Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ξεκιναω με τον τιτλο αυτο , αγαπητοι αστροφιλοι , για να κανω εναν παραλληλισμο με το επεισοδιο "Μπλουζ Για Εναν Κοκκινο Πλανητη" του αειμνηστου Sagan. ο λογος φυσικα για τον καημενο τον πλουτωνακο , ο οποιος απολυθηκε γιατι το αφεντικο δεν εμεινε ικανοποιημενο απο τη δουλεια του και ας δουλευε υπερωριες ο φουκαρας. (ας μη ξεχναμε οτι εχει και τη μεγαλυτερη διαμετρο τροχιας). τωρα πια θα τον συναναταμε στα βιβλια ως μια ασημαντη αναφορα , ετσι που και που (οχι δηλαδη οτι ασχολουνταν και πολυ μαζι του ως πλανητη). την αποψη μου ηδη την εχω εκφρασει και δε θα επεκταθω αλλο κατοπιν εορτης αφου δεν εχει νοημα πια. ας εξετασουμε ομως το ζητημα απο αλλη αποψη: υποβαθμιστηκε ενας πλανητης με ενα ωραιοτατο ελληνικο ονομα .προς θεου επειδη ζουμε στη χωρα των ευκολων παρεξηγησεων. σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν κανουμε κηρυγμα ελληνικου πνευματος , ουτε αρχαιολατρειας. αλλα ειναι δυνατον τη στιγμη που ενας πλανητης με τοσο ωραιο ονομα παραμεριζεται , καποιοι να ονομαζουν πλανητες με το ονομα "ζηνα"? και ο δορυφορος πως θα λεγεται ? Γκαμπριέλα? για να μη μιλησουμε για το "Ντονατ νεμπούλα" και το "νεφελωμα καλιφορνια" και "νεφελωμα β. αμερικης"!! σιγα σιγα και ο σπιροειδης γαλαξιας "pepsi" θα ξεπροβαλει! Ζηνα, ποπαυ , μικυ μαους .... μονο ο ποκο-πίκος και ο τιραμόλας που δεν πηραν ακομα την τιμητική τους! λοιπον φιλοι , ας γινουμε ολοι γαλαξιακοι "νονοι"! καταθεστε και σεις τις ιδεες σας για νεα ονοματα ! (να αιτιλογησετε και την επιλογη σας)
Δημοσιεύτηκε
Έχω την εντύπωση πως οι ονομασίες είναι χαρακτηριστικές του πολιτισμού-λαού που τις ανακαλύπτει... Όταν τις ανακάλυπταν οι αρχαίοι Έλληνες (πλανήτες, αστερισμούς κλπ) δίναν ότι ονόματα γουστάρανε. Τώρα οι σύγχρονοι Ελληναράδες (κατά πλειοψηφία πάντα) όχι εξωπλανήτη δεν προκειται να ανακαλύψουν, αλλά μάλλον κάνα εξω-φυλλο κουτσομπολίστικου περιοδικού. Μέχρι κάτι να αλλάξει λοιπόν, θα αρκεστούμε (και πολύ καλά θα κάνουμε) στο ντονατ νεμπουλα, Γκρέιτ Νορθ Αμέρικαν κλπ....

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Δεν σε καταλαβαίνω, δηλαδή οι Αμερικάνοι πολίτες δεν έχουν τα ίδια χάλια με μας??ή νομίζεις ότι ασχολούνται με την επιστήμη και τον πολιτισμό.

 

Δεν μιλάω για τους επιστήμονες,να ξεκαθαρίσω.

και κάτι ακόμα..οι Ελλάδα ακόμα βγάζει πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες που (εντάξει) κάνουν καριέρα έξω απο τη χώρα τους.

Δημοσιεύτηκε

Επιστημονες εδωσαν το ανεκδιηγητο ονομα Xena .... το οποιο ελπιζω να μην καθιερωθει ως ονομα του 10 ου πλανητη (ναι πλανητη τον θεωρω οπως επισης και τον Πλουτωνα )

 

ΥΓ δεν βρισκω τιποτα κακο σε ονοματα οπως Βορειος Αμερικη και νεφελωμα Καλιφορνια.. αντιθετως βρισκω γελοιες και παντελως απαραδεκτες (εχω γραψει σχετικα στο παρελθον) μεταφρασεις αστερισμων στην δημοτικη οπως .... Μεγαλος Σκυλος και ...... Αλογακι (!!!!)

Ελπιζω το Πλανηταριο Θεσσαλονικης να τις εξοβελισει απο τις επομενες εκδοσεις των αριστων κατα τα λοιπα μεταφρασεων ξενων συγγραματων που εχει εκδοσει....

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Τηλέμαχε, οι Έλληνες επιστήμονες που έγιναν επιστήμονες στο εξωτερικό και εργάζονται εκεί δε νομίζω πως προσμετρούνται στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό...

 

Τώρα για το αν οι πολίτες της μιας και της άλλης χώρας έχουν τα χάλια τους, μάλλον δε θα διαφωνήσω. Η διαφορά όμως έγκειται στο γεγονός ότι (ίσως και λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού) έξω υπάρχει μια ΠΟΛΥ πιο ενεργή και με αποτελέσματα επιστημονική κοινότητα, και γι'αυτο παίρνει το δικαίωμα ονομασίας κάποιας ανακάλυψης. Το Xena, που είναι λίγο ατυχές παράδειγμα, αποτελεί εξαίρεση. Εγώ μιλούσα για τα Donut nebula, North American κλπ

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Εγώ μιλούσα για τα Donut nebula, North American κλπ

 

Όλες αυτές οι ονομασίες έχουν να κάνουν με το σχήμα των νεφελωμάτων και μόνο!

Με τους πλανήτες είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση

Δημοσιεύτηκε

Nαι με τους πλανήτες από εδώ και πέρα θα δίνουν ονόματα σταρ της τελεόρασης και του θεάματος γενικότερα...... Η ξεφτίλα της ξεφτίλας...

 

Για να καταλάβετε και να συγκρίνετε "πολιτισμό" με πολιτισμό: και φυσικά αναφέρομαι στην αρχαία ελλάδα.

 

Οι επιστήμονες μας δεν μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους τη σημερινή ελλάδα επειδή είναι αναγκασμένοι να τα βάλουν με το θηρίο. Ένα κατασαπισμένο σύστημα συμφερόντων και προσωπικών μωροφιλοδοξιών που σαν σύγχρονος κρόνος κατατρώει τα παιδιά του.

Ο μεγάλος Καραθεωδορή όταν έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης είπε ότι με αυτή την νοοτροπία ούτε σε 100 χρόνια δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Και είχε δίκιο!

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Εγω απο την αλλη αμφιβάλλω για το οτι ο Πλουτωνας θα παραγκωνιστεί η θα ξεχαστεί . Απεναντίας , η αποστόλη new horizons πιστευω πως θα αποκαλύψει σπουδαία πράγματα για τον Πλούτωνα-Χαρών αλλά και γενικά τα σώματα που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του στη ζώνη Κουιπερ….

Όσο για το Zena , τι να πω….. :-& :-#

Άντε και το επόμενο ας το βγάλουνε Petrelis…να κάνουνε ντουετο

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Από όσο γνωρίζω το όνομα Ζήνα δεν είναι η επίσημη ονομασία του σώματος αυτού, ούτε καν έχει προταθεί για τέτοιο. Απλά είναι ένα παρατσούκλι που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τα μέσα ενημερωσης.

 

Παραθέτω αρθρο από την Wikipedia :

 

Two days after announcing the discovery, Brown discussed his team's ideas about naming the objects on his website:

 

"If the object falls under the rules for other Kuiper belt objects, however, it must be named after some figure in a creation mythology. We have decided to attempt to follow that ruling scheme. […] One such particularly apt name would have been Persephone. In Greek mythology Persephone is the (forcibly abducted) wife of Hades (Roman Pluto) who spends six months each year underground. The mourning of her motherDemeter causes the dead of winter. The new planet is on an orbit that could be described in similar terms; half of the time in the vicinity of Pluto and half of the time much further away. Sadly, the name Persephone was used in 1895 as a name for the 399th known asteroid. The same story can be told for almost any other Greek or Roman god of any consequence […] Luckily, the world is full of mythological and spiritual traditions. In the past we have named Kuiper belt objects after native American, Inuit, and [minor] Roman gods. Our new proposed name expands to different traditions, still."[8]

 

Παραθέτω και τον σύνδεσμο ολόκληρου του άρθρου :

 

http://en.wikipedia.org/wiki/2003_UB313#Name

 

Έχω βαρεθεί να ακούω συνέχεια αβάσιμες κατηγορίες προς ξένους πολιτισμούς. Φτάνει πια αυτή η ιστορία. Καλό είναι να το ψάχνουμε και λίγο πριν μιλήσουμε, και πόσο μάλλον αν είναι να συγκρίνουμε κουλτούρα και πολιτισμό.

 

Εφόσον είχαν τον πολιτισμό να ανακαλύψουν ένα τέτοιο ουράνιο σώμα, τότε ας το ονομάσουν και Μπάμπη άμα θέλουν.

Δημοσιεύτηκε
είχαν τον πολιτισμό

Την τεχνολογία έχουν...

Aλλά από πολιτισμό θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω πολύ κατά πόσο έχουν, ιδίως μετά τα γεγονότα στο Ιράκ και στη Μ.Ανατολή αλλά και αλλού...

Αυτός δεν είναι πολιτισμός, αλλά βαρβαρισμός :!: , νεομεσαίωνας!

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
είχαν τον πολιτισμό

Την τεχνολογία έχουν...

 

Η τεχνολογία είναι σημαντικό υποσύνολο του πολιτισμού.

 

Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω σύγκριση πολιτισμού με βάση τους πολέμους που αναφέρεις.

 

Απλά έδειξα ότι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τη "Ζήνα" δεν είναι οι απολίτιστοι βάρβαροι που τους θεωρούνε κάποιοι, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Δημοσιεύτηκε
Όλες αυτές οι ονομασίες έχουν να κάνουν με το σχήμα των νεφελωμάτων και μόνο!

 

Και ειναι απλα "παρατσουκλια" οχι επισημες ονομασιες :cheesy:

 

Aκριβώς!

Εγώ πάντως προτιμώ τα donut και Νorth America από τα ΝGC6369 και ΝGC7000 :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Η τεχνολογία είναι σημαντικό υποσύνολο του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός για μένα βρίσκεται αλλού και η τεχνολογία δεν μου λέει απολύτως τίποτα.

Γιατί και για να φέρουμε ένα παράδειγμα από την ΕΦ και οι Borg στο startrek έχουν απαράμιλη τεχνολογία αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει καθόλου να σκοτώνουν, να εξαφανίζουν και να αφομιώνουν ολάκαιρους πλανήτες και πολιτισμούς. Ο πολιτισμός δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το επίπεδο της τεχνολογίας.

Ο πραγματικός πολιτισμός έχει σχέση με το πνεύμα, με τη φύση, με τις τέχνες, με τα γράμματα, με τον ανθρωπισμό, με την εναρμόνιση και τον σεβασμό προς στο περιβάλλον κλπ...

Και φυσικά ο σύγχρονος δήθεν πολιτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω.

Βέβαια δεν αναφέρομαι στους επιστήμονες αλλά κυρίως στους εξουσιαστές καθώς οι πρώτοι είναι πιόνια, ένα γρανάζι του συστήματος ενώ οι τελευταίοι είναι οι εντολοδότες του. Όχι ότι και οι επιστήμονες είναι άμοιροι ευθηνών, ειδικά οι ασυνείδητοι που δουλεύουν στην κατασκευή και τελειοποίηση οπλικών συστημάτων αλλά και σε τεχνολογίες που βιάζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε

Το εμαθα το πρωι του Σαββατου στο καταφυγιο του Παρνωνα απο τη Κατερινα.

 

Πιστευω οτι ο Πλουτωνας δε προκειται να ξεχαστει. Εχουν κατα καιρους γινει παρομοιες συζητησεις για το αν θα επρεπε ο Πλουτωνας να θεωρειται πλανητης αλλα ολο κατι γινεται στο τελος και ξεχνιουνταν

 

Οσον αφορα τα ονοματα πιστευω οτι παει λιγο μακρια η βαλιτσα. Φυσικα και υπαρχουν τρελα σχεδια και συμφεροντα αλλα νομιζω πως ειναι λιγο υπερβολικο να εμπλεκουμε την αρχαια Ελλαδα σε ολο αυτο.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Ο Πλουτωνας ηταν ειναι και θα ειναι εκει πριν και μετα απο καθε ανθρωπινο πολιτισμο. Δεν ειμαστε σε θεση να αλλαξουμε κατι στον Πλουτωνα, ουτε "εκεινος" "κοπτεται" για το τι γινεται καπου εκει κοντα στον Ηλιο.

Ουτε το ονομα του αλλαξαμε, ουτε τον "εξοστρακισαμε" μακρια απο το ηλιακο συστημα, ουτε θα παψουμε να τον παρατηρουμε και να τον μαλεταμε.

"Εκπτωτος" πλανητης και "πρασσειν αλογα". Ελεος πια με τους συναισθηματισμους.

Απλα, δοθηκε ο ορισμος του "πλανητη" για να γινει καλυτερη κατηγοριοποιηση στο Ηλιακο συστημα, εν οψη των νεων ανακαλυψεων.

Ή θα επιλεγαμε πληνητικο συστημα δεκαδων και εκατονταδων πλανητων (τρεξτε να ονομασετε...), ή θα θεταμε περισσοτερα κριτηρια για εναν πλανητη. Αυτο εγινε.

 

 

Φιλικα

Κωστας

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Ο πραγματικός πολιτισμός έχει σχέση με το πνεύμα, με τη φύση, με τις τέχνες, με τα γράμματα, με τον ανθρωπισμό, με την εναρμόνιση και τον σεβασμό προς στο περιβάλλον κλπ...

Και φυσικά ο σύγχρονος δήθεν πολιτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω.

 

Διαφωνώ με τα παραπάνω αν και πιστεύω ότι είναι σωστά, ως ένα σημείο. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα όμως.

 

Εγώ απλά ήθελα να πω ότι ο χαρακτηρισμός "απολίτιστοι" των επιστημόνων που ανακάλυψαν τη "Ζήνα" ήταν εσφαλμένος. Περσεφόνη ήθελαν να το ονομάσουν οι άνθρωποι.

 

Όσο για τον Πλούτωνα, η γνώμη του CarlSagan με κάλυψε πλήρως.

Δημοσιεύτηκε
Η τεχνολογία είναι σημαντικό υποσύνολο του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός για μένα βρίσκεται αλλού και η τεχνολογία δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Ο πολιτισμός δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το επίπεδο της τεχνολογίας.

Πολλοί πιστεύον πως πρέπει πρώτα να έχουμε κοινωνική πρόοδο και μετά επιστημονική/τεχνολογική πρόοδο. Απο την αρχή της Ιστορίας μέχρι σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Πρώτα εμφανίζεται επιστημονική πρόοδος, και στην συνέχεια προοδεύει και η κοινωνία, καθώς δρέπει τους καρπούς της τεχνολογικής προόδου. Ταυτόχρονη πρόοδος επιστήμης και κοινωνίας ή πρόοδος της κοινωνίας και στην συνέχεια πρόοδος της τεχνολογίας, απλά δεν συνέβη ποτέ. Θα ήταν σαν θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που προηγείται του αιτίου του, και τέτοια φαινόμενα ως γνωστόν συμβαίνουν μόνο στον μικρόκοσμο των κβάντα 8-[ . Η επιστημονική πρόοδος ιστορικά προηγείται της κοινωνικής προόδου. Και στην επιστημική πρόοδο ενυπάρχει και η τεχνολογική πρόοδος. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η Τεχνολογία είναι το πρακτικό τμήμα της Επιστήμης. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία όπου υπήρξε τεχνολογική πρόοδος χωρίς να υπάρξει συνολική πρόοδος της Επιστήμης, είναι ο Μεσαίωνας, περίοδος κοινωνικής στασιμότητας. Η τεχνολογία λοιπόν δεν είναι άσχετη με τον πολιτισμό [-X .

Ένας πολιτισμός εξελίσσεται βιολογικά, πνευματικά και τεχνολογικά. Το παράδειγμα με τους Μπορκ είναι καθαρά φανταστικό. Ένας πολιτισμός που είναι αρκετά έξυπνος για τα ταξιδεύει από το ένα άστρο στο άλλο με ευκολία πιστεύω πως θα είναι και αρκετά έξυπνος για να μην προκαλεί πολέμους. Μου ακούγεται παράλογο να υπάρχει πολιτισμός ανεπτυγμένος μόνο τεχνολογικά και όχι πνευματικά [-( . Θα μου πείτε πως στην Αμερική έχουν υπερεξελιγμένη τεχνολογία αλλά παραμένουν βάρβαροι κάνοντας πολέμους. Στην πραγματικότητα ο Γήινος πολιτισμός δεν είναι τόσο εξελιγμένος όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Σύμφωνα με τον Καρτάσεφ είμαστε πολιτισμός τύπου 0,7 και όχι 1 ή 2 ή παραπάνω. Το έχω γράψει και αλλού.

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Αφού δεν σου άρεσε το παράδειγμα με τους Μπόργκ πάρε και το πραγματικό ιστορικό παράδειγμα των δήθεν "πολιτισμένων" Δυτικοευρωπαίων που δεν δίστασαν ούτε στιγμή να χρησιμοποιήσουν την κατα πολύ υπέρτερη τεχνολογία τους για να κατασφάξουν και να εξαφανίσουν ολόκληρους πολιτισμούς αυτόχθονων Ινδιάνων της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής...

 

Η τεχνολογία δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό. Καταλάβετε το! Μπορεί κάποιος να έχει τεχνολογία αλλά να παραμένει ΒΑΡΒΑΡΟΣ! Ο πολιτισμός βρίσκεται αλλού...

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Δημοσιεύτηκε
Γενικολογίες κατα τη γνώμη μου. Ο ίδιος ο χαρακτιρισμός ενός λαού ως πολιτισμένου ή απολίτιστου είναι πολύ γενικός για να είναι σωστός. Υπάρχουν καλοί άνθρωποι, υπάρχουν και κακοί, υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν λάθη. Μπορώ να αναφέρω χίλια δυο παραδείγματα δυτικοευρωπαίων πολιτισμένων όσο και απολίτιστων.
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς δεν κατάλαβες το παράδειγμά μου και το κρίνεις ως γενικόλογο. Επιτρεψέ μου να το εξηγήσω κάπως αναλυτικότερα:

Με το παράδειγμα μου θέλω να δείξω ότι η κατοχή υψηλής τεχνολογίας δεν κάνει απαραίτητα μια κοινωνία πολιτισμένη ή μια κοινωνία βάρβαρη. Και μια κοινωνία-κράτος-έθνος με υψηλή τεχνολογία (παραδείγματα: δυτ.ευρωπαίοι στο παρελθόν, οι ΗΠΑ σήμερα κλπ...) έχουν δείξει στην πρόσφατη ιστορία πόσο βάρβαροι μπορούν να γίνουν.(=ψυχροί μαζικοί δολοφόνοι γυναικόπαιδων και γενοκτόνοι, με τον λαό τους να υποστηρίζει αυτά τα εγκλήματα στην πλειοψηφία του! Είναι "πολιτισμός" όμως αυτό :?: )

Μπορεί να κατέχεις βέβαια ένα μαχαίρι(δείγμα τεχνολογίας) και αντι να το χρησιμοποιείς για να κόψεις ψωμί να το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις τα λαρύγγια αυτών που δεν έχουν "μαχαίρια".

Η κατοχή του μαχαιριού από μόνο του δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το αν είσαι πραγματικά πολιτισμένος άνθρωπος-κοινωνία-κράτος-έθνος.

Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία κατ'επέκταση.

 

Kαι αν το σκεφτείς εντελώς γενικά και πάρεις την ανθρωπότητα ως σύνολο:

Πόσο ωφέλησε τον "πολιτισμό" της ανθρωπότητας η υψηλή τεχνολογία; Mας έκανε πιο "ανθρωπους";

Καθόλου!

Έχουμε καταστρέψει εντελώς το περιβάλλον.

Μπορούμε να τινάξουμε τον πλανήτη στον αέρα 5 φορές! (παρατρίχα να γίνει αυτό το '62)

Συνεχίζουμε να σφαζόμαστε μεταξύ μας με όλο και πιο φονικά όπλα.

 

Συμπέρασμα: η τεχνολογία δεν κάνει τον πολιτισμό.

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης