Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Γειά σας,Όπως καταλάβατε κι απ το ερώτημα είμαι καινούργιος στο χώρο ή καλύτερα θα ήθελα να καλύψω την περιέργειά μου στο θέμα.Παρατηρούσα αυτές τις μέρες τα γραφόμενά σας και διάβασα και το βιβλίο nightwatch που προτείνατε.Αν υποθέσουμε οτι θα ήθελα αρχικά να δώ τα πιο απλά στοιχείαστον ουρανό-να τ αναγνωρίσω και τελοσπάντον να περιηγηθώ οσο γίνεται,θα ήθελα να ρωτήσω ποιά θα είναι η διαφοράαν επιλέξω ν αγοράσω κυάλια 8χ50 που προτείνετε η ενός τηλεσκοπείου μικρής διαμέτρου με κάποια βοηθήματα όπως είδα πχ Meade ETX-80AT-TC.Σας Ευχαριστώ
iorant Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 η θεση μου Φιλε μακη ειναι να αποκτησεις ενα τηλεσκοπιο απο το να παρεις κυαλια. Το Meade ETX-80AT-TC ειναι καλο τηλεσκοπιο και αν μπορεις να το αποκτησεις καντο με την μια, η περιεργεια η λαχταρα και η αγαπη για την αστρονομια θα σε βοηθησουν να υπερπηδησεις εμποδια. μην ξεχνας οτι κανεις μας δεν αποκτησε την γνωση με την μια, σιγα σιγα εγιναν ολα. Εγω παντος δεν πηρα ποτε GO-TO συστημα , επενδυσα σε σωληνα , προσοφθαλμια και αλλα. παιδευτικα αλλα τελικα εμαθα να σκοπευω. Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 η θεση μου Φιλε μακη ειναι να αποκτησεις ενα τηλεσκοπιο απο το να παρεις κυαλια. Το Meade ETX-80AT-TC ειναι καλο τηλεσκοπιο και αν μπορεις να το αποκτησεις καντο με την μια, η περιεργεια η λαχταρα και η αγαπη για την αστρονομια θα σε βοηθησουν να υπερπηδησεις εμποδια. μην ξεχνας οτι κανεις μας δεν αποκτησε την γνωση με την μια, σιγα σιγα εγιναν ολα. Εγω παντος δεν πηρα ποτε GO-TO συστημα , επενδυσα σε σωληνα , προσοφθαλμια και αλλα. παιδευτικα αλλα τελικα εμαθα να σκοπευω. Ευχαριστω για την απαντηση σου φιλε μου. Αν καταλαβα καλα εχει αλλη μαγια η χωρις βοηθηματα περιπλανηση αλλα σκεφτηκα οτι θα ηταν λιγο πιο βολικη για μενα η χρηση και δεν αναιρει την χειροκινητη μεθοδο. Να ρωτησω αν εχει σημασια η διαμετρος. Ίσως μεταξυ κυαλιών και ΕΤΧ για αρχη να ειναι προτιμότερο το δευτερο. Θα χρειαστει οποσδήποτε μετάβαση σε 6" αργότερα και σύντομα;
iorant Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 και μετα απο τις 6'' τι σε ενα χρονο 8'' ? και μετα ? οσο περισοτερο '' τοσο καλυτερα .. παρε ενα τηλεσκοπιο για αρχη το ετχ-80 ειναι πολυ καλο (εγω ξεκινησα με bresser 70/700 eq και ακομα το δουλευω) και αργοτερα βλεπεις. 2 τηλεσκοπια ειναι καλα. και το ετχ θα σε βολευει να το εχεις συνεχεια μαζι σου (λογο ογκου). δεν ξερεις που θα βρεθεις.Σχετικα με την περιπλανηση ακριβως οπως το λες. ειναι στον ανθρωπο.Αλλοι ουτε να ακουσουν για τηλεσκοπια χωρις go-to και μαλιστα ανθρωποι που γνωριζουν πολυ καλα τον ουρανο. Απο που εισαι ? που ειδες το ετχ 80 και σε τι τιμη? Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Φίλε Μάκη, Εάν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την ερασιτεχνική αστρονομία και να έχεις κάποια αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και να μην ξοδέψεις χρήματα άσκοπα, πρέπει να πάρεις τηλεσκόπιο με διάμετρο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, σε σχέση πάντα με το ποσό που σκοπεύεις να δαπανήσεις. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθείς σε κάποια από τις εξορμήσεις που γίνονται έτσι ώστε να έχεις την ευκαιρία να κοιτάξεις μέσα από μια σειρά τηλεσκοπίων διαφόρων διαμετρημάτων και να πάρεις μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι μπορεί να δει κάποιος από ένα τηλεσκόπιο αλλά και για τον τρόπο χειρισμού τους.Είμαι βέβαιος πως αν το κάνεις αυτό θα σχηματίσεις μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που έχεις τώρα.Τα κυάλια δεν είναι όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Εάν δε σου είναι απαραίτητα για κάτι άλλο απόφυγε την αγορά τους.Το ETX είναι σίγουρα καλύτερο, αλλα είναι μικρό με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
chder Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Πόσο σίγουρος είσαι οτι θα ασχοληθείς με την αστρονομία? Χοντρικά, η διαφορά μεταξύ κιαλιών 50 και ενός τηλεσκοπίου 80 είναι 80x80 / (50x50) = 2,56 μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα. Ως προς τη μεγένθυνση χοντρικά είναι 700% μεγαλύτερη μεγένθυνση (80x εν αντιθέσει με τα 10x κιάλια). Ωστόσο, σε αυτές τις μεγενθύνσεις ξέχνα τους διπλούς αστέρες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα deep sky objects. Με τους πλανήτες θα δεις διαφορά. Ακόμα και έτσι προτιμότερο φαίνεται να είναι το τηλεσκόπιο, αλλά τα κιάλια είναι πιο φορητά και ευκολόχρηστα (δε χρειάζονται στήσιμο, προσοφθάλμια κλπ.) Προσωπικά, εάν θα έπρεπε να διαλέξω μεταξύ των δύο θα αγόραζα σε πρώτη φάση κιάλια. Δες και τα exp της Olympus τα οποία είναι πολύ καλά και σε πολύ προσιτή τιμή (τα έχω χρόνια και μεταξύ αυτών και των Ultima της Vixen δε βλέπω κάποια διαφορά - αξιόλογη τουλάχιστον). Επίσης είναι και πολύ ελαφριά, πράγμα που σημαίνει πως δε θα κουράζονται τα χέρια σου. Προσωπικά είμαι υπέρ των μικρών διαμέτρων - έχω λίγο χρόνο - και έχω κιάλια 8x42, 10x50 και ένα διοπτρικό τήλεσκόπιο 66mm.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Εγώ πάντως στα Jumbo (!) είδα κάτι παιδικά τηλεσκόπια που έχει, μέχρι και 50mm διοπτρικό....! Με προσοφθάλμια και barlow (!) μαζί. Αν θες κάτι για να παίξεις, ίσως σου κάνει ακόμα και αυτό. Μπορεί να είναι της πλάκας, αλλά όλο και κάτι θα δεις και στην πορεία θα αναγκαστείς να μάθεις και τον ουρανό. Πάντως για αρχή, απ'ότι έχω καταλάβει από δική μου εμπειρία, το καλύτερο είναι να κάτσεις κάτω από τον ουρανό δια γυμνού οφθαλμού και να τον μάθεις.
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Τα τηλεσκόπια της πλάκας είναι πολύ πιθανό να αποθαρρύνουν κάποιον! Καλύτερα κιάλια από τηλεσκόπιο της πλάκας. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Ανδρέα συμφωνώ, αλλά ακόμα και τα μεγάλα τηλεσκόπια αποθαρρύνουν πολλούς... Εξαρτάται τι περιμένει να δει ο καθένας.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Τζάμπα παιδεμός είναι πραγματικά... Όσο για το GOTO πρέπει να ξέρεις κάτι ...άν δεν ξέρεις τον ουρανό...τουλάχιστον τα βασικά,το goto δεν πάει πουθενά.Το goto σχεδιάστηκε για ανθρώπους που ξέρουν τον ουρανό απλά..αυτοματοποιούν την διαδικασία ευρέσης ενός αντικειμένου.
Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 και μετα απο τις 6'' τι σε ενα χρονο 8'' ? και μετα ? οσο περισοτερο '' τοσο καλυτερα .. παρε ενα τηλεσκοπιο για αρχη το ετχ-80 ειναι πολυ καλο (εγω ξεκινησα με bresser 70/700 eq και ακομα το δουλευω) και αργοτερα βλεπεις. 2 τηλεσκοπια ειναι καλα. και το ετχ θα σε βολευει να το εχεις συνεχεια μαζι σου (λογο ογκου). δεν ξερεις που θα βρεθεις.Σχετικα με την περιπλανηση ακριβως οπως το λες. ειναι στον ανθρωπο.Αλλοι ουτε να ακουσουν για τηλεσκοπια χωρις go-to και μαλιστα ανθρωποι που γνωριζουν πολυ καλα τον ουρανο. Απο που εισαι ? που ειδες το ετχ 80 και σε τι τιμη? Μένω Αθηνα αλλα πολλες φορες το χρονο παω Κεφαλονια.Το ΕΤΧ το ειδα και στο Νομικο περι τα 500€ αλλα και σε εξωτερικου που με τα μεταφορικα δειχνει να ειναι 100€ λιγοτερο.
Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Φίλε Μάκη, Εάν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την ερασιτεχνική αστρονομία και να έχεις κάποια αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και να μην ξοδέψεις χρήματα άσκοπα, πρέπει να πάρεις τηλεσκόπιο με διάμετρο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, σε σχέση πάντα με το ποσό που σκοπεύεις να δαπανήσεις. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθείς σε κάποια από τις εξορμήσεις που γίνονται έτσι ώστε να έχεις την ευκαιρία να κοιτάξεις μέσα από μια σειρά τηλεσκοπίων διαφόρων διαμετρημάτων και να πάρεις μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι μπορεί να δει κάποιος από ένα τηλεσκόπιο αλλά και για τον τρόπο χειρισμού τους.Είμαι βέβαιος πως αν το κάνεις αυτό θα σχηματίσεις μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που έχεις τώρα.Τα κυάλια δεν είναι όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Εάν δε σου είναι απαραίτητα για κάτι άλλο απόφυγε την αγορά τους.Το ETX είναι σίγουρα καλύτερο, αλλα είναι μικρό με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Σιγουρα εφοσον δεν γνωριζω το αντικειμενο ειναι πολυ καλη προταση να δω απο κοντα τι μπορω να δω. Το σκεφτηκα απλα σαν πιο καλο βοηθημα.
Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Πόσο σίγουρος είσαι οτι θα ασχοληθείς με την αστρονομία? Χοντρικά, η διαφορά μεταξύ κιαλιών 50 και ενός τηλεσκοπίου 80 είναι 80x80 / (50x50) = 2,56 μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα. Ως προς τη μεγένθυνση χοντρικά είναι 700% μεγαλύτερη μεγένθυνση (80x εν αντιθέσει με τα 10x κιάλια). Ωστόσο, σε αυτές τις μεγενθύνσεις ξέχνα τους διπλούς αστέρες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα deep sky objects. Με τους πλανήτες θα δεις διαφορά. Ακόμα και έτσι προτιμότερο φαίνεται να είναι το τηλεσκόπιο, αλλά τα κιάλια είναι πιο φορητά και ευκολόχρηστα (δε χρειάζονται στήσιμο, προσοφθάλμια κλπ.) Προσωπικά, εάν θα έπρεπε να διαλέξω μεταξύ των δύο θα αγόραζα σε πρώτη φάση κιάλια. Δες και τα exp της Olympus τα οποία είναι πολύ καλά και σε πολύ προσιτή τιμή (τα έχω χρόνια και μεταξύ αυτών και των Ultima της Vixen δε βλέπω κάποια διαφορά - αξιόλογη τουλάχιστον). Επίσης είναι και πολύ ελαφριά, πράγμα που σημαίνει πως δε θα κουράζονται τα χέρια σου. Προσωπικά είμαι υπέρ των μικρών διαμέτρων - έχω λίγο χρόνο - και έχω κιάλια 8x42, 10x50 και ένα διοπτρικό τήλεσκόπιο 66mm. Ευχαριστω για την επεξηγηση. Να πω πως δεν ξερω ποσο θ ασχοληθω. Ολα απο μια περιεργεια ξεκινούν. Απλά βρήκα κατι δίσκους διαφανους-Χάρτες του πατέρα μου απο το 60φευγα που ηταν καπετάνιος και αρχισε να μου εξηγεί τα διάφορα.φυσικα και μονο με τα ματια παλι δύσκολο ηταν να δω αυτα που μου έδειχνε.Σκεφτηκα πως θα ηταν χρήσιμο να εχω μια βοηθεια μ ενα μεσο πχ τηλεσκοπειο και να καταλαβω πιο πολλα.
iorant Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 αν δεν εισαι σιγουρος τοτε δανεισου ενα ζευγαρι κυαλια, ή καλυτερα βγες με καποιον που εχει τηλεσκοπιο σε μια παρατηρηση. Η αληθεια ειναι οτι η παρατηρησιακη αστρονομια ειναι καπως , απαιτιτικη, καθαρο ουρανο δεν εχει συνεχεια και κυριος δεν εχει τις μερες και ωρες που μας βολευει. Δεν εχεις μαζι σου υπηρετη να στησει , ξεστησει (προσεκτικα ) μαζεψει πραγματα εξοπλισμο και τα συναφη. Για τους χαρτες του πατερα σου παντος μπορεις και με γυμνο ματι να δεις τον ουρανο και να μαθεις αστερισμους και κινηση ουρανου.Παντος η κεφαλονια βοηθα την παρατηρηση ειδικα τωρα τον χειμωνα. Ελπιζω να βοηθησα Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι
Μάκης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2006 αν δεν εισαι σιγουρος τοτε δανεισου ενα ζευγαρι κυαλια, ή καλυτερα βγες με καποιον που εχει τηλεσκοπιο σε μια παρατηρηση. Η αληθεια ειναι οτι η παρατηρησιακη αστρονομια ειναι καπως , απαιτιτικη, καθαρο ουρανο δεν εχει συνεχεια και κυριος δεν εχει τις μερες και ωρες που μας βολευει. Δεν εχεις μαζι σου υπηρετη να στησει , ξεστησει (προσεκτικα ) μαζεψει πραγματα εξοπλισμο και τα συναφη. Για τους χαρτες του πατερα σου παντος μπορεις και με γυμνο ματι να δεις τον ουρανο και να μαθεις αστερισμους και κινηση ουρανου.Παντος η κεφαλονια βοηθα την παρατηρηση ειδικα τωρα τον χειμωνα. Ελπιζω να βοηθησα euxaristo poli,elpizo na min kourasa giati einai fantazomai taxtiko to fainomeno ton erotiseon apo neous sto xoro.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα