zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2006 Λοιπόν γράφω για τις τρεις πρώτες μου <παρατηρήσεις> με το bresser που πήρα και εγώ από το lidl. Όπως είχα γράψει σε άλλο τόπικ το τηλεσκόπιο αγοράστηκε περισσότερο για εξοικείωση. Παλαιότερα παρατηρούσα με κάποια άχρηστα κιάλια ρώσικης κατασκευής και απαράδεκτης ποιότητας. Μέρος παρατήρησης: Το σπίτι που μένω στη Ζάκυνθο είναι σε αγροτική περιοχή σχετικά απομακρυσμένη από μέρη με πολύ εκτεταμένη φωτορύπανση. Παρ' όλα αυτά οι δήμαρχοι έχουν κάνει το θαύμα τους και σε απόσταση περίπου 1,5 km έχουν τοποθετηθεί αρκετοί πορτοκαλί λαμπτήρες όχι όμως από τους υπερβολικά δυνατούς. Σε κοντινή απόσταση από το μέρος υπάρχουν 2-3 μικρότεροι άσπροι λαμπτήρες. ΣελήνηΌταν βλέπεις για πρώτη φορά τη σελήνη είναι φυσικό να παθαίνεις πλάκα. Τα χαρακτηριστικά της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για τον αρχάριο καθώς για πρώτη φορά καταλαβαίνεις την <υφή> της σεληνιακής επιφάνειας. Δοκιμάστηκαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί από τα προσοφθάλμια και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Εντύπωση μου έκανε πως είχα αρκετά ικανοποιητική εικόνα ακόμα και με το διαγώνιο+4mm kelner. Πρώτες προσπάθειες για πιο <βαθιά> Tο πρώτο πράγμα που σε τραβάει με τη μία είναι ο Σείριος… Είναι τρομερό όταν τον παρατηρείς και φεγγοβολάει σε όλο σχεδόν το πεδίο. Για πρώτη φόρα μένω άφωνος αφού επιτέλους μπορώ να δω άστρο και όχι ένα απλό φωτεινό σημαδάκι.. Νεφέλωμα Ωρίωνα Αφού έχουν πέσει όλοι για ύπνο τραβάω το τηλεσκόπιο αποφασισμένος να καταφέρω να βρω το περίφημο νεφέλωμα. Πρώτη στάση στη ζώνη και περιμετρικά για μελέτη των αστέρων (betelgeuse bellatrix κλπ). Αφού το ευχαριστήθηκα άρχισα να ψάχνω για το νεφέλωμα που το βρήκα πανεύκολα. Αλλά εκεί αρχίζουν τα πολύ αστεία… Το γκαράζ του σπιτιού μου έχει φωτοκύτταρο και οι γάτες της γειτονιάς που προφανώς είχαν ενοχληθεί από τη παρουσία μου άρχισαν να μπαινοβγαίνουν μέσα έξω με το προφανές αποτέλεσμα. Αφού το πράγμα επαναλήφθηκε μια δυο φορές βρήκα κάτι για να καλύψω το μάτι και να παρατηρήσω με την ησυχία μου. Το τραπέζιο είναι ευδιάκριτο ενώ το νεφέλωμα φαίνεται σαν ένα καλοσχηματισμένο συννεφάκι χωρίς λεπτομέρειες βέβαια . Επίσης είδα και ένα ανοιχτό σμήνος εύκολα ορατό με το μάτι και σχεδόν παράλληλα με τον Ωρίωνα αλλά δεν ξέρω τι έβλεπα γιατί δεν είχα χάρτη (καμιά ιδέα τι ήταν?) Συμπεράσματα 1. Η βάση τρέμει αλλά μπορώ να πω πως τη συνήθισα μετά από δυο τρεις φορές. Απλώς σε κάθε κίνηση που κάνεις πρέπει να περιμένεις 1-2 δλ. Και μετά να βάλεις το μάτι στο προσοφθάλμιο.2. Στη σελήνη έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Εντυπωσιασμένοι έμειναν και 1-2 άτομα που παρατήρησαν.3. DSO. Χμμ νέφη τα ποιο ευδιάκριτα και ότι μένει από σμήνη. Ο σκοπός μου είναι η ουρανογραφία και τίποτα περισσότερο ειλικρινά… Απλά να τα εντοπίζω.4. Ο χρόνος που χρειάζεται το τηλεσκόπιο για να κρυώσει είναι περίπου 20 λεπτά. Γενικές παρατηρήσεις 1. Η θέση του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική και την είχα παραβλέψει εντελώς. Τελικά βολεύτηκα με ένα μικρό σκαμπό2. Το πλέον ευχάριστο είναι το seeing και η φωτορύπανση. Χειμώνας και Ιόνιο= νοτιάδες = υγρασία = τα πάντα σταθερά στο προσοφθάλμιο. Ειλικρινά ότι έβλεπα δεν είχε το παραμικρό κούνημα με αποτέλεσμα μεγάλη άνεση. Βέβαια αντικειμενικά το διαμέτρημα του τηλεσκοπίου είναι μικρό και δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα από τώρα για το seeing. Για τη φωτορύπανση: Μάλλον πρέπει να είμαι αρκετά (έως πάρα πολύ) ευχαριστημένος. Αν και η περίοδος δεν βοηθούσε, (όλα τα γειτονικά σπίτια είχαν τα φώτα τους αναμμένα και φωτισμένα) έχω αρχίσει μα σχηματίζω πολύ καλή εντύπωση για το μέρος μου: Σε κανονικές συνθήκες ο γαλαξίας φαίνεται πάντα αν και έχει χάσει από τη φωτεινότητα του από ότι θυμάμαι σαν παιδί. Σκέφτομαι να βάψω τη μια λάμπα με μαύρο χρώμα ώστε να μην ρίχνει καθόλου φως στο δικό μου οικόπεδο …Γενικά υπολογίζω 200+ μοίρες (Δυτικά) με πάρα πολύ λίγη έως ελάχιστη φωτορύπανση. Το υπόλοιπό που μένει δεν είναι απλά πόλη και παλεύεται με ανύψωση. Ο θόλος της πόλης είναι κριμένος από το βουνό αλλά χάνω λίγες μοίρες σε ανύψωση λόγο των βουνών.3. Κάτι πρέπει να κάνω με τις γάτες και το φωτοκύτταρο Σπύρος
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Ωραίος φίλε! Το ανοιχτό που είδες κοντά στον Ωρίωνα ίσως να είναι το M44 του Καρκίνου, βόρεια(αριστερά) του Ωρίωνα... Τώρα δεν ξέρω ακριβώς κοιτούσες... Όσο για την απόδοση του τηλεσκοπίου, σίγουρα θα σε βοηθήσει να μάθεις starhopping και εξοικείωση με τις ισημερινές. Ακόμα και να βρίσκεις και να επαληθεύεις το πεδίο ενός DSO καλό είναι, γιατί μετά ξέρεις που βρίσκεται. Τέλος ο ερευνητής ίσως σε παιδέψει λιγάκι, αν μπορέσεις να βρεις κάποιον φθηνό λίγο πιο φωτεινό θα σε βολέψει. Καλές παρατηρήσεις! ΥΓ. Όταν βγαίνεις στην ταράτσα, κλείδωνε κάπου τις γάτες!
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Είσαι πραγματικά πολύ τυχερός φίλε μου να έχεις έναν τέτοιο ουρανό! Το μόνο που σου λείπει τώρα, είναι ενα τηλεσκόπιο μεγαλύτερης διαμέτρου και θα κάνεις την αστρονομική σου ζωή, Παράδεισο
ourania Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Φίλε zantespear,να αισθάνεσαι τυχερός που έχεις τηλεσκόπιο ( )Κατά τ' άλλα καλές παρατηρήσεις, καθαρούς ουρανούς και καλή τύχη με τις γάτες!
GeoAstrix Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Ενα τηλεσκόπιο για την Ουρανία και γρήγορα! Ρε Ουρανιτσα δεν έγραψες του Αγιο-Μπαμπ...εεεε Αγιο-Βασίλη; Μπράβο ρε Ζαντες σε Χάρηκα πραγματικά!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Επίσης είδα και ένα ανοιχτό σμήνος εύκολα ορατό με το μάτι και σχεδόν παράλληλα με τον Ωρίωνα αλλά δεν ξέρω τι έβλεπα γιατί δεν είχα χάρτη (καμιά ιδέα τι ήταν?)Μια μοιρα βορεια του Μ42 υπαρχει ενα ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ανοικτο σμηνος γνωστο ως NGC 1981 ... καπου εχω μια δοκιμαστικη φωτογραφια την οποια μπορω να φορτωσω σε χαμηλη αναλυση αν ενδιαφερεσε. Στην αμεση περιοχη υπαρχουν πολλα πλουσια και ανοικτα σμοινη οπως το M46, M47, M93, M50, M41, M44 ..... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Ουρανια,πες στον μπαμπα σου να ερθει να δανειστει το δικο μου 70/700,να το χρησιμοποιησεις οσο θες.Πιστευω να διασκεδασει οπως εσυ.
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 To M44 ήταν τελικά το έλεγξα από το http://www.seds.org. Σπύρος
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2006 To M44 ήταν τελικά το έλεγξα από το http://www.seds.org.Και στον ιδιο αστερισμο και μερικες μοιρες νοτια ειναι ενα αλλο ομορφο ανοικτο σμηνος .. το Μ63 .... εχω αφησει και μια δοκιμαστικη εκθεση που ειχα παρει προσφατα. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 Mε απλά λόγια χρειάζομαι επειγόντως έναν καλό αστροχάρτη και επιπεδοσφάιριο Σπύρος
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 Mε απλά λόγια χρειάζομαι επειγόντως έναν καλό αστροχάρτη και επιπεδοσφάιριοΜε απλα λογια θα σου προτεινα το λογισμικο SkyMap Pro (demo) ως μια και αμεση λυση ... http://www.skymap.com ... ειμαι χρηστης εδω και πολλα χρονια και το προτεινω χωρις καμια επιφυλλαξη. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
ourania Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2006 YY YY Κostaki αν δε σε πειράζει έρχομαι να το πάρω μόνη μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα