giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Στον ασαφη και τεραστιο αστερισμο της Καμηλοπαρδαλης βρισκονται αρκετα ενδιαφεροντα αντικειμενα του βαθεως ουρανου. Αναμεσα τους ειναι ο αμυδρος και μεγαλος γαλαξιας IC342. Με διαστασεις 16x15' και μεγεθος 8+ αποτελει δυσκολο στοχο για τον αχαριο παρατηρητη και ο εντοπισμος του απο μη σκοτεινο ουρανο ειναι αδυνατος.Τον ειδα με τον φιλο και συμπαρατηρητη Παναγιωτη την περασμενη Πεμπτη απο τον σκοτεινο ουρανο στον Ακοβο Αρκαδιας. Το 10" skywatcher dobsonian εφοδιασμενο με προσοφθαλμιο erfle 32mm (37.5x) τον εδειχνε να εχει σχετικα λαμπρο πυρηνα με αρκετα μεγαλη αμυδρη αλω ορατη με περιφερειακη οραση. Ο IC342 ανακαλυφθηκε το 1890 απο τον William Denning και βρισκεται σε αποσταση 13.000.000 ετων φωτος. Μεχρι μερικα χρονια πριν δεν ηταν σαφες αν ειναι μελος της τοπικης ομαδας γαλαξιων η οχι. Ο γαλαξιας σε φωτογραφιες μακρας εκθεσης δειχνει την σπειροειδη μορφη του που θυμιζει τους Μ74 και Μ101.Ο IC342 να σημειωθει πως ειναι 10-11 μολις μοιρες απο το επιπεδο του Γαλαξια μας και συνεπως στην περιοχη του η απορροφηση ειναι μεγαλη, αν ηταν σε αλλο σημειο του ουρανου θα ηταν πολυ πιο ευδιακριτος, πανω στην αλω του υπαρχουν αστρα του δικου μας Γαλαξια. Αν στρεψετε τα τηλεσκοπια σας στην παραμελημενη Καμηλοπαρδαλη καντε και μια σταση στον IC342 αξιζει τον κοπο...... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Γιωργο, Σε ευχαριστω για την αναφορα σε αυτον τον μεγαλο γαλαξια. Τον εχω προσθεση στη λιστα μου για φωτογραφηση. Αποψε παμε για μαχη ... ο καιρος μεχρι στιγμη ειναι τελειως. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Astral-Force Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 νομιζω πως το εν λογω εργαλειο παρατηρησης ειναι ιδανικο για τον εντοπισμο τετοιων αμυδρων σωματων οπως οι απομακροι γαλαξιες. θα ηθελα ομως να σε ρωτησω το κατα ποσο με ενα skywatcher 114 compact που διαθετω θα μπορουσα να παρατηρησω ικανοποιητικα τον γαλαξια αυτον η καποιους αλλους που φημολογουνται ως ευκολα παρατηρησιμοι οπως ο Μ51. Γνωριζεις μηπως αν μπορω να βελτιωσω τη φωτεινοτητα του αντικειμενικου με καποιο "τεχνασμα" ?
Astral-Force Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2006 Υ.Γ. Εχεις μηπως να προτεινεις καποιο μερος στην βορεια ελλαδα για παρατηρηση? το μονιμο προβλημα φιλε Γιωργο ειναι οτι τα μεν κατοικημενα σημεια δεν προσφερονται για ευνοητους λογους αλλα στα δε απομακρα ορεινα δεν υπαρχει ασφαλεια αν συμβει οτιδηποτε απροσμενο χωρις την ανθρωπινη παρουσια κοντα.
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 στα δε απομακρα ορεινα δεν υπαρχει ασφαλεια αν συμβει οτιδηποτε απροσμενο χωρις την ανθρωπινη παρουσια κοντα. αν δεν έχεις παρέα, καλό θα είναι να ενημερώνεις τους οικείους σου για την ακριβή τοποθεσία που θα πας για παρατήρηση, και την ώρα που αναμένεται και υπολογίζεις να επιστρέψεις. συνιστώνται και τηλεφωνήματα ανα τακτά διαστήματα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 στα δε απομακρα ορεινα δεν υπαρχει ασφαλεια αν συμβει οτιδηποτε απροσμενο χωρις την ανθρωπινη παρουσια κοντα. αν δεν έχεις παρέα, καλό θα είναι να ενημερώνεις τους οικείους σου για την ακριβή τοποθεσία που θα πας για παρατήρηση, και την ώρα που αναμένεται και υπολογίζεις να επιστρέψεις. συνιστώνται και τηλεφωνήματα ανα τακτά διαστήματα. sorry για το off-topic!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2006 Φιλε Astral-Force με το τηλεσκοπιο σου μπορεις να δεις ολους τους γαλαξιες του καταλογου του Μεσσιε και πολλους NGC. Για τον IC342 φανταζομαι πως απο σκοτεινο μερος θα μπορεσεις να τον διακρινεις με το τηλεσκοπιο σου (εγω τον εχω υποψιαστει αν οχι δει) με κιαλια 11x80.Για τοποθεσιες παρατηρησης στην βορεια Ελλαδα δεν μπορω να εκφερω γνωμη μιας και το μονο μερος που εχω επισκεφτει ειναι η Θεσσαλονικη.Καλυτερα ανοιξε ενα αλλο θεμα σιγουρα πολλοι φιλοι απο βορεια Ελλαδα θα μπορεσουν να σε βοηθησουν. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα