Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στην ομάδα. Σήμερα διαπίστωσα ότι στα προσοφθάλμια μου εισήλθε υγρασία. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα. Θα φύγει μόνη της αν τα βάλω σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος ή θα πρέπει να τα καθαρίσω; Στα multi coated πρέπει να βγάλω έναν έναν φακό; Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα nkalomiris,

Οσο καιρό ασχολούμαι με τα προσοφθάλμια και εγώ έχω αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, ειδικά τώρα που είναι χειμώνα και η υγρασία φτάνει ακραία επίπεδα. Προσωπικά τα αφήνω σε ζεστο μέρος για να στεγνώσουν (είναι multi-coated) και είναι όλα οκ.

• Ευχαριστώ 1

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Όταν οι φακοί έχουν εσωτερική και εξωτερική υγρασία,τους αφήνουμε όσο πρέπει χωρίς τα καπάκια τους σε ξηρό,καλά αεριζόμενο και σχετικά ζεστό μέρος,μακριά από θερμαντικά σώματα και τον ήλιο που μπορεί να κάνει ζημιά στους φακούς,εκτός αν η εσωτερική υγρασία είναι τόσο επίμονη που δεν φεύγει με άλλον τρόπο.

Φυσικά εξωτερικός καθαρισμός μπορεί να γίνει πολύ προσεκτικά,με ειδικά πανάκια/χειρουργικό βαμβάκι που δεν έχει μέσα του σκληρά σώματα.

Η υγρασία και το σκοτάδι μπορεί να γίνουν το υπόβαθρο για να αναπτυχθούν μύκητες στους φακούς,που έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα ειδικά στις επιστρώσεις.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αποστείρωση,είναι ειδικές λάμπες με υπεριώδη UV-C ακτινοβολία.

Το ηλιακό φως που φτάνει στη γη έχει ευτυχώς (αλλιώς δεν θα ζούσαμε) μόνο υπεριώδη UV-A και UV-B ακτινοβολία,που δεν καταστρέφει όμως τους μύκητες.

On 9/3/2025 at 6:14 ΜΜ, nkalomiris said:

Στα multi coated πρέπει να βγάλω έναν έναν φακό;

Εσωτερικός καθαρισμός φακού δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει από τους περισσότερους ερασιτέχνες,υπάρχει κίνδυνος να γίνει ζημιά και στη φάση της συναρμολόγησης να χαλάσει η ευθυγράμμιση των οπτικών στοιχείων.Η συναρμολόγηση πρέπει να γίνει με απόλυτη ακρίβεια.

Αν κάποιος ερασιτέχνης είναι γνώστης του θέματος και πάρα πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς,μπορεί να λύσει,καθαρίσει και συναρμολογήσει έναν φακό,με ρίσκο και πάλι...Και αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο σε περίπτωση μυκήτων!

Κανονικά χρειάζεται ειδικός τεχνικός για να αναλάβει τέτοιο θέμα (λύσιμο φακού,καθαρισμό, αποστείρωση,συναρμολόγηση σε καθαρό περιβάλλον χωρίς σκόνη,τρίχες κλπ.).

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης