Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Απ’οτι ξέρω,γίνετε Αλλαγή σε Θερινή ώρα την 1η Κυριακή μετά την Εαρινή Ισημερία, (Ε.Ι.21/3) ενω Αλλαγή σε Χειμερινή ώρα 1μήνα μετά την Χειμερινή Ισημερία (Χ.Ι.22/9),δηλαδη τελη Οκτωβριου. Μάλιστα νομίζω οτι εδω &αρκετα χρονια υπαρχει σχετικη Ευρωπαϊκή οδηγία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οπότε εχουμε Χειμερινή ωρα για 5μηνες το χρόνο,& Εαρινή για 7μήνες το χρόνο. Χμμ..Ok,θα υποθέσω τώρα ότι αυτό εχει θεσπιστεί λόγω της ελλειπτικότητας της τροχιας της γης,την κλιση του αξονα της ή &για άλλους λόγους. Ομως στο αστρονομικο επιπεδοσφαιρο που εχω,(αλλα &σε αλλους αστρονομικους χαρτες) αναφεροντε σε χειμερινη ωρα του τοπου παρατηρησης,(και αφαιρείς 1h αν ισχυει θερινη). Επισης Το UTC ειναι η Χειμερινη Ωρα στον μεσημβρινο 0. Αυτό μου φαινετε λιγο αντιφατικο. Γιατι εχουν γινει Χαρτες συμφωνα με Χειμ.ώρα αφου κραταει λιγοτερους μηνες το χρονο;Ειναι απλα μια σύμβαση ή υπαρχουν και αλλοι λογοι;;Οχι τιποτα αλλο δηλαδη,αλλα οι θερινες παρατηρησεις με βολευουν καλητερα!Χε!Τα φωτα σας παρακαλω…
http//enastros.blog.com.gr/
Δημοσιεύτηκε

Σοφία,

κατ' αρχήν:

* έχεις μπερδέψει τα Ηλιοστάσια με τις Ισημερίες

* η ώρα αλλάζει το τελευταίο ΣαββατοΚύριακο του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, και δεν έχει σχέση με τις ισημερίες

Τον λόγο γιατί τα επιπεδόσφαιρα βασίζονται στην χειμερινή κι όχι την θερινή ώρα δεν τον γνωρίζω. Αλλά έπρεπε να διαλέξουν μία από τις δύο. Πάντως δεν είναι καθόλου παράλογο αυτό που λές οτι αφού η θερινή εφαρμόζεται για μακρύτερο διάστημα, ίσως θα έπρεπε να ξεκινάμε από αυτήν! Ίσως και να είναι απλά μία σύμβαση. Όπως και το "δύο παρά τέταρτο" αντί "μία και σαρανταπέντε" όταν λέμε την ώρα.

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Η "κανονική" ώρα της Ελλάδος είναι η GMT+2 αφού βρίσκεται στη 2η άτρακτο.

Για το επιπεδόσφαιρο δε βλέπω που υπάρχει το πρόβλημα. Βάζεις την αντίστοιχη χειμερινή ώρα και όλα οκ :D

Δημοσιεύτηκε
Οπότε εχουμε Χειμερινή ωρα για 5μηνες το χρόνο,& Εαρινή για 7μήνες το χρόνο. Χμμ..Ok,θα υποθέσω τώρα ότι αυτό εχει θεσπιστεί λόγω της ελλειπτικότητας της τροχιας της γης,την κλιση του αξονα της ή &για άλλους λόγους.

Εγκυκλοπαιδικά αναφέρω ότι η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, για λόγους οικονομίας ενέργειας, όπως αντίστοιχα είχε γίνει νωρίτερα και σε άλλες χώρες (πχ ΗΠΑ από 1966). Το σκεπτικό στηρίζεται στην κατά μιά ώρα περισσότερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, που θεωρητικά αντιστοιχεί σε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας για το επτάμηνο της μετατόπισης της ώρας (θερινής). Στην πράξη η εξοικονόμηση ενέργειας, μπορεί να μην αγγίζει τη θεωρητική, ωστόσο συνολικά είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμο ποσό για την οικονομία ! :)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970

η ώρα αλλάζει το τελευταίο ΣαββατοΚύριακο του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, και δεν έχει σχέση με τις ισημερίες

ΟΚ. Για να κανω μια καλητερη διατύπωση, νομιζω τα τελευταια χρονια υπαρχει Ευρωπαϊκή οδηγία για να γινετε ταυτοχρονα αλλαγη ωρας στις χωρες τις Ε.Ε. στις συγκεκριμενες ημερομηνιες που ανεφερε ο ‘rama’, (μαλλον για λογους καλυτερης συνενοησης). Απλα εγω νομιζα οτι η αλλαγη ωρας σχετιζετε με τις ισημεριες. Ομως rama γιατι ειπες οτι εχω μπερδεψει τα ηλιοστασια με τις ισημεριες;

Οι Ισημερίες,δεν ειναι 21/3 και 22/9;

Προφανως και ειναι πολυ ευκολο να κανω την αφαιρεση ωρας τους θερινους μηνες.Ομως υποθετω υπαρχει καποιος λογος που η θερινη ωρα διαρκει 7 μηνες το χρονο ή και για το οτι οι χαρτες εχουν γινει με βαση τη χειμερινη ωρα του τοπου παρατηρησης. (??? :-k )

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή Σοφία,

Στην πρώτη σου δημοσιέυση αναφέρεις "χειμερινή ισημερία" προαφανώς εννοώντας φθινοπωρινή ισημερία, από όπου και η διόρθωση.

Όσον αφορά την ώρα: η 12η μεσημβρινή ώρα μιας ημέρας ορίζεται ως η ώρα της άνω μεσουράνησης του μέσου ήλιου στον κεντρικό μεσημβρινό της ατράκτου που ανήκει ο τόπος. Δηλαδή πρόκειται για έναν αυστηρό και ακριβή αστρονομικό ορισμό που δε συντρέχει λόγος να αλλαχτεί. Αυτό συμφωνεί με τους χάρτες φυσικά.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

η 12η μεσημβρινή ώρα μιας ημέρας ορίζεται ως η ώρα της άνω μεσουράνησης του μέσου ήλιου στον κεντρικό μεσημβρινό της ατράκτου που ανήκει ο τόπος. Δηλαδή πρόκειται για έναν αυστηρό και ακριβή αστρονομικό ορισμό που δε συντρέχει λόγος να αλλαχτεί.

Ok Heal Ευχαριστω.

Δημοσιεύτηκε
Με μπερδεψατε κι εμενα που το διαβασα τωρα... Εχουμε "daylight saving" H "standar time" τωρα? Ρωταο για το goto...

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

• 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Απάντηση στην ερώτηση της Σοφίας, 28/04/06:

Ρε παιδιά δεν είπατε το πιο απλό...με βάση τον αστρονομικό ορισμό της ώρας,η χειμερινη ειναι η πραγματική ώρα κάθε τόπου. Η αλλαγή που θεσπίστηκε για όποιους λόγους πρωτοεφαρμόστηκε Μάρτιο. Έτσι κάθε φορά πάμε μια ώρα μπροστά το Μάρτη και διορθώνουμε τον Οκτώβριο με μια ώρα πίσω.

Επομένως,η σωστή ώρα είναι η χειμερινή και γι'αυτό αναφέρεται αυτή στους αστρονομικούς χάρτες και όχι μόνο΄σε πολλά άλλα επιστημονικά έγγραφα και βάσεις δεδομένων κάθε είδους.Το ότι έχουμε για παραπάνω μήνες (7 έναντι 5) την "λάθος" ώρα,τη θερινή,έχει δευτερεύουσα σημασία.

Με τη σειρά μου,έχω την εξής απορία:

Γιατί εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο? Η εξοικονόμιση ενέργειας που αναφέρει ο johndοuk οφείλεται πιθανώς στο ότι η μία ώρα με φως που κερδίζουμε το βράδυ θεωρείται περισσότερο σημαντική από αυτή που χάνουμε το πρωί?

Δημοσιεύτηκε
Η εξοικονόμιση ενέργειας που αναφέρει ο johndοuk οφείλεται πιθανώς στο ότι η μία ώρα με φως που κερδίζουμε το βράδυ θεωρείται περισσότερο σημαντική από αυτή που χάνουμε το πρωί?

πολύ λογική η απορία σου.

θα σου δώσω ένα παράδειγμα.υποθέτουμε ότι κάποιος ξυπνάει κάθε πρωί στις 7 να πάει στη δουλειά του.η ημερομηνία είναι κοντά στις 21/3 και η ώρα είναι ακόμα η χειμερινή.

όταν βλέπει έξω,έτσι αγουροξυπνημένος που είναι,το φως της ημέρας είναι αρκετά έντονο.κάποια στιγμή η ώρα αλλάζει 1 ώρα μπροστά και γίνεται η θερινή.όταν ξυπνήσει την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας και κοιτάξει έξω,θα δει σκοτάδι.Μέχρι εδώ έχεις δίκιο!

η διάρκεια της μέρας όμως θα συνεχίσει να μεγαλώνει και κάθε φορά που ξυπνάει ο φίλος μας στις 7 το πρωί , θα βλέπει όλο και περισσότερο φως.έτσι,μιλώντας γενικά,οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα γίνονται σε περισσότερο φως και για μεγαλυτερη διάρκεια.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

wkontogiannis Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006, 125 Θέμα δημοσίευσης

--------------------------------------------------------------------------------

Απάντηση στην ερώτηση της Σοφίας, 28/04/06

Ρε παιδιά δεν είπατε το πιο απλό...με βάση τον αστρονομικό ορισμό της ώρας,η χειμερινη ειναι η πραγματική ώρα κάθε τόπου. Η αλλαγή που θεσπίστηκε για όποιους λόγους πρωτοεφαρμόστηκε Μάρτιο. Έτσι κάθε φορά πάμε μια ώρα μπροστά το Μάρτη και διορθώνουμε τον Οκτώβριο με μια ώρα πίσω.

Επομένως,η σωστή ώρα είναι η χειμερινή και γι'αυτό αναφέρεται αυτή στους αστρονομικούς χάρτες και όχι μόνο΄σε πολλά άλλα επιστημονικά έγγραφα και βάσεις δεδομένων κάθε είδους.

Νομίζω τώρα διαφωτίστηκα ακόμα περισσότερο σχετικά με την απορία μου!Ευχαριστώ!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης