Jump to content

Ψάχνοντας το Μ27 στην Αθήνα...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια και χαρά σε όλους...

 

Πρίν από λίγο γύρισα από τον "εκπληκτικά σκοτεινό" :( τόπο παρατήρησης, το μπαλκόνι του σπιτιού μου στην Αθήνα... :P Με τη βοήθεια του starry night και των κυαλιών προσπαθούσα να δω κάτι, οτιδήποτε υπήρχε εκείνη την ώρα στο Β-ΒΑ-Α πεδίο που βλέπω από το δωμάτιό μου.

 

Τελικά κατέληξα να ψάχνω για το Μ27... Μετά από πολλές προσπάθειες (και ακολουθώντας ανορθόδοξη πορεία σε σχέση με το χάρτη που είδα αργότερα στο υπόμνημα που υπάρχει με τους χάρτες) το μόνο που κατάφερα είναι να εντοπίσω που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι το Μ27 αν δεν ήμουν στην Αθήνα... :P

 

Δεν το θεωρώ αποτυχία, αφού και μόνο που μπόρεσα να κινηθώ μέσα από τα κυάλια και τους χάρτες στον ουρανό για εμε τον υπερ-άσχετο είναι υπέρ-αρκετό... Απλά ήθελα να ρωτήσω: το έχει δει κανείς από Αθήνα με κυάλια;; Εγώ είμαι γκαβός; 8)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά η βραδιά φένεται το είχε να κυνηγάμε πλανητικά νεφελώματα παρά την έντονη παρουσία της θεάς (για την Σελήνη μιλάω φυσικά :wink: ).Και εγω με την σειρά μου έψαξα και παρατήρησα για πρώτη φορά το Μ57.Το πιο όμορφο δακτυλίδι που είδα ποτέ στην ζωή μου :!: :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nick,

 

In the early 1970's, the skies of Athens exhibited heavy light pollution but nothing close to the levels that we encounter today. It was amazing that I could pick out quite a few of the Messier objects back then. Of course if you take your telescope and look at M27 in a pristine dark sky location, perhaps you may already have, you will be blown away by the visual difference. There is an unlimited amount of objects to observe when one has dark skies-as we all know. I am glad that you were able to dig through the layers of light pollution and find your target. Like the advertisement states... "Its not a job, its an adventure".

 

Clear Skies,

 

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hey Fred,

 

I must admit that searching and observing M57 wasn't that difficult a task.It's one of the brightest planetary nebulae out there and actually it would be really sad if i couldn't find it :P But when it comes to other Messier objects of bigger mags that require darker locations ,then things become nasty.Personally I never had the fantastic experience to observe under an absolute dark sky ,and I'm really looking forward to that.

 

Nick

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη, καλή προσπάθεια, αλλά χωρίς πολλά περιθώρια εντοπισμού. Κι αυτό γιατί, η πόλη μας είναι υπερβολικά φωτισμένη. Επιπλέον, τις νύχτες αυτές, η γεμάτη Σελήνη λειτουργεί προσθετικά και κρύβει με το φως της ό,τι σχεδόν επιβιώνει της φωτορύπανσης. Αν τώρα σκεφτείς ότι αυτό που ψάχνεις φαίνεται ήδη αμυδρά και με «γαλακτερή» όψη, όπως έχει κι ο ουρανός αυτά τα βράδια, τότε είναι πολύ πιθανό – να μην πω σίγουρο – ότι δεν θα το βρεις με τις 10 μεγεθύνσεις των κιαλιών σου.

 

Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως, κατά προτίμηση χωρίς Σελήνη, είναι αυτό που έκανες. Να βρεις δηλαδή τις υποθετικές θέσεις του κάθε ουράνιου αντικειμένου, έστω κι αν δεν φαίνεται με τα κιάλια σου μέσα από την πόλη. Όταν θα βγείς κάποια στιγμή εκτός ή όταν αγοράσεις τηλεσκόπιο, θα έχεις μάθει ήδη καλά τον ουρανό και θα μπορείς να βρεις και να δεις πολλά αντικείμενα πανεύκολα.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως, κατά προτίμηση χωρίς Σελήνη, είναι αυτό που έκανες. Να βρεις δηλαδή τις υποθετικές θέσεις του κάθε ουράνιου αντικειμένου

 

Με τη λιγοστή εμπειρία των μερικών παρατηρήσεων με κιάλια και την προσπάθεια εντοπισμού αστεριών και διάφορων αντικειμένων, καταλαβαίνω την αποστροφή πολλών από το GO-TO και τον προσανατολισμό προς την "manual" εύρεση του στόχου. Νομίζω πως η αναζήτηση αυξάνει δραματικά τη χαρά που σου δίνει το να δεις κάτι στον ουρανό... :)

 

η γεμάτη Σελήνη λειτουργεί προσθετικά και κρύβει με το φως της ό,τι σχεδόν επιβιώνει της φωτορύπανσης

 

Σίγουρα... Απλά ήθελα να "παίξω" με τα κυάλια και μια "αλεπού" που ήταν πάνω από το μπαλκόνι μου χθές.... ;) Σε λίγες μέρες που η Σελήνη θα ανατέλλει πιο αργά θα κάνω πάλι μια προσπάθεια. :)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

nickthegreek13_7 . . ." I must admit that searching and observing M57 wasn't that difficult a task.It's one of the brightest planetary nebulae out there and actually it would be really sad if i couldn't find it ..."

 

This is true Nick.

 

M27 is quite bright.

 

We have actually observed M27 (for fun) from the light polluted downtown core of Montreal with a 80mm Refractor.

 

Cheers -

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλά ήθελα να ρωτήσω: το έχει δει κανείς από Αθήνα με κυάλια;; Εγώ είμαι γκαβός; 8)

 

Λοιπόν, χθες το βράδυ, περασμένες 1:30, βγήκα στο μπαλκόνι, για να πάρω λίγο αέρα. Ο ουρανός ήταν καθαρός και χωρίς φεγγάρι. Ιδέες μου μπήκαν για μια γρήγορη βόλτα με το τηλεσκόπιο, αλλά με την κούραση που είχα, ακόμα και αυτό το απλό στήσιμο του Dob τηλεσκοπίου μου φάνταζε Γολγοθάς!

 

«Ντροπή σου!» μου φώναξε η συνείδησή μου. «Πού είναι το ζωηρό πνεύμα του ερασιτέχνη?» συνέχισε επικριτικά. Και τότε Βαγγέλη… σε θυμήθηκα!

 

Εντάξει, το Μ27 με τηλεσκόπιο φαίνεται - όσο γίνεται βέβαια, πάντα μέσα στα δεδομένα της πόλης. Τι γίνεται όμως με τα κιάλια?

 

Έτρεξα (το πνεύμα που λέγαμε…) μέσα και έβγαλα τα 10x50 κιάλια μου. Απόψε η παρατήρηση θα περιελάμβανε ένα και μοναδικό αντικείμενο και μετά ύπνο! Και ιδού τα αποτελέσματα:

 

Οδηγός παρατήρησης για αρχαρίους με 10x50 κιάλια του Μ27 (αλλά και του Brocchi’s Cluster) από το κέντρο της Αθήνας:

:arrow: Παρακάτω, σε επόμενο μήνυμα, ακολουθεί χάρτης.

 

1. Εντοπίζουμε τον αστερισμό του Κύκνου. Αυτόν τον καιρό, ανεβαίνει από τα ανατολικά, σε καλό ύψος μετά τα μεσάνυκτα, και το σχήμα του μοιάζει με κύκνο, που πετάει σχεδόν παράλληλα με τον ορίζοντα με ανοιγμένα τα φτερά του και με πρόσωπο (του υποτιθέμενου κεφαλιού του) προς τα δεξιά (νότια).

 

2. Εντοπίζουμε τον β του Κύκνου (Albireo – το κεφάλι του αστερισμού), έναν πανέμορφο διπλό για τηλεσκόπια. Με τα 10x50 διακρίνεται μόλις η διπλή του υπόσταση. Τον παρατηρούμε για λίγο.

 

3. Βάζουμε τον β στο αριστερό άκρο του οπτικού μας πεδίου (δηλ. ώρα 9:00). Από εδώ και πέρα θα βρισκόμαστε στον αστερισμό της Αλεπούς (Αλώπηξ ή Vulpecula). Στο κέντρο του πεδίου μας διακρίνουμε ένα ζεύγος αστέρων, τους α και 8.

 

4. Αποκλίνουμε λίγο από τα αρχικά σχέδιά μας για το Μ27 και μετακινούμε λίγο πιο δεξιά τα κιάλια, ελάχιστα έξω από το δεξί άκρο (δηλ. ώρα 3:00) του οπτικού μας πεδίου και… Ουπςςς! Τι είναι αυτό? Μια κρεμάστρα στον ουρανό! Ακριβώς, είναι το Brocchi’s Cluster (Collinder 399), ένα από τα πλέον παράδοξα θεάματα για την ανθρώπινη αντίληψη! Έξι άστρα στην σειρά, σχηματίζουν το οριζόντιο τμήμα της κρεμάστρας και άλλα τέσσερα τον γάντζο της.

 

5. Επιστρέφουμε στο βήμα 3 και κατεβάζουμε τα κιάλια προς τα κάτω, έτσι ώστε οι α και 8 να βρεθούν στο πάνω άκρο (δηλ. ώρα 12:00) του οπτικού μας πεδίου. Στο κάτω άκρο (δηλ. ώρα 6:00), ή λίγο πιο κάτω, διακρίνουμε ένα ζεύγος αστέρων, ο μεγαλύτερος είναι ο 13. Προς επιβεβαίωση μπορείτε να στραφείτε ελάχιστα προς τα αριστερά, όπου θα δείτε μια τριάδα κατακόρυφων άστρων πάνω στην ίδια ευθεία.

 

6. Επιστρέφουμε στον 13, τον κεντράρουμε και αμέσως παρατηρούμε ότι, στα δεξιά του, έχει ένα άλλο άστρο, τον 12, και μαζί του σχηματίζει τρίγωνο με ένα άλλο πιο αμυδρό άστρο, που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από τους 13 και 12, τον 14.

 

7. Φθάσατε! Κεντράρετε τον 14, και, λίγο πιο κάτω από αυτόν, σε απόσταση μικρότερη από αυτές που τον συνδέουν με τα άλλα δύο άστρα, βρίσκεται το Μ27. Το βλέπετε? …Όχι?!!! Δεν πειράζει γιατί…Ούτε κι εγώ το είδα!!! :lol:

 

8. Για να δούμε όμως λίγο καλύτερα την περιοχή. Ας εγκαταλείψουμε για λίγο την απευθείας όραση κι ας προσπαθήσουμε με περιφερειακή. Πάρτε ήρεμες βαθιές ανάσες και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Παρατηρείστε χαλαρά, στηρίζοντας τον εαυτό σας ή/και τα κιάλια σας με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Το βλέπετε? … Συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε! Έτσι φαίνεται το Μ27 από την Αθήνα με απλά κιάλια 10x50. Αν το προσπαθήσετε με τον αστερισμό της Αλεπούς στο ζενίθ, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες από τις δικές μου χθές το βράδυ. Καλή επιτυχία! :D

 

Φιλικά

 

PapGeo

 

------------

Υ.Γ. Το Μ27 απέχει 1000 περίπου έτη φωτός από εμάς, είναι από τα κοντινότερα πλανητικά νεφελώματα, το φωτεινότερο του νυχτερινού ουρανού και το ευκολότερο για μικρά τηλεσκόπια. Αποτελεί υπέροχο θέαμα μέσα από τηλεσκόπιο, απ΄όπου διακρίνεται και ο κεντρικός αστέρας του νεφελώματος – όλα αυτά βέβαια κατά προτίμηση από σκοτεινό ουρανό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο πολύ κατατοπιστικό το αρθράκι! Αν και εγώ ακολύθησα άλλη οδό αρχικά, θα δοκιμάσω και τη δική σου προσέγγιση! Αυτές τις μέρες η Σελήνη βγαίνει αρκετά αργά, οπότε ο Κύκνος και η Αλεπού θα είναι αρκετή ώρα στο σκοτάδι!!

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη,

 

Σίγουρα, πολλές φορές υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να προσεγγίσεις με αστροάλματα (star hopping) το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Ο συγκεκριμένος μου φάνηκε ευκολότερος για κάποιον αρχάριο, επειδή ο αστερισμός του Κύκνου κάνει αισθητή την παρουσία του στον ουρανό τα βράδια ακόμα και για κάποιον απλό άνθρωπο, που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις αστρονομίας.

 

Πέρα από αυτά, τα αστροάλματα που περιέγραψα μπορούν να οδηγήσουν και όποιον προσπαθεί με τηλεσκόπιο, το οποίο δεν έχει βάση δεδομένων. Υπάρχουν πολλά καινούργια τηλεσκόπια, που είναι εφοδιασμένα με ερευνητές 9x50 ή 8x50. Κάπως έτσι θα φαίνονται τα όσα περιέγραψα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη το γεγονός ότι οι εικόνες μέσα από τους ερευνητές, προβάλλονται εντελώς αντίθετα από αυτό που βλέπουμε με τα μάτια, δηλαδή, το αριστερά το βλέπουμε δεξιά και το πάνω το βλέπουμε κάτω.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης