Jump to content

george2

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    103
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από george2

  1. george2

    Πωλούνται διάφορα

    Update - νέες τιμές!!!
  2. Πωλούνται τα παρακάτω: 1) Τηλεσκόπιο TS GSO 10" Τιμή 150 2) Skywatcher 130/900 σε ισημερινή στήριξη EQ2 Τιμή 100 3) Κάμερα DMK21AU04.AS Τιμή 150 4) Celestron Skyscout http://www.celestron.com/browse-shop/uncategorized/skyscout/skyscout-personal-planetarium Τιμή 40 Όλα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
  3. george2

    Orion Atlas EQ-G

    Πωλείται στήριξη Orion Atlas EQ-G (ουσιαστικά είναι ίδια με την EQ-6 από άλλη εταρεία) σε άριστη κατάσταση, ελάχιστα χρησιμοποιημένη. Καινούρια έχει 1250 τη δίνω 850 και αναλαμβάνω έξοδα αποστολής αν χρειαστεί. Όποιος ενδιαφέρεται ας στείλει πμ να του δώσω τηλέφωνο επικοινωνίας.
  4. Γεια σου, Βοηθάει να μπορείς να διαβάζεις αγγλικά. Για σφαιρική τριγωνομετρία δες αυτό: http://www.amazon.com/Astronomy-Principles-Practice-Fourth-Edition/dp/0750309172/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1355158836&sr=8-1&keywords=astronomy+principles+and+practice (έχει και απαντήσεις για τις ασκήσεις) και αυτό: http://www.amazon.com/Textbook-Spherical-Astronomy-W-Smart/dp/0521291801/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1355158894&sr=1-2&keywords=spherical+astronomy (είναι αρκετά πιο προχωρημένο) Επίσης ασκήσεις μπορείς να βρεις σε σελίδες από μαθήματα αστρονομίας διάφορων πανεπιστημίων, όπως: http://ocw.mit.edu/courses/physics/8-282j-introduction-to-astronomy-spring-2006/index.htm Τέλος είναι σημαντικό να έχεις ένα καλό υπόβαθρο σε φυσική και μαθηματικά επιπέδου λυκείου και να λύνεις πολλές ασκήσεις μόνος σου. Φιλικά, Γιώργος
  5. Αν και δεν απευθύνεστε σε μένα νομίζω ότι κάποιος που δεν παρατηρεί σχετικά συστηματικά και δεν έχει θεωρητικές γνώσεις γι'αυτά που παρατηρεί εξ'ορισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ερασιτέχνης αστρονόμος. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο δεν παρατηρεί ή τι τον εμπόδισε να αποκτήσει κάποιες επιπλέον γνώσεις- αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί προσβάλλονται έτσι κάποιοι, δεν μετράει κανείς πόσο αγαπάει κανείς κάτι ούτε πόσο ευχαριστεί τον καθένα να κοιτάζει τον ουρανό απλά λέμε ότι για να λέγεσαι ερασιτέχνης αστρονόμος πρέπει να κάνεις ορισμένα πράγματα. Αν τα κάνεις μπορείς να λέγεσαι έτσι, αν δεν τα κάνεις όχι. Επίσης δεν νομίζω ότι όλοι όσοι απάντησαν σ'αυτό το θέμα θα έπρεπε να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι και πρώτο από όλους βάζω τον εαυτό μου. Έχω πολύ καιρό να κάνω παρατήρηση και το ότι έχω ένα τηλεσκόπιο που σκονίζεται δεν με κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο. Στην τελική όσοι κατηγορείτε τους άλλους ότι βάζουν ταμπέλες φαίνεται ότι θέλετε πολύ περισσότερο την ταμπέλα του ερασιτέχνη αστρονόμου πάνω σας.
  6. Εφόσον αστρονόμος λέγεται κάποιος που παρατηρεί τα ουράνια σώματα και προσπαθεί να ερμηνεύσει φαινόμενα που συμβαίνουν στον ουρανό, ερασιτέχνης αστρονόμος θα έπρεπε να λέγεται κάποιος που κάνει ακριβώς το ίδιο χωρίς όμως να αμοίβεται από αυτό. Δηλαδή ερασιτέχνης αστρονόμος θα έπρεπε να λέγεται κάποιος που κάνει συστηματικές παρατηρήσεις και έχει θεωρητικές γνώσεις για τα αντικείμενα που παρατηρεί. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία αν δίνει περισσότερο βάρος στην παρατήρηση με το μάτι ή στην φωτογράφιση. Σχετικά με την ερώτηση 7, κάποιος που προσεγγίζει την αστρονομία μόνο από <<ποιητική>> σκοπιά δεν νομιζω ότι μπορεί να λέγεται ερασιτέχνης αστρονόμος γιατί του λείπει η θεωρητική γνώση και η προσπάθεια ερμηνείας με επιστημονικό τρόπο των όσων παρατηρεί.
  7. Με την άποψη του Martin Elvis θα συμφωνούσα αν ήμουν αστροφυσικός. Αναμενόμενο είναι, λόγω της δουλειάς του, να χρησιμοποιεί τα μαθηματικά ως εργαλείο όμως αυτό δεν λέει τίποτα για τα μαθηματικά. Ο Hardy είχε πει ότι θέλει να ασχολείται με τομείς των μαθηματικών που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. Όσον αφορά τη σχέση μαθηματικών-φυσικής η αλήθεια είναι ότι παλιότερα η σχέση αυτή ήταν πιο στενή. Πλέον η φυσική χρησιμοποιεί τα μαθηματικά ως εργαλείο σε καμία περίπτωση όμως δεν δίνει ουσία σ'αυτά.Υπάρχουν εξάλλου τομείς των μαθηματικών (συνδυαστική,θεωρία αριθμών) που δεν έχουν καμία εφαρμογή στη φυσική αλλά και γενικότερα. Το ότι ορισμένοι κλάδοι των μαθηματικών δεν έχουν πρακτική εφαρμογή δεν κάνει τα μαθηματικά ανούσια. Υ.Γ Το παράδειγμα με την παράγωγο που αποκτά ουσία μεσω της έννοιας της ταχύτητας είναι άστοχο. Η παράγωγος χρησιμοποιείται και σε άλλες επιστήμες (π.χ. οικονομία) αλλά έχει ουσία και νόημα ανεξάρτητα από την εφαρμογή της στις επιστήμες αυτές.
  8. george2

    Orion atlas eq-g

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όταν μπορέσω θα δοκιμάσω όσα μου είπατε....
  9. Πριν λίγες μέρες αγόρασα την orion atlas eq-g και την DMK21AU04.AS και χθες προσπάθησα για πρώτη φορά να βγάλω κάποιες φωτογραφίες.Τα αποτελέσματα ήταν σχετικά καλά για πρώτη προσπάθεια.Έχω όμως κάποιες απορίες: 1)Γίνεται με κάποιο τρόπο να μειώσω την μεγέθυνση που έχει η κάμερα; Στο skywatcher 130 η μεγέθυνση είναι 180Χ και όταν χρησιμοποιήσω το TS GSO 10'' η μεγέθυνση θα είναι 240Χ. 2)Κατέβασα επίσης το registax 4 αλλά δεν δοκίμασα να το χρησιμοποιήσω.Μπορώ με αυτό το πρόγραμμα αν βγάλω π.χ 10 φωτογραφίες των 20s και τις κάνω stack να πάρω σαν αποτέλεσμα μία φωτογραφία στην οποία το αντικείμενο θα φαίνεται φωτεινότερο; 3)Όταν βγάζω φωτογραφίες με μεγάλη έκθεση π.χ 60s εκτός από το αντικείμενο που φωτογραφίζω φαίνεται φωτεινότερος και ο ουρανός. Πως διορθώνεται αυτό; Αυτά για αρχή. Ελπίζω να μην σας κούρασα... Μερικές από τις φωτογραφίες που έβγαλα:
  10. haha αναφέρεις ως παράξενο το γεγονός ότι κάποιος ανέφερε πως ο διαγωνισμός έχει καλυτερεύσει. Επειδή εγώ το είχα αναφέρει αυτό θα ήθελα να μου απαντήσεις τι σου φαίνεται παράξενο σ'αυτό που είπα. Συμφωνώ ότι ο διαγωνισμός αστρονομίας δεν έχει τη μορφή που θα έπρεπε και ότι μοιάζει περισσότερο με <<έκθεση ιδεών>>.Επειδή λοιπόν φέτος αποφάσισαν να αλλάξουν κάπως τα θέματα βάζοντας δύο ασκήσεις είπα πως αυτό είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Εσύ δηλαδή αφού δεν είσαι ικανοποιημένος με τις ασκήσεις τι θεωρείς ότι πρέπει να εξετάζεται σε ένα διαγωνισμό αστρονομίας; Το ότι μας λυπάσε το αφήνω ασχολίαστο... Επίσης φίλε alexander αναφέρεις ότι δεν πρόκειται να έρθεις σε προσωπική διαμάχη με κανένα και !!!Από αυτό φαίνεται ότι δεν ενδιφέρεσαι να ακούσεις τις απόψεις των άλλων. Σκέψου ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι(προσωπικά συμφωνώ με αυτά που λες για την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος)που έχουν αντίθετη άποψη από εσένα.Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψή τους είναι λάθος. Όσο για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών...δεν ξέρω αν είναι καλύτερα αλλά το ότι στις ΗΠΑ κάνουν test IQ ΔΕΝ σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι καλύτερο.Το μόνο που μετρούν τα test αυτά είναι η ικανότητα να απαντάς σε συγκεκριμένου τύπου ερωτήσεις-σε καμία περίπτωση δεν μετρούν εξυπνάδα. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα πετύχεις, είτε το εκπαιδευτικό σύστημα είναι καλό είτε όχι(υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιστημόνων που είτε δεν πήγαν καθόλου σχολείο είτε σταμάτησαν νωρίτερα).Για να πετύχεις βέβαια πρέπει πρώτα να μάθεις να ακούς και τις αντίθετες απόψεις και μέσω αυτών να θεμελιώνεις καλύτερα τις δικές σου.Με το να μένεις προσκολλημμένος σ'αυτά που πιστεύεις, κοροϊδεύοντας κάθε αντίθετη άποψη δεν νομίζω ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά...
  11. Στο Α περιπου 9h18min στο Β περιπου 17h και στο Γ περιπου 1h42min.
  12. Τώρα που το σκέφτομαι το 5.17 πρέπει να είναι το β)(ο Σείριος βρίσκεται στον αστερισμο του σκύλου)
  13. Στο 5.14 είναι σίγουρα σωστό το β). Στο 5.17 έβαλα τελείως στην τύχη το γ).
  14. Εγώ το 3ο θέμα αλλιώς το έκανα: Στο Α:Πρόσθεσα το 5h30min50sec με το (24-16h24min02sec)/2 Στο Β:Πρόσθεσα στο αποτέλεσμα του Α το 16h24min02sec/2 Στο Γ:Από το 5h30min50sec αφαίρεσα το (24-16h24min02sec)/2 Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι σωστό... Το 5.10 έχω την εντύπωση ότι είναι το ε).Ο τροχός του Φιζώ είχε χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ταχύτητας του φωτός.(φυσική γ λυκειου γενικης παιδειας)
  15. Νομίζω πως τα έλυσα όλα(στο 3ο θέμα θυμάται κανείς αποτέλεσμα; )αν και μπορεί να έκανα 1-2 λάθη στο 5ο θέμα.Η μορφή των θεμάτων άλλαξε (η αλλαγή βέβαια ήταν αναγκαία καθώς τα θέματα στην ολυμπιαδα ήταν μόνο ασκήσεις) και πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή θα ανεβάσει το επίπεδο του διαγωνισμού.Πρεπει όμως να αλλάξει και ο τρόπος διδασκαλίας της αστρονομίας στο σχολείο γιατι ένας μαθητής διαβάζοντας μόνο το σχολικό βιβλίο δεν θα μπορούσε να γράψει σχεδόν τίποτα. Καλά αποτελέσματα σε όλους!!! Υ.Γ Στα σχολεία που δίνατε ποσοι μαθητές ήσασταν;Γιατί από την καρδίτσα μόνο εγώ είχα δηλώσει συμμετοχή.
  16. ΔS>=0 σημαίνει ότι όλα τα φαινόμενα στη φύση βαίνουν προς συνολική αύξηση της εντροπίας.Η σχέση αυτή είναι ένας τρόπος έκφρασης του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου.
  17. Πολύ καλό είναι το Fundamentals of physics των Halliday, Resnick,Walker. Η έκδοση που έχω είναι η 7 και έχει συνολικά 44 κεφάλαια.Μπορείς να δεις ενδεικτικά ένα κεφάλαιο από την 8η έκδοση εδώ http://he-cda.wiley.com/WileyCDA/HigherEdTitle/productCd-0471758019,courseCd-PH1200,pageType-copy,page-excerpt.html
  18. Βρήκα μία ενδιαφέρουσα άσκηση η οποία παρουσιάζει και έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο για τη μέτρηση της ακτίνας της γης.(θεωρητικά τουλάχιστον...) Λοιπόν η άσκηση λέει: Υποθέστε ότι βρίσκεστε κοντά στον ισημερινό σε μία περιοχή χωρίς βουνά στον ορίζοντα.Ξαπλώνετε και περιμένετε να δύσει ο ήλιος.Τότε βάζετε σε λειτουργία το χρονόμετρο, σηκώνεστε όρθιοι, περιμένετε να δύσει ο ήλιος από την νέα θέση και κλείνετε το χρονόμετρο. Αν η ένδειξή του είναι 11.1s και το ύψος κατά το οποίο <<ανεβαίνουν>> τα μάτια σας καθώς σηκώνεστε είναι H=1.7 m να υπολογίσετε την ακτίνα της γης!! Λύνοντας την άσκηση βρήκα αποτέλεσμα 5.3*10^6 m.Καλό φαίνεται αν και υπάρχει μία απόκλιση απο την πραγματική τιμή.Θα βάλω και τη λύση μου αλλά θα ήθελα να δω και τις δικές σας σε περίπτωση που έχω κάνει κάποιο λάθος. Επίσης, αν γνωρίζετε θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα μία τέτοια μέτρηση. Φιλικά, Γιώργος
  19. Δυστυχώς το σχολείο αστρονομίας τελείωσε.Χάρηκα πολύ που γνώρισα παιδιά από το astrovox αν και δυστυχώς δεν έμεινα στο Βόλο.Του χρόνου θα προσπαθήσω να μείνω κι εγώ στο Βόλο και εύχομαι να είμαστε όλοι εκεί...
  20. Πώς προσπαθούν να μαζέψουν συνδρομητές;Μπορείς να συμμετέχεις ενεργά χωρίς να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ.Αν δεν φταίνε οι ανθρώπινες δραστηριότητες για την άνοδο της θερμοκρασίας τότε ποιός φταίει;
  21. Ας υποθέσουμε ότι όντως στην greenpeace υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος.Αλλάζει κάτι;Δεν υπάρχουν άτομα που όντως προσπαθούν για την προστασία του περιβάλλοντος;Και η ουσία δεν είναι κατά πόσο κινδυνολογεί η greenpeace(προσωπικά δεν πιστεύω ότι κινδυνολογεί) ή αν ορισμένα άτομα στοχεύουν στο κέρδος.Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε το κακό που έχουμε κάνει στον πλανήτη και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε όσο είναι καιρός...
  22. Η greenpeace κινδυνολογεί;;; Εντάξει ίσως ορισμένα από αυτά που λέει να είναι υπερβολικά αλλά τα αποτελέσματα της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι πλέον ορατά.Έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη, τα μισά είδη ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αντί να σκεφτούμε τι θα κάνουμε κατηγορούμε και την greenpeace;
  23. γ)Η μαθηματική ακρίβεια κάνει ορισμένες φορές πιο κατανοητά τα πράγματα εφ'όσον γνωρίζεις τα απαραίτητα μαθηματικά. Απάντησα στον koyote ο οποίος πηγαίνει επίσης στην πρώτη λυκείου και φαντάστηκα ότι δεν έχει διδαχθεί το εξωτερικό γινόμενο γι'αυτό και δεν έδωσα τον συγκεκριμένο ορισμό. Για την αντιστοιχία αδράνειας-ροπής αδράνειας παρέθεσα ολόκληρο κείμενο. Όσο για το τελευταίο που λες ότι δεν το σχολίασα: Η αρχή διατήρησης της ορμής ενός συστήματος ισχύει αν στο σύστημα δεν ασκούνται εξωτερικές δυνάμεις ή ασκούνται και έχουν συνισταμένη μηδέν. Με τον ίδιο τρόπο η αρχή διατήρησης της στροφορμής ισχύει όταν η συνολική εξωτερική ροπή σε ένα σύστημα είναι μηδέν. Τα ίδια έγραψα και στο προηγούμενο post και εξηγούν την αναφορά μου σε "μη εξισορροπούμενες ροπές".
  24. Το ξέρω ότι η στροφορμή σημειακού αντικειμένου ορίζεται ως το εξωτερικό γινόμενο της ορμής με το διάνυσμα θέσης του σωματιδίου αλλά: α)Πηγαίνω στην Α και όχι Β Λυκείου β)Στη Β Λυκείου διδάσκονται μόνο το εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων γ)δεν νομίζω ότι ο παραπάνω ορισμός της στροφορμής θα έκανε πιο κατανοητά αυτά που ήθελα να πω. Σχετικά με το αν η ροπή αδράνειας είναι κάτι αντίστοιχο με την αδράνεια παραθέτω το παρακάτω κείμενο από το βιβλίο <<Έννοιες της Φυσικής>>: <<Όπως ένα ακίνητο αντικείμενο τείνει να μείνει σε ακινησία ενώ ένα κινούμενο τείνει να συνεχίσει να κινείται σε ευθεία γραμμή έτσι ακριβώς και ένα αντικείμενο που περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα τείνει να παραμείνει σε περιστροφή γύρω από αυτόν τον άξονα εκτός κι αν υποστεί κάποια εξωτερική επίδραση(ροπή δύναμης).Η ιδιότητα ενός σώματος να αντιστέκεται στη μεταβολή της περιστροφικής του κατάστασης ονομάζεται ροπή αδράνειας.>> Κοίταξε επίσης και στη σελίδα 130 του βιβλίου της Γ Λυκείου. Όσο για το τελευταίο: η αρχή διατήρησης της ορμής ισχύει αν το σύστημα των σωμάτων δεν δέχεται εξωτερικές δυνάμεις ή δέχεται εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες έχουν συνισταμενη μηδέν.Αντίστοιχο μέγεθος της δύναμης στην περιστροφική κίνηση είναι η ροπή δύναμης οπότε δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα με τις συνθήκες που πρέπει να ισχύουν ώστε να διατηρείται η στροφορμή ενός σώματος.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης