Jump to content

Κατασκευή ( σύνθεση ) γωνιακού ερευνητή με φωτιζόμενο σταυρόνημα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

  Οταν κάνουμε  χρήση   διαγωνίου σε διοπτρικό  τηλεσκόπιο ή  χρήση  νευτώνιου τηλεσκοπίου και ειδικά  dobson  στις παρατηρήσεις μας ,  τότε θεωρώ  πως  η παρουσία  γωνιακού ερευνητή  είναι απαραίτητη  ,   έτσι λοιπόν   μιας και μου αρέσουν οι κατασκευές και με διασκεδάζουν παράλληλα  αποφάσισα να  τροποποιήσω  ένα κλασικό ερευνητή 9χ50  σε γωνιακό .

   Είχα ξανά κάνει ένα project παρόμοιο πριν χρόνια  αλλά ποιο πρωτόγονο καθώς  τα υλικά ήταν όχι και τόσο ενδεδειγμένα  . 

Φέτος  πιστεύω έγινε με  τυποποιημένα και  ποιο εξειδικευμένα  καλούδια .

Χρειαζόμαστε :

1) τον εμπρός αντικειμενικό φακό ενός ερευνητή  50mm 

2) ένα διαγώνιο  1,25"  90°   

3) προεκτάσεις  Μ48  θηλικό αρσενικό (τόσες όσο  χρειάζεστε για να πιάσουμε το εστιακό μήκος  ανάλογα το προσοφθάλμιο της επιλογής  ) 

4) αντάπτορα συνδετήρα  Μ48 αρσενικό σε αρσενικό 

5) ένα αντάπτορα 2" σε 1,25" με σπείρωμα Μ48 

6) Βάση για ερευνητή 

7) ένα προσοφθάλμιο  φωτιζόμενο  .

Εγώ επέλεξα  την οικονομική λύση το μαμά προσοφθάλμιο 25mm  της sw  για να πιάσω χαμηλή μεγένθυση    το οποίο  τροποποίησα με σταυρό  και  κόκκινο  φως  ..  

Το προσοφθάλμιο sw 25mm λύθηκε και  εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό δαχτυλίδι συγκράτησης του φακού νάιλον  πετονιά ψαρέματος 0,16    η οποία φωτίζεται από   οπή στο πλάι από το led φωτάκι  της Laida  ρυθμιζόμενης έντασης   . 

Το συνολικό μήκος που εστιάζει καλά το προσοφθάλμιο συμπεριλαμβανομένου και του διαγωνίου  είναι  περί τα 180 - 190 mm  και αποδίδει  περίπου 7 με 7,5 Χ  το  είδωλο είναι  κανονικό και όχι αντεστραμμένο λόγο του διαγώνιου     ..

Έτσι λοιπόν  με αυτόν τον τρόπο  μπορούμε να συνθέσουμε  το ερευνητή   στη μεγένθυση που θέλουμε   ανάλογα  το προσοφθάλμιο  που θα  επιλέξουμε   φωτιζόμενο ή μη  .

Παραθέτω κάποιες φωτο από το project   καθώς και πως φαίνεται από μέσα με αναμμένο το led  και χωρίς led  , επειδή το κινητό εστιάζει στο βάθος  το νηματόσταυρο φαίνεται κάπως  θολό .

ΥΓ) λόγο του ότι το σπείρωμα  του αντικειμενικού φακού  δεν είναι συμβατό με τα  διαθέσιμα σπειρώματα  από τους αντάπτωρεςθα πρέπει ή να  κατασκευαστεί  κάποιο σε τορνο  ή κάποια άλλη  εύκολη πατέντα . Εγώ επέλεξα τον δεύτερο τρόπο και χρησιμοποίησα μια μαύρη κολλητική υφασματοταινία για να καλύψω την διαφορά των δύο διαμέτρων που είναι λίγα δέκατα του χιλιοστού.

 

IMG_20250423_195033.jpg

IMG20250423193943.jpg

IMG_20250423_204156.jpg

IMG_20250423_203959.jpg

IMG20250423193838.jpg

IMG20241127201027.jpg

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος
  • Μου αρέσει 3
  • Ευχαριστώ 3

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο ,Πρόδρομε , πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή.  Μήπως θα  έπρεπε το σταυρόνημα να μην είναι από πετονιά αλλά από συρμα για να είναι πιο λεπτό και να εστιάζει καλύτερα;

 

  • Ευχαριστώ 1
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
On 25/4/2025 at 3:28 ΜΜ, HOMO said:

Μπράβο ,Πρόδρομε , πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή.  Μήπως θα  έπρεπε το σταυρόνημα να μην είναι από πετονιά αλλά από συρμα για να είναι πιο λεπτό και να εστιάζει καλύτερα;

 

Ευχαριστώ  για τα καλά σας λόγια    ,

Στο παλαιότερο project   το πρώτο   σταυρονημα  ήταν χάλκινη τρίχα από καλώδιο  περίπου 0,12mm  ίσως και λεπτότερο  ,  όμως  δεν φώτιζε καθόλου  με το led    ,  αντικαταστάθηκε  τότε με νάιλον  πετονιά  ψαρέματος  διαμέτρου 0,25  (ήταν η μόνη διαθέσιμη τότε  ) .

Η νάιλον πετονιά  λειτουργεί κάτι σαν την οπτική ίνα  , απορροφά  και μεταφέρει το φως στο σωμα της  και φωτίζει εύκολα στο κόκκινο φως   .   

Η    διάμετρος  όμως 0,25 mm ήταν αρκετά χοντρή και  στο βράδυ φώτιζε έντονα   , τώρα χρησιμοποιείται  διαμέτρου 0,16mm  όπου δείχνει  ποιο ισορροπημένη  στο σκοτάδι με το κόκκινο led  .         

Την ημέρα  με το έντονο φως ημέρας   η πετονιά δεν είναι ότι  καλύτερο καθώς απορροφά και διαχέει  το φως ημέρας  ως διάφανη που είναι   και δείχνει  κάπως σαν αφεστιασμένη ( η τρίχα χαλκού ήταν ιδανική για ημέρα  )    το βράδυ όμως  με το λιγοστό φως των άστρων   η διάφανη πετονιά   φαίνεται  σκούρα   και  με το  κόκκινο led  φωτίζει καλά   στη  χαμηλή ένταση  φωτός  .   Αυτά είναι τα συμπεράσματα δοκιμών .  

Σίγουρα δεν είναι  όπως ένα  προσοφθάλμιο  με χάραξη στον φακό του   αλλά κάνει την δουλειά του  ικανοποιητικά.

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος
  • Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης