gbirsianis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2006 Ο βασιλιάς των πλανητών στις 4 Μαίου θα βρίσκεται σε αντίθεση.Θα βρίσκεται ψηλά στο νότιο ουρανό τα μεσάνυχτα. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη λαμπρότητά του (-2,5) και τη μεγάλη διάμετρό του (περίπου 45") τον καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο!!Ελπίζουμε σε καθαρό ουρανό!Καλές παρατηρήσεις. Φιλικά Γιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Πάρα πολύ ωραίος ο Δίας,δεν χάνω με τίποτα την αντίθεση του,θα είναι όντως τέλειος αλλά Βασιλιά τον πλανητών θεωρώ τον Κρόνο!
Κατσάρης Τάσος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2006 Ως προς τον Κρόνο, θα συμφωνήσω και εγώ! "...το μη δυνόν ποτε πως αν τις λάθοι;"
dimos Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Θα διαφωνήσω.Βασιλιάς των πλανητών αλλά και των Θεών, είναι μόνο ο Δίας. Πρόβλημα. Πως κατάλαβαν οι αρχ. έλληνες ότι ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του συστήματος και του έδωσαν το όνομα του μεγαλύτερου θεού τους; Κανονικά δεν πρεπε να γίνει αυτό με την περίπτωση της αφροδίτης που είναι και ο λαμπρότερος πλανήτης; ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Φίλε dimo να το πάρει το ποτάμι 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
dimos Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 χε,χε Μακάρι να ξερα... γι'αυτό και έγραψα "πρόβλημα" Πιθανές λύσεις:1. Σύμπτωση2. Η αφροδίτη ως η ομορφότερη πήρε τον πιο λαμπρό πλανήτη και μετά ακολούθησε ο Δίας δεύτερος στην σειρά σε λαμπρότητα.3. Ο πλανήτης Δίας ήταν για κάποιον περίεργο λόγο πιο λαπρός από την Αφροδίτη στο παρελθόν(?!)4. Είχαν δει με τηλεσκόπιο τον Δία πολύ πριν τον Γαλιλαίο(!)5. Είχαν ανώτερες γνώσεις αστρονομίας και αστροφυσικής που χάθηκαν μαζί με τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδριας(!!) 6. Εσείς τι λέτε; ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
ender Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 την ... κουρτίνα 2 η πιο όμορφη και λαμπερή Αφροδίτη πρώτη και ο μεγάλος και τρανός Δίας έπειτα
Astron Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Ενδιαφέρον το ερώτημα και ψάχνω κι εγώ την απάντηση. Οι αρχαίοι ονόμαζαν όντως τους 5 πλανήτες με τα ονόματα των Θεών; Ή αυτά τα ονόματα δόθηκαν μεταγενέστερα; Αν ισχύει το πρώτο είναι πράγματι μια εντυπωσιακή σύμπτωση που δώσαν το όνομα Δίας στον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος ενώ δεν είναι ο φωτεινότερος. Astroniohttp://www.youtube.com/c/Astronio
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δεν νομίζω οι αρχαίοι να βάφτισαν τους πλανήτες με τα ονόματα των θεών απο τότε.Το πιο πιθανό είναι μετέπειτα να τους ονόμασαν έτσι.
ender Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δεν νομίζω οι αρχαίοι να βάφτισαν τους πλανήτες με τα ονόματα των θεών απο τότε.Το πιο πιθανό είναι μετέπειτα να τους ονόμασαν έτσι. και όμως από τους αρχαίους έλληνες είναι(οι 5 πρώτοι - ερμής, αφροδίτη, άρης, δίας, κρόνος)
dimos Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2006 Φυσικά και από τους αρχαίους έλληνες είναι τα ονόματα των 5 πρώτων πλανητών (Που ήταν ορατοί τότε δίχως τηλεσκόπιο*) καθώς γνώριζαν πολύ καλή αστρονομία/αστρολογία(ήταν το ίδιο τότε). . Αυτό είναι σίγουρο. Το θέμα είναι απο ποιον, για πιο λόγο και από πόσο παλιά δόθηκε αυτή η συγκεκριμένη ονοματολογία με αυτή τη σειρά. Π.Χ για τον πλανήτη Ερμή ξέρω ότι οι Έλληνες τον ονόμασαν έτσι επειδή ταυτίστηκε με τον φτεροφώρο θεό ερμή που στη μυθολογία πετάει(κινείται) και χάνεται γρήγορα από τα μάτια μας. Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά έχει και ο πλανήτης Ερμής στην γρήγορα τροχιά κοντά στον Ήλιο! Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί!Επίσης, τα ονόματα που βλέπουμε στην αγγλοσαξονική ονοματολογία (Jupiter=Δίας, Saturn=Κρόνος κλπ) είναι οι αντίστοιχες λατινικές ονομασίες των αρχαίων θεών των Ελλήνων που δανείστηκαν (για να μην πω έκλεψαν) οι ρωμαίοι... tip* Και ο πλανήτης Ουρανός φαίνεται ίσα ίσα με γυμνό οφθαλμό. (έχει Vmag 5.6 δηλαδή μικρότερο από το 6 που είναι το ελάχιστο ορατό) Απλά δεν μπόρεσαν οι αρχαίοι να τον εντοπίσουν και να καταλάβουν ότι πρόκειται για πλανήτη! ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
George Makris Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Είχαν ανώτερες γνώσεις αστρονομίας και αστροφυσικής που χάθηκαν μαζί με τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδριας(!!) Γνώσεις, σε ένα βαθμό, είχαν κάποια λαμπρά μυαλά όπως ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος κι άλλοι, οι οποίοι είχαν πάρει κάποιες γνώσεις από άλλους λαούς ή και ανακαλύψει από τις προσωπικές τους παρατηρήσεις. Οι γνώσεις αυτές παρέμεναν σε πολύ μικρό κύκλο γιατί κινδύνευαν να κατηγορηθούν για ασέβεια. Έτσι πολλές φορές οι γνώσεις αυτές χάνονταν μαζί με τους ίδιους. Ένα καλό παράδειγμα για να μην υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με ανώτερες γνώσεις είναι η Σικελική Εκστρατεία των Αθηναίων (415-413 πΧ):(Μετά την πανωλεθρία των Επιπολών) δόθηκε λοιπόν η διαταγή να διαλυθεί το στρατόπεδο. Οταν όμως όλα είχαν ετοιμαστεί για την αποχώρηση, έγινε έκλειψη σελήνης. Οι περισσότεροι Αθηναίοι τη θεώρησαν κακό οιωνό και ζήτησαν να αναβληθεί η αποχώρηση. Ο Νικίας, υπερβολικά προληπτικός («ην γαρ τι και άγαν θειασμώ τε και τω τοιούτω προσκείμενος» λέει ο Θουκυδίδης), αρνήθηκε να δώσει τη διαταγή της αποχώρησης προτού παρέλθουν 27 ημέρες (τρεις φορές εννέα), όπως είχαν υποδείξει οι μάντεις. Τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης είναι γνωστά. http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13888&m=Y08&aa=1 Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
George Makris Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Επίσης, τα ονόματα που βλέπουμε στην αγγλοσαξονική ονοματολογία (Jupiter=Δίας, Saturn=Κρόνος κλπ) είναι οι αντίστοιχες λατινικές ονομασίες των αρχαίων θεών των Ελλήνων που δανείστηκαν (για να μην πω έκλεψαν) οι ρωμαίοι... Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και οι Έλληνες πήραν τους θεούς τους από την Αίγυπτο: Ιστορίαι Β' 4: «...Δώδεκά τε θεών επωνυμίας έλεγον πρώτους Αιγυπτίους νομίσαι και Έλληνας παρά σφέων αναλαβείν, βωμούς τε και αγάλματα και νηούς θεοίσι απονείμαι σφέας πρώτους και ζώα εν λίθοισι εγγλύψαι...» Δηλαδή: "Λένε επίσης ότι πρώτοι οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν τα ονόματα των δώδεκα θεών τα οποία υιοθέτησαν οι Έλληνες και ότι ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν βωμούς, αγάλματα και ναούς προς τιμήν των θεών και χάραξαν μορφές πάνω σε πέτρα". Ιστορίαι Β' 50: «Σχεδόν δε και πάντων τα ουνόματα των θεών εξ Αιγύπτου ελήλυθε ες Ελλάδα. Ιστορίαι Β' 58: «Πανηγύρις δε άρα και πομπάς και προσαγωγάς πρώτοι ανθρώπων Αιγύπτιοι εισι οι ποιησάμενοι, και παρά τούτων Έλληνες μεμαθήκασι. Τεκμήριον δε μοι τούτου τόδε· αι μεν γαρ φαίνονται εκ πολλού τεο χρόνου ποιεύμεναι, αι δε Ελληνικαί νεωστί εποιήθησαν». Δηλαδή: "Επιπλέον, οι Αιγύπτιοι επινόησαν και δίδαξαν στους Έλληνες τις λατρευτικές συγκεντρώσεις, τις λιτανείες και τις λειτουργίες, γεγονός που αποδεικνύεται από την αδιαφιλονίκητη αρχαιότητα τέτοιων τελετών στην Αίγυπτο σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου εισήχθησαν μόλις πρόσφατα". Περισσότερα εδώ: Η ξένη προέλευση τών αρχαιοελληνικών "θεών" κατά τον Ηρόδοτοhttp://www.oodegr.com/neopaganismos/ellinikotita/xenoi1.htm http://www.oodegr.com/neopaganismos/pseftotheoi/aig.theoi1.htm Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
aiolos Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Με τη συνεργασία τής Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας, τής Αρχαιοπληξίας, και τού Ανώνυμου Απολογητή με τους συνεργάτες του ''Eγκυρη" Ιστοσελίδα. Με τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου φυσικά. Θεόδωρος Σπανός
Προτεινόμενες αναρτήσεις