Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σε όλους,

Τον τελευταίο καιρό, έχω αρχίσει να ασχολούμαι με την εξευρένηση του ουρανού, χωρίς όμως να μπορώ να πω ότι τα έχω καταφέρει, αφού οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες. Αγόρασα δύο βιβλία (Atlas of the Night Sky και ένα ακόμα σε Ελληνική μετάφραση) ώστε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Έχω και ένα ζευγάρι κυάλια, πάνω σε τρίποδο και προσπαθώ να δω, όσο μπορώ να δω μέσα στην Αθήνα, αυτό που "υπάρχει εκεί έξω".

Το βασικό μου ερώτημα είναι :αξίζει να πάρω κάποιο τηλεσκόπιο στη φάση που είμαι, ή να περιμένω κάποιο διάστημα χρησιμοποιώντας τα κυάλια;

Αν τελικά χρειάζεται να αγοράσω τηλεσκόπιο, τι τηλεσκόπιο πρέπει να είναι, νευτονικό ή κατοπτρικό, χειροκίνητο ή με μηχανισμό, φτηνό ή ακριβό; Αυτά ειναι μερικά από τα ερωτήματα που με προβληματίζουν και θα ήθελα τι βοήθειά σας και κάποιες επεξηγήσεις.

Επίσης δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς μπορείς να δεις με ένα τηλεσκόπιο. Βλέπεις π.χ τα διάφορα χρώματα που βλέπω σε φωτογραφίες;

Ευχαριστώ

Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Καταρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας φίλε Aic :!: Αν έκανες τον κόπο να ξοδέψεις χρήματα για το Atlas of the Night Sky και ένα άλλο, σίγουρα αξίζει να προμηθευτείς και το NightWatch που είναι πλέον το απόλυτο βιβλίο για τον ερασιτέχνη που θέλει να μάθει τα ΠΑΝΤΑ.Για αρχή μια χαρά είσαι με το ζευγάρι κυαλιών που έχεις πάνω στον τρίποδα.Χρησιμοποίησε τα για την εκμάθηση του ουράνιου θόλου και μετά συζητάμε για την επιλογή του κατάλληλου τηλεσκοπίου. :wink:
Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά και καλωσήλθες.

Η γνώμη μου είναι να κάτσεις λίγο καιρό με τα κυάλια, να μάθεις κάποια πράγματα και στο κάτω κάτω να δεις και αν όντως σ'αρέσει αυτό το hobby. Πιο μετά που θα έχεις μάθει πιο πολλά, ίσως δεις από τηλεσκόπια άλλων να πάρεις μια γεύση και θα είσαι σίγουρος για το τι θες, παίρνεις και ένα τηλεσκόπιο.

Για τα χρώματα θα σε στεναχωρήσω λίγο... Δε θα δεις και πολλά χρώματα με το μάτι... Αυτά φαίνονται μόνο στις φωτο συνήθως.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Το βασικό μου ερώτημα είναι :αξίζει να πάρω κάποιο τηλεσκόπιο στη φάση που είμαι, ή να περιμένω κάποιο διάστημα χρησιμοποιώντας τα κυάλια;

Οπωσδήποτε τo δεύτερο φίλε Aic! Κυάλια (κατά προτίμηση στον τρίποδα), χάρτες και όσο πιο σκοτεινό μέρος γίνεται ώστε να γνωρίσεις τον ουρανό. Ακόμα προτείνω πολύ διάβασμα των παλαιών θεμάτων και συστηματικη παρακολούθηση του φόρουμ. Θα μάθεις πολλά πράγματα. Με το καιρό έρχεται η γνώση και κάποια στιγμή θα είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην αγορά τηλεσκοπίου ξέροντας ποιο είδος θα καλύπτει τις ανάγκες σου.

Καλό θα ήταν να πας σε κάποια παρατήρηση με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους που θα σου λύσουν απορίες και να κοιτάξεις μέσα από τα διάφορα τηλεσκόπια. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο αστρονομικοί σύλλογοι: H EAE (http://www.astronomia.org.gr/) και ο ΣΕΑ (http://www.hellas-astro.gr/) Νομίζω ότι εκεί θα βρεις πολύ αξιόλογους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν με χαρά.

Επίσης δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς μπορείς να δεις με ένα τηλεσκόπιο. Βλέπεις π.χ τα διάφορα χρώματα που βλέπω σε φωτογραφίες;

Μόνο στους πλανήτες θα δεις χρώματα. Δυστυχώς όχι στα νεφελώματα, γαλαξίες. Και γενικά μην περιμένεις να δεις την λεπτομέρεια που βλέπεις στις φωτογραφίες. Ακόμα να ξέρεις ότι χρειάζεται πραγματικά σκοτεινό ουρανό για την καλή παρατήρηση.

Ελπίζω να βοήθησα. Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Αγόρασα δύο βιβλία (Atlas of the Night Sky και ένα ακόμα σε Ελληνική μετάφραση) ώστε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου.

Μπραβο!! πολυ σωστη κινηση =D>

Έχω και ένα ζευγάρι κυάλια, πάνω σε τρίποδο και προσπαθώ να δω, όσο μπορώ να δω μέσα στην Αθήνα, αυτό που "υπάρχει εκεί έξω". Το βασικό μου ερώτημα είναι :αξίζει να πάρω κάποιο τηλεσκόπιο στη φάση που είμαι, ή να περιμένω κάποιο διάστημα χρησιμοποιώντας τα κυάλια;

Κρατησου εδω γιατι δεν ξερεις αν πραγματικα θες να συνεχισεις αυτο το χομπυ. Θα ξοδεψεις αδικα λεφτα σε αλλη περιπτωση..

Αν τελικά χρειάζεται να αγοράσω τηλεσκόπιο, τι τηλεσκόπιο πρέπει να είναι, νευτονικό ή κατοπτρικό, χειροκίνητο ή με μηχανισμό, φτηνό ή ακριβό;

Μια μικρη επεξηγηση για να διαχωρισεις τα ειδη και να μη μπερδευεσαι.

Υπαρχουν τα: 1) κατοπτρικα

2) διαθλαστικα

Στη κατηγορια 1 ανηκουν τα: νευτωνια (κι οχι νευτωνικα :P), RC, cassegrain

Ειναι κατοπρικα τηλεσκοπια και τα 3 αλλα διαφορετικων σχεδιασμων.

Η κατηγορια 2 εχει ενα μοναδικο και αυτο ειναι η κλασικη διοπτρα.

Αναλογα τι τηλεσκοπιο εχεις. Αν παρεις ενα μικρο 4" ή 5" οχι γιατι ειναι πολυη δυσκολο. Τα ειδωλα σου ειναι θαμπα σε μεγαλες μεγενθυσεις και δε μπορεις να δεις πολυ αξιολογα πραγματα (εκτος αν εχεις questar ή κανενα televue). Oσο ανεβαινεις σε ιντσες τοσο πιο μεγαλη λεπτομερεια εχει η εικονα γιατι η φωτοσυλεκτικοτητα του τηλεσκοπιου σου αυξανεται. Αν εχεις για παραδειγμα κανενα τηλεσκοπιο 30" και το στρεψεις σε κανενα δακτυλοειδες νεφελωμα Μ57 (και φυσικα εχεις και κανενα φιλτρακι οξυγονου κλπ) με λιγη φαντασια βλεπεις λιγα χρωματακια. Λιγα ομως. Κατα κυριο λογο η εικονα σου ειναι ασπρομαυρη.

:)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχίσω για ένα διάστημα με τα κυάλια και πολύ διάβασμα και στο μέλλον βλέπουμε. (37 χρονών έφτασα, αυτό το διάβασμα δεν λέει να σταματήσει ποτέ :-note )
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Aic, επειδή διαβάζω πως είσαι ήδη 37 ετών και σίγουρα ψάχνεις για πιο άμεσες απαντήσεις, φρόντισε να έρθεις σε επαφή με την ΕΑΕ, για να πάρεις πληροφορίες για την επόμενη προγραμματισμένη εξόρμηση.

Εκεί σίγουρα θα βρείς όλες τις απαντήσεις που θέλεις, αφού θα σου δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσεις μέσα από μια ποικιλία τηλεσκοπίων, μια εξίσου μεγάλη ποικιλία αντικειμένων και γρήγορα θα καταλήξεις για το αν το χόμπυ αυτό, θα έχει συνέχεια για σένα. Όλα τα’ άλλα είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Το διάβασμα, άστο για όταν έχει συννεφιές, και προσπάθησε να μάθεις τον ουρανό με γυμνό μάτι κάπου σκοτεινά ώστε να μπορείς αρχικά να ξεχωρίζεις τα σχήματα των αστερισμών.

Φιλικά, Θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Τα κυάλια είναι πολύτιμο εργαλείο, ιδίως στην αρχή και όχι μόνο. Είναι χρησιμότατα για να μάθεις τον ουρανό και είναι και φορητά. Να σου πω επισημάνω ότι το από που παρατηρείς έχει φοβερή σημασία. Και εγώ νέος στον χώρο είμαι (περίπου 6 μήνες), και μέχρι τώρα έχω ευχαριστηθεί πολύ περισσότερα με τα κυάλια (μιας και τα παίρνω μαζί μου στην επαρχία) παρά με το dobs 8'' στην Αθήνα. Από Αθήνα με το dobs βλέπω πλανήτες και με δυσκολία κανένα εύκολο DSO (πχ Μ13) σαν αμυδρό ασπρόμαυρο συνεφάκι. Τις προάλλες κατάφερα να δω (με χίλια ζόρια και μόνο με φιλτρό UHC) το Μ27 - πάλι σαν συννεφάκι. Γαλαξίες ούτε να το συζητάω - ακόμη ψάχνω να βρω τον Μ81 (Ανδρομέδα δεν δοκίμασα ακόμη). Πάω στην επαρχία με τα κυάλια και δεν χορταίνω, και ας μην έχουν μεγάλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα. Πάντως μαζί τους σε σκοτεινό ουρανό έχω δει πολύ περισσότερα "συνεφάκια" παρά από Αθήνα με το τηλεσκόπιο. Και αν δεν είχα εξασκηθεί μαζί τους για 3-4 μήνες, ανάθεμα αν θα κατάφερνα να βρω τίποτα με το τηλεσκόπιο.
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Φίλε Κώστα,

Καλώς όρισες στην οικογένεια της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Η άποψίς μου είναι ότι εάν κάνεις λίγη υπομονή και μελετήσεις αρκετά το αντικείμενο της ερασιτεχνικής αστρονομίας θα καταλήξεις ευκολότερα στο τηλεσκόπιο το οποίο θα καλύψει πραγματικά τα ενδιαφέροντά σου.

Πέρασαν 4 έτη απασχολήσεώς μου με την αστρονομία πριν καταλήξω στο τηλεσκόπιο που κάλυπτε τις ανάγκες μου.

Ακολούθως θα βρείς ένα site με πολλές πληροφορίες για την αστρονομία και τα τηλεσκόπια αλλά και πραγματικές εικόνες μέσα από το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου (στα drawings):

http://www.belmontnc.4dw.net/index.htm

Φιλικά,

Angelos

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης