Konstantinos Vamvourellis Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2006 Καταλαβαίνοντας οτι πολλοί εδώ μέσα ασχολούνται με το χόμπυ αυτό με μεγάλη αφωσίωση δεν νοώ να τους προσβάλλω προσπαθώντας να μαθω πολλά σε ενα μόνο μύνημα (έχω ελαχιστο χρονο δυστυχώς λόγω εξετάσεων γι'αυτό ας με συγχωρήσουν) Ευχαριστώ για μία σύντομη απάντηση που ελαβα και θελω να ρωτησω γνωριζοντας κατι παραπανω τωρα Dobsonian ονομάζεται η βάση 'η ενα τηλεσκόπιο?ποια θα ηταν η καλυτερη επιλογη απο αποψη τύπου τηλεσκοπιου για εναν αρχαριο σαν εμενα?(εγω ως τωρα βλέπω με καλυτερο ματι ενα νευτωνιο δεδομένου οτι ενδιαφερομαι πολυ για εικόνες εκτος του ηλιακου μας συστηματος και δεν θα μαρεσε καθολου να αγορασω κατι που δεν θα μου εδειχνε τιποτα εξω απο το συστημα μας). ευχαριστω απο πριν για οσα μυνηματα παραλαβω * ο λογος που θελω να παρω ενα τηλεσκοπιο ειναι γιατι χρονια τωρα γνωριζω αυτον τον κοσμο που παρατηρειτε καθε βραδυ, απο τις σελιδες βιβλιων. και ακομα και αν γνωριζω την θεωρια του αινσταιν δεν παυω απλα να αναρωτιέμαι πως θα ηταν να ενας μακρινος γαλαξιας μιας και ποτε δεν εχω δει εναν παρα μονο απομιμησεις σε χαρτι. με εκτίμηση σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτο το site και σε όσους μοιράζονται τις γνωσεις τους εδώ
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Κωσταντίνε καλωσόρισες Dobsonian είναι η πιο προσιτή βάση αλλά με άριστη απόδοση και αξιοπιστία καθώς δεν έχει μηχανικά μέρη οπότε και αναδεικνείεται μονάχα για παρατήρηση.Είναι ξύλινη η μεταλλική ανάλογα με τον κατασκευαστή και παρέχει τεράστια ευκολία χρήσης στον ερασιτέχνη αστρονόμο.Πιστεύω η καλύτερη επιλογή τηλεσκοπίου για ενα καλό ξεκίνημα θα ήταν όπως είπες και εσυ ένα Νευτώνιο 6" η 8". Επιλογές υπάρχουν πολλές ανάλογα με το τι ψάχνεις : http://www.aktistar.grhttp://astronomy.grhttp://telescopeshop.gr Ακόμα πρέπει να σε πληροφορήσω οτι όσον αφορά αντικείμενα Βαθύ Ουρανού μπορεί να απογοητευτείς λιγάκι.Γαλαξίες (ακόμα και οι λαμπρότεροι) φαίνονται σαν αμυδρά συννεφάκια στο προσοφθάλμιο και νεφελώματα ενω μπορείς να δεις πολλά ,ποτέ δεν θα μπορέσεις να διακρίνεις χρώματα λόγω ευαισθησίας του ανθρώπινου ματιού.Welcome to the club λοιπόν και οτι απορίες έχεις ολα τα παιδιά εδω θα είναι στην διάθεση σου
Foehammer Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Καλως μας ηρθες!!! Dobsonian ονομάζεται η βάση 'η ενα τηλεσκόπιο? Dobsonian ειναι ενας γενικος ορος που χαρακτηριζει και ενα τηλεσκοπιο αλλα και μια βαση τηλεσκοπιου. ποια θα ηταν η καλυτερη επιλογη απο αποψη τύπου τηλεσκοπιου για εναν αρχαριο σαν εμενα? Συνηθως η καλυτερη επιλογη για αρχαριο ειναι να αποφυγει το τηλεσκοπιο για λιγο καιρο, μεχρι να μαθει τον ουρανο (να βρισκει και να αναγνωριζει αστερισμους) με κυαλια και ενα καλο βιβλιο/οδηγο ("NightWatch", Terrence Dickinson). Να υποθεσουμε οτι το εχεις περασει το σταδιο αυτο? Αν ναι τοτε εχεις να επιλεξεις αναμεσα σε μια πλειαδα τυπων και μεγεθων τηλεσκοπιων. 1)Ενδιαφερεσαι για αστροφωτογραφηση? Αν ναι κατευθυνεσαι σε τηλεσκοπια με βαση ισημερινη, η αλταζιμουθιακη "πιρουνα" τα οποια εχουν μοτερ για να μπορουν να ακολουθουν τον στοχο τους (μεγεθη, τυποι και τιμες..πολλα!) 2)Ενδιαφερεσαι μονο (η προς το παρον μονο) για παρατηρηση? Χτυπα ενα Dob 8" και καθαρισες. Αργοτερα αν δεις οτι θελεις να κανεις φωτογραφηση, παιρνεις μια ισημερινη βαση και αυτο ειναι! 3) Εξισου σημαντικο με την αγορα τηλεσκοπιου ειναι και η αγορα καλων προσοφθαλμιων! 4) Ψαξε στην περιοχη σου για καποιο συλλογο οπου υπαρχουν και αλλοι του "κλαδου" μας για να μπορεις να παρεις ιδεες απο πρωτο χερι αλλα και να δοκιμασεις εξοπλισμο... Αυτα για την ωρα... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Φίλε Κώστα, απ' ο,τι καταλαβα οι βάσεις και η φλόγα υπαρχουν μεσα σου για ενα καλο ξεκινημα. Καλως ηρθες λοιπον και καλα ...ταξιδια! Χρειάζεσαι: 1. βιβλίο: Nightwatch του Terence Dickinson. Ειναι ο,τι καλυτερο για να ξεκινησεις ερασιτεχνικά την αστρονομια και παρατηρηση. 33-35€Θα το βρεις:- Παπασωτηρίου- http://www.astronomy.gr 2. Οποιοδήποτε ζευγάρι κιάλια που έχεις. Αν δεν έχεις, με 50-100€ πάιρνεις ενα αξιοπρεπεστατο ζευγάρι. Θα προσεξεις να εχει υποδοχή για στηριξη σε τρίποδα. Μη δώσεις περισσοτερα για κιάλια γιατι θα πάρεις τηλεσκόπιο αργοτερα. (εκτος και αν "κολησεις" με τα κιάλια και θες να επενδύσεις εκεί) 3. Φωτογραφικό τριποδα για τα κιαλια. 20-30€ Μεχρι τώρα εχουμε περιπου 100-130€ και ξεκινάμε το χομπυ. 4. Μετά από παρατηρηση με κιαλια θα θες τηλεσκοπιο σίγουρα. Τοτε, dobsonian 8" για αρχη. (οταν λεω αρχη εννοώ για 3-5 χρονια ή και για παντα )Θα βρείς:TS - GSO 8" περιπου 360€ από http://www.aktistar.grSKYWATCHER 8" περιπου 300€ απο http://www.astronomy.gr (αυτό είναι σε προσφορά τωρα για τον Ιούλιο) Ξεκινάμε με αυτά και με 500 ευρω συνολικο κόστος. Οι μετεπειτα εμπειρίες σου θα καθορίσουν τις ανάγκες σου σε προσοφθάλμια και στηρίξεις αστροφωτογραφία κλπ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ. ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ Η ΣΚΟΝΗ. Αν έχεις, Βγες από τωρα έξω και απόλαυσε τους αστερισμούς Καλή ΑρχήΚώστας Τζιόλας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
hammer Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 γεια σας και απο εμενα συμφωνω σε ολα με τους προλαλησαντεςφιλε Κωνσταντινε αν θελεις την γνωμη μου αγορασε οποσδηποτετο nightwatch και ενα ζευγαρι κιαλια για αρχη και μαθε τον ουρανο,τωρα που καλοκαιριαζει με εφοδιο το βιβλιο και τα κιαλια ξαπλωνοντας π.χ. σε μια ξαπλωστρα μπορεις να σαρωσεις τον ουρανο και να μαθεις τους αστερισμους. BLOODY SHADOWS
Konstantinos Vamvourellis Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Ευχαριστω πολύ για της πραγματικα γρηγορες απαντησεις....Πιο γρηγορα και απο εταιρεια που βγαζει κερδος..αμα το αγαπας το πραγμα......... Πηρα μια καλη ιδεα...κατι ακομα που θα ηθελα να μαθω λοιπόν πριν βγω για μια βολτα ειναι Ειναι αναγκαία μια βάση για κυαλια,εφόσον εχω καλα κυαλια?Dobsonian ειναι τυπος μοντέλου που βγαζουν διαφορες εταιρειες ή αποκλειστικο μοντέλο μιας?(ως τωρα εχω δει πολλα Revelation Dobs για παραδειγμα) Ευχαριστω πολυ και παλι ολους
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Βάση για κυάλια χρειάζεσαι επειδή κρατώντας τα με το χέρι ουσιαστικά τα ταρακουνάς και δεν βλέπεις σταθερό είδωλο.Αν ενα είδωλο δεν είναι σταθερό δεν βλέπεις και λεπτομέρεια σε αυτό.Επιπλέον κάνει την χρήση αυτών πολύ εύκολη και ξεκούραστη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση.Dobsonian νομίζω ειναι τύπος μοντέλου που βγάζουν διάφορες εταιρείες και οχι μια συγκεκριμένη.
SATI Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 dobsonian είναι το όνομα της βάσης στήριξης ενός τηλεσκοπίου και έχει το όνομα του εφευρέτη της βάσης. κατ’επέκταση dobsonian ονομάζουμε και το τηλεσκόπιο που στηρίζετε σε μία τέτοια βάση. Σχεδόν όλες οι εταιρίες κατασκευάζουν dobsonian. άλλου είδους στήριξης τηλεσκοπίων είναι η ισημερινή, και η αλταζιμουθιακή. Θα συμφωνίσω ότι είναι η ιδανική στήριξη για να ξεκινήσει κάποιος και γιατί όχι ,εαν δεν θέλει φωτογράφιση ,να συνεχίσει κιόλας.Μην περιμένεις να δείς περισσότερα μέσα απο ένα τηλεσκόπιο απο ότι σε ένα βιβλίο ή περιοδικό. κάθε άλλο μάλιστα. ούτε χρώματα θα δείς και τις σπείρες σε έναν γαλαξία θα μπορείς να τις δεις με μπόλικη φαντασία με μεγάλη διάμετρο και σε ΄ΣΚΟΤΕΙΝΌ ουρανό μόνο. Καλό διάβασμα και μην ξεχνάς ότι καλό τηλεσκόπιο είναι αυτό το οποιο το χρησιμοποιεις περισσότερο . Thinking is not a crime....! φιλικά Νίκος Λουρίδης
LUNA Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Kωνσταντίνε καλησπέρα. Είμαι και εγώ πολύ νέα και ενθουσιασμένη με το αντικείμενο. Όταν ζήτησα αντίστοιχη γνώμη όλα τα παιδιά στο forum μου συνέστησαν σαν καλό ξεκίνημα το nightwatch. Τελικά το αγόρασα και τότε μόνο κατάλαβα γιατί όλοι μου το πρότειναν. Πραγματικά είναι ένας απίστευτος οδηγός που σε βάζει σε ένα αρχικό κλίμα και σε κάνει να χαίρεσαι για την επιλογή σου να ασχοληθείς με την ερασιτεχνική αστρονομία. Μέσα από την ανάγνωση μαθαίνεις και ανακαλύπτεις το αντικείμενο που περισσότερο σε γοητεύει και θέλεις να εμβαθύνεις. Έτσι και περιορίζονται κατά πολύ οι επιλογές σου στην αγορά τηλεσκοπίου και μπορείς ευκολότερα να επιλέξεις αυτό που θα σε βοηθήση στο να πλησιάσεις τους στόχους σου. Ούτε και εγώ βέβαια έχω καταλήξει, αλλά συνειδιτοποίησα ότι πρέπει για πολύ καιρό ακόμα να αναβάλω την αγορά τηλεσκοπίου για να μην καταλήξω με κάποιο που δεν θα ικανοποιεί τις επιθυμίες μου.Είμαστε στην αρχή μιας μαγευτικής πορείας. Εύχομαι λοιπόν σε σένα και στον εαυτό μου καλή διαδρομή.
Konstantinos Vamvourellis Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 8, 2006 Αγαπητη Luna Νιωθω αρκετα καλα να μιλαω με καποιον του επιπεδου μου...Διαβασα αλλες δυο καταχωρησεις σου... εχει πλακα να εισαι τοσο χαλαρη και θαρραλεα απεναντι σε ολους αυτους απο τους οποιυς ζητας (εστω και προσκαιρη βοηθεια). τελοσπαντων μωλις γυρισα απο μια βολτα στη παραλια και ειδα το μυνημα...σκεφτομαι οτι ισως εχουμε μια καλη ευκαιρεια να μαθουμε ο ενας απο τον αλλο. Κωνσταντινος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα