Jump to content

Πανσέληνος στη Μυτιλήνη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε εκδήλωση για την πανσέληνο του Αυγούστου προχωράει ο Ο.Φ.Α. Λέσβου. Παρακάτω η ανακοίνωση που εκδόθηκε:

 

Επιμένουμε!

με Πανσέληνο στη Χαραμίδα.

 

 

Ανοιχτή εκδήλωση παρατήρησης της πανσελήνου του Αυγούστου στη Χαραμίδα, συνδιοργανώνουν η “Ομάδα Φίλων Αστρονομίας Λέσβου” και ο σύλλογος για το περιβάλλον “Ναυτίλος εν Δράσει” την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006.

 

 

Από νωρίς θα στηθούν τηλεσκόπια, κυάλια, οθόνη για παρατήρηση της τελευταίας πανσελήνου του φετεινού καλοκαιριού στην παραλία της καμμένης Χαραμίδας. Θα μπορέσετε ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες της Ο.Φ.Α. Λέσβου και του Ναυτίλου εν Δράσει, να δείτε φωτογραφίες των ουράνιων αντικειμένων, αστροχάρτες, αλλά και να παρατηρήσετε λεπτομέριες της σελήνης μέσα από τα τηλεσκόπια και την οθόνη προβολής που θα στηθεί για το σκοπό αυτό από τα μέλη της Ο.Φ.Α. Λέσβου Παράλληλα να απολαύσετε τη βραδιά με ζωντανή μουσική από μουσική παρέα του “Ναυτίλου εν Δράσει”.

 

 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδι και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Η πανσέληνος ανατέλλει περίπου στις 8.45 οπότε ξεκινάει και η παρατήσηση με τα κυάλια, και τα τηλεσκόπια. Στις 9.30 συνεχίζουμε την παρατήρηση με τις νότες των μουσικών φίλων μας δίπλα στο κύμα... Ελπίζουμε ο καιρός να ευνοήσει τη διοργάνωση και η Χαραμίδα θα συνεχίζει να παραμένει ζωντανή παρά τον εμπρησμό της.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 6947994772, 6976234668 και στο διαδίκτυο http://www.astrolesvos.gr

 

9-8-2006.jpg.12ce076fda48563a7eb7dba8fc392335.jpg

Η αφισέτα της εκδήλωσης

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Έφτασε επιτέλους η μέρα της εκδήλωσης για την πανσέληνο του Αυγούστου. Η προετοιμασσία πήγε πολύ καλά. Οι αφισέτες κυκλοφόρησαν στην πόλη και τους χώρους του πανεπιστήμιου, έγιναν παρουσιάσεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μυτιλήνης, ενώ οι περισσότερες τοπικές εφημερίδες έγραψαν για την προγραμματισμένη εκδήλωση της Ο.Φ.Α. Λέσβου που έκανε σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό σύλλογο "Ναυτίλος εν δράσει".

 

Από τις 19.00 τα μέλη της Ο.Φ.Α. Λέσβου έφτασαν στην παραλία της Χαραμίδας και αποφασίστηκε ο χώρος που θα στηθούν τα τηλεσκόπια και τα κυάλια. Στο σημείο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε και ένας χάρτης των δύο πλευρών της σελήνης 100Χ140 cm σε κλίμακα 1:5000000 που τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού.

Αν και στην αρχή σκεφτόμασταν να στήσουμε δύο τηλεσκόπια, τελικά επειδή υπήρχε πάρα πολύς κόσμος στήσαμε πέντε τηλεσκόπια, δύο ζευγάρια κυάλια και δύο μονόκιαλα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αναπάντεχη. Αρκετές εκατοντάδες άτομα ήραθαν για να παρατηρήσουν τη σελήνη. Και η πιο αισιόδοξη σκέψη δεν θα μπορούσε να συλλάβει το μέγεθος της προσέλευσης. Ξεπέρασε πάρα πολλές φορές τις προσδοκίες μας.

 

Με την ανατολή της σελήνης ξεκίνησαν οι στοχεύσεις και οι παρατηρήσεις.

Ο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ ανέλαβε την... ξενάγηση στο Δία και τους δορυφόρους του. Οι υπόλοιποι της ομάδας προσπαθούσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που ήρθε και στεκόταν για ώρα στις ουρές που δημιουργήθηκαν πίσω από κάθε τηλεσκόπιο για να δούν. Ήταν η πρώτη φορά που τόσο πολλοί Μυτιληνιοί έβλεπαν τον ουρανό και την πανσέληνο με ...άλλο μάτι!

 

Στους παραβρισκομένους μοιράστηκε το ενημερωτικό έντυπο που κυκλοφορήσαμε για την περίπτωση και μπορείτε να το δείτε κατεβάζοντας το από τη διεύθυνση http://www.astrolesvos.gr/PDF/20060809.pdf (2,59ΜΒ)

Οι φίλοι μας από τον περιβαλλοντικό σύλλογο "Ναυτίλος εν δράσει" φρόντισαν και έφεραν βιντεοπροβολέα, ο οποίος συνδέθηκε με τη CCD κάμερα του JPAN που ήταν τοποθετημένη στο 8'' του PEACEFUL και πρόβαλε λεπτομέρειες από την επιφάνεια της σελήνης στην οθόνη του DANIEL (πλήρης συνεργασία, έ;)

 

Οι λεπτομέρειες της επιφάνειας της σελήνης σε μεγάλο μέγεθος τράβηξαν την προσοχή όλων, μεγάλων και μικρών (που έκατσαν κάτω στις πέτρεςς και την άμμο - όπως σε καλοκαιρινό κινηματογράφο!). Ανάμεσα στο κοινό που ήρθε και άνθρωποι των ΜΜΕ του νησιού, αλλά και τοπικοί παράγοντες.

Πέρα από τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ακόμη ένα θετικό ήταν ότι "ανακαλύψαμε" και άλλους ανθρώπους κατοίκους του νησιού που έχουν τηλεσκόπια. Μάλιστα ένα από αυτά ήρθε επιτόπου και συνέβαλε στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα πάρετε μια μικρή ιδέα από την επιτυχία της διοργάνωσης.

 

Μετά τις 23.00 παράλληλα με την παρατήρηση, άρχισε συναυλία reggae live με τον Rumshin και φίλους του που παρουσίαζαν "ταχυδαλτυλουργικά" νούμερα με αναμμένα με φωτιά κοντάρια. Η συναυλία συνεχίστηκε μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

 

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το φίλο μας τον ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ και τη γυναίκα του που παρέτειναν για μια μέρα την παραμονή τους στο νησί για να μπορέσει να βοηθήσει στην εκδήλωση. Και η βοήθειά του ήταν σημαντική.

 

3415.gif.39951c4f8953698a18754c36c09286a6.gif

Ο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ στόχευε το Δία και τους δορυφόρους του.

 

3417.gif.97f14fa0a5642051c2e742abbdc4c7b1.gif

Συνωστισμός στα κυάλια και τα μονόκυαλα και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΡΟΣ καθοδηγεί.

 

3432.gif.c0dae2af60e9e236919cf99512fe804a.gif

Το LX200EMC του ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ με σταθερή πελατεία...

 

3433.gif.61b12881c51633c62dc5c95b6d465392.gif

Ο Κώστας βοηθάει τους καλεσμένους μας να στοχεύσουν και να δουν τη σελήνη.

 

3434.gif.af46f1298ed854731a19182a028a4576.gif

Επί το έργω...

 

3435.gif.272363ddc02f49c5366e9a4e60dd7067.gif

Και οι μικροί έπρεπε να παρακολουθήσουν την πανσέληνο.

 

3444.gif.23f9b097866f4626e1af6f6860b2da5f.gif

Το 8" του PEACEFUL με την CCD του JPAN έτοιμο για δράση.

 

3442.gif.529d9e72dc81b15387459838c6efd856.gif

Η προβολή στην οθόνη τράβηξε την προσοχή αμέσως.

 

3447.gif.092a1afefff4644314b4954a3ac4981a.gif

Η θέαση των λεπτομερειών της επιφάνειας της σελήνης μαγνήτιζε τον κόσμο.

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά, καλά τα καταφέρατε. Και εις ανώτερα.

Είναι ενθαρρυντικό οτι υπήρξε μεγάλη προσέλευση, και μάλιστα σε περιοχή που δεν είναι ακριβώς "δίπλα" στην πόλη ή σε άλλο τουριστικό κέντρο.

Τελικά κάτι κινείται και στην Λέσβο, με τον κόσμο να διψά να δεί κάτι καινούργιο. Προβλέπω οτι η ομάδα παρατήρησης θα αρχίσει να διευρύνεται!

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο σας παιδιά!! Και εις ανώτερα! Προβλέπω δημιουργία συλλόγου στην Λέσβο!! Νομίζω ότι ο κόσμος θα σας αγκαλίασει και ότι θα τον εντυπωσιασετε πολλές φορές ακόμα στο μέλλον!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια.

Πάντως είμασταν αρκετά τυχεροί με τον καιρό χθές. Σήμερα ο ουρανός είναι γεμάτος σύννεφα και η Σελήνη φαίνεται ελάχιστα ανάμεσα από τα σύννεφα ενώ κατά διαστήματα ψιλοβρέχει... Ευτυχώς που δεν ήτυαν έτσι χθες βράδι...

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικα ειστε τυχεροι!

Στην δικια μας εκδηλωση ειχε τοση συννεφια που δεν φαινοταν ουτε η σεληνη! ](*,) ](*,) ](*,) Αναγκαστικα την καναμε την επομενη μερα. :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια σε όλους που δούλεψαν με μεράκι για την επιτυχημένη εκδήλωση! Πάντα επιτυχίες!

 

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά σε όλους σας !!!!

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλα μπραβο και απο εμενα!

 

Ετσι διαδωστε σε ολο το κοσμο τι ειναι αυτο που μας ενωνει ολους μας εδω μεσα!

 

Καλη ξεκουραση σας ευχομαι μετα το χθεσινο γιατι σας κατανοω πληρως, και ολους σε ολη την Ελλαδα που ειχαμε αναλογες εκδηλωσεις!

 

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετα απο την εκδηλωση στην Μυτιληνη,και απο την εμπειρια μου στο προγραμα ανοιχτες θυρες στην Πεντελη,το μυνημα που πηρα ειναι σαφες.

Ο νυχτερινος ουρανος δεν αφηνει κανεναν αδιαφορο.Ιδιως στην επαρχια,αξιζει οσοι μπορουνε να διοργανωνουν βραδυες παρατηρησης.

Οποιος βρεθει στην Μυτιληνη,ας επικοινωνησει με τον τοπικο συλογο(ειμαι συγουρος οτι ειναι θεμα χρονου η συσταση του συλλογου),μηπως και ειναι τυχερος ωστε να απολαυσει μια βραδυα παρατηρησης μονο μιση ωρα μακρυα απο την πολη,σε ενα μερος που θα το ζηλεψουν ολοι οσοι το γνωρισουν.

Τους ευχαριστω για την φιλοξενεια τους και τα καλα τους λογια.Νομιζω οτι η ερασιτεχνικη αστρονομια στην Ελλαδα πλεον μπαινει σε μια νεα εποχη πανελλαδικης δραστηριοτητας απο συνειδητοποιημενους λατρεις του ουρανου.Θα πρεπει να εχουμε πλεον ενα πλανο πανελλαδικης συνεργασιας ωστε να αξιοποιησουμε την τωρινη εξαρση της ερασιτεχνικης αστρονομιας στη χωρα μας.

Ελπιζω καποια στιγμη να διοργανωσουμε μια επισκεψη παρατηρησης στην Μυτιληνη,ειτε ως αστροβοξ ειτε ως αστρονομικη ενωση. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα πρεπει να εχουμε πλεον ενα πλανο πανελλαδικης συνεργασιας ωστε να αξιοποιησουμε την τωρινη εξαρση της ερασιτεχνικης αστρονομιας στη χωρα μας.

 

=D>

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπεύθυνου της καντίνας "Καρπούζι" στην περιοχή του οποίου φιλοξενήθηκε η εκδήλωσή μας, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους χίλιους. Τα ίδια μας ανέφερε και άνθρωπος από την ΕΛΑΣ που έχει πείρα από συγκεντρώσεις στην Αθήνα και παραβρέθηκε στην εκδήλωσή μας. Χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της καντίνας ανέφερε ότι είχει προμήθειες με σουβλάκια για 500-600 άτομα και τελικά από τις 11.30 και μετά είχαν τελειώσει όλα. "Και άλλα τόσα να είχα θα φεύγανε", μας είπε. Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που είναι εκεί ο άνθρωπος είδε τόσο πολύ κόσμο, που ήρθε για να παρατηρήσει τη σελήνη!

Να σημειώσω εδώ ότι ο καπνός από το ...θυσιαστήριο ήταν ακριβώς μπροστά από το σημείο που βρισκόταν ο Λεωνίδας που έδειχνε το Δία. Έτσι είχε δωρεάν ένα ιδιόμορφο ...φίλτρο μπροστά του...!

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και ανταποδίδουμε μια που από ότι βλέπω και από άλλες δημοσιέυσεις έγιναν παρόμοιες διοργανώσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Προσωπικά τα συγχαρητήρια μου στον Δανηίλ που ήταν και ο εμπνευστής και βασικός οργανωτής του όλου εγχειρήματος.Να είναι καλά και ο Λέων με τη σύζυγό του που παράτειναν τις διακοπές τους κατά μία μέρα και του οποίου η βοήθεια ήταν πολύτιμη.Τα συγχαρητήρια μου και στον Γιάννη τον Κώστα και τον Αντώνη και την Αλεξάνδρα με το γιό της που παρόλου τις οικογενειακές υποχρεώσεις που τους βαρένουν πρωτοστάτησαν στην εκδήλωση με τον εξοπλισμό και την παρουσία τους.

Προσωπικά τώρα ξενάγησα αρκετό κόσμο με το 8-ιντσο,υπολογίζω καμιά διακοσαριά μπορεί και παραπάνω άτομα αφού από τις 9:30μμ μέχρι τις 12:30πμ ήμουν στο πόδι, αρκετοί από αυτούς με ρωτούσαν διάφορα και όχι μόνο για τη σελήνη κάποιοι μου υποσχέθηκαν ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα πράγμα που εύχομαι ώστε να πληθύνει η ομάδα μας.Αν και στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτικός μια που δεν είχα ξανασυμμετάσχει σε κάτι παρόμοιο τελικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θερμή που ευχαρίστως θα ξανασυμμετείχα στην διαδικασία.

Πάντως και του χρόνου να είμαστε γεροί να το επαναλάβουμε.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης