τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Για αρκετό καιρό έψαχνα κάτι πολύ compact σχετικά ελαφρύ αλλά και αρκετά αποδοτικό 8" , κάτι που θα έχει αρκετές δυνάμεις εντός ουρανού πόλεως αλλά και να στήνεται πολύ εύκολα στο μπαλκόνι ή να είναι εύκολη η μεταφορά του στην ταράτσα . αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου με ένα sct 8" αποκλειστικά με χρήση reducer για να είναι όσο ποιο all around γίνεται , δεν συμπαθώ τον περιορισμό σε μικρά πεδία . Έτσι λοιπόν απέκτησα ένα meade 203 sc/emc παλαιότερης εποχής μεν αλλα σε αρκετα καλή κατάσταση . Το βάρος του ota 5,2 κιλά ( 1 κιλό ελαφρύτερο από το meade sn 6” μου ) Αντικατέστησα το βαρύ και ψηλό dovetail του με ένα πολύ ποιο χαμηλού προφίλ και λιγότερους βάρους της baader για να μειώσω τις ροπές όσο το δυνατόν και το δοκίμασα στο πολύεργαλείο στήριξη sv225/t , οκ τα πάει περίφημα !!! (Με μικρό συμβιβασμό σε υψηλές μεγεθύνσεις ) Επόμενη φάση τοποθέτηση του κλασικού celestron reducer 0,63x , προσεκτική ρύθμιση την απόσταση εστίασης 105mm από τον reducer ως ώμο του διαγωνίου 1,25" με προσοφθάλμιο es 68°24mm , ω τι ωραία !! 1,3° πεδίο και το M44 μέσα στο πεδίο μου 🥰 . Το τηλεσκόπιο μετατράπηκε αμέσως σε f6,3 από f10 ποιο φωτεινά αντικείμενα αξιοπρεπές πεδίο σχεδόν 1,3° ο Δίας τέλειος με pentax 7 xw και με es 82° 4,7mm με σαφή ξεκάθαρο διαχωρισμό της κηλίδας του ..... Κάπου εδώ είναι και τα όρια του 1,25" και η ορθή χρήση του reducer 0,63x στο 8”sct για παρατήρηση . Όμως το συγκεκριμένο 8" sct έχει baffle tude 38mm 🤔🤔🤔 ...Εεϊ Πρόδρομε έχεις και ένα UFF30 mm 2" ακούστηκε μια απροσδιόριστη φωνή . Μετά από αρκετό διάβασμα και σαφή κατανόηση των δυσκολιών στο να συνεργαστεί ο reducer 0,63x με 2" διαγώνιο άρχισε η πραγματική Οδύσσεια . τα κλασικα διαγώνια 2" έχουν μια διαδρομή φωτός 140mm + 10mm αέρα από τον ανταπτωρα sct /2" και επιπλέον +10mm o ανταπτορας 2"/1,25" για χρήση 1,25" . Σύνολο 150mm στο 2" ή 160mm στο 1,25" , είναι πολυ ποιο πάνω από τις προδιαγραφές του reducer (105mm ) . O reducer 0,63x για παρατήρηση (όχι φωτογραφία ) έχει μια ανοχή στο back focus, δουλεύει πολύ καλά με συν 10-15mm . Ακόμη και τα διαγώνια 2" με ουρά με ρακόρ sct τοποθετούν το back focus στα 130mm με αρχες εμφάνισης βινιεταρισνατος στα μάτια . O μοναδικός συνδιασμός για να μου δώσει αυτήν την απόσταση ήταν η χρήση 2" διαγωνίου με απευθείας αντικατάσταση του 2" barrel με ανταπτορα sct/M48 πολύ Κοντού μήκους όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες , αυτή η διάταξη τοποθετεί το προσοφθάλμιο 2" στα 115mm από το reducer και 119mm το προσοφθάλμιο 1,25" λόγο χαμηλού προφίλ ανταπτορα 2"/1,25" του διαγωνίου . Αυτή η διάταξη όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα ( Τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτήν την ζωή ) , λόγο σταθερού σπειρώματος και όχι περιστρεφόμενου ρακόρ sct τοποθετεί τον προσανατολισμό του προσοφθσλμιου σε άκυρη θέση ανάλογα με το που θα τερματίσει το σπείρωμα ... Η λυση δόθηκε με πρόσθεση χάλκινης ροδέλας μεταξύ του τηλεσκοπίου και του reducer τόση ώστε να μετατραπεί η συνολική περιστροφή κατα 270° και το προσοφθάλμιο να στέκεστε σε θέση παρατήρησης αντί για πλάγια θέση . Μετά από όλη αυτήν την Οδύσσεια η τελική εφαρμογή είχε επιτυχία ο uff 30mm όπως και όλα τα υπόλοιπα 2" προσοφθάλμια κάθονται σωστά και σε σωστή απόσταση από το reducer χωρίς καθολου εμφάνηση βινιεταρισματος στα μάτια ακόμη και σε φωτορύπανση ή ημερήσια παρατήρηση (μόνο η ευαισθησία των καμερών διαβάζει το υπαρκτό βινιεταρισμα ) όχι όμως τα μάτια . Επιτέλους πεδίο 1,64° στο sct και το M45 το 97% στο πιάτο , ο Δίας εξακολουθει να είναι τέλειος με τα pentax 7 xw & es82° 4,7 . Ενα τηλεσκόπιο κάτι σαν dob 8" f6 με το μισό βάρος και όγκο . Ένα τηλεσκόπιο που μπορείς στην κάθε παρατήρηση να απολαύσεις από το Μ45 ως και δίπλα αστέρια , είτε με μια καλή alt/ az για ποιο χαλαρή παρατήρηση είτε με ισημερινή για καλύτερη σταθερότητα και παρακολούθηση μικρων και απαιτητικών στόχων . Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαίρομαι κάθε φορά που βλέπω από αυτό και που ο μικρός μου μπορεί να το απολαμβάνει μαζί μου (Ανυπομονώ να το πάρω καλοκαίρι στο χωριό bortle 5 ) . Σε μια απλή βιαστική afocal με το χέρι φαίνεται από uff 30 το πώς χωράει εύκολα πλέον το Μ45 . ΥΓ) ξέρω θα μπορούσα να επιτύχω μεγάλο πεδίο και με ενα προσοφθαλμιο 2" χωρίς reducer πχ GSO 52° 56mm δεν θα μου έδινε όμως πεδιο 1,64° , λόγο του τεράστιου field stop επάνω από 45mm θα είχα ενοχλητικό βινιεταρισμα και πολλά σφάλματα εκτός άξονα λόγο της κατασκευής του προσοφθαλμιου . Αλλες εναλλακτικές απευθείας 2" όπως es 82° 30mm ή es 68° 40mm θα έδιναν απλά το πεδίο 1,24° (όπως το 1,25" με reducer ) πιθανών κάποιο βινιεταρισμα γιατί και αυτά έχουν πολύ μεγάλο field stop αλλά δεν τα θέλω γιατί το βάρος τους καιβο όγκος τους είναι απαγορευτικά για τα γούστα μου και την εξισορρόπηση σε παρατήρηση με alt/az . Το επεξεργάστηκε 1 ώρα πριν ο τσιαγκας προδρομος 2 Καθαρούς ουρανούς
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα