Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα είθελα καμιά γνώμη για equatorial βάσεις για dobs. Με ενδιαφέρει κάτι απλό (tracking, single axis, compact). Στην Ευρώπη δεν βλέπω και πολλούς να τις πουλάνε. Τίποτα επιπλέων πληροφορίες;

Βρήκα αυτήν: http://www.galileo.cc/GALILEO-france/descriptif_accessoires.php?ref=NTR1

και με δελεάζει γιατί είναι στα μισά λεφτά από μια EQ6 (εντάξει, και με πολύ λιγότερες δυνατότητες). Αξίζει τον κόπο;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Ομοιοπαθείς..

Είχα ψάξει και εγω πριν λίγο καιρό, το συγκεκριμένο είναι το μόνο που βρήκα, αλλα 690 (!!!) ευρώ είναι υπερβολική τιμή. (αν υπολογίσεις και μεταφορικά, κτλ..)

αν θυμάμαι καλά εγω το είχα βρεί καμμια 400-500€ αλλα δεν θυμάμαι που.. sorry

Συμπέρασμα:

Σχεδόν με τα ίδια λεφτά παίρνεις μια EQ5 και ξεμπερδεύεις μια και καλή.. (μέχρι 8" τουλάχιστον..)

NGR(01)_small.jpg.9087357364d8e10c30b2df395650abfd.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή τιμή, αλλα το όριο των 8 κιλών είναι απαγορευτικό για το 8"

Εγω τουλάχιστον εχω καταλήξει σε μια EQ5 ή κάτι ανάλογο (στο πολύ μακρινό μέλλον βέβαια..)

Φυσικά, αν φίλε roryt έχεις dobs μέχρι 8 κιλά, βρήκες λύση στο πρόβλημά σου..! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω οτι τοποθετείς το τηλεσκόπιο επάνω, βρίσκεις τον πολικό, και μετά.. πάει όπου του λές,

αυτό που ψάχνω ακόμα είναι πως δι@#λο γυρίζει προς τα πίσω 180 μοίρες σχεδόν, για να βρεί τους πλανήτες..

λογικά, δεν μπορεί να καλύπτει ολόκληρο τον ουρανό.. μοιάζει "περιορισμένων" δυνατοτήτων, ειδικά σε ύψος..

βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή, του λές περίπου προς τα που κοιτάς, και αυτό ακολουθεί περίπου την περιοχή αυτή.. :lol:

1000 φορές καλύτερα μια κανονική στήριξη..

Δημοσιεύτηκε

Αυτο ονομαζεται ισημερινη πλατφορμα (equatorial platform) και κατασκευαζεται για περιορισμενο γεωγραφικο πλατος.

Παρακολουθει για καποιο χρονο (μιση με μια ωρα) ενα ουρανιο σωμα καθοτι η κινηση της ειναι περιορισμενη μετα πρεπει να "ξανακουρδιστει" προς τα πισω.

Φυσικα ειναι πολυ πιο πρακτικη και βολικη απο μια κανονικη ισημερινη στηριξη . Ουτε χωρο πιανει ουτε τριποδες ουτε αντιβαρα ουτε τιποτε. Απλως την ευθυγραμμιζεις προς βορραν και τοποθετεις το τηλεσκοπιο επανω. Σκοπευεις κατα βουλησιν και η πλατφορμα ακολουθει.

Δειτε το link εδω... η φωτογραφια του νεφελωματος του Ωριωνα ειναι τραβηγμενη με φιλμ (!) μεσω 16" dob τοποθετημενου σε ισημερινη πλατφορμα.

Ας μου πει καποιος τι ισημερινη βαση σηκωνει 16" dob.. απ οσο ξερω καμμια ερασιτεχνικη...

Συνοψιζοντας, μεγαλο dob και ισημερινη πλατφορμα ειναι ιδανικος συνδυασμος που συνδυαζει το μεγαλο ανοιγμα και πεδιο των dobsonians με τα

οποια προτερηματα εχει μια ισημερινη στηριξη.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ειχα κανει μια αναζητηση πιο παλια μεσα στο φορυμ. roryt δε ξερω αν εκανες μια αναζητηση μεσα στο φορυμ αλλα αν εχεις κανει θα εχεις ηδη δει χρησιμες συζητησεις και μαλιστα αρκετες.Μπορει η πλατφορμα να ειναι ακομη και goto ,με τη βοηθεια του προγραμματος Dob driver .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Εχω TS-GSO 8'': 9,3 kg. H GP δεν παίζει (το είχα ψάξει και από παλιά για αυτήν) και έχω την εντύπωση ότι και η EQ5 είναι οριακά εκτός. Για αυτό είπα για EQ6 ή φτηνή equatorial platform.

...και κατασκευαζεται για περιορισμενο γεωγραφικο πλατος.
Κατασκευάζεται για fixed πλάτος ; Νόμιζα ότι ρυθμιζότανε με βίδα αυτό.

Το βασικό μου ερώτημα είναι, αξίζει τον κόπο ή να πάω για κανονική ; Δεν θέλω πολλά, και με single axis αναμένω σφάλμα μετά από 30secs, αλλά αυτό είναι υπερ-αρκετό για αυτό που θέλω να κάνω.

Δημοσιεύτηκε

Eq6 με λιγα επιπλεον χρηματα.Δεν θα το μετανοιωσεις.

Αργοτερα ισως θελησεις να φωτογραφισεις. Τι θα κανεις? θα αλλαζεις παλι στηριξη?

Γνωμη μου

Δημοσιεύτηκε

Αργοτερα ισως θελησεις να φωτογραφισεις. Τι θα κανεις? θα αλλαζεις παλι στηριξη?

Γνωμη μου

+1

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Ναι, αυτό λέει η φωνή της σύνεσης. Αλλά ρωτάω αν αξίζει να μην παω σε EQ6 γιατί:

1) τα χρήματα είναι τα διπλά. Δεν εξετάζω αν η EQ6 τα αξίζει (σίγουρα), εξετάζω το τι θα μου μείνει στο πορτοφόλι (η φωνή του Σκρούτζ)

2) ο χώρος μου είναι περιορισμένος, και η πλατφόρμα στην ουσία είναι μια επέκταση στην βάση του dobs

3) η χρήση της είναι πολύ ποιό εύκολη και χωρίς να χρειαστώ να αλλάξω τίποτα στο τηλ.

4) θα κάνω φωτογράφηση με μια ευαίσθητη κάμερα (1004x-JC, ισοδύναμη με την SAC-8 ), με frames 10-30secs το μέγιστο - ή τουλάχιστον τόσο ελπίζω - φωτορύπανση γαρ.

Οπότε το ερώτημα είναι αν οι πλατφόρμες αυτές είναι ότι η διαφήμηση λέει (οπότε ισχύουν τα παραπάνω) ή είναι "μούφες" (ή ισχύει κάτι άλλο που μου διαφεύγει) και να σταματήσω να παίζω ;

Δημοσιεύτηκε

http//www201.pair.com/resource/astro.html/regular/products/eq_platforms/

http//www.balinka.com/obsession_page.htm

http//home.wanadoo.nl/jhm.vangastel/Astronomy/Poncet/e_index.htm

http//www.geocities.com/reaganjj/

wink

Nakis

12\"OrionOptics f/4 λ/10,

Εq6SkyScan Pro,canon 350d(unmodified),Atik1HS,

8"f/6 Meade Starfinder Equatorial Reflector,

NexStar4 Maksutov

70mm Skywatcher(οδηγητικο)

Busnell 4,5\" Equatorial Reflector(το πρωτο μου)

Λοιπα εξαρτηματα...

Δημοσιεύτηκε

Ναι, τα έχω υπόψην μου όλα τα παραπάνω, αλλά (αντιγράφω) :

An equatorial platform is meant for visual observing in the first place. If well constructed and perfectly polar aligned unfollowed short exposure photography and piggy-back photography is possible as well.
Οπότε το ερώτημα συνοψίζεται σε "ξέρει κανείς αν στην κατηγορία που ψάχνω (δεν έχω obsession >= 16) είναι καλές κατασκευές, και αν ναι, που να αγοράσω χωρίς να την πληρώσω διπλή στο τελωνείο;"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης