Jump to content

Είμαι αρχάριος και θα χρειαστώ την βοήθεια σας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είμαι νέος στο Hobby και θα ήθελα την βοήθεια σας για την αγορά του 1ου μου τηλεσκοπίου.Εδώ και μια βδομάδα διαβάζω το forum , έχω κοιτάξει κάποια μοντέλα τηλεσκοπίων http://www.telescopeshop.gr/telescopes/bresser/messier/n203.asp.Επίσης έχω δει και την σειρά LXD75 αυτά τα 2 μοντέλα http://www.telescopeshop.gr/telescopes/meade/lxd75/8snlxd75.asp , http://www.telescopeshop.gr/telescopes/meade/lxd75/10snlxd75.asp , και την σειρά Lightbridge.Τι μου προτείνεται σαν αρχάριος που είμαι?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

  • KOTS

    KOTS 8 αναρτήσεις

  • dkef

    dkef 5 αναρτήσεις

  • TiM

    TiM 5 αναρτήσεις

  • spanek

    spanek 5 αναρτήσεις

Καλως ήρθες φίλε μου..

 

Η ερώτηση σου θέλει κάποιες διευκρινήσεις:

 

π.χ. πόσα λεφτά διαθέτεις για το τηλεσκόπιο και τον λοιπό εξοπλισμό??

απο που θα παρατηρείς??

θα το μεταφέρεις συχνά??

θες να ασχοληθείς και με την αστροφωτογράφηση?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μονο σίγουρο είναι ότι θα το μεταφέρω γιατί μένω στον Ασπρόπυργο και έχει αρκετό καυσαέριο και φωτορύπανση οποτε θα πηγαίνω κάπου πιο μακριά.Όσο αφορά για τα χρήματα , αν είναι να πάρο κάτι καλο και να μου μείνει θα τα διαθέσω.Αργότερα θα ήθελα να ασχοληθώ με τείνει αστροφωτογράφηση.Να σου πω την αλήθεια skeuftomouna το LX-200 8" αλλα μετά σκέφτηκα να πάρο κάτι πιο φτηνό να μάθω κάποια πράγματα και αργότερα να έπαιρνα κάποιο πιο καλο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην το σκέφτεσαι έτσι...

 

να σε ρωτήσω κάτι:

 

ξέρεις τον ουρανό??αστρερισμούς,ουρανογραφία κλπ??Αν όχι πάρε το nightwatch και κυάλια για αρχή,εξασκήσου και μετά πας κατευθίαν σε κάτι καλό...το ενδιάμεσο στάδιο εφόσον μάθεις τον ουρανό μπορεί(πρέπει) να παραληφθεί...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφου εχεις το βιβλιο παρε και ενα καλο ζευγαρι κυαλια που θα σου χρησιμευσουν και αργοτερα, μαθε τον ουρανο και πανε μετα για τηλεσκοπιο!

(μεσα στο nightwatch εχει και μερικες σελιδες αφιερωμενες στο τι τηλεσκοπιο μπορεις να διαλεξεις αναλογα με το τι θελεις!)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ηρθες φιλε tim,κατα την γνωμη μου το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις ενα καλο ζευγαρι κιαλια vixen,celestron τα οποια

θα σου δειξουν πολλους θησαυρους του νυχτερινου ουρανου εφοσον

εχεις μαθει τον ουρανο με την βοηθεια του nightwatch που ηδη εχεις.

αν τωρα θελεις οποσδηποτε τηλεσκοπιο κοιτα καλυτερα για dobson 8-10

ιντσων και οχι σε περιπλοκα νευτωνια που κοστιζουν πιο πολυ.

BLOODY SHADOWS
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Τim,

ειπες παραπανω οτι σκεφτοσουν το LX200GPS 8".Το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο ειναι ενα παρα πολυ δυνατο και καλο οργανο για αρχη. Ομως περα απο αυτο, για να σκεφτοσουν ενα ΤΟΣΟ ακριβο τηλεσκοπιο (3500 ευρω το συγκεκριμενο) σημαινει οτι εχεις χρημα να διαθεσεις. Πραγμα πολυ ευχαριστο γιατι θα παμε σε κατι μεγαλο.

 

Απο τη στιγμη που εχεις να διαθεσεις ΟΧΙ!!! Δε σκεφτομαστε τα κυαλια οπως συνηθως. Αυτη η τεχνικη των κυαλιων ειναι μια που ειναι προτιμοτερο να ακολουθειται οταν ο νεος στο χωρο αυτο δε διαθετει πολλα χρηματα και δε θελει να τα ρισκαρει και στο τελος να πει το κλασικο "τελικα δε μ αρεσει η αστρονομια" και να εχει πεταξει 500 ευρω.

 

Θα πας σε κατι το οποιο θα ειναι ευμεταφερσιμο, portable, στιβαρο, με καλη φωτοσυλεκτικοτητα. Δε θα αρκεστεις στο μικρο απο τη στιγμη που διαθετεις, διοτι αυτο θα γινει η αιτια να απογοητευτεις.

 

Απο αυτα που προτεινες σου προτεινω τυφλα το Lightbridge! Ειναι ενα τηλεσκοπιο παρα πολυ καλο με στιβαρη κατασκευη, το παιρνεις μαζι σου οπου κι αν πας και βαζεις αλλα 5 ατομα μες στο αμαξι (δε σου πιανει καθολου χωρο). Αφου μπορεις να διαθεσεις χρηματα και θες να σου μεινει κατι καλο χτυπα το 12αρι. Πολυ ομορφο τηλεσκοπιο και αρκετα μεγαλο ωστε να καταφερεις να βλεπεις ολα τα πολυποθητα αντικειμενα που βλεπεις σ αυτες τις φωτο.. (ΠΡΟΣΟΧΗ!!! οχι με τα χρωματα ομως και την αναλυση που βλεπεις στις φωτο. Τα εχουμε ξαναπει αυτα)

 

Σου παραδιδω τις τιμες αυτων

 

LIGHTBRIDGE 8" deluxe: 500 euro

LIGHTBRIDGE 10" deluxe: 750 euro

LIGHTBRIDGE 12" deluxe: 1200 euro

 

Kαι ιδου το 12αρι!!

 

 

LightBridge%2010Std%2012Dlx.jpg

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα μπορουσες να παρεις το 8'' πανω στην HEQ5 .Ειναι καλη στηριξη και θα εχεις μια ιδεα για τη γερμανικη στηριξη .Μπορεις αν μαθεις και μ εαυτο τον ουρανο .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίες συμβουλές δίνετε εσείς οι πορωμένοι. Εδώ ακόμα το παιδί δεν ξέρει αν θα του αρέσει το hobby! Άλλο να διαβάζεις και άλλο να ασχολείσαι, να διαθέτεις τον απαιτούμενο χρόνο και να τρέχεις στα βουνά κουβαλώντας βάρη. Μάλλον δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά το Nightwatch κύριοι και δεν προσέξατε αυτά που λέει πριν από την αγορά τηλεσκοπίου:

 

- Να συμετέχεις πρώτα σε αστροβραδιές και σε συλλόγους

- Να πάρεις ένα ζευγάρι κιάλια για να μάθεις τον ουρανό

- Να πάρεις ένα φθηνό όργανο που κατά προτίμηση να στήνεται εύκολα (πχ. dob).

 

Μετά απ' όλα αυτά μπορεί να σκεφτεί κάτι τόσο ακριβό όσο το LX200GPS. Διαφορερικά θα είναι σαν να θέλεις να μάθεις ιππασία και να επενδύσεις από την αρχή σε ένα καθαρόαιμο. Ή κάτι άλλους που θέλουν να μάθουν ιστιοπλοϊα και δίνουν πολλά-πολλά χιλιάρικα για να πάρουν ένα φοβερό ιστιοπλοϊκό σκάφος και μετά από την πρώτη τους θύελλα το πουλάνε και παίρνουν ένα φουσκωτό, ή το κρατάνε στη μαρίνα (πληρώνοντας τα μαλιοκέφαλά τους) για να βγουν έξω 1-2 φορές το χρόνο! Είναι να τους λυπάσαι...

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε dkef

εγω ο πορωμενος δεν κοιταω τι λεει το nightwatch γιατι με 12 χρονια ενασχολησης με αυτο το χωρο πιστεψε με εχω κατι να πω κι εγω διαφορετικο απο ολους τους αλλους. Δεν ηρθα ουτε προπερσυ ουτε πριν ενα μηνα. Ηρθα το 1994!

 

Το παιδι μεσα απο αυτα που εγραψε μου περασε καποια μηνυματα. Κανεις μας δεν ειπε να παει να αγορασει το LX200GPS 8". Εγω αντιθετα τον παροτρεινα να παει σε dobsonian truss tube scope πραγμα το οποιο συνδιαζει τη χαμηλη τιμη αλλα και το πλεονεκτημα που ονομαζεται portable.

 

Φιλε Tim μην ανυσηχεις. Το τηλεσκοπιο που σου προτεινα ειναι εξαιρετικα ευκολο στο στησιμο και ολα τα παρελκομενα. Δε χρειαζεται ευθυγραμμισεις. Ειναι ενα απλο, πανεμορφο τηλεσκοπιο το οποιο ειναι καθαρα για παρατηρησιακη αστρονομια. Σε περιπτωση που δε σου αρεσει τελικα το αθλημα τοτε δε θα κλαψεις τα 1000 ευρω που εδωσες (απο τη στιγμη που μας ελεγες οτι σκεφτεσαι το LX200GPS 8" που κανει 3500) και μπορεις ανετα να το σπρωξεις μιας και η μεταπωλητικη του αξια ειναι μεγαλη!! Σε περιπτωση ομως που σου αρεσει παλι σε ωφελει γιατι σπρωχνοντας το θα σου φυγει αμεσως με αποτελεσμα να μαζεψεις αμεσως ενα κομποδεμα για να πας σε ενα μεγαλυτερο οργανο που θα χρησιμοποιεις για αστροφωτογραφηση.

 

Οποιαδηποτε απορια εχεις και ενδοιασμο απλα πες το να σου λυσω ολες σου τις αμφιβολιες.

 

ΥΓ Φυσικα να ξερεις οτι υπαρχουν κι αλλες αξιολογες εταιριες που φυσικα δε στις λεω γιατι εχουν κατι παραπανω.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς θεωρείτε τον Dickinson, που ασχολείται με την αστρονομία από πριν γεννηθείτε, που έχει γράψει 14 βιβλία και άπειρα άρθρα και papers, που είναι και επαγγελματίας αστρονόμος εκτός από χομπίστας, που που που ... ξεπερασμένο πια για το προχωρημένο σας επίπεδο.

 

Όσο για το truss dob των 12", θα έλεγα αυτό που λέει και ο Dickinson: είναι πολύ μεγάλης διαμέτρου για αρχάριο. Επίσης, η κατασκευή truss δεν μπορεί ποτέ να είναι και φθηνή και να έχει την στιβαρότητα και σταθερότητα ενός σταθερού σωλήνα και να στήνεται γρήγορα. Τέλος χρειάζεται πραγματικά σκοτεινό μέρος, αν δεν την καλύψει κανείς και μαζεύει πιο εύκολα (πολύ εύκολα) υγρασία.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρε συ, λες πραγματα που ειναι λεπτομερειουλες. Ο Dickinson ειναι ενας ανθρωπος αξιος σεβασμου και σε καμια περιπτωση δε το παιζουμε/παιζω πιο γνωστης απο αυτον.

 

Εκεινος ονομαζεται Terrence Dickinson, εγω Κωνσταντινος. Αλλη γνωμη εχει ο πρωτος αλλη ο δευτερος. Ο Terrence Dickinson δε γνωριζει προσωπικα τι θελει ο φιλος Tim. Και γι αυτο το λογο στο βιβλιο του δινει ΜΙΑ γενικη συμβουλη περι αγορας. Εγω ομως διαβασα τι ζηταει το παιδι και προσπαθω να του δωσω μια λυση τετοια ωστε να μη χαλασει τα πολλα λεφτα απο τη τσεπη του αλλα ταυτοχρονα (επειδη τα διαθετει) να παρει ενα τηλεσκοπιο που να μπορει να δει μια αξιολογη εικονα. Κι οχι να αρκεστει σε ενα κυαλι που θα τα βλεπει ολα 10x. Oυτε ομως και σε ενα 6αρι που θα τα βλεπει ολα σα συννεφακια...

 

Εαν ηξερα στην ηλικια που ξεκινουσα να ασχολουμαι με την αστρονομια οτι υπηρχε μια εταιρια που ονομαζοταν MEADE και πουλουσε αυτα που πουλουσε, θα ειχα παρει το LX50 των 10" στα 10 μου. Μπορει να το εσπαγα στο τελος αφου επιανα για πρωτη φορα τηλεσκοπιο στα χερια μου αλλα θα μαθαινα..

 

Αφου εχει χρηματα αφησε τον να παρει και το OBSESSION 30" και να το στησει σε θολο αμα θελει. Ποιο ειναι το προβλημα σου?

 

Δε μπα να κατεβει ο ιδιος ο Hawking στην Αθηνα και να του δωσει τη καλυτερη μαθηματικη λυση στο προβλημα του.Επειδη το λεει ο Hawking πρεπει ντε και καλα να το κανει?

 

ΤΕΛΟΣ!! Διαθετεις λεφτα??? παρε μηχανημα.. ριξτα εκει. Ξοδεψε τα να παρεις ενα καλο τηλεσκοπιο και οχι κυαλια. Οχι περιορισμενων δυνατοτητων οργανα.

 

ΥΓ. Τα λεω ολα τα παραπανω επειδη καταλαβα οτι εχει να διαθεσει. Σε ενα παιδι το οποιο θα μου ελεγε "διαθετω μεχρι 500 ευρω" θα του ελεγα φυσικα να ξοδεψει για κυαλια και αργοτερα τηλεσκοπιο. Ο μοναδικος φραγμος και εμποδιο σ αυτο το χομπυ ειναι ο οικονομικος τομεας!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε TiM διαβασε το nightwatch παρε ενα ζευγαρι φθηνα κιαλια κ αφου μαθεις λιγα πραγματα πανω στον ουρανο να πας οπωσδηποτε με καποια παιδια να δεις απο κοντα τα διαφορα ειδη τηλεσκοπιων.Μονο ετσι θα καταλαβεις τι γινεται.

Εγω αυτο εκανα κ δεν εχασα.Πριν παω με αλλα παιδια ειχα στο μυαλο μου αστροφωτογραφησεις κ τετοια.Μολις πηγα ειδα κ συζητησα πηρα στροφη 360 μοιρων κ κατεληξα σε DOB.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μα εννοειται οτι θα παρει dob. Δε συζηταμε για ισημερινη γιατι εκτος του οτι θα του βγει η μεση στο κουβαλημα θα το βαρεθει.

 

 

Μπορεις να κανεις και το αλλο αν δε θες να κανεις κινηση τοσο σιγουρη οσο αυτη που σου περιγραφω πιο πανω. Πριν πας να αγορασεις το τηλεσκοπιο σου πέρνα μια βολτα απο ενα αστροπαρτυ να τα δεις. Μη μπεις στο κοπο να παρεις κυαλια απο την αρχη. Δες τι σου κανει ζυγισε τα και προχωρα.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια μικρη εκπαιδευση με κιαλια πριν το αστροπαρτι ειναι καλο να γινει για να ξερει κ πεντε πραγματα.Εκει που θα παει θα πιασει κ τα τηλεσκοπια θα προσπαθησει να βρει κατι ετσι για να δει πως ειναι.Αν δεν ξερει τηην τυφλα του δε θα καταλαβει τιποτε.

Λεγοντας για την δικη μου εμπειρια δεν υπονοω να παρει DOB.Απλα θα δει τι του ταιριαζει.Μπορει κ να του αρεσει η πιρουνα.Περι ορεξεως κολοκιθοπιτα

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή δεν θέλω να μπω σε διαμάχη πάλι, δεν το συνεχίζω. Ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει, είτε να ακούσει τον κάθε Dickinson, είτε να πάρει τηλεσκόπιο 5000 € από τα 10 του χρόνια, δικαίωμά του. Στο κάτω κάτω "η ευτυχία του ανθρώπου είναι κάτι πολύ σχετικό" και "καλύτερα η δική μου κόλαση παρά ο δικός σου παράδεισος" και "ο εγωισμός του ανθρώπου είναι η ισχυρότερη δύναμη στη φύση" και "ακόμα και οι Θεοί είναι ανίσχυροι απέναντι στη βλακεία" και "αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις" και "καλύτερα να κάνεις λάθος παρά να μην κάνεις τίποτα" (όλα λόγια μεγάλων ανθρώπων και του λαού).
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχάριστο πολύ για τις σύμβουλε σας , σύμφωνο γί αυτό που λέτε να βρεθώ αν γίνετε σε ένα αστροπάρτυ για να δω κάποιες διαφορες που υπάρχουν με τα διαφορα τηλεσκόπια ,επίσης να δω πως βλέπεις μέσα από ένα τηλεσκόπια και όχι μονο από τις φωτογραφίες που έχω δει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε dkef, ομολογώ οτι ίσως 12 ίντσες είναι υπερβολικές για αρχάριο αλλά απο την στιγμή που έχει χρήμα να δώσει γιατί να μην πάει κατευθείαν εκεί?Πιο καλά θα ήταν δηλαδή να πάρει μιας μέσης διαμέτρου τηλεσκόπιο και στο μέλλον να ξοδέψει ακόμα περισσότερα για μεγαλύτερο?Σίγουρα αυτό το πράγμα δεν συμφέρει δεόλου οικονομικά! Ένα 12" Lightbridge πιστεύω και εγω οτι πληρεί ολες τις προυποθέσεις του φίλου TiM.Στο κάτω κάτω δεν πειράζει αν δεν ακολουθούμε τυφλά τις συμβουλές του Dickinson :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως κοίτα και το 10'' είναι εξίσου αξιόλογο και πιό εύκολο στη χρήση, αν και τα παιδια ( που έχουν δίκιο για το καλό τηλεσκόπιο και μάλιστα dob) επιμένουν στο 12'' με ανοιχτό σωλήνα. Εγώ ψηφίζω 10'' κλειστό.

 

Φιλικά Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοίτα, αν πάνε όλα καλά και του αρέσει και πορωθεί, τότε ναι, καλά θα ήταν να είχε πάρει από την αρχή ένα καλό και ακριβό όργανο που θα μεγαλώσει μαζί του, άσχετα με το τι λέει ο κάθε Dickinson. Οι συμβουλές είναι απλώς η πεπατημένη και η σίγουρη μέθοδος, οι οποίες όμως προσπαθούν να μειώσουν την πιθανότητα να πάρει από την αρχή κάτι που δεν θα του αρέσει ή ακόμα χειρότερα που θα τον αποτρέψει να ασχοληθεί με την ουσία της ερ. αστρονομίας, δηλ. να μάθει τον ουρανό. Με το να πάρεις από την αρχή κάτι που είναι πολύ ακριβό, απλώς παίζεις το παιχνίδι των εταιριών που θέλουν να πουλήσουν. Αυτό γίνεται σε όλα τα hobby (πχ. κάτι τύποι που δαπανούνε 100άδες ευρώ απλώς για εξοπλισμό ψαρέματος, χωρίς να ξέρουν καν αν τους αρέσει να ξημεροβραδιάζονται σε ένα βραχάκι). Με το να πάρεις κάτι προχωρημένο, ή που στήνεται δύσκολα, ή ογκώδες ή κάτι άλλο που σε αποτρέπει να ασχολείσαι μαζί του και με την παραμικρή ευκαιρία, δημιουργείς τις προϋποθέσεις το όργανο να αποτελέσει παράγοντα αποτροπής από το hobby! Αυτά.
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΕ τον κλειστο θ απροστατευεται καπως καλυτερα απο την υγρασια αλλα και παλι ο σωληνας ανοιχτος θα ειναι .Αν θα πηγαινει σε σκοτεινο ουρανο ας παρει το μεγαλυτρερο το 12'' .Εγω ειμαι υπερ των ισημερινων στηριξεων αλλα λογω κοστους αυτο συνεπαγεται μικροτερο σωληνα .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης