Jump to content

Απομάκρυνση Γαλαξιών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι του astrovox,

 

Το σύμπαν διαστέλλεται με αποτέλεσμα οι άλλοι γαλαξίες να απομακρυνονται από το δικό μας.Δεν θα έπρεπε λοιπόν το φαινόμενο μέγεθος τους να γίνεται όλο και πιο μικρό,δηλαδή να φαίνονται πιο αμυδροί,αφού η απόστασή τους από τη γη μεγαλώνει;

 

Ζητώ συγγνωμη αν η ερώτηση που κάνω είναι χαζή αλλά θα σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο,

 

δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις!

 

Το ζήτημα του πώς επηρεάζει η διαστολή του σύμπαντος αυτά που βλέπουμε δεν είναι και τόσο επιφανειακό.

 

Γενικά, εκτυλίσσεται ένας κοσμικός χορός: διαστολή vs βαρύτητα. Η βαρύτητα είναι νικήτρια μέχρι και το επίπεδο τουλάχιστον της τοπικής ομάδας Γαλαξιών. Αυτό σημαίνει ότι η Τοπική Ομάδα συγκρατείται μαζί παρόλη τη διαστολή. Επίσης σκέψου το Γαλαξία της Ανδρομέδας που έρχεται προς το δικό μας, καθώς και το δικό μας Γαλαξία που τον "τραβάει" το Υπερσμήνος της Παρθένου.

 

Επίσης θα πρέπει να ψάξεις πόσο γρήγορα απομακρύνεται ένας Γαλαξίας από εμάς για να δεις για τί χρονικές κλίμακες μιλάμε, οπότε η απόσταση να αρχίσει να επηρεάζει το μέγεθος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιώργο η ερώτηση σου δεν είναι καθόλου χαζή και ούτε χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη, ίσα ίσα έχει πολύ ενδιαφέρον.

 

Ας δοκιμάσουμε να τη προσεγγίσουμε με απλά μαθηματικά. Ενας γαλαξίας που είναι σε απόσταση d (το d είναι κοσμολογικής τάξης, δηλαδή αρκετά Μpc=1.000.000parsec) θα απομακρύνεται με μια ταχύτητα u=Hd. Η παράμετρος του Hubble είναι περίπου Η=70km/sec/Mpc. Αν φανταστούμε ένα αντικείμενο σε απόσταση 100Μpc, τότε η ταχύτητά του λόγω κοσμολογικής διαστολής θα είναι 7000km/sec. Ας δούμε τώρα πόσο μακριά θα βρίσκεται το αντικείμενο αν το παρατηρήσουμε μετά από 10 χρόνια:

d'= d+ut= 100Mpc + 7000*10 χρόνια= 100Μpc + 2.2x10^12km.

 

Aς μετατρέψουμε τώρα τα χιλιόμετρα σε pc, ένα pc είναι 3.1x10^13km, άρα τα 2.2x10^12km είναι 0.07pc, δηλαδή 0.00000007Μpc. Συνεπώς η απόσταση μετά από 10 χρόνια θα είναι:

 

d'=100.00000007Mpc

 

H μεταβολή αυτή στην απόσταση δίνει μια μεταβολή στο φαινόμενο μέγεθος κατά 0,0000000015. Το δίχως άλλο μια τέτοια μεταβολή είναι αδύνατο να παρατηρηθεί.

 

Φυσικά όπως είπε και ο Στέλιος παραπάνω το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, η ασκησούλα είναι απλά για να δείξει για τι αποστάσεις μιλάμε στην κοσμολογία και πόσο αργές μεταβολές γίνονται, οπότε είναι αναγκαίο να βρίσκουμε νέες τεχνικές.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης