Jump to content

Meade etx-70at Πληροφορίες για εναν αρχάριο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρομαι όταν βλέπω νέα παιδιά να γνωρίζουνε καντάρια πράματα παραπάνω από εμάς με κάποια χρονάκια στην πλάτη μας και να μας βάζουνε τα γυαλιά.Μπράβο βρε Τηλέμαχε εύχομαι να συνεχίσεις έτσι.έχεις πάντως δίκιο σχετικά με τις μεγεθύνσεις είναι έτσι όπως τα λες.αυτή την στιγμή δοκίμασα να μεγενθύνω το φεγγάρι με 4mm προσθοφθάλμιο και δεν μπορεί να εστιάσει.Ειδικά όταν εχω επάνω και τον Μπαρλοου 3χ είναι άστα να πάνε.Τωρα θα ανέβω ταράτσα για να το καλλιμπραρο γιατί χάνει κατά πολύ,ακόμα και την σελήνη δεν την έβρισκε.Ελπίζω να τα καταφέρω καθότι άσχετος στο χόμπι.Τηλεμαχε για πες μου άποψη για το MEADE LX 200 GPS ΚΑΙ MEADE LXD SN-8. :-k :-k
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλώς μπήκες στο κλαμπ....

Τι σου θυμίζει;

 

Ποδήλατο - Μηχανάκι 50cc - Εντούρο 250 - Κawasaki 750 - GSXR 1000 !

 

Ετσι είναι και εις ανώτερα!Καλή δουλειά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...αυτή την στιγμή δοκίμασα να μεγενθύνω το φεγγάρι με 4mm προσθοφθάλμιο και δεν μπορεί να εστιάσει.Ειδικά όταν εχω επάνω και τον Μπαρλοου 3χ είναι άστα να πάνε.

 

Ε πολύ μακριά το πήγες! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βάση τιμών φίλε Geoastrix μάλλον προς 1100 gsxr πάει το πράμα.Να'σαι καλά και χρόνια πολλά και καλά.Για πείτε μου βρε παιδιά και μια άποψη για το MEADE DS-2130LNT γιατί η τιμή του ήτανε πολύ καλή θα έλεγα στο intrernet που το είδα.Απο ίντσες δεν είδα πόσο ήτανε αλλά μάλλον στις 5''-6'' πρέπει να είναι.Για πείτε μου εσείς που τα κατέχετε.Γιατί τα άλλα δυο που είδα τιμές άστα πάνε προς gsxr όπως είπε και ο φίλος ο Geoastrix.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ανδρέα, αν θες μια γνώμη μη βιάζεσαι να "επενδύσεις" σε μεγαλύτερα τηλεσκόπια άμεσα. Καλύτερα να "παίξεις" αρκετά με το ΕΤΧ70 τώρα, να εξοικιωθείς αρκετά με τον ουρανό, να διαβάσεις και να πάρεις γνώμες από ανθρώπους που ασχολούνται καιρό με το hobby, και αργότερα αποφασίζεις για τα επόμενα βήματα. Σίγουρα θα γλυτώσεις χρόνο και χρήμα έτσι.

 

Όσον αφορά τις δικές μου νέες εμπειρίες από το ΕΤΧ70 έχω να σχολιάσω τα εξής (όλες από επήγιες παρατηρήσεις, γιατί ο καιρός δεν μου επιτρέπει κάτι καλύτερο):

Οι μόνες χρήσιμες μεγεθύνσεις είναι τελικά οι εξής τρεις:

Χ14 (με τον ΜΑ25)

Χ29 (με τον ΜΑ12)

Χ42 (με τον ΜΑ25 και Barlow X3)

με την αμέσως επόμενη (η Χ88 με τον ΜΑ4) το τηλεσκόπιο χάνει πολύ σε φωτεινότητα και είναι πρακτικά άχρηστη, όπως και οι επόμενες. Φυσικά αυτό το Χ263 που αναφέρει το κουτί, μόνο για ανέκδοτο ακούγεται για τα 7 εκατοστά του τηλεσκόπιου...

 

Όσον αφορά τα σχόλια για την λανθασμένη ένδειξη στην κλίμακα ανύψωσης στο αριστερό μπράτσο, διορθώνεται τελικά πολύ εύκολα γιατί το καπάκι (με το σήμα της Meade) ξεβιδώνει εύκολα και το ξαναριθμίζεις εύκολα με την σωστή ένδειξη (=0 σε οριζόντιο σωλήνα). Επί της ουσίας πάντως δεν έχει και καμμιά σημασία γιατί το τηλεσκόπιο είναι ρομποτικό και όλα τα βλέπεις εύκολα από το Autostar άρα που να δεις (και στο σκοτάδι) την ένδειξη στο μπράτσο. Πολύ χρήσιμο το shortcut [Πάτημα MODE για 2+ secs και άφεση] που σου δίνει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για το που σκοπεύει το τηλεσκόπιο.

 

Και ένα τελευταίο : το φυλλάδιο λέει ότι στη συσκευασία υπάρχει και ένα κλειδί για επισκευές, εγώ δεν βρήκα κανένα στο κουτί μου εσείς βρήκατε κλειδί; όχι ότι έχει καμιά ουσιαστική σημασία (οι βίδες του είναι κοινές και από κατσαβίδια & κλειδιά άλλο τίποτα) απλά έτσι για να ξέρω...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν φίλε Αργύρη τα χρόνια μου πολλά και καλή χρονιά να έχουμε.Παρατήρηση πρώτη:25 Δεκεμβρίου 10,30 βράδυ έγινε η πρώτη μου επαφή με τον Κρόνο και ήτανε άψογη.Με προσθοφθάλμιο 12mm και Barlow x3 είχα καλή εικόνα.Με 4mm και Barlow όντως είναι άχρηστο δεν κεντράρει απολύτως τίποτα και το μόνο που βλέπεις είναι μια θολή εικόνα,οπότε θα συμφωνήσω με αυτά που είπες.Παρατήρηση δεύτερη:Αργύρη δεν θέλω να πετάω τα λεφτά μου τσάμπα(έχεις δίκιο)αλλά το etx-70 είναι κάτι σαν παιχνίδι και σκεφτόμουνα ότι ένα καλό τηλεσκόπιο για αρχή θα ήτανε το 5'' της Meade DS-2130ATS όμως μόνο για αρχή γιατί το μικρόβιο το εχω μέσα μου αρκετά χρόνια οπότε τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία δεν εχω σκοπώ να κάνω πίσω.Αλλωστε εχω ακόμα άλλα δυο χόμπι τα οποία είναι ακριβά(μουσική,ασύρματοι)οπότε εχω μάθει ότι αν θες να κάνεις κάτι καλό πρέπει να επενδύσεις.Ασε που δεν ξέρω αν αξίζει να πάρεις εξαρτήματα εξτρά για το etx.Τελειώνοντας θα πω ότι προτεραιότητα μου είναι το NIGHTWATCH για να μάθω πέντε πράματα για τον ουρανό και μετά όλα τα άλλα.

A όσο για το κλειδί όντως ούτε και εγώ βρήκα κάτι μέσα.

Μια απορία που εχω Αργύρη και λοιποί φίλοι είναι αν μπορείς να αλλάξεις μόνο το σωλήνα του etx με κάποιο μεγαλύτερο και πιο καλό. :-k :-k Μην γελάσετε αν δεν γίνεται απλά δεν γνωρίζω και ρωτάω.χαχα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επί της ουσίας πάντως δεν έχει και καμμιά σημασία γιατί το τηλεσκόπιο είναι ρομποτικό και όλα τα βλέπεις εύκολα από το Autostar άρα που να δεις (και στο σκοτάδι) την ένδειξη στο μπράτσο

 

Λαθος! Αν δεν ειναι σωστα καλιμπραρισμενος ο κυκλος αποκλισης οταν οριζοντιωνεις το τηλεσκοπιο στο βορρα θα ναι αρκετες μοιρες εκτος και οταν παει να βρει τα αστρα ευθυγραμμισης θα πεφτει πολυ εξω. Στο δικο μου ETX ηταν 30 μοιρες εκτος. Γι αυτο ειναι απολυτως απαραιτητο το σωστο καλιμπραρισμα οπως περιγραφω σε προηγουμενο ποστ εδω και ο περιοδικος ελεγχος καθε τοσο.

Περιοδικος ελεγχος και καλιμπραρισμα αν χρειαζεται πρεπει να γινεται καθε τοσο στον κυκλο αποκλισης ολων των ισημερινων στηριξεων.

 

ένα καλό τηλεσκόπιο για αρχή θα ήτανε το 5'' της Meade DS-2130ATS

 

Ανδρεα και αυτο στην κατηγορια πεταγματος χρηματων ανηκει, ξεχνα τα φτηνο-πλαστικο-ρομποτικα-γκατζετακια την μαστιγα της ερασιτεχνικης αστρονομιας, τηλεσκοπια της πενταρας οπως λεει το nightwatch και κοιταξε τα πραγματικα τηλεκοπια! Με 300 ευρω παιρνεις dobsonian 8"

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο γεια σου και Χρόνια Πολλά,

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες, για το καλιμπράρισμα του κύκλου απόκλισης, αλλά αυτό που εννοώ πιο πάνω είναι ότι δεν έχει καμιά πρακτικά αξία γιατί η αρχική ρύθμιση γίνεται σχετικά εύκολα με το μάτι (βλέπεις τον σωλήνα να είναι σχετικά οριζόντιος, άσχετα από τις κλίμακες). Στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο παρατήρησα ότι και καλή αρχική ρύθμιση (στην κλίμακα) να κάνεις πάλι η ένδειξη αλλάζει κατά μερικές μοίρες μετά από κάποια χρήση, άρα ξαναθέλει ρύθμιση (όπως αναφέρεις και εσύ) και γενικά σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Φυσικά, όπως λες, όσο πιο καλή η αρχική ευθυγράμιση τόσο πιο κοντά στο στόχο θα είναι η επιτυχία του τηλεσκοπίου στο 1ο άστρο ευθυγράμισης. Από την δική μου (ελάχιστη) εμπειρία η αρχική ευθυγράμιση είναι περισσότερο θέμα εμπειρίας στη χρήση του τηλεσκοπίου και αίσθηση του ουρανού από την θέση παρατήρησης παρά η ακριβής ανάγνωση των (αναξιόπιστων συνήθως) ενδείξεων στις κλίμακες πάνω στο τηλεσκόπιο, μετά αναλαμβάνει ο υπολογιστής να διορθώσει τα αρχικά σφάλματα... Κατά την γνώμη μου πάντα, πιο μεγάλη αξία έχει η σωστή οριζοντίωση της βάσης του τηλεσκοπίου (με την φυσαλίδα)...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά χρόνια πολλά.Γιώργο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,απλά αυτά τα τηλεσκόπια τα αναφέρω μόνο και μόνο για να μου πείτε τη γνώμη σας γιατί δεν κατέχω εγώ.Το μόνο που με ενδιαφέρει Γιώργο είναι να είναι GOTO(αν γίνεται) και αυτό όχι λόγω ευκολίας να μου βρίσκει αυτό που θέλω,όσο λόγω χρόνου που δεν μου περισσεύει πολύς(δουλειά,οικογένεια,μουσική κ.α)αν με κατάλαβες.Σήμερα πήρα το NIGHTWATCH οπότε διάβασα για τα DOBSONIAN,αν και είχα ξανακούσει για αυτά.Πάντως το βιβλίο είναι τέλεια γραμμένο και με μεγάλη ευκολία στο διάβασμα για έναν αρχάριο!!!!Και τέλος αγόρασα και ενα σκόπευτρο(8x25)γιατί καλό είναι να μην βασιζόμαστε και τελείως σε ενα τσιπάκι,καλά είναι να ξέρουμε να διαβάζουμε και κάνα αστροχάρτη και να κόβει το μάτι μας. :wink: :wink:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρε Ανδρεα ρωταγε και λιγο.... τα 8x25 ειναι για τα μπαζα... ενα κοκκινης κηλιδας επρεπε να παρεις 1000 φορες προτιμοτερο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο ρώτησα για ''κόκκινη κηλίδα'' και μου είπε ότι δεν παίρνει επάνω γι'αυτό και πήρα το απλό σκόπευτρο.Τεσπα τι να κάνουμε πιθανόν να ήθελε να το ξεφορτωθεί.Έχω κάνα-δυο ερωτήσεις οπότε μπεις κανε ένα κόπο να απαντήσεις και όσοι φίλοι το επιθυμούν επίσης.

1)Αξίζει να πάρω κανένα πιο καλό προσοφθάλμιο;και αν ναι πες μου ποιο-α;Και από που με συμφέρει καλύτερα να τα αγοράσω.

2)Mπορώ στο ετχ να βάλω άλλο σωλήνα(μεγαλύτερο); :-s :-s

3)Tι φίλτρα μου προτείνετε να αγοράσω;τα θέλω για σελήνη,πλανήτες και νεφελώματα.Ξέρω ότι με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν βλέπω πολλά αλλά στο κοντινό μέλλον θα γίνει αγορά καλύτερου οπότε θα τα χρειαστώ.

4)Προτείνετε μου κάποιο τηλεσκόπιο 6'' έως 8'' σε σχετικά καλή τιμή.(Αν έχει και GOTO ακόμη καλύτερα η αν παίρνει και μετά).Από internet αξίζει το κόπο παιδιά η χρεώνουνε πολλά στο τελωνείο;Γιατί βλέπω τεράστειες διαφορές στις τιμές.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο ρώτησα για ''κόκκινη κηλίδα'' και μου είπε ότι δεν παίρνει επάνω γι'αυτό και πήρα το απλό σκόπευτρο.Τεσπα τι να κάνουμε πιθανόν να ήθελε να το ξεφορτωθεί.

 

Ισως να συνετεινε λιγο και ο ενθουσιασμος για αυτη σου την αγορα. Κρατα το σκοπευτρο ομως γιατι μπορει να βρεις μια μελλοντικη χρηση για αυτο (π.χ. αντι πολικης διοπτρας σε ισημερινη) Στο θεμα μας ομως οσων αφορα τα σκοπευτρα/ερευνητες ο αγραφος νομος ειναι 8χ50 (η και 6χ30 οριακα) και πανω. Γενικα ενας ερευνητης κοκκινης κηλιδας νικαει hands down οτιδηποτε κατω απο 8χ50 οσο αφορα την ευκολια χρησης/αποτελεσμα. No worries ομως γιατι στις πατεντες ειμαστε πρωτοι! Στο χομπυ μας τιποτε δεν ειναι αδυνατο! Ψαξε στο mastrovox και θα βρεις μια παρομοια πατεντα για προσαρμογη ερευνητη κοκκινης κηλιδας ( του φιλου papgeo?).

 

Έχω κάνα-δυο ερωτήσεις οπότε μπεις κανε ένα κόπο να απαντήσεις και όσοι φίλοι το επιθυμούν επίσης.

1)Αξίζει να πάρω κανένα πιο καλό προσοφθάλμιο;και αν ναι πες μου ποιο-α;Και από που με συμφέρει καλύτερα να τα αγοράσω.

2)Mπορώ στο ετχ να βάλω άλλο σωλήνα(μεγαλύτερο); :-s :-s

3)Tι φίλτρα μου προτείνετε να αγοράσω;τα θέλω για σελήνη,πλανήτες και νεφελώματα.Ξέρω ότι με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν βλέπω πολλά αλλά στο κοντινό μέλλον θα γίνει αγορά καλύτερου οπότε θα τα χρειαστώ.

4)Προτείνετε μου κάποιο τηλεσκόπιο 6'' έως 8'' σε σχετικά καλή τιμή.(Αν έχει και GOTO ακόμη καλύτερα η αν παίρνει και μετά).Από internet αξίζει το κόπο παιδιά η χρεώνουνε πολλά στο τελωνείο;Γιατί βλέπω τεράστειες διαφορές στις τιμές.

----------------------------------------------------

 

1 και σημαντικοτερο, πατα λιγο φρενο :-)

 

 

1) Το τι προσοφθαλμιο θα παρεις εξαρταται απο τις δυνατοτητες του τηλεσκοπιου σου και απο την χρηση για την οποια το προοριζεις (πλανητες/σεληνη, βαθυς ουρανος) Απαντησε αυτο και το ξανασυζηταμε.

 

2) Πιθανον να γινεται, αλλα αβεβαιο το κατα ποσο θα πετυχει. (Οπως σου ειπα στις πατεντες ειμαστε οι πρωτοι.)

 

3) Απο το σετ 6 φιλτρων που εχω μονο ΕΝΑ χρησιμοποιω, το γκριζο (Neutral Density) για οταν η Σεληνη ειναι πολυ φωτεινη.Για βαθυ ουρανο ομως η διαμετρος του τηλεσκοπιου σου δεν εμπνεει την χρηση φιλτρων (UHC, OIII e.t.c.)

 

4) Αμα το "ξεσκισεις" το ETX-70 τοτε το ξανασυζηταμε και αυτο... :mrgreen:

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικα ουτε τηλεσκοπικο ερευνητη παιρνει χωρις πατεντα.

Μην ξοδεψεις αλλα λεφτα πριν παρεις καλυτερο τηλεσκοπιο πρωτα το τηλεσκοπιο και μετα τα αξεσουαρ του.

Οχι η βαση του δεν παιρνει μεγαλυτερους σωληνες.

Ξεχνα και το goto αν δεν εχεις σκοπο να δωσεις απο 1000-1500€ τουλαχιστον για βαση μονο.

Οποιοδηποτε dobsonian 6-8" και πανω ειναι μια χαρα... κρατα το ETX ως ευκολα φορητο αλλα μην σκεφτεσαι να επενδυσεις πανω σε αυτο ενα απλο παιχνιδι ειναι.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

OK παλικάρια μου!!!Θα σας ακούσω και τους δυο και θα συμφωνήσω.Θα του αλλάξω τα φώτα του ETX-70(Εύκολο!!!!)και μετά θα πάρω άλλο χαχαχα.Γιώργο εχω καταλήξει στο τι θα πάρω γιατί εχω πωρωθεί(αν και ήμουν χρόνια) με το χόμπι.Αποφάσισα να ακούσω την συμβουλή όλων σας: SKYWATCHER DOB 8''(299 EURO)+SKYSCAN HE Q5 GoTo(1099 EURO).Απο πλανητάριο Θεσσαλονίκης.Απλα τα έχει σε προσφορά και δεν ξέρω αν το αφήσω για πιο μετά ίσως να μην την βρω.Ισως πάρω το DOB 8'' και αφήσω την βάση για μετά.Κατα τα άλλα καλό είναι το etx-70. Καλημέρα σας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ημουν ετοιμος να αγορασω του lidl μετα απο την πετυχημενη αγορα μικροσκοποιυ απο lidl μαζι με usb camera που κανει κ για telescope και κανει στο ebay $100+ μονο η καμερα.

Τελικα περιμενω το 8" dob απο σαλονικα... οπως και το βιβλιο nightwatch

θα μπω κ εγω στην παρεα σας!!!

 

ευχαριστω πολυ.

χαρης

Το Ελληνικό Φόρουμ για τα Μπονσάι

http://www.bonsaiforum.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εύχομαι Χρόνια πολλά σε όλους και όλες και ο καινούργιος χρόνος να μας κάνει ακόμα καλύτερους ανθρώπους.Φίλε Χάρη καλά έκανες και προτίμησες το 8''dob από Θεσ/νικη γιατί η τιμή του είναι αρκετά σπέσιαλ και σε σχέση με το etx-70 είναι η μέρα με τη νύχτα.Οχι ότι εχω παράπονο από αυτό,την δουλειά του την κάνει μια χαρά.Μια βάση πιο στιβαρή να είχε και θα ήτανε τέλειο για αρχή.Πάντως το βασικό είναι να μάθεις να διαβάζεις τον ουρανό,είναι το Α και το Ω.Είτε έχεις dob είτε έχεις GOTO αν δεν ξέρεις τι βλέπεις θα είσαι σαν πρόβατο προς σφαγή.Θυμάμαι την πρώτη βραδιά που ανέβηκα ταράτσα με το etx-70 δεν ήξερα που στόχευε το τηλεσκόπιο και αν αυτό που έβλεπα ήτανε αυτό που μου έλεγε.Απο την μέρα όμως που πήρα το NIGHTWATCH και άρχισα να το διαβάζω σας πληροφορώ ότι πολλά βράδια λειτουργώ το τηλεσκόπιο χωρίς καν το GOTO.Απλά το ρομποτικό τηλεσκόπιο σε γλυτώνει από χρόνο,πράγμα το οποίο εγώ προσωπικά δεν διαθέτω και πολύ.Αυτα για αρχη,ευχομαι χρονια πολλα και παλι.

 

Υ.Γ :Pentran χρόνια πολλά και από την σελίδα.Ο barlow και το προσθοφθάλμιο είναι μια χαρά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά σε όλους.

 

Είμαι και εγώ ενας απο τους "τυχερούς" που αγόρασαν απο το Lidl το ETX-70AT μετά απο σχετικό ψάξιμο. Στα sites τα reviews έδιναν ενα μεσαίο rating για το τηλεσκόπιο και καλή επιλογή σαν πρώτο τηλεσκόπιο (παιδικό/ερασιτεχνικό). Αφού διάβασα τα posts στο εδώ forum έχω να πω μερικά πράγματα.

 

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και χωρίς να έχω πρότερη εμπειρία νομίζω οτι είναι Κινέζικο (με όλη την σημασία της λέξεως). Ευτυχώς που δεν είναι ηλεκτρικό σίδερο να πάθω καμμία ηλεκτροπληξία.

Έκανα μια επίσκεψη στην Steamtrade στον Πειραιά για να πάρω ένα set φίλτρα και παρατήρησα το ΕΤΧ80 κατασκευαστικά (εξωτερικά τουλάχιστον) δεν έχει καμμία σχέση.

Τα γρανάζια στο Lidl ETX70 πάνω στο slewing μαγκώνουν που και που και η γενικότερη εικόνα που παίρνω απο αυτό το "πράγμα" δεν είναι σίγουρα η εικόνα που δίνει η Meade γενικά σαν εταιρία. Εσείς που είσαστε πιό έμπειροι δώστε ένα feedback.

 

Πέραν τούτου, για τα 200€ που έδωσα μου δώθηκε η ευκαιρία να δω απο κοντά την Σελήνη, που δεν την είχα ξαναδεί τόσο κοντά και για πρώτη φορά να δω τον Κρόνο και τους δακτύλιους του και ανατρίχιασα απο την χαρά μου όταν κατάφερα να τον κεντράρω και να τον νετάρω με το φτηνό αυτό τηλεσκόπιο. Και όλα αυτά να μπορέσω να τα μοιραστώ με τον 4χρονο γιό μου.

 

Θέλω να πω λοιπον με τα παραπάνω οτι μην μας αποπαίρνετε ρε παιδιά που πήραμε αυτό το τηλεσκόπιο. Αυτό είναι το σκαλοπάτι μας, χαμηλό δεν λέω, για να πάμε παραπέρα-παραμέσα στο deep space.

Θυμηθείτε και τα δικά σας πρώτα βήματα....

 

 

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι Καλή Χρονιά με καθαρές βραδιές.

 

Λευτέρης

Astronomy compels the soul to look upwards and leads us from this world to another.

Plato, The Republic

Greek author & philosopher in Athens (427 BC - 347 BC)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήρθες στην παρέα μας Λευτέρη :cheesy: :cheesy: :cheesy:

 

Καλως σας βρήκα! :lol:

Astronomy compels the soul to look upwards and leads us from this world to another.

Plato, The Republic

Greek author & philosopher in Athens (427 BC - 347 BC)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε όλους εσάς τους Φίλους του Ουρανού, εύχομαι και εγώ Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευτυχία (τα αυτονόητα δηλαδή που απλά μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας συχνά ξεχνάμε), και φυσικά στο νέο μας φίλο τον Λευτέρη!

 

Εύχομαι επίσης ξάστερες (και όχι πολύ κρύες) βραδυές ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ασχολούμαστε με το χόμπυ μας περισσότερο... Ελπίζω η ευχή να πιάσει στην περίπτωσή μου άμεσα, γιατί οι δικές μου διαθέσιμες μέρες παρατήρησης σε σχετικά καλές συνθήκες εξαντλούνται αλλά ξαστεριά δεν βλέπω... :(

 

Όσον αφορά τις γνώμες των έμπειρων φίλων της παρέας που σύσσωμα προτείνουν DOB 8" σε κάθε αρχάριο έχω να σχολιάσω τα εξής:

Το DOB 8" από πλευράς κόστους/ποιότητας εικόνας είναι ό,τι καλύτερο, αλλά έχει και αυτό δύο σοβαρά μειονεκτήματα για τον αρχάριο Φίλο του Ουρανού:

(1) είναι σχετικά μεγάλο και βαρύ για πρώτο τηλεσκόπιο ενός αρχάριου

(2) δεν είναι βολικό στην οδήγηση λόγω βάσης, θέλει συνέχεια ρύθμιση για να παρακολουθεί τον ουράνιο στόχο

 

Ένα (μικρό) διοπτρικό τηλεσκόπιο με μια ισημερινή στήριξη είναι η καλύτερη αρχή γιατί δεν έχει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα (είναι σχετικά ελαφρύ, και με λίγη εξοικίωση παρακολουθεί εύκολα έναν ουράνιο στόχο). Το ΕΤΧ-70ΑΤ ανήκει σε αυτή την κατηγορία, με το πρόσθετο προσόν του αυτοματισμού στην οδήγηση. Πάντως λόγω των αυτοματισμών το ΕΤΧ δεν ενδείκνυται για κάποιον που δεν έχει κάποια μέτρια προς καλή επαφή με την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς γενικότερα, γιατί διαφορετικά θα απογοητευτεί αμέσως.

 

Από εκεί και πέρα τρώγοντας έρχεται η όρεξη, και όταν λέω τρώγοντας το εννοώ. Το τηλεσκόπιο είναι ένα όργανο για να γνωρίσει κανείς τον ουρανό και όχι αυτοσκοπός. Αν αρχίσουμε να εκστασιαζόμαστε από τους φακούς, τα ηλεκτρονικά, και τα χίλια δυό εξαρτήματα του τηλεσκοπίου τότε δεν είμαστε φίλοι του ουρανού, αλλά φίλοι της οπτικο-ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Η έκσταση για τον Φίλο του Ουρανού είναι στον ουρανό εκεί ψηλά, στην ομορφιά και στο συναίσθημα της απεραντοσύνης όσων παρατηρούμε.

 

Ας τον παρατηρούμε λοιπόν με ό,τι μέσα έχουμε, τα μάτια μας, ένα ζευγάρι κυάλια, ένα μικρό τηλεσκόπιο, και όσο περισσότερο τον γνωρίζουμε και όσο περισσότερο μας μαγαλώνει το ενδιαφέρον για αυτά που βλέπουμε τότε μπορεί να βελτιώνουμε τα εργαλεία μας.

 

Αλλά να μην ξεχνάμε τον στόχο μας που είναι πάντα ο ουρανός !!!

 

Καλή Χρονιά, Αργύρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες στην παρέα Λευτέρη και χρόνια πολλά.Για αρχή είναι μια χαρά το τηλεσκόπιο φίλε.Σε πληροφορώ ότι εχω δει και πολύ χειρότερα από αυτό.Οσο για τα παιδιά μην στεναχωριέσαι δεν μας αποπαίρνουν,απλά μας βάζουν της φωνές σαν ''καλοί πατεράδες'' επειδή με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε κάτι πιο καλό.Είναι αυτό που λέμε<<εμ δεν ήξερες δεν ρώταγες?>>. :D :D Γεια σου φίλε Αργύρη και χρόνια πολλά και σε σένα.Θα συμφωνήσω και με τα δικά σου λεγόμενα,μόνο να σου υπενθυμίσω ότι εσύ διαθέτεις και άλλο ένα(τηλεσκόπιο)λίγο καλύτερο από αυτό. [-( :D :D η μήπως κάνω λάθος???? :-k :-k

 

Υ.Γ :Πλάκα κάνω Αργύρη!!!!!Άντε να βρεθούμε να πιούμε και κάνα καφέ όλοι μαζί.Να γνωριστούμε και από κοντά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Καλημέρα σε όλους,

πριν αγοράσω τηλεσκόπιο μπήκα σε αυτή τη σελίδα με σκοπό να δώ γνώμες για το ΕΤΧ-70. Μπήκα και σε ξένες σελίδες και διάβασα διάφορες κρητικές για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.

 

Τελικά αποφάσισα να το αγοράσω διότι δεν έχουμε όλοι τα λεφτά για πιο ακριβά εργαλεία και για το πολύ αρχικό επίπεδο που βρίσκομαι νομίζω 200 ευρόπουλα δεν είαι πολλά (ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσα να διαθέσω και περισσότερα και νομίζω ότι δεν είναι και πολύ ωραίο να λέει κάποιος σε κάποιον "αυτό που πήρες είναι παιχνίδι,σκάστα χοντρά αλλιώς δεν μπορείς να ξεκινήσεις ερασιτεχνικά με την αστρονομία"....δηλαδή έλεος, δεν μας τρέχουν από τα μπατζάκια και το ΕΤΧ-70 με τις προφανείς ατέλιές του για αρχή είναι μια χαρά)

 

Λοιπόν, ανέβηκα στην ταράτσα μου χτες βράδυ (πολύ κακό σημείο παρατήρησης μέσα στην πόλη, με ομίχλη και αρκετή υγρασία, αλλά για πρώτη επαφή αναγκαστικά συμβιβάστικα). Η ευθυγράμιση του τηλεσκοπίου δεν με δυσκόλεψε σχεδόν καθόλου, και με το Go to στόχευσα τελικά το πιο ορατό εκείνη την ώρα, τον Ωρίονα. Βρήκα το νεφέλωμα που υπάρχει εκεί (ζητώ συγνώμη από τους γνώστες, τώρα εξοικιώνομαι με χάρτες και ονόματα) και έβαλλα το 25mm και το barlow 3Χ, περιμένοντας να απογοητευτώ από αυτό που θα δώ (συμφωνα με αυτά που διάβασα εδώ-μάλιστα περίμενα να μην δώ τίποτα). Τελικά όταν εστίασα, κάθε άλλο παρά απογοήτευση δεν έλαβα. Ναι, δεν ήταν πολύ φωτεινό (αδυναμία του τηλεσκοπείου αλλά και η νύχτα και η θέση δεν ήταν ιδανική), ναι δεν ήταν εικόνα όπως αυτή που θα έδινε ένα 8ιντσο, αλλά πος θεού ρε παιδιά!!!για έναν αρχάριο σαν και μένα ήταν συγκλονιστική αίσθηση . Σίγουρα βέβαια αν θα το έβλεπα από καλύτερο τηλεσκόπιο θα λυποθυμούσα, αλλά όταν τα λεφτά μου έρθουν σε καλύτερη μοίρα (σε κανα δυο χρόνια) θα κάνω γιούργια για καλύτερο εξοπλισμό

 

Δυστυχός, την ώρα που βγήκα, δεν μπορούσα να δώ πλανήτες. Από σήμερα το βράδυ ξεκινάω με κυάλια και χάρτες την εξοικίωση με τον ουρανό και φύγαμε για παρατήρηση (έχω βρεί ένα λόφο, έξω από την Τρίπολη ο οποίος είναι ιδανικός)

 

Οι απορίες που έχω έχουν προκληθεί από την απουσία στο εγχειρήδιο επεξήγησης των εξαρτημάτων.Δηλαδή. το πρίσμα που έχει στο κουτί, τί ακριβώς κάνει, τι επιπλέον θα μου δώσει (όχι ως προς ισχύ)? και

Σχετικά με την παρατήρηση του ήλιου, τι ακριβώς θα χρειαστώ? (μπήκα σε κάποια sites αλλά μπερδεύτηκα). :( Έxω κόλλημα με τον ήλιο, για αυτό και επισκέπτομαι τακτικά την www.spaceweather.com

 

Αυτά για αρχή....Α!!! με την εισαγωγή δεν θέλω να προσβάλω κανένα και κατανοώ από τους έμπειρους μας κράζουν και λίγο για φτηνές και μέτριες επιλογές τηλεσκοίων, αλλά θα ήθελα έτσι να μην "προσβάλονται" και τα "φτωχαδάκια" που δεν μπορούν να δώσουν και πολλά λεφτά για αγορά τηλεσκοπίου. Εκτός αν η ερασιτεχνική αστρονομία είναι σπόρ για τους λίγους και δεν το έχω μάθει ακόμα.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους,

Κυριάκος

 

"Looking at the stars is like looking to that ancient dust that recycles and creates life" :shock:

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.Αποφάσισα να ακούσω την συμβουλή όλων σας: SKYWATCHER DOB 8''(299 EURO)+SKYSCAN HE Q5 GoTo(1099 EURO).

Αφου θα την κάνεις που θα την κάνεις την ταρζανιά, γιατί δεν κοιτάς για την EQ6 SKYSCAN, που είναι εμφανώς καλύτερη απο τη 5; Είναι στα 1500 αλλα νομίζω οτι αξίζει τον κόπο.

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυριάκο,κανείς δε μπορεί να κράζει κανέναν για τις επιλογές του.Ο καθένας αγοράζει ό,τι θέλει,χωρίς να χρειάζεται να απολογείται και να δίνει λογαριασμό.Εδώ είμαστε όλοι μία παρέα και δε χωριζόμαστε σε έμπειρους και αρχάριους.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχεις δίκιο Δημήτρη,ίσως παρασύρθηκα λίγο αλλά έχω χαρεί πολύ έστω και με ένα "παιχνίδι" μπαίνω σε αυτή την οικογένεια. Από μικρό παιδί ήθελα να δώ πιο κοντά τα αστέρια. Μάλιστα, στο Δημτικό κιόλας, αγόρασα ένα πολύ μικρό τηλεσκόπιο (περισότερο μονοκυαλο ήταν) με 20χιλιοστά διάμετρο και μεγένθυνση 20 φορές και νόμιζα τότε ότι θα μπορώ να δώ πλανήτες!!Πολύ γέλιο τότε.τ΄ρα ξεκινάω με εξορμίσεις με λίγο καλύτερα εφόδια.Ήδη μελετάω τους χάρτες για απόψε (αν και πάλι θα έχει υγρή νύχτα,αλλά κάτι θα δώ πάλι).

 

Πάντως επίζω και λέω να μην παρεξηγηθεί κανείς με αυτά που είπα στο παρθενικό μου μήνυμα. Λογικά αύριο θα έχω κάποιες απορίες επιπλέον, αλλά τώρα με καίει πολύ και το θέμα της παρατήρισης του ήλιου.

 

Αυτά... :) :lol: :wink:

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης