Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

χθές πάλευα 2 ώρες περίπου να εντοπίσω αυτό το ρημαδιασμένο ngc6905 (πλαν.νεφέλωμα) που βρίσκεται μπροστά από τον αστερισμό του βέλους. το έψαχνα με τον celestron 35mm ultima και το baader uhc-s.

είδα και απόειδα αλλά τίποτα. όσο και αν προσπάθησα με red dot finder, δε τα κατάφερα ](*,) ](*,) ](*,) . στο τέλος στράφηκα προς το φεγγαράκι να ξεκουραστώ λίγο διότι είχα εξαντληθεί πολύ.

μα τέλος πάντων τόσο δυσδιάκριτο είναι; ο χάρτης μου το δίνει 10,9. έχω εντοπίσει ακτικείμενο 10,1 σχετικά εύκολα.

υπάρχει κάποιος που έχει εντοπίσει χειροκίνητα το 6905;;; με τι συνθήκες; τι τηλεσκόπιο;;

thanks

Υ.Γ. ευθυγράμμιση στο νευτώνιο είχα κάνει.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

NGC 6905

Can you catch the Blue Flash? That's the nickname of NGC 6905, a 12th-magnitude planetary nebula in the constellation Delphinus. NGC 6905 lies 4º directly east of 5th-magnitude Eta (η) Sagittae and 5º northwest of the diamond of Delphinus. Look for its disk set along one side of a tight triangle of 10th-, 11th-, and 12th-magnitude stars.

NGC 6905's oval disk measures 42" by 84", which is quite large as planetaries go. The nebula's distinctive blue-green color also will help set it apart from the crowd of field stars. The best views will be through eyepieces that magnify between 100x and 150x. A narrowband nebula filter also will help bring out the nebula's disk. The 15.7-magnitude central star, however, will dodge detection regardless of sky conditions.

http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=ga&id=99&aid=4447

Planetary Nebula

aka NGC 6905, PNG 061.4-09.5, PK 061-09.1, He 2-466, ARO 75

RA: 20h22m23.0s Dec: +20°06'16" (Delphinus)

Integrated Visual Magnitude: 11.9

Angular Diameter: 40"

Mean Surface Brightness: 19.6 Mag/arc-sec²

Distance 4700 ly

Minimum requirements to detect: 4-inch telescope under dark skies

http://www.skyhound.com/sh/archive/aug1/NGC_6905.html

Απο απλο googliasma τα βρηκα αυτα που σου εγραψα πιο πανω.

Αν δεις στα αποτελεσματα του google στις σελιδες που βγαζει,πιστευω να σε βοηθησουν την επομενη φορα που θα το ψαξεις.

Απο τι χαρτες το εψαχνες??

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη,

για ένα τόσο αμυδρό αντικείμενο, το φεγγάρι δεν είναι σύμμαχός σου.

Ψάξε πάλι σε λίγες νύχτες που θα έχει φύγει το φεγγάρι από τη μέση και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

γνωρίζω ότι το φεγγάρι δυσκολεύει πολύ τη παρατήρηση,αλλά την ώρα που άρχισα να το ψάχνω, δεν είχε βγει. σκεφτείτε ότι όταν εγκατέλειψα την προσπάθεια, είχε ήδη φτάσει σχεδόν στις 40 μοίρες.

έχω τον χάρτη deep map 600 της orion(πλαστικός) ,o οποίος δίνει το 6905 με 10,9 mag. με έχει βολέψει πολύ.

σκέφτομαι να αγοράσω (πλέον του hbc-s) και το OIII.

ο τρόπος που χρησιμοποιώ για τον εντοπισμό αντικειμένων είναι η σχετική θέση που κατέχει το αντικείμενο με ορατά δια γυμνού οφθαλμού άστρα. με χρήση dot finder. λιγότερο συχνά χρησιμοποιώ το finder 9χ50

ευχαριστ'ω πολύ για τις απαντήσεις, αύριο το βράδυ φεύγω για αμοργό( θα πάρω και χάρτη μαζίμου και κυάλια,εννοείται :wink: ) και καλές παρατηρήσεις στον πάρνωνα (θέλω και γω ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) )

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

επιτέλους μετάαπό πολύ προσπάθεια κατάφερα να εντοπίσω το ngc6905. είναι ένα πολύ όμορφο σχετικά μακρόστενο νεφέλωμα και αποτελεί , μαζί με τον γαλαξία ngc891 από τα πιο αμύδρά αντικείμενα που έχω εντοπίσει χειροκίνητα.

αλήθεια, πόσο εντυπωσιακός ήταν ο 891.... φαίνεται egde-on, δηλαδή από διεύθυνση που κείται στο γαλαξιακό του επίπεδο, ή πιο απλά σαν να τον βλέπεις από τα πλάγια.. θα ήθελα να μπορούσα να τον έβλεπα καλύτερα,αλλά το τηλεσκόπιό μου δε το επέτρεψε.. πραγματικά πιστεύω ότι με mag 9.9 και με δεδομένο ότι πρόκειται για γαλαξία , δηλαδη για ένα πολύ δυσδιάκριτο αντικείμενο,έφτασα το 5-ιντσο στα όρια του..

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Συγχαρητήρια.

Πολύ δύσκολος στόχος.

Τι τηλέ έχεις;

έχω νευτωνικό bresser με εστιακή 1000mm και διάμετρο 130mm. ήθελε γαιδουρινή υπομονή το 6905. όπως και το 891 και επειδή το 891 είναι γαλαξίας είναι πιο δυσδιάκριτο από το νεφέλωμα 6905 διότι διαχέει περισσότερο το λιγοστό φως του,γιαυτό φάνηκε μόνο με πλάγια ενατένιση.παντώς το να εντοπίζεις αντικείμενο με πλάγια όραση έχει μια διαφορετική μαγεία!!! :shock:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Και, απο πού τα κατάφερες?

από αλεποχώρι. είναι 1 ώρα από αθήνα και εκεί που πηγαίνω εγώ έχει υψόμετρο περί τα 350 μέτρα και είναι αρκετά καλά.

μόνο στα ανατολικά μας τα χαλάει λίγο η φωτορύπανση,αλλά για αττική καλά είναι

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
καλά, φυσικά δε το είδα έτσι,εννοείται!!! πάντως ναι, μοιάζει πολυ με το saturn. και αυτό δυσκολεύτηκα να το βρω,αλλά όχι τόσο όσο το 6905.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης