Jump to content

ΒΟΗΘΕΙΑ!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

χθες παρατηρώντας με το TS-GSO 10'' είδα ότι δεν κινούνταν ομαλά πάνω-κάτω.Τελικά πρόσεξα ότι είχε ξεβιδωθεί μια μικρή βίδα(παξιμάδι) στο εσωτερικό του τηλεσκοπίου που συγκρατούσε το πλαϊνο πλαστικό που πατάει στη βάση.Στο παξιμάδι βιδώνει μία άλλη βίδα που βρίσκεται στο εξωτερικό του τηλεσκοπίου.Το πρόβλημα είναι πώς θα βιδώσω τη βίδα στο εσωτερικό του τηλεσκοπίου αφού δεν τη φτάνω καλά;Γιατί ξεβιδώθηκε μόνη της η βίδα;Το τηλεσκόπιο δεν το έχω ούτε ένα μήνα.

 

:cry: :cry: :cry:

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκιμασε να αφαιρεσεις το προτευον κατοπτρο (εξαιρετικα προσεχτικα, χωρις να αγγιξεις την επιφανεια του).

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Foehammer,

αυτό το δοκίμασα στο παλιό το τηλεσκόπιο για να μην κάνω την πρώτη δοκιμή στο καινούριο.Όμως στο παλιό οι βίδες που συγκρατούν το κάτοπτρο με τη βάση του στο σωλήνα βιδώνουν πάλι σε κάτι παξιμάδια στο εσωτερικό του σωλήνα.Έτσι τώρα που έβγαλα το κάτοπτρο δεν μπορώ να το βάλω #-o γιατί πάλι πρέπει να βιδωσω αυτές τις βίδες που αυτή τη φορά βρίσκονται στην πίσω άκρη του τηλεσκοπίου.Θα προτιμούσα λοιπόν να μην βγάλω το πρωτευον γιατί

μετά δεν θα μπορέσω να το ξανατοποθετήσω.

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν φτάνεις τις βίδες??αν είναι μόνο αυτό,...ζήτα βοήθεια απο κάποιον με μακρύτερα χέρια... Wink

 

Ζήτησα βοήθεια από τον μπαμπά μου αλλά ενώ φτάνει τις βίδες με το χέρι δεν τις βλέπει καλά για να μπορέσει να τις βιδώσει με το κλειδί.Έτσι ενώ βιδώσαμε με το χέρι τη βίδα δεν είναι αρκετά σφιχτά βιδωμένη και έτσι όταν θέλω να κουνήσω το τηλεσκόπιο πάνω-κάτω πρώτα κουνιέται ο σωλήνας που δεν είναι σταθερά βιδωμένος στα πλαστικά και μετά ''κυλάνε'' τα πλαστικά πάνω στη βάση.Επειδή απ'ότι βλέπω θα χρειαστεί να βγάλω το πρωτεύον μπορεί να μου πει κανείς πως θα το ξανατοποθετήσω αφού το βγάλω; [-o<

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πιασε μια χακλοσωληνα και δεσε γερα το κλειδι στην ακρια.(ενα πολυγωνο)

κρατα κοντρα απο μεσα και να σφυγγει ενας αλλος απο εξω :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν φτάνεις τις βίδες??αν είναι μόνο αυτό,...ζήτα βοήθεια απο κάποιον με μακρύτερα χέρια... :wink:

 

Τυραμολας!! :lol:

 

 

 

Δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι τοσο αφελες ενα τηλεσκοπιο. Καποιος τροπος θα υπαρχει. Εισαι σιγουρος απολυτα οτι το κατοπτρο βιδωνει πανω στο σωληνα με παξιμαδια απο τη μεσα πλευρα?? μου κανει πολυ εντυπωση γιατι το ναβγαλεις ενα κατοπτρο απο ενα τηλεσκοπιο ειναι κατι φυσιολογικο γι αυτο θεωρω οτι δεν υπαρχει περιπτωση να εχουν κανει τετοια βλακεια!

 

Μηπως υπαρχουν αλλες βιδες που το συγκρατουν?

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε KOTS,

το τηλεσκόπιο μου δεν ανοίγει στη μέση όπως αυτό της φωτογραφίας.

Με παξιμάδια από τη μέσα πλευρά βιδώνει το κάτοπτρο από το παλιό μου τηλεσκόπιο(Skywatcher 130EQ2).Δεν ξέρω αν το ίδιο γίνεται και στο καινούριο τηλεσκόπιο αλλά δεν θέλω να βγάλω το κάτοπτρο χωρίς να ξέρω από πριν αν θα μπορέσω να το ξαναβάλω.Μάλον θα δέσω το κλειδί σε ένα άλλο μέταλλο και αφού καταφέρω να πιάσω τη βίδα στο εσωτερικό θα σφίξω τη βίδα που βρίσκεται στο εξωτερικό.Το θέμα είναι πως θα βάλω στη θέση του το κάτοπτρο του παλιού τηλεσκοπίου

:-k

 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κάτοπτρο ενός νευτωνείου δεν αφαιρείται ποτέ ξεβιδώνοντας πρώτα εσωτερικές βίδες!!!

Πρώτα το βγάζουμε μαζί με τη βάση του ξεβιδώνοντας αυτή από τον οπτικό σωλήνα. Κατόπιν κάνουμε τις εργασίες που θέλουμε.

 

Οι βίδες που συγκρατούν το πρωτεύον κάτοπτρο πάνω στη βάση του δεν πρέπει να σφίγγονται σχεδόν καθόλου γιατί αυτό θα προκαλέσει αστιγματισμό (κάμψη) στο κάτοπτρο. Τις βιδώνουμε μέχρι να συναντήσουμε μια ελαφρή σχετικά αντίσταση. Αν θέλουμε, μια σταγόνα απλής κόλλας χαρτιού θα την εμποδίσει να ξεβιδωθεί μέχρι να την ξαναξεβιδώσουμε κάποτε εμείς.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωπα ωπα! Ηρεμήστε!

 

Το έχω πάθει και εγώ αυτό στο 8" μου και σε 5 λεπτά το είχα φτιάξει! Λές σε κάποιον μακρυχέρη να κρατάει το παξιμάδι απο μέσα έστω και με τα δάχτυλα του! Ενόσω αυτός συγκρατεί το παξιμάδι εσυ με ένα κατσαβιδάκι βιδώνεις την βίδα!

 

Αλλιώς παίρνεις ένα μικρό κλειδάκι και συγκρατείς το παξιμάδι απο μέσα ενώ το βιδώνεις. Προσοχή μόνο μη σου πεσει πάνω στο κάτοπτρο!

 

Δεν ειναι να πανικοβάλεσαι! Θα πρεπε να χαίρεσαι που όλα είναι βιδωτά στο τηλεσκόπιο σου! :) Δεν έχει κόλλες και τετοια πραγματα να φθείρονται!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει λύθηκε το πρόβλημα. :D

Βίδωσα το παξιμάδι όπως περιγράφει ο Achilleas και όλα είναι μια χαρά!!!

Το κάτοπτρο ενός νευτωνείου δεν αφαιρείται ποτέ ξεβιδώνοντας πρώτα εσωτερικές βίδες!!!

Πρώτα το βγάζουμε μαζί με τη βάση του ξεβιδώνοντας αυτή από τον οπτικό σωλήνα. Κατόπιν κάνουμε τις εργασίες που θέλουμε.

Το κάτοπτρο του παλιού τηλεσκοπίου το αφαίρεσα μαζί με τη βάση ξεβιδώνοντας τις εξωτερικές βίδες που συγκρατούν τη βάση στον οπτικό σωλήνα.Όμως για να ξανατοποθετήσω τη βάση πρέπει να σφίξω και βίδες στο εσωτερικό μέρος αφού οι βίδες στο εξωτερικό μέρος βιδώνουν σε παξιμάδια που βρίσκονται στο εσωτερικό του σωλήνα.Πως θα κρατήσω τα παξιμάδια για να βιδώσει κάποιος άλλος τις εξωτερικές βίδες σ'αυτά;Τέλος πάντων, θα βρεθεί λύση και για αυτό το πρόβλημα.

 

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα.Απλά πάνω στην ταραχή μου να μην πάθει τίποτα το καινούριο μου τηλεσκόπιο έκανα το πρόβλημα πιο έντονο απ'ότι ήταν :oops:

 

Φιλικά,

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλος καλό, όλα καλά. Οι βίδες του σωλήνα που πιάνουν πάνω στη βάση του δικού μου Starhopper, ευτυχώς δεν έχουν παξιμάδια. Αλλά, αυτό το σύστημα συγκράτησης του παλιού τηλεσκοπίου σου πρέπει να πάει για… ευρεσιτεχνία!

 

Πάντως, η επέμβαση στις βίδες στο κέντρο του σωλήνα από την μπροστινή μεριά του, θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην θιγεί το σύστημα συγκράτησης του δευτερεύοντος καθρέφτη. Επιπλέον, ό,τι εργαλείο (απλό ή συνδυασμός τύπου «τυραμόλα») μπει μέσα, θα πρέπει να συγκρατείται γερά, ώστε να μην πέσει τίποτα προς την πλευρά του πρωτεύοντος καθρέφτη.

 

Από την άλλη, θα ήταν χρήσιμο να ανοιχθεί το τηλεσκόπιο από την βάση του πρωτεύοντος, για να τσεκάρουμε τον τελευταίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που, όπως ανέφερε κι ο Στέφανος, ο πρωτεύων καθρέφτης συγκρατείται σφικτά από τους συνδέσμους του, έτσι ώστε να προκαλείται αστιγματισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των ειδώλων που αποδίδει οπτικά το τηλεσκόπιό μας. Επίσης, φαίνεται αν ο πρωτεύον εφάπτεται (χαλαρά) και στα πλαϊνά του σημεία με τους παραπάνω συνδέσμους, έτσι ώστε να μην μετακινείται, όταν το τηλεσκόπιο αλλάζει θέσεις, γιατί αν συμβαίνει αυτό, το τηλεσκόπιο θα μπορεί λ.χ. να δείχνει μια χαρά στο ζενίθ, όχι όμως και όταν θα το στρέφουμε προς τον ορίζοντα, γιατί θα μετακινείται ο πρωτεύων καθρέφτης από το βάρος του. Παράλληλα, με το άνοιγμα του σωλήνα, υπάρχει και η δυνατότητα να επαληθευθεί η ακριβής τοποθέτηση του αυτοκόλλητου κύκλου στο κέντρο του πρωτεύοντος, ώστε να γίνεται η ευθυγράμμιση των οπτικών με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης