Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Φίλοι,

 

Το βράδυ των Χριστουγέννων ο μεγάλος (~200 χλμ διάμετρος) αστεροειδής 88 Θίσβη αποκρύπτει τον 8ου μεγέθους αστέρα HIP 31268

για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τα 14 δλ.

 

Η σκιά του αστεροειδή αναμένεται να περάσει πάνω από την Ελλάδα στις 22:48 UT, δηλ 0048 Ώρα Ελλάδος το πρωί της 26ης Δεκ.

 

Η τελευταία επικαιροποίηση της πρόβλεψης δείχνει το γεγονός να είναι ορατό από Πελοπόννησο (ειδικότερα Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Αργολίδα) καθώς και από Κρήτη.

 

Καλή Επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν.

Το επεξεργάστηκε ο tolis45
  • Μου αρέσει 2
  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστούμε.

Ο κατάλογος HIP που αναφέρεις είναι ο HD;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Ο HD ειναι αλλος καταλογος. Εκει ο αστερας ονομαζεται HD 46279.

Σε αλλους καταλογους θα τον βρεις επισης ως TYC 1879-1672-1, SAO 78493, Gaia DR3 3382341347523019136, κ.ο.κ.

  • Μου αρέσει 2

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Φίλε giannis60,

Αν πατήσεις στο λίνκ της επικαιροποίησης και μετά στο όνομα του άστρου, θα δεις τα αντιστοιχα ονόματα στους άλλους καταλογους.

  • Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Φίλοι vTsamis και Tolis σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Βέβαια προσωπικά βρήκα το άστρο ως εξής. Πληκτρολόγια στον ιστότοπο Simbad  το άστρο ως HIP 31268 που μας έδωσε επάνω ο Tolis και από εκεί πληροφορήθηκα ότι υπάρχει και στον κατάλογο HD, ως HD 46279, όπως το είπε πιο πάνω ο vTsamis και με το τελευταίο το βρήκα στο Cartes Ciel. Στους Διδύμους,  8,36 mag.

Άλλο ήθελα να πω με την ερώτηση μου. Είναι βέβαια εκτός θέματος. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξω νέο θέμα με τίτλο τι είναι ο κάθε κατάλογος. Έχω ακούσει πχ ότι ο TYC έχει πάρει το όνομα του από τον Tycho Brahe και με βάση αυτό συμπέρανα ότι ο κατάλογος HD έχει να κάνει με τον Ίππαρχο και ξαφνικά βλέπω το HIP που τώρα αυτό όντος έχει περισσότερη σχέση με το όνομα Ίππαρχος. Όσες φορές έχω ψάξει στο internet δεν έχω βγάλει άκρη και έχω πολλές απορίες με τους διάφορους «αστρονομικού καταλόγους».

Δεν είναι βέβαια υποχρεωμένος κανείς από αυτό εδώ την συζήτηση να μου τις λύσει. Μάλλον θα επανέλθω με νέα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης