Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να αγοράσω το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας.

Αξίζει ή συμφέρει κάποιο άλλο 8'' dob ως προς την τιμή?

Δεν μπορεί ο θεός να παιζει ζάρια......
Δημοσιεύτηκε

Εγω σκεφτομαι να χτυπησω το 12" deluxe. Καμια αποψη επει του συγκεκριμενου τηλεσκοπιου???? εννοω οπτικα κλπ

Εγω προσωπικα που πηγα για να το τσεκαρω ειναι ολα τα λεφτα!! Πολυ καλη κατασκευη

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Τι θα με συμβουλέυατε να πάρω σε 8'' dob μέχρι 1500euro εκτός truss κατασκευής?
Δημοσιεύτηκε

Φίλε palmer,

με 1500 ευρώ δεν παίρνεις απλά 8" dob, αλλά και το μισό μαγαζί.

Αν είναι όντως 1500 ευρώ ο προϋπολογισμός σου, μπορείς να πάρεις πολύ καλύτερο / μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Πρέπει να ψάξεις καλύτερα τα διάφορα μοντέλα και τύπους τηλεσκοπίων.

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

rama,

Κάπου διάβασα ότι έχεις τηλεσκόπιο truss!

Θέλς να μου πεις την γνώμη σου και τις εμπειρίες σου από τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια!

Είναι εύκολο το στύσιμο και το ξεστύσιμο σε κάθε παρατηρηση?

Είναι πιο βολικό από ένα αντίστοιχο 8'' dob όχι truss στην μεταφορα?

Περιορίζομαι στο μέγεθος του τηλεσκοπίου και όχι τόσο πολύ στην τιμή διότι θέλω να το μεταφέρω εύκολα και γρήγορα!

Δημοσιεύτηκε

Στις 15" είναι πρακτικά αδύνατο να μην είναι με trusses. Αντίθετα στις 8" (αλλά και 10") είναι περισσότερο μπελάς παρά εξυπηρέτηση να το λύνεις-δένεις κάθε φορά. Ο σταθερός σωλήνας είναι σχεδόν μονόδρομος.

Στην περίπτωσή μου η διαδικασία είναι συνολικά γύρω στα 10-15 λεπτά στο χαλαρό, και περιλαμβάνει collimation των οπτικών και εγκατάσταση των digital setting circles.

Απλά τα περισσότερα πράγματα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένη σειρά, κυρίως στο στήσιμο. πχ μου έχει τύχει να ξεχαστώ και να βάλω τον μανδύα, πριν κάνω ευθυγράμμιση των οπτικών.

Γενικά δεν είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι για να το κάνεις "απλά για να δώ 1-2 ωρίτσες". Είναι για ολονύκτια παρατήρηση.

Αν πρόκειται να πάρεις μέχρι 10", μην σκέφτεσαι για truss-tube.

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Θεωρητικά ναί, αλλά πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του κάποια πράγματα. Το εστιακό μήκος του παραβολικού κατόπτρου πρέπει να είναι το κατάλληλο αλλιώς θα χρειαστεί μετατροπή στο σκελετό του τηλεσκοπίου ή στις θέσεις των κατόπτρων ή και του εστιαστή. Γενικά, το πραγματικό εστιακό μήκος των κατόπτρων μπορεί να διαφέρει αρκετά χιλιοστά από το ονομαστικό εστιακό μήκος. (Για παράδειγμα το δικό μου κάτοπτρο έχει εστιακό μήκος 1181mm και όχι ακριβώς 1200mm, συνηθισμένο στα χειροποίητα κάτοπτρα). Υποθέτω ότι άν το ζητήσεις στην παραγγελία, θα σου στείλουν ένα κάτοπτρο πολύ κοντά στο ζητούμενο εστιακό μήκος.

Άλλο ζήτημα είναι η ακριβής διάμετρος του κατόπτρου καθώς και η βάση του. Αν η βάση το επιτρέπει, θα τοποθετηθεί εύκολα είτε ένα κάτοπτρο πχ. 250mm (ακριβώς τόσο είναι τα 10ιντσα της Orion Optics) είτε ένα κάτοπτρο ακριβώς 10 ιντσών = 254mm.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις το πάχος του κατόπτρου για να κρίνεις άν θα ταιριάξει στην υπάρχουσα βάση.

Με λίγα λόγια, η λογική πορεία είναι να σχεδιάζεται ένας οπτικός σωλήνας γύρω από ένα δεδομένο κάτοπτρο , και όχι ανάποδα. Φυσικά, αν τα χέρια σου «πιάνουν», μπορείς να κάνεις με επιτυχία (και κομψά) όλες τις απαραίτητες μετατροπές, αν χρειαστούν στην ανάποδη διαδικασία.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Περιορίζομαι στο μέγεθος του τηλεσκοπίου και όχι τόσο πολύ στην τιμή διότι θέλω να το μεταφέρω εύκολα και γρήγορα!

Μπορείς να μας διευκρινήσεις, μέχρι πού θα μεταφέρεις το τηλεσκόπιο και με ποιό μέσο?

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Θέλω να το μεταφέρω εύκολα με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι στο εξοχικό

και το χειμώνα να το μεταφέρω στην ταράτσα!

(Βασικά έχω σκεφτεί το χειμώνα να το αφήνω στην ταράτσα φτιάχνοντας ένα μικρό κουβούκλιο που θα το βάζω μέσα!)

Ουσιαστικά θέλω να σκέφτομαι κάθε φορά που φεύγω ότι εννοείται θα πάρω μαζί μου το τηλεσκόπιο!

Δημοσιεύτηκε
Τα πιο εύκολα μεταφερόμενα τηλεσκόπια είναι τα "βραχύκανα" τύπου Smidth Cassegrain, και ρωτάω τα υπόλοιπα μέλη, αν υπάρχει κάποιο που να ανταποκρίνεται στον προυπολογισμό σου(1500 Ε)...
Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Καλά, αν φύγουμε από την κατηγορία τον dob τότε μποπούμε να σκεφτόμαστε και την κατηγορία Maksutov - Cassegrain όπως τα ETX της MEADE τα οποία είναι πολύ μικρά σε μέγεθος!

Όμως εγώ μιλάω μόνο για dob!

Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις ένα 8ιντσο dob από τις μάρκες που κυκλοφορούν. Είναι αρκετά φορητό για το αυτοκίνητο (εννοείται ότι δεν θα είναι πλήρες ατόμων) και την ταράτσα, θα δεις πάρα πολλά αντικείμενα, δεν θα το χρυσοπληρώσεις, κι αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι δεν σε καλύπτει πια, αγοράζεις τότε το «μεγάλο» και «ακριβό» τηλεσκόπιό σου, που μέχρι τότε θα γνωρίζεις πιο μπορεί να είναι.

Φιλικά

PapGeo

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης