Jump to content

Σταδιακή αναβάθμιση ενός DOBS 8''


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.

Είμαι νέο μέλος του ASTROVOX και θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα μέλη του site, τα οποία μέσω των συζητήσεων, των φωτογραφιών κ.α. μετατρέπουν αυτό τον ηλεκτρονικό τόπο σε πηγή διάχυσης της γνώσης.

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα ένα μαγαζί στον Πειραιά (το οποίο πουλάει τηλεσκόπια και αξεσουάρ) και ομολογώ ότι απογοητεύτηκα από τις τιμές. Εντυπωσιάστηκα όμως από τις δυνατότητες των Meade ETX, δηλαδή από την ύπαρξη Autoguide/Go-to με μεγάλη βάση δεδομένων, την δυνατότητα σύνδεσης και χειρισμού του τηλεσκοπίου από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά από αυτήν την επίσκεψη άρχισα να ψάχνω περισσότερο στον χώρο του internet, βρήκα την προσφορά του πλανηταρίου και πήρα την μεγάλη απόφαση. Πριν λίγες μέρες παρήγγειλα το dobsonian 8'' και περιμένω να το παραλάβω.

Οι προαναφερθήσες δυνατότητες όμως υπάρχουν ακόμα στην άκρη του μυαλού μου. Γι'αυτό ζητάω την βοήθεια σας στον καταρτισμό μίας λίστας σταδιακής αναβάθμισης των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου. Αυτή η λίστα θα είναι πολύ χρήσιμη πιστεύω σε πολλούς κατόχους του ίδιου ή παρόμοιου τύπου τηλεσκοπίου (και από όσο είδα υπάρχουν πάρα πολλοί).

Παρακάτω παραθέτω κάποιες επιλογές οι οποίες δεν πηγάζουν από προσωπική πείρα αλλά από σχόλια άλλων.

 

___________________________Μάρκα_____________Κόστος(περίπου)

1.Προσοφθάλμια______________?_________________?

2.Φακοί Barlow_______________?_________________?

3.Video camera+adaptor_______toucam 900________120

4.Goto system_______________Sky-Scan___________?

5.Ισημερινή στήριξη___________EQ6_______________?

____________________1400 euro(Η EQ6 στήριξη με το Sky-Scan)

6.Πρόγραμμα επεξεργασίας video Registax___________free

7.Μετά από αυτό το τηλεσκόπιο, ποιό; (Με το δεδομένο ότι θα χρησιμοποιώ το dobs ως δεύτερο/εναλλακτικό)

 

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά.

Διοφάντης / ilae.

"Το παράδοξο του ψεύτη":

Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε φιλε,

αρχισε να παρτατηρεις και να χαιρεσαι το τηλεσκοπιο αντι να κανεις σχεδια για το απωτερο-απωτατο μελλον, το οποιο οταν ερθει μπορει να υπαρχουν και καλυτερες επιλογες απο τις τωρινες.

Το μονο που θα ελεγα να παρεις για αρχη ειναι 2 καλοι προσοφθαλμιοι και barlow, ενας telrad η quickfinder καθως και ενα φιλτρο UHC η O-III.

Επιπροσθετως η λιστα που παραθετεις φανταζει λιγακι αναποδη...

πχ πρωτα παιρνεις την ισημερινη στηριξη και μετα την καμερα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ giorgosgr,

καταρχήν ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες ώστε να μου απαντήσεις. Δυστηχώς αυτήν την στιγμή το μόνον που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω για την παραλαβή του τηλεσκοπίου (αρχές Ιουλίου) και να συλλέγω πληροφορίες (γι'αυτό ξεκίνησα άλλωστε και αυτήν την συζήτηση).

Σε ευχαριστώ επίσης και για τις πληροφορίες όσον αφορά για τους προσοφθάλμιους και για τον barlow.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω γιατί είναι προυπόθεση η ύπαρξη ισημερινής βάσης για την χρήση κάμερας;

Φιλικά

Διοφάντης / ilae

"Το παράδοξο του ψεύτη":

Κάποιος λέγει "Είμαι ψεύτης". Αν αυτός είναι όντως ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι ψέμμα, άρα δεν είναι ψεύτης. Αν δεν είναι ψεύτης, τότε αυτό που λέγει είναι αληθινό, άρα ψεύδεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε ilae καλως-όρισες,

 

Οι αποφάσεις για το «ντύσιμο» του τηλεσκοπίου με αξεσουάρ είναι καλύτερα να παίρνονται σταδιακά. Παρατηρώντας και μαθαίνοντας το τηλεσκόπιό σου και τον ουρανό, οι ανάγκες για συγκεκριμένους προσοφθάλμιους και σύνεργα θα φανερωθούν λίγο-πολύ μόνες τους και ανάλογα με το δικό σου στυλ παρατήρησης. Πάντως θα χρειαστείς σίγουρα ένα-δύο φακούς καλύτερης ποιότητας απ' αυτούς που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο, ιδίως για τις μεγεθύνσεις στην περιοχή 150-250Χ. Καλοί φακοί είναι οι π.χ. Celestron Ultima και Axiom, οι Tele Vue (ότι καλύτερο αλλά φυσικά ακριβοί) οι Vixen, οι Baader Planetarium. Ένας εξαιρετικός barlow είναι ο Celestron Ultima αν και υπάρχουν και πιό εξωτικές σχεδιάσεις (Tele Vue Powermate).

 

Σημαντικό για να ευχαριστηθείς το νευτώνειό σου είναι να ευθυγραμμίσεις με ακρίβεια τα οπτικά του, και να ελέγχεις την ευθυγράμμιση (collimation) από καιρό σε καιρό. Χωρίς σωστή ευθυγράμμιση δεν θα πάρεις τις καλύτερες εικόνες που μπορεί να δώσει το τηλεσκόπιο και πιθανόν να απογοητευθείς. Αν μάθεις τη χρήση του τηλεσκοπίου σου και τον ουρανό, το dob σου δεν θα γίνει ποτέ δεύτερο/εναλλακτικό (όπως γράφεις) αλλά θα είναι στην πρώτη γραμμή. Εκτός κι αν θελήσεις να πάρεις αργότερα ένα μεγαλύτερο dob πχ. 12".

 

Καλές παρατηρήσεις,

Στέφανος

 

ΥΓ. Για το ερώτημα της ισημερινής στήριξης: Τα περισσότερα ήδη αστρονομικής φωτογραφίας δεν γίνονται με ένα στιγμιαίο κλίκ αλλά με μεγάλους χρόνους έκθεσης, από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ώρες (για μία φωτογραφία!). Επομένως χρειάζεται το τηλεσκόπιο να παρακολουθεί συνεχώς και με ακρίβεια το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο, αφού λόγω της περιστροφής της Γης, κινείται συνεχώς στον ουρανό προς τη Δύση. Η ισημερινή στήριξη (με μοτέρ) θα αναλάβει να διατηρήσει το αντικείμενο σταθερό στο οπτικό σου πεδίο.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου ιλαε

Ολες οι απαντησεις για τις ερωτησεις σου υπαρχουν μεσα στο astrovox

ψαξε λιγο και θα βρεις τα παντα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτός κι αν θελήσεις να πάρεις αργότερα ένα μεγαλύτερο dob πχ. 12".

 

Απολυτως σωστο! Η μονη αναβαθμιση ενος dob ειναι ενα μεγαλυτερο dob!

Ο,τι και να παρεις δεν προκειται να ναι φιλικοτερο προς τον χρηστη απο ενα 8" dob. Πιθανως να θελησεις κι αλλο τηλεσκοπιο (-α) για αλλου ειδους χρησεις (αστροφωτογραφια, ταξιδια για παρατηρηση εκλειψεων κλπ) ομως το dob θα ναι παντα μαχιμο και στην πρωτη γραμμη! Απο το etx-125, που κοστιζει τα 3πλα, το dob ειναι πιο απλη και απροβληματιστη κατασκευη, δειχνει μεγαλυτερα πεδια και αστερες 1 μεγεθος (2,5 φορες) αμυδροτερους!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γειά σου και καλώς ήρθες.

Εχω και εγώ οκτάιντσο ντομπ, ίδιο με αύτό που περιμένεις, ειμαι και εγώ αρχάριος και στη πρώτη παρατήρηση που έκανα με υψηλή μεγένθηση σε Δια και σε κρόνο με δυσκόλεψε η κίνηση της γής μιάς και αναγκαζόμουν να σπρώχνω το τηλεσκόπιο και να χάνω συνεχώς τον στόχο .Ας μας απαντήσει κάποιος παρακαλώ εάω στην ισημερινή είναι πιο εύκολα τα πράγματα. ευχαριστώ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ με 8" Dobs, όλοι εμείς διαψεύδουμε τα λεγόμενα του Terence Dickinson που στο βιβλίο του Nightwatch λέει οτι δεν βλέπει πολλά Dobs στα χέρια των ερασιτεχνών...

 

Στην ισημερινή είναι πιο ευκολα τα πράγματα όταν υπάρχει αστροστάτης, αλλα συνηθίζοντας θα δείς οτι δεν θα χάνεις τον στόχο με το Dobs, το χέρι σου θα μάθει να τον ακολουθεί, ειδικά όταν συνηδητοποιήσεις οτι το είδωλο είναι ανεστραμμένο...

 

Για μένα αναβάθμιση σε Dob σημαίνει barlow, φίλτρα(νεφελωμάτων - ηλίου) και προσοφθάλμια...

 

Μακροπρόθεσμα ίσως βάλεις τον σωλήνα σου σε μια ισημερινή βάση αλλα μιλάμε για πολλά λεφτα!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, είσαστε σε καλό δρόμο. DoBBy, μην τρομάζεις από την έλλειψη αυτόματης παρακολούθησης του αντικειμένου, που χαρακτηρίζει τα dobs. To «ελάττωμα» αυτό, στην πορεία ξεπερνιέται με την εμπειρία χρήσης και αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την χρήση κατάλληλων προσοφθαλμίων.

 

Διάβασε τι είχα γράψει εδώ σχετικά: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=15673&highlight=#15673

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσθέστε έναν ακόμα κάτοχο Dobs 8''!! :cheesy:

Μια απορία μου προς τους πιο έμπειρους είναι η εξής: Μέχρι τώρα δεν έχω πάρει προσοφθάλμια.. τίποτα. Αν πάρω 1-2 προσοφθάλμια των 200 ευρώ, η ποιότητα εικόνας θα βελτιωθεί αισθητά? Γιατί αν δεν υπάρξει ακρετά μεγάλη διαφορά καλύτερα να μην πάρω τόσο ακριβά.. Τώρα κοιτάω επίσης και για φίλτρα νεφελωμάτων! Έχω γενικά πόρωση με deep sky!

Χθές πήγα σε ένα μέρος απόμερο από φώτα πόλεις κλπ κατά τις 2-3 τα μεσάνυχτα. Τέτοιο ουρανό δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στη ΖΩΗ μου είδα το γαλακτώδης ζώνη ΑΚΡΙΒΩΣ-ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΑ όπως τη δείχνει το starry night! Πραγματικά έπαθα πλάκα... Κοίταξα επίσης στον πυρήνα του γαλαξία με τον ερευνητή 9χ50 και είδα ένα τεράστιο νεφέλωμα πεντακάθαρα! Μόνο χρώματα δεν είχε! :mrgreen: Φαντάζομαι πως θα φαίνεται με το τηλεσκόπιο το συγκεκριμένο νεφέλωμα σε εκείνο το μέρος.. (όπως καταλαβαίνεται δεν είχα τηλεσκόπιο μαζί...μόνο ερενευνητή :( ) Για να φανταστείτε, και χωρίς πλάγια διόπτευση πάλι φαινόταν ΠΟΛΥ λαμπρό και πεντακάθαρο! Χωρίς να είμαι σίγουρος, πιστεύω ότι ήταν το lagoon nebula (Μ8 ) χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος... Όποιος δεν το έχει παρατηρήσει μέχρι τώρα να τσακιστεί να το κάνει!! κατά τις 2.30-3 είναι η πιο κατάλληλη ώρα.

Και το trifid nebula(M20) που είναι ακριβώς δίπλα φαινόταν πολύ καλά και χωρίς πλάγια διόπτευση as well. Αλλά σαν το Μ8... τίποτα! Τι νεφέλωμα του ωρίονα και κουραφέξαλα!!

:-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|=

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοντά στο Λουτράκι είναι, μην φανταστείς τίποτα τρελά υψόμετρα. Απλά είναι σχετικά μακριά από την πόλη είχε και 10/10 seeing εκείνη τη μέρα..

Φαντάζομαι πώς θα φαίνεται ο ουρανός από τίποτα ψηλά βουνά!

 

Θέλω να πάω στη νότια Αφρική... Εκεί το κέντρο του γαλαξία είναι στο ζενίθ!!! :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάντως αγόρασα το κιτ της σέλεστρον και έχω μεγένθυση απο 34 χ έως 400χ, και κοστίζει λιγο παραπάνω απο 200 ευρώ. Πιστέυω πως με τόσους συνδυασμους θα καταλήξω ακριβώς σε αυτό που θέλω και απο εκέι και πέρα θα λειτουργώ επιλεκτικά. Είδα και τον Άρη χθες, πάντως ο Δίας είναι ορατός απο πολύ νωρίς και φαίνεται πολύ καλα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα προσέθετα επίσης ένα φίλτρο σελήνης, ένα χάρτη field edition laminated με μαύρο υπόβαθρο και λευκά άστρα και φυσικά έναν κόκκινο φακό. Αργότερα ίσως έναν right angle 90 degrees ερευνητή για πιό ξεκούραστο star hopping.

Τέλος, εάν δεν παρέχεται με το τηλεσκόπιο, ένα collimation eyepiece ή ένα μαύρο κουτάκι από φίλμ και ένα λεπτό σταυροκατσάβιδο για να κάνεις την τρύπα (εξίσου χρήσιμο με το collimation eyepiece!) :D

 

 

Φιλικά,

 

Angelos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης