Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
ΠΑΝΤΟΥ. σε ολα τα database ολων των αστεροσκοπειων θα δεις οτι πουθενα δεν υπαρχουν τετοιες φωτο. μπορεις να παρεις δεδομενα (αν σε δεχτουν) και να καταλαβεις για τι πραγμα μιλαμε

Βασικα στο Αστεροσκοπειο στο Κρυονερι οταν πηγαμε περυσι με το Πανελληνιο Συνεδριο Ερασιτεχνικης Αστρονομιας για παρατηρηση εξω απο τον χωρο του αστεροσκοπειου,

ο ανθρωπος που δουλευει εκει μας εδειχνε διαφορες φωτογραφιες που ειχαν τραβηξει τη προηγουμενη νυχτα κιολας αν θυμαμαι καλα.

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

• Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε
Και φυσικα εσυ ξερεις επειδη σε εχουν δεκτει για αποκλειστικη προσβαση κτλ.

οχι απαραιτητα. χιλιαδες κοσμος εχει προσβασει σε τετοια database

Δηλαδη εμεις που εχουμε προσβαση στο DSS και τα αρχεια του Hubble βλεπουμε μονο αυτα που "αλλοι" μας θελουν να βλεπουμε αλλα εσυ εχεις προνομιακη προσβαση και θεση.

τι σχεση εχει το dss ?? ποια ειναι τα αρχεια του hubble ? ειδες πουθενα rgb εκει ?

Δηλαδή ρε messier51 λες ότι τα εκατομμύρια δολλάρια που έδωσε η Αμερικάνικη κυβέρνηση 15 χρόνια τώρα για το Hubble, τα έδωσε για να βγάζει ωραία εξώφυλλα το Sky and Telescope και το Astronomy???

como ?? ελα παρτω λιγο αλλιως ...

ποιος τα λεει αυτα ρε σεις ? απλα μεσα στην ερευνα του hubble υπηρχαν και καποιοι που βγαλαν ωραιες εικονες για το κοινο οι οποιες δεν εχουν να κανουν με την ερευνα του ιδιου του τηλεσκοπειου. τοσο απλο ειναι. και ποιος σου ειπε οτι πληρωνονται εξτρα αυτοι που κανουν την επεξεργασια των ομορφων φωτο ??

Λιγη προσοχη .... εδωσε "α" εκατομμυρια για επιστημη και αλλα "β" εκατομμυρια για να χρηματοδοσει τους ιδιους επιστημονες να ετοιμαζουν ομορφες φωγογραφουλες για μας τους [...] ... αυτα λεει.

σου ειπα, κανενας δεν δινει χρηματα εξτρα για τετοια. να μην σου πω πόσο υπολογίζουν το sky & telescope.

θα σου δωσω εγω μια σουπερ χρωματιση εικονα απο το hubble και εσυ θα μου βγαλεις την επιστημονικη γνωση. οκ ??

δεν νομιζετε οτι ηρθε η ωρα να προσεχουμε λιγο τι λεμε εδω μεσα ??

Δ.

Δημοσιεύτηκε

ΑΑΑΑααααααα...... :!: :!:

Δηλαδή όσοι ασχολούνται με την αστροφωτογραφία (και νομίζω πως είναι και αρκετοί από δω μέσα) είναι [...]????? Εμ πες το βρε Αντώνη....

Και η Αμερική έγινε κουβαρντάς και λέει: ρε σεις, δε δίνουμε και κανά δις να συντηρούμε το Hubble, γιατι πολύ πουλάει η αστρονομία και έχουμε τρελά κέρδη από τους [...] που ασχολούνται..........

Τώωωωρα κατάλαβα..... :P

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή ρε messier51 λες ότι τα εκατομμύρια δολλάρια που έδωσε η Αμερικάνικη κυβέρνηση 15 χρόνια τώρα για το Hubble, τα έδωσε για να βγάζει ωραία εξώφυλλα το Sky and Telescope και το Astronomy??? :|

Αυτό κατάλαβες από όλα τα post????????

Βασικα στο Αστεροσκοπειο στο Κρυονερι...... o ανθρωπος που δουλευει εκει μας εδειχνε διαφορες φωτογραφιες που ειχαν τραβηξει τη προηγουμενη νυχτα κιολας αν θυμαμαι καλα.

Ναι, και οι οποίες είναι για ομορφιά!!!! Κανείς δεν κάνει επιστήμη με αυτές! Αυτό λέει ο Δημήτρης! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι όλα τα Αστεροσκοπεία βγάζουν και τέτοιες φώτο ρε παιδιά! Μην τρελαθούμε... Και το ING έχει κάθε μέρα άλλη όμορφη φώτο στη σελίδα του (www.ing.iac.es). Απλά αυτά είναι για το public outreach που λένε και όχι για τη γνώση!

Εξαρχής η κουβέντα αυτή ήτανε! Ότι το Hubble είναι από τα τελειότερα όργανα και μας έχει προσφέρει ΚΑΙ γνώση ΚΑΙ υπέροχες φώτο. Αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Δημοσιεύτηκε

Συγγνώμη κιόλας Αντώνη, οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σου. Αν αυτό καταλάβατε από τα post, δε σας φταίει κανένας! Τα περι μ.....ών είναι δικά σας συμπεράσματα, που πραγματικά δεν ξέρω από που βγήκανε!

Αργύρη, άστο ρε φίλε, ή προσπάθησε να μπεις στο κλίμα!

Δημοσιεύτηκε

Για να το πάρω αλλιώς θα πρέπει να γράφεις λίγο καλύτερα γιατί δε μπέρδεψες μόνο εμένα με τα γραφόμενά σου......

Είδα την τελευταία απάντηση σου και είσαι πλέον σαφής.

Λίγο πιο προσεκτικές απαντήσεις όλοι μας τώρα μη πάμε και για κλείδωμα... :wink:

Δημοσιεύτηκε

Δημητρη,

Οποιος θελει να κανει επιστημη, ας κανει επιστημη και δεν τον εμποδιζει κανεις!

Ταυτοχρονα, δεν βλεπω γιατι η αστροφωτογραφηση ειναι ξαφνικα το "μαυρο προβατο" επειδη εχει λιγη επιστημονικη ουσια να προσφερει.

Αν δεν γουσταρει ενας "επιστημονας" τον αστροφωτογραφικο τομεα, ας μην ασχολειται καν και μην μου λες οτι το ιδρυμα του τον υποχρεωνει να δουλευει τζαμπα ωστε να παραδωσει ομορφες φωτογραφουλες στο "χαζο" κοινο. Μαλιστα ειναι αυτες οι ομορφες φωτογραφουλες που ανοιγουν πορτες ($$$$$) για μελλοντικες αποστολες καθως και ετοιμαζουν τους επιστημονες του "αυριο".

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Οποιος θελει να κανει επιστημη, ας κανει επιστημη και δεν τον εμποδιζει κανεις

ναι το ξερω, αυτο ελειπε ...

Ταυτοχρονα, δεν βλεπω γιατι η αστροφωτογραφηση ειναι ξαφνικα το "μαυρο προβατο" επειδη εχει λιγη επιστημονικη ουσια να προσφερει.

ΔΕΝ ειναι το μαυρο προβατο. απλα δεν εχει καμια επιστημονικη γνωση να προσφερει. αυτο λεω

Αν δεν γουσταρει ενας "επιστημονας" τον αστροφωτογραφικο τομεα, ας μην ασχολειται καν και μην μου λες οτι το ιδρυμα του τον υποχρεωνει να δουλευει τζαμπα ωστε να παραδωσει ομορφες φωτογραφουλες στο "χαζο" κοινο

εγω σου λεω τι ειδαν τα ματια μου. αν θες το πιστευεις αν θελεις οχι. για τη καλη πολιτικη - πρεστιζ του ιδρυματος του θα το κανει και το κανει.

Μαλιστα ειναι αυτες οι ομορφες φωτογραφουλες που ανοιγουν πορτες ($$$$$) για μελλοντικες αποστολες καθως και ετοιμαζουν τους επιστημονες του "αυριο"

ναι, συμφωνοι. η επιστημονικη γνωση ομως που ειναι σε αυτο? αυτο ειναι καθαρη πολιτικη

Δ.

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει δικηγόρε ( :D ) virial, καταλάβαμε τι θες να πεις....

Το ειρωνικό μου σχόλιο

"Δηλαδή ρε messier51 λες ότι τα εκατομμύρια δολλάρια που έδωσε η Αμερικάνικη κυβέρνηση 15 χρόνια τώρα για το Hubble, τα έδωσε για να βγάζει ωραία εξώφυλλα το Sky and Telescope και το Astronomy??? " νόμιζα ότι το κατάλαβες. Κια το δεύτερο μου σχόλιο ειρωνικό ήταν...

Πολύ σωστά έγραψες "Εξαρχής η κουβέντα αυτή ήτανε! Ότι το Hubble είναι από τα τελειότερα όργανα και μας έχει προσφέρει ΚΑΙ γνώση ΚΑΙ υπέροχες φώτο. Αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο."

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Θα μπορούσε να γραφτεί εξαρχής και τόσο απλά και χωρίς σχόλια για "απορρόφηση από την πολύ αστροφωτογραφία..."

Και Συμφωνείς με αυτά??

Δημοσιεύτηκε
Συγγνώμη κιόλας Αντώνη, οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σου.

Στελιο,

Διαβασε την ενοτητα απο την αρχη και θα δεις οτι υπαρχει ενα εντονο υποννοουμενο οτι ο κακομοιρης ο επιστημονας πρεπει να ασχολειται με το **% κοινο, να το κανει με κοπο δικο του και με λιγη ουσιαστικη ουσια.

Ο χαρακτηρισμος δεν ειναι δικος μου αλλα εμεσως απο τα γραπτα του Δημητρη.

Γραφεις "μας έχει προσφέρει ΚΑΙ γνώση ΚΑΙ υπέροχες φώτο" και εγω εγραψα ακριβως το ιδιο νωριτερα.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε
Διαβασε την ενοτητα απο την αρχη και θα δεις οτι υπαρχει ενα εντονο υποννοουμενο οτι ο κακομοιρης ο επιστημονας πρεπει να ασχολειται με το **% κοινο, να το κανει με κοπο δικο του και με λιγη ουσιαστικη ουσια.

Καταρχάς, ο χαρακτηρισμός χαζό κοινό, εκτός από του ότι δε με βρίσκει σύμφωνο και δε με εκφράζει, δεν προήλθε από το Δημήτρη...

Μα δεν υπάρχει υπονούμενο! Ο επιστήμονας σε οποιοδήπωτε ερευνητικό κέντρο ή αστεροσκοπείο ή όπου αλλού πρέπει να ασχολείται και με το κοινό!!! Είτε αυτό είναι μέσω κάποιων φώτο που παίρνει, είτε μέσω των ανοιχτών ημερών-βραδιών, επισκέψεων κλπ κλπ

Ο χαρακτηρισμος δεν ειναι δικος μου αλλα εμεσως απο τα γραπτα του Δημητρη.

Διαφωνώ. Κάθετα.

Αλλά πλέον, απλά το κουράζουμε...

Δημοσιεύτηκε
Μαλιστα ειναι αυτες οι ομορφες φωτογραφουλες που ανοιγουν πορτες ($$$$$) για μελλοντικες αποστολες καθως και ετοιμαζουν τους επιστημονες του "αυριο"

ναι, συμφωνοι. η επιστημονικη γνωση ομως που ειναι σε αυτο? αυτο ειναι καθαρη πολιτικη

Για να υπαρχουν αυτες οι αποστολες χρειαζεται $$$$$ και η μονη πηγη ειναι οι φοροι που πληρωνει ο καθε πολητης. Οποτε αν θες να βαλεις το χερι σου στους φορους που πληρωνει ο καθε πολητης ωστε να εχεις την δυνατοτητα να κανεις επιστημη, και μην μου λες οτι δεν υπαρχει επιστημη απο το Hubble, ισως να αξιζει τον κοπο να "παραπλανησεις" τον ιδιο τον πολητη με τις ομορφες φωτογραφιες του Hubble.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Η γνώμη μου είναι ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να λατρεύει τις φωτογραφίες του Hubble και αισθητικά, πόσω μάλλον όταν είναι ο ίδιος αστροφωτογράφος.

Και ερασιτέχνης αστροφωτογράφος δεν είναι μόνο εκείνος που βγάζει τις φωτό του με σκοπό να κάνει επιστημονική έρευνα.

Περί επιστημονικής έρευνας στο χώρο μας ήδη έχω ακούσει πάρα πολλά και τείνει να γίνει η νέα μόδα να πουλάς μούρη.

Νομίζω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τους δικούς του λόγους που θα του λείψει το Hubble.

Οι φωτογραφίες του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές. Είναι κακό αυτό?

Και η ομορφιά δεν είναι μέρος της φύσης?

Εμένα το Hubble θα μου λείψει τόσο για την επιστημονική του συνεισφορά στην Αστρονομία που είναι αδιαμφισβήτητη, όσο και για τις υπέροχες φωτογραφίες του.

Δημοσιεύτηκε
Για να υπαρχουν αυτες οι αποστολες χρειαζεται $$$$$ και η μονη πηγη ειναι οι φοροι που πληρωνει ο καθε πολητης. Οποτε αν θες να βαλεις το χερι σου στους φορους που πληρωνει ο καθε πολητης ωστε να εχεις την δυνατοτητα να κανεις επιστημη, και μην μου λες οτι δεν υπαρχει επιστημη απο το Hubble, ισως να αξιζει τον κοπο να "παραπλανησεις" τον ιδιο τον πολητη με τις ομορφες φωτογραφιες του Hubble.

[...]

ναι ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ Δ Ε Ν ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ. ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟς ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ HUBBLE

Δ.

Δημοσιεύτηκε
Περί επιστημονικής έρευνας στο χώρο μας ήδη έχω ακούσει πάρα πολλά και τείνει να γίνει η νέα μόδα να πουλάς μούρη.

επισης ενας αλλος τροπος να πουλας μουρη ειναι να βγαζεις φωτο και να το παιζεις σουπερ αστρονομος ή να λες οτι σου κατεβει για την σεληνη και αλλες τετοιες ..... θεωρεις (για να μην πω τιποτα αλλο) για να το παιξεις επιστημονας.

απο ψωνια δοξα το Θεο αλλο τιποτα, δεν θα μας λειψουν

Δ.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως πιστεύω πως δεν μπορούμε να περιμένουμε όλοι απο μια κυβέρνηση να πληρώσει όλο το διάστημα, και ας είναι και η πλουσιότερη (ΗΠΑ)...

Η ελλάδα ασπούμε τι έδωσε για το Hubble? Δεν μπορούμε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επισκευή...Αυτα τα πράγματα κοστίζουν...

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να βάλουν χρήματα πολλές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αποστολής επισκευής!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε

O messier51 εχει απολυτο δικιο αν και τα λεει καπως τσεκουρατα

και παρεξηγουνται μερικοι χωρις λογο. :mrgreen:

Ψωνια παντα θα υπαρχουν σε ολα τα επαγγελματα και ανεξαρτητως γνωσης, σπουδων και τιτλων (αγιοσυνης, πτυχιων κτλ....)

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε

επισης ενας αλλος τροπος να πουλας μουρη ειναι να βγαζεις φωτο και να το παιζεις σουπερ αστρονομος

...απο ψωνια δοξα το Θεο αλλο τιποτα, δεν θα μας λειψουν

Συμφωνώ!

Έχω γράψει και παλαιότερα: "Δηλαδή το θέμα είναι το τι κάνουμε ή το να κάνουμε θόρυβο για αυτό?"

Το να προβάλλει πάντως κανείς τη δουλειά του καθεαυτή δεν νομίζω ότι είναι κακό.

Δημοσιεύτηκε

Διαβαζοντας ολα τα παραπανω σχολια,θελω να παρατηρησω οτι ειναι λαθος(κατα τη γνωμη μου)να μπερδευουμε την ελευθερια του λογου και της εκφρασης,με την ελευθερια να εκτοξευουμε υβρεις και να παραθετουμε αποψεις ειρωνευομενοι.Νομιζω οτι ο χωρος που φιλοξενουμαστε,αξιζει ευγενεστερης συμπεριφορας.

Φιλικα Κωστας. 8)

Δημοσιεύτηκε

Και εγώ να πω ότι ο διάλογος είναι πάντα καλός φτάνει να μην προσβάλει αλλά άτομα. Μπορούμε τελικά να λέμε την γνώμη μας με ποιο κόσμιο τρόπο, είναι μια άποψη βέβαια αν θέλει κάποιος την δέχεται η δεν την δέχεται τα συμπεράσματα τα βγάζει ο καθένας μας μόνος του.

Εμείς είμαστε ερασιτέχνες και σαν ερασιτέχνες μη επιστήμονες πάντα έχουμε (ίσως καλύτερα να μιλάω για τον εαυτό μου) μια κλίση πάντα στην αισθητική πλευρά μιας φώτο. Καμιά φορά βέβαια μπορεί όμως και μια φώτο μας να έχει και επιστημονικό ενδιαφέρων.

Σημασία έχει πάντα η προσπάθεια που κάνουν όλοι και αυτή θα πρέπει να επιβραβεύουμε όλοι μας. Τα παιδιά που σπουδάζουν και αύριο ίσως τελικά καταλήξουν η έχουν καταλήξει στην ερευνά θα πρέπει απλά να μας δεχθούν χαλαρά και να τους συγκινήσει που κάποιος άσχετος αλλά που αγαπά την αστρονομία και που τελικά δεν την σπούδασε περνάει ώρες αλλά και τρώει τα λεφτά του για να μάθει και να κατακτήσει και αυτός μια στιγμή του σύμπαντος.

Αν κάνω λάθος θα ήθελα να μου το πείτε η να μας το πείτε που να δώσουμε βάση ποιο πολύ και να διορθωθούμε. Απλά με καλό τρόπο χωρίς ειρωνεία και πάντα με καλή πρόθεση. Έχει σημασία ο τρόπος που θέλει κάποιος να πει, κάτι που μπορεί πολλές φορές και εγώ να έχω κάνει λάθος!!!

Θα ήθελα από τα παιδιά που φοιτούν να κάνουν μια παρουσίαση των στόχων τους ίσως των προγραμμάτων που έχουν συμμετάσχει και να μην φοβούνται ότι θα τους χαρακτηρίσουμε ψώνια. Εξάλλου τα ψώνια είμαστε εμείς που κάνουμε χόμπι και τελικά ούτε κέρδος έχουμε αλλά ούτε πανεπιστημιακή καριέρα επιδιώκουμε να κάνουμε, θα ήθελα από τους φοιτητές μας να έβλεπα φώτο εδώ στο site και είμαι σίγουρος ότι έχουν πολύ καλές δουλειές να μας παρουσιάσουν και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν τις παρουσιάζουν και αρέσκονται μονάχα να σχολιάζουν τις δικές μας.

Προσωπικά θα χαρώ πολύ να δω δουλειές τους και ξέρω ότι θα μάθω από αυτούς.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Γιατι αγχωνεστε τοσο πολυ!!!

Τα πραγματα ειναι απλα,

ο m51 ειπε καποιες αληθιες! Αν καποιοι δεν τις αντεχουν τοτε δικο τους προβλημα!!!

Ποτε δεν κατηγορησε το συνολο των ανθρωπων που ασχολουνται με την αστρονομια για το χομπι τους!!

Γιωργο δεν νομιζω οτι γινεται να παρουσιασουμε εδω οτιδηποτε και αν κανουμε!!! Οποιες φορες δοθηκε η ευκαιρια να μεταδωσουμε γνωσεις και μπορουσαμε το καναμε. Αλωστε αυτο ειναι το πιο σημαντικο και οχι η δημοσιευση απλα ωραιων φωτο!!!

φιλικα

Γιαννης

J.N

Δημοσιεύτηκε

Μα εγώ δεν θέλω από εσάς ωραίες (φώτο) κάτι που είμαι σίγουρος μπορείτε να το φτιάξετε για πλάκα ίσως, θέλω αυτές που κάνετε για επιστημονική έρευνα.

Αυτό θα είχε ενδιαφέρων μπορεί αν γνωρίσει κάποιος την δουλειά σας να θέλει να προσπαθήσει και αυτός η απλά ένα παιδί που σκέφτεται να πάει πχ. και αυτός στο Φυσικό τμήμα να πάρει τα πρώτα του ερεθίσματα.

Εξάλλου αν δεν μας αγαπούσατε εμάς τους ερασιτέχνες δεν θα μπαίνατε και στον κόπο να μας γράφετε εδώ μέσα, αλλά ούτε και να κάνετε και προγράμματα που τελικά και εμείς οι ερασιτέχνες τα χρησιμοποιούμε για την επεξεργασία των εικόνων μας π.χ. Registax & IRIS. Ξέρω ότι αγαπάτε και εσείς αυτό που έχουμε μέσα μας για την αστρονομία, απλά είναι θέμα να καταλάβουμε όλοι μας τον τρόπο σκέψεις που έχει ο καθένας μας εδώ μέσα και να βγάζει πάντα την καλή πλευρά του εαυτού του.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομιζω οτι τα πρωτα ερεθισματα τετοιου τυπου θα του κανουν εντυπωση!

Εκτος και αν ειναι ψαγμενος οποτε και δεν τα χρειαζεται!!!

J.N

Δημοσιεύτηκε

Το νομίζουμε πολλές φορές με το κάνω μια προσπάθεια προσέγγισης έχει να ξέρεις τεράστια διαφορά!!! Προσπαθήστε και θα σας βοηθήσει και εσάς. Ξέρεις ότι είναι δύσκολο πολλές φορές αυτά που έχει κάποιος το μυαλό του να μπορέσει να τα περάσει στο χαρτί και να μπορέσει να δώσει και τον άλλο να καταλάβει τι θέλει να πει, είναι χάρισμα αλλά με εξάσκηση βελτιωνόμαστε.

Φιλικά Γιώργος

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Δημοσιεύτηκε

Το Hubble είναι από τα οπτικά όργανα που έδωσαν ένα πολλαπλό κέρδος στην επιστήμη. Αφενός έδωσε νέα γνώση με τις παρατηρήσεις που έκανε αλλά έδωσε και εντυπωσιακές εικόνες. Είναι λάθος να υποτιμάμε το ένα ή το άλλο.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα τηλεσκόπια και όλη η έρευνα χρηματοδοτούνται από τον ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ και δεν αποσκοπούν στο να "χαίρεται" μόνο η επιστημονική κοινότητα. Ο επιστήμονας εχει υποχρέωση να ενημερώνει και να σέβεται τον πολίτη-εργοδότη του, που του εμπιστεύεται τα χρήματά του. Εκτός αυτού η αστρονομία ειναι μια επιστήμη που έχει ελάχιστες ΑΜΕΣΕΣ πρακτικές εφαρμογές, και ακόμη και όταν προκύπτουν τέτοιες δεν ήταν ο βασικός στόχος. Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να φτάνει η γνώση στον πολίτη και δεν νομίζω ότι θα συγκινηθεί κανείς διαβάζοντας ένα τεχνικό κείμενο. Ο επαγγελματίας αστρονόμος πληρώνεται για να μελετάει και ο εργοδότης-πολίτης έχει το δικαίωμα να απαιτεί να ξέρει γιατί δίνει τοσα χρήματα για φτιαχτεί το Hubble και το κάθε Hubble. Αν υποτιμηθεί η δουλειά που κάνουν μερικοί άνθρωποι να "μεταφράσουν" τη γνώση από την τεχνική γλώσσα σε απλά λόγια κατανοητά από τον κάθε ένα τότε θα ειναι πολλά τα κακά: αφενός ο πολίτης θα έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί και να μη θέλει να χρηματοδοτήσει παραπέρα έρευνα αφεταίρου ο επίστημονας θα αποκτήσει την εικόνα του εκκεντρικού, αλαζόνα ανθρώπου κλεισμένου στον κόσμο του. Ιδίως για το δεύτερο έχει γίνει μεγάλος κόπος να αλλάξει επιτέλους αυτή η εικόνα. Είχα παρακολουθήσει το Σεπτέμβρη πριν από ένα σχεδόν χρόνο μια παρουσίαση πάνω στο θέμα επιστήμη και media http://www.roe.ac.uk/ifa/pparc2005/kukula.pdf (διαφάνεια 6) , ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που μου έμεινα είναι ότι:

-Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την βελτιώση της εικόνας των επιστήμης στα ΜΜΕ είναι η συμπεριφορά των επιστημόνων προς τα ΜΜΕ.

- Στην επιλογή των ιστοριών και στον τρόπο που τις καλύπτουν (τα ΜΜΕ) δημιουργούν μια παρωδία της επιστήμης για τους δικούς τους στόχου. Στη συνέχεια επιτίθενται σε αυτή την παρωδία σα να κατακρίνουν την επιστήμη.

Νομίζω ότι είναι δύο σημαντικά σημεία, η προσέγγιση του κοινού είναι αναγκαία, εκτός των άλλων ένα ερέθισμα που δίνει μια αστρονομική εικόνα η ενα όμορφο βιβλίο σε ένα παιδί μπορεί μια μέρα να το φέρει κοντά στην Αστρονομία. Από την άλλη και παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συζήτηση για τη Σελήνη κλπ πιστεύω ότι είναι σημαντικό εφόσον είναι δυνατόν να εξηγήθεί γιατί δεν ισχύει αυτή η "παρωδία της επιστήμης" παρά να τον αποδοκιμάστει με αφορισμούς του τύπου είσαι [αυτολογοκρισία], λες [αυτολογοκρισία]... Με 2-3 επιχειρήματα μπορεί να στηριχτεί η αλήθεια και να διαφυλαχτεί η συζήτηση από αγοραίες εκφράσεις.

Αναφορικά με το Hubble και τις εικόνες των δορυφόρων και των τηλεσκοπίων, συμφωνώ ότι η έρευνα δε γίνεται κοιτώντας τις πολύχρωμες εικόνες που βγαίνουν στα δελτιά τύπου, αλλά με πολύ πιο άχαρες εικόνες, ενιότε δε χρησιμοποιούνται κάν εικόνες (για παράδειγμα στη φασματογρααφία). Είναι κοινός τόπος ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έδωσε ώθηση μέσα από τις παρατηρήσεις, αλλά κακά τα ψέματα αξιόλογες παρατηρήσεις έχουν κάνει και άλλες συσκευες που δε τις ξέρει κανείς έξω από την επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα ποιος να ενθουσιαστεί με μια "εικόνα" ενός ραδιοτηλεσκοπίου ή ένα φάσμα από ένα quasar που και τα δύο έχουν τρομερή σημασία για την έρευνα και ακόμη τρομερότερο κόστος η λήψη τους.

Το γεγονός ότι οι πολίτες μπόρεσαν χάρις στο Hubble να δουν και να αγαπήσουν την αστρονομία είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος συγκρίσιμο με την επιστημονική γνώση.

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης