύο πρώτα είναι πολύ φωτεινά. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 29, 2024 ο giannis60 1 Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 Γιαννη σε ευχαριστω πολυ για τις προτάσεις και τον χρονο σου. Πραγματι, η εστιακη του τηλεσκοπιου (κοντα στα 10m) ειναι νομιζω αυτο που πρεπει να εκμεταλλευτω. Ωραίοι στοχοι, νομιζω πως μεταξύ αυτών θα προκρινα το 7009. Ισως μαλιστα μαζι με το ngc 6818 εξυπηρετει καλυτερα και το Σκινακα γιατι ειναι πιο πιθανο να βαλουν τον χρόνο παρατηρησης μου στην αρχή ή στο τελος της βραδιάς (για να μην διακόψουν οτι κάνουν) άρα πιο κοντα στην μεσουράνηση των πρώτων δυο στόχων.
marooned Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2024 (επεξεργάστηκε) Λοιπον, μετα απο μια συντομη αναζητηση και επειδη το χρονικο παράθυρο διαθεσιμότητας ανοιγει αυριο, λεω να προτείνω το Ngc 7635 (bubble) ή ngc 7009 (Saturn). Τωρα οσον αφορα τα φιλτρα, ας με διαφωτίσουν οι φωτογραφοι νεφελωμάτων, σε πλανητικα χρησιμοποιουμε OIII και Ηα ? (σε περίπτωση που μπορω να ζητήσω χρηση φιλτρων) Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 29, 2024 ο marooned
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2024 19 hours ago, marooned said: σε πλανητικα χρησιμοποιουμε OIII και Ηα ? (σε περίπτωση που μπορω να ζητήσω χρηση φιλτρων) Ναι. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα