Jump to content

Το σύμπαν μας είχε ...οικογένεια!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολύ καλό. Και συνεχίζουμε δηλαδή πίσω στο χρόνο.Να δούμε που θα φτάσουμε αν φτάσουμε ποτε σε κάποια αρχή. Μου θυμίζει λίγο τον Ηράκλειτο αυτό που είπε για το "πυρ που αναβει και σβήνει με μετρο". Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τι θα γίνει με την διαστολή του σύμπαντος; Θα σταματήσει και θα ξαναφτάσουμε σε κατάσταση πάλι προ Βig Bang.Ας μου απαντήσει κάποιος φυσικός για να καταλάβω ακριβως τι εννοεί αυτή η ριζοσπαστική θεωρια.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισως μετα την διαστολλη,να αρχισει η συστολλη και μετα το μπαμ

και φτου και απ την αρχη :?: :!:

 

Kαι τι είναι αυτό που θα σταματήσει την διαστολή και θα αρχίσει την συστολή αν αληθεύει η θεωρία; Γιατί λοιπόν θα σταματήσει να "φουσκώνει το μπαλονι" και να αρχίσει να ξεφουσκώνει;

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αν δεν κάνω λάθος και συγχωρήστε με αν τελικά το πράττω, αυτή η θεωρία έχει ξεπεραστεί.

 

Το σύμπαν θα διαστέλλεται στο διηνεκές και δεν πρόκειται να επανέλθει σε κατάσταση απειροστών διαστάσεων και άπειρης μάζας ώστε να προκύψει ένα νέο Big Bang.

 

Άλλωστε τελευταία ακόμα και η θεωρία της "Μεγάλης Έκρηξης" έχει αρχίσει να τίθεται σε αμφισβήτηση. Γεγονός πάντως είναι πως είμαστε ακόμα μακριά από την στιγμή που θα εξηγήσουμε την απαρχή αυτού που ονομάζουμε σύμπαν.

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αυτο που έχω κταλαβει εγώ είναι οτι η κοσμολογία μπορεί να κάνει μόνο εικασίες ελπίζοντας να βρεί κάποιοα χωρις μαθηματικά ψεγάδια που να εξηγεί ότι βλέπουμε εκει έξω.

 

όσον αφορά την πάυση της διαστολή του σύμπαντος και την συστολή του νομίζω οτι το σκεπτικό ξεκίνησε κάπως έτσι :

προβληματίζονταν οι αστροφυσικοί γιατί σύμφωνα με τις μετρησεις τους για κάποιους γαλαξίες οι οποίοι περιστρέφονται πολυ γρήγορα και φαίνονται να έχουν κατα πολύ μικρότερη μάζα από όσοι απαιτείται για να μην διαλυθούν.

αρχίσανε να ψάχνουν λοιπόν και παράλληλα βάλανε και την "φαντασία" τους να δουλέψει.

κατάφεραν να "δουν" μια πηγή ακτίνων Χ να περικλείει κάποιους γαλαξίες όμως ακόμα και όταν προσθέσανε αυτή την ύλη στην υπόλοιπη μάζα του γαλαξία τουσ έλειπε πολύ πράγμα.

σκεφτίκανε λοιπόν ότι υπάρχει στο σύμπαν ποσότητα ύλης που δεν μπορόυμε να αντιληφθούμε ακόμα, για την ακρίβεια περίπου 10 φορές περισσότερη από όση μπορούμε να μετρήσουμε. Θεωρεία που συμβαδίζει με την θεωρεία τησ Μεγάλης Εκρηξησ που νομίζω οτι απαιτεί πολύ περισσότερη μάζα από ότι υπάρχει.

Αν όντως υπάρχει αυτή η σκοτεινή ύλη και έναι τόση πολύ μπορείς να καταλάβεις οτι η βαρυτική ενέργεια του σύμπαντος 10πλασιάζεται και έιναι ικανή να επιβραδύνει την διαστολή μέχρι να την σταματήσει.

Όταν σταματήσει όμως το μπαλώνι να μεγαλώνει ο χώρος θα είναι εκείνη τη στιγμή στο έλεοσ της βαρύτητας, που σημαίνει οτι θα αρχίσει να μαζεύει...............

και το συμπαν μας αρχίζει να συστέλεται ώσπου να αρχίσει πάλι να διαστέλεται....

και πάλεται έτσι για πάντα.

 

δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν μετρήσεις που να δίχνουν την επιβράδυνση της διαστολης, βεβαια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν μετρήσεις που να δίχνουν την επιβράδυνση της διαστολης, βεβαια.

 

Υπάρχουν όμως μετρήσεις που δείχνουν την επιτάχυνση της διαστολής, βλέπε και WMAP...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από μένα,

 

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στις απόψεις της κοσμολογίας τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σχετικά πρόσφατα αναφέρονταν σχεδόν ισοπίθανα τα ενδεχόμενα να έχουμε ένα σύμπαν διαστελλόμενο στο διηνεκές ή ενα σύμπαν που θα ξανασυσταλεί και θα δώσει μια μεγάλη σύνθλιψη. Ο λόγος: δεν υπήρχαν αρκετά ακριβείς μετρήσεις των παραμέτρων που θα απαντούσαν σε αυτά τα ερωτήματα. Τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ακρίβεια μετρήθηκε η φωτεινή ύλη στο σύμπαν και βρέθηκε να καλύπτει το 2-3% της απαιτούμενης ύλης για να είναι το σύμπαν επίπεδο. Αν το σύμπαν περιείχε μόνο την ύλη που βλέπουμε θα διαστελλόταν επ' άπειρον με διαρκώς επιβραδυνόμενη διαστολή, η επιβράδυνση όμως δε θα ήταν ποτέ αρκετή ωστε να σταματήσει η διαστολή. Επίσης όμως μετρήθηκε με ανεξάρτητους τρόπους το αν το σύμπαν είναι επίπεδο ή όχι και κατεληξε με μεγάλη ακρίβεια στο ότι είναι επίπεδο. Παρατηρήσεις στους γαλαξίες νκατέδειξαν ότι η μάζα που απαιτείται να έχουν ώστε να περιστρέφονται με τις ταχύτητες που περιστρέφονται είναι περίπου μια τάξη μεγέθους παραπάνω από την μάζα που παρατηρούμε να ακτινοβολεί, για αυτό υιοθετήθηκε ο όρος σκοτεινή ύλη. Ακόμη και με αυτή όμως το περιεχόμενο του σύμπαντος είναι περίπου του 1/4 από αυτό που απαιτείται να είναι επιπεδο. Πολύ πρόσφατα παρατηρήθηκαν σουπερνόβα σε μεγάλη απόσταση και έδωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα: η διαστολή του σύμπαντος όχι μόνο δεν επιβραδύνεται, αλλά επιταχύντεται. Η επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος αποδίδεται στην "σκοτεινή ενέργεια" (ή κοσμολογική σταθερά όπως την είχε ονομάσει ο Αινστάιν), η σκοτεινή ενέργεια είναι μια πηγή βαρυτικού πεδίου που υπακούει μια παράδοξη καταστατική εξίσωση (καταστατική εξίσωση είναι η σχέση που συνδέει πίεση και πυκνότητα). Σύμφωνα με αυτή η πυκνότητα είναι θετική δηλαδή η κοσμολογικη σταθερά έχει ελκτικό χαρακτήρα ως προς τη βαρύτητα, αλλά αρνητική πίεση. Οι ιδιότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην κοσμολογική σταθερά να:

 

α) Συμπληρώνει την μάζα που λείπει ώστε το σύμπαν να είναι επίπεδο

β) Προκαλεί την εποχή την επιταχυνόμενη διαστολή.

 

Φυσικά το ζήτημα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Αν μάλιστα κανείς ρίξει μια ματιά σε βιβλία κοσμολογίας που εκδόθηκαν πρίν από το το 2001, ο όρος "Κοσμολογική Σταθερά" αναφέρεται απλά στις πρώτες προσπάθειες του Αινστάιν (και του ντε Σίττερ) να περιγράψουν ένα επίπεδο στατικό σύμπαν. Από το 2000 και μετά το ζήτημα δεν παρούσιαζεται μονάχα από ιστορικό ενδιαφέρον αλλά και ως μια εναλλακτική λύση των εξισώσεων της κοσμολογίας. Φυσικά ο σκεπτικισμός έναντι της κοσμολογικής σταθεράς είναι έντονος ιδίως επειδή δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιας μορφής υλικό και μπορεί να είναι απλά ένα μαθηματικό τέχνασμα για να λύσει τις εξισώσεις (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως μαθηματικό τέχνασμα εισήχθησαν τα κβάντα, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχαν φυσική υπόσταση). Από μια άλλη σκοπιά όμως η κοσμολογική σταθερά έχει πολλά πλεονεκτήματα: εκτός του ότι δίνει μια απάντηση στα προβλήματα της κοσμολογίας, είναι απόλυτα συμβατή και προβλέπεται από τις εξισώσεις πεδίου του Αινστάιν στην πιο γενική τους μορφή (οι εξισώσεις πεδίου χωρίς κοσμολογική σταθερά είναι μια ειδική περίπτωση) και η σωματιδιακή φυσική δεν απαγορεύει την ύπαρξη της.

 

Η έρευνα συνεχίζεται και είναι μια δυναμική διαδικασία που δε φοβάται τις μεγάλες ανατροπές!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης