Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Επειδή το σκέφτομαι σοβαρά για μια τέτοια αγορά είμαι ανάμεσα σε λ/6 και λ/8. Έχουν διαφορά στην οπτική παρατήρηση ; Έχω γνώση της προσφοράς της orion για τα λ/6. Δεν το σκέφτομαι για αστροφωτογράφηση. Ευχαριστώ.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
Τοτε το f4 ειναι μονοδρομος.Μην αργεις ομως να παραγγειλεις γιατι διαβασα στο σαιτ της aktis οτι μετα τις 15-5 θα εχει αυξηση 10%
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Το f/4,ειναι σαν τις γυναικες

δεν του αρεσουν ολα τα προσοφθαλια,μονο τα ακριβα :D

To γνωρίζω αυτό γι' αυτό σκέφτομαι για powermate και για προσοφθάλμια televue. Πολλά λεφτά όμως ρε παιδιά. ](*,) . Δεν πειράζει εγώ είμαι της άποψης αργά και σταθερά βήματα στην αγορά αξεσουάρ. Ας πάρω πρώτα βέβαια το τηλεσκόπιο και βλέπουμε για αξεσουαρ. Να φανταστείτε στο μόνο τηλεσκοπιο που έχω κοιτάξει είναι ένα 4" διοπτρικό της πλάκας. Φαντάζεστε τι έχω να πάθω αν κοιτάξω από ένα τέτοιο όργανο; Ας είναι καλά βέβαια τα κυάλια μου, το Νightwatch, και το Starrynight. Και το astrovox φυσικά.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

astroilias έγραψε:

Το f/4,ειναι σαν τις γυναικες

δεν του αρεσουν ολα τα προσοφθαλια,μονο τα ακριβα

Ξεχασατε να προσθεσετε φιλτατε...ΚΑΙ ΜΟΝΟ οταν τα πληρωνουν οι ανδρες....

(Γιωργοοοοοοοοοοο που εισαι;;; Αρχισαν τα σεξιστικα σχολια! Ελα να τους μαλωσεις!!! :mrgreen: )

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή Αικατερίνη, καλό θα ήταν να αριθμείτε τους Γεώργιους (1,2,3...) χάρην σαφήνειας

τέλος πάντων ο αγαπητός Ηλίας δεν έχει δίκαιο, η σωστή διατύπωση είναι:

Το f/4, δεν ειναι σαν τις γυναικες

του αρεσουν μονο τα ακριβά προσοφθαλμια

ενώ σ' αυτές μόνο τα απολύτως ακριβότερα

αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες ευχαρίστως να σας δώσω μόλις βγω απ' τη φυλακή (χρέη ...)

Δημοσιεύτηκε
Επειδή το σκέφτομαι σοβαρά για μια τέτοια αγορά είμαι ανάμεσα σε λ/6 και λ/8. Ευχαριστώ.

Μην ξεχάσεις

Απαραίτητη η αγορα διορθωτή κόμης (λογω χαμηλού f)

Οσο για την μεταφορα;

Ανετα μπαινει σε πίσω κάθισμα .

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε
Μην ξεχάσεις

Οσο για την μεταφορα;

Ανετα μπαινει σε πίσω κάθισμα .

Ωχ. Ακόμα περισσότερα έξοδα δηλαδή. Τί ειναι ακρβώς αυτό και τι κάνει; Το έχω δει σε διαφημήσεις της televue. Είναι πολύ απαραίτητο;

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
Μην ξεχάσεις

Αντώνη είσαι σίγουρος ότι είναι άκρως απαραίτητος ο διορθωτής κόμης; :-k

επειδή το είχαμε συζητήσει παλαιότερα, και όπως σου είχα πει το θέλω το μωρο αυτό και εγώ [-o< , ρώτησα τον κο Ηλιόπουλο στην Ακτίς και μου είπε ότι δεν είναι άκρως απαραίτητο :-s .

Εσύ έχεις δεί μέσα απο το τηλεσκόπειο με και χωρίς; τι προσοφθάλμιος ήταν;

Σημείωση του μεταφραστή... το 12’’orion f/4 dob δεν δίδετε πλέον με το skysurfer iii αλλά με τον ερευνητή 6χ30 Μου είπε ότι έχει πλέον βελτιωθεί και δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης του. Εγώ το παράγγειλα με τον ερευνητη 8χ50 με γωνία. \:D/ \:D/ \:D/ Προκαταβολή μπαίνει αύριο...

Οι [-o< εισακόυστικαν και εάν οι βρετανοί μας το επιτρέψουν, στις αρχές Ιουνίου θα είναι εδώ.

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
Επειδή το σκέφτομαι σοβαρά για μια τέτοια αγορά είμαι ανάμεσα σε λ/6 και λ/8. Έχουν διαφορά στην οπτική παρατήρηση ; Έχω γνώση της προσφοράς της orion για τα λ/6. Δεν το σκέφτομαι για αστροφωτογράφηση. Ευχαριστώ.

aiolos Γνώμη μου είναι λ/6 είναι εντάξη για αρχή μην ξεχνάς ότι το λ/8 ειναι και 500£ (λίρες αγγλίας) περισσότερα με τα οποία θα μπορούσες να πάρεις ένα ή ακόμη και δύο ίσως εξαιρετικά προσοφθάλμια.

Και ούτως ή άλλως αργότερα μπορείς να κανεις upgrade σε λ/8. :wink:

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
upgrade σε λ/8; Να φανταστώ ότι δεν θα είναι μια απλή διαδικασία.Καλήτερα από την αρχή λοιπον. Πάντως αν δεν έχει και τόση μεγάλη διαφορά τότε δεν αξίζει τον κόπο. 500 λίρες είναι πολλά.Αν αξίζει πάντως να τα μαζέψω να το κάνω.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Μην ξεχνάς και την αυξηση 10% απο τις 15/5 απο την ακτίς. :roll: ](*,)

Όσο για την αναβάθμιση βγάζεις κάτοπτρο στέλνεις θεσσ απο κει αγγλία επιστροφή θεσ και μετα στα χέρια σου.

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
Όσο για την αναβάθμιση βγάζεις κάτοπτρο στέλνεις θεσσ απο κει αγγλία επιστροφή θεσ και μετα στα χέρια σου.

:shock: :shock: :shock: :shock: Tρέμω μόνο στην ιδέα.Αν κατάλαβα σου ανάβαθμίζει τον δικό σου καθρέπτη ή τον κρατάει και σου στέλνει έναν λ/8;

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

τον δικό σου βέβαια :mrgreen: [-o< [-o< και μετά παρακαλάς να πάνε όλα καλά.. έλα πλάκα κάνω.

δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αλλά όπως είπαν και τα άλλα παιδιά ίσως να μην καταλάβουμε ποτέ την διαφορά ανάμεσα στο 6 και 8 και δεν ξέρω εάν αξίζει τα τόσα πολλά χρήματα παραπάνω. Νομίζω ότι η προσφορά που έχει τώρα είναι καλή περίπτωση.

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
Eυχαριστώ. Κατάλαβα. Οπότε λ/6. Τα προσοφθαλμια που δίνει με συνδιασμο με τον powermate 2.5X δίνει νομιζω μια διπλη μεγενθηση. Κάνω λάθος; Να προτιμήσω τον Celestron Ultima; Δεν τα λυπαμε τα λεφτά για την συγκεκριμενη αγορά. Αλλά αν έχω διπλη μεγένθηση νομίζω δεν αξίζει ο powermate.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Η αναβάθμιση από λ/4 ή λ/6 σε λ/8 γίνεται στο ίδιο κάτοπτρο με επαναλείανση του, κι αυτό γιατί η εστιακή απόσταση κάθε κατόπτρου μπορεί να διαφέρει 1-2 εκ από τα όμοιά του. Συνεπώς η τοποθέτηση νέου κατόπτρου μπορεί να απαιτούσε μια μικρή μετακίνηση του εστιαστή και του δευτερεύοντος, ενώ η χρήση του ίδιου κατόπτρου είναι ιδανική λύση.

Ενώ είχα προγραμματίσει την αναβάθμιση του δικού μου κατόπτρου (10" f/4.8, λ/4) για τον χειμώνα που πέρασε (κόστος 250 λίρες Αγγ.), προτίμησα να δώσω προτεραιότητα στην αγορά του μικρού αποχρωματικού που πήρα μαζί μου στο Καστελλόριζο.

Στις 12" η ακρίβεια wavefront λ/8 ίσως είναι υπερβολή. Το λέω γιατί ακόμη και με τις 10" και λ/4, η ατμόσφαιρα μου κάνει τη χάρη εξαιρετικά σπάνια να επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου! 'Εχω το τηλεσκόπιο 5 χρόνια και θυμάμαι (σχεδόν με δέος) μιά απίστευτη βραδιά στην Αθήνα πρίν 2 χρόνια, όπου στις 400Χ το είδωλο του Διά ήταν ακλόνητο και γεμάτο εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Ποτέ δεν τον είχα δει έτσι, ούτε τον ξαναείδα. Το γεγονός αυτό μου δείχνει ξεκάθαρα ότι η ατμόσφαιρα περιορίζει την ανάλυση ενός μεγάλου ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου περισσότερο από ότι την περιορίζει η ακρίβεια λείανσης. Οι τιμές λ/4, λ/6, είναι ήδη εξαιρετικές για ένα μεγάλο τηλεσκόπιο.

Κάτι ακόμη: στο f/4.8 η κόμη δεν με απασχόλησε ποτέ. Πάντως οι καλοί προσοφθάλμιοι φακοί μεταμορφώνουν το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αλλά και κάθε άλλο. Η Ο-Ο θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει έναν καλό φακό (ή και κανέναν) με τα τηλεσκόπιά της αντί δύο σχετικά μετρίων. Γενικότερα οι φακοί που δίνονται με τα τηλεσκόπια δεν πρέπει συνήθως να συνυπολογίζονται σαν βασικοί στη μελοντική συλλογή.

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ1. Δεν μπορώ βέβαια να μη σκεφτώ πως θα φαινόταν ο Δίας εκείνη τη νύχτα με ένα κάτοπτρο λ/8! Αλλά μόνο τέτοιες νύχτες...

ΥΓ2. Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η κεντρική παρεμπόδιση του δευτερεύοντος προκαλεί μιά ελαφρή μείωση του κοντράστ στα νευτώνεια, χονδρικά ανάλογη με εκείνη που προκαλούν οι ανακρίβειες ενός κατόπτρου λ/4.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

όπως πάντα ο Στέφανος κατατοπιστικότατος.Ευχαριστώ.

Από ότι έχω καταλάβει εδώ και καιρό πρόκειται για δυνατό τηλεσκόπιο.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

OUΠΣ.. ένα λαθάκι με το κόστος του λ/8 που είναι 300£ και το 1/10 ειναι

500£ :oops: Παρόλα αυτά το κόστος παραμένει μεγάλο. Με αυτά τα χρήματα παίρνεις έναν εξαίρετο nagler και έχεις και ρέστα.

Στέφανε όπως πάντα.... με ουσιώδεις πληροφορίες.

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Δημοσιεύτηκε
Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε δίπλα δίπλα δυο ίδια τηλεσκόπια σε διάμετρο της ίδιας εταιρίας αλλά το ένα είναι λ/4 και το άλλο λ/8. Χρησιμοποιούμε ίδια προσοφθάλμια. Υπάρχει διαφορά στην εικόνα αν το seeing είναι π.χ. μέτριο?
Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

Για μεγάλα τηλεσκόπια (>6"), όχι.

Κι αυτό επειδή με μέτριο seeing ακόμη και το τηλεσκόπιο λ/4 δίνει εικόνες αρκετά κάτω από τις δυνατότητές του.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης