Jump to content

SOS: Κομήτης -1ου μεγέθους!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πράγματι, πολύ εύκολα ορατός και σήμερα και με γυμνό μάτι! Αν η ατμόσφαιρα το επιτρέψει, νομίζω ότι και αύριο (τουλάχιστον) θα είναι άνετα ορατός.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σήμερα δεν έδωσα βάση αν φαινόταν με γυμνό μάτι γιατί προσπάθησα τελευταία στιγμή να τον βγάλω με τηλεφακό, όμως δεν πρόλαβα γιατί δεν είχα ετοιμαστεί έγκαιρα (ο καιρός άνοιξε ξαφνικά).

Αύριο το ύψος του τη στιγμή της δύσης θα είναι 2°50'. Άρα και αύριο θα μπορούμε να τον δούμε. Μεθαύριο μόλις 34'.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά η επίσκεψη του κομήτη ήταν ένα υπέροχο δώρο, το οποίο χάρη στις εκπληκτικές φωτογραφίες όλων των φίλων που δημοσιεύονται εδώ θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας!!

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον είδαμε και σήμερα για μερικά λεπτά από το Πανεπιστήμιο!! Ορατός εύκολα με γυμνό μάτι, πανέμορφος μέσα από τα κυάλια! Πράγματι η επίσκεψη αυτή κομήτη ήταν ένα υπέροχο δώρο όπως λέει και ο Γιώργος. Θα το θυμάμαι για πολυυύ καιρό..

 

Υ.Γ. Ανδρέα..σόρρυ γράψαμε μαζί!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς για μας του Βορείου Ημισφαιρίου ο κομήτης θα κάνει μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση στο Νότιο Ημισφαίριο και σε σκοτεινό ουρανό, ενώ τότε εμείς δεν θα μπορούμε να τον δούμε καν!

Ήταν ανακριβές αυτό που έγραψα περί εντυπωσιακής εμφάνισης σε σκοτεινό ουρανό από το Ν. Ημισφαίριο.

Οι πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ως και τα τέλη Ιανουαρίου, από τα μέσα Νότια πλάτη, όπου ο κομήτης θα είναι μέσα ή πάντως κοντά στο λυκόφως. Φυσικά οι εικόνες θα είναι απίστευτα πιο εντυπωσιακές από αυτές που βγήκαν στο Β Ημισφαίριο, μιάς και η λαμπρότητα του ήδη έχει φτάσει το -5!!!

Ο κομήτης θα χάνει απότομα λαμπρότητα από μέρα σε μέρα και όταν αποκτήσει το μέγιστο ύψος του για τα Νότια πλάτη (αρχές Φεβρουαρίου) θα είναι πλέον 5ου ή 6ου μεγέθους.

Ήδη έχει γίνει αειφανής για τα μεγάλα νότια πλάτη και μάλιστα η ουρά του δείχνει προς το Νότιο ουράνιο πόλο και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να φανεί σε μεγάλο ύψος και σκοτεινό ουρανό ούτε από το Νότιο Ημισφαίριο, αφού η αποχή του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι κάτω από 35 μοίρες!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΤΟΝ ΕΙΔΑ!!!

ΠΡΙΝ 4 λεπτά, ΣΤΙΣ 13:24, ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, με τον ερευνητη!

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ. Σαν απόκοσμο λευκό πετράδι!

ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΣ, ΠΑΛΛΕΥΚΟΣ!!!

Συνεχίζω με το 6ιντσο σε λίγο!

 

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ, να τον δείτε, ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, (για να μην τυφλωθείτε από τον Ήλιο.)

 

vstamsi !!!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 12:30 τον εντόπισα πρώτα στα κυάλια (πίσω από τοίχο) και μετά με γυμνό μάτι!!!Μόλις διακρίνεται στο γυμνό μάτι και μόνο αν ξέρεις που ακριβώς να κοιτάξεις. Δυστυχώς δεν φαίνεται εύκολα αν απλά καλύψει κανείς τον ήλιο με την παλάμη του. Στο παρελθόν υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις!!!

 

Αχιλλέα, μπορείς να προσπαθήσεις με κυάλια αμέσως μόλις δύσει ο ήλιος στην περιοχή σου. Εστίασε πρώτα σε κάποιο μακρινό αντικείμενο (π.χ. βουνό). Πρέπει να κοιτάξεις λίγο πάνω και αριστερά από την περιοχή που θα έχει δύσει ο ήλιος. Ο κομήτης θα δύσει μόλις 16 λεπτά αργότερα.

Σε καμία περίπτωση πριν, για να μη βάλεις την όραση σου σε κίνδυνο.

Τέτοιες παρατηρήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για όσους δεν έχουν ανάλογη εμπειρία!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο με κυάλια και από σημείο με αρκετά ανοιχτό ορίζοντα (χωρίς βουνά και κτίρια).

Μόλις χαθεί και η τελευταία ακτίνα του ήλιου, σκανάρουμε την πάνω αριστερά περιοχή με κυάλια. (τα κυάλια έχουν πεδίο 5 μοίρες, όσο μακρυά φαίνεται ο κομήτης από τον ήλιο σήμερα). Ο κομήτης θα δύσει περίπου 16 λεπτά μετά τον ήλιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσπάθησα κι εγώ να τον δω μέρα, αλλά δε μπορούσα να κρύψω αποτελεσματικά τον ήλιο. Σε λίγο που θα πάει πίσω από κάτι πολυκατοικίες θα ξαναπροσπαθήσω.

 

Προσοχή όποιος προσπαθήσει!! Για κάμποση ώρα το ένα μου μάτι έβλεπε σε μια κόκκινη απόχρωση....! :? :? :roll:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταία αναφορά και από εμένα: ύστερα από τηλεφώνημα του Ηλία Χασιώτη (και ενώ κοιμόμουν στο λεωφορείο της επιστροφής από Αθήνα :mrgreen: ), μόλις γύρισα σπίτι τον εντόπισα με τα κιάλια κατά τις 4:45. Αμέσως μετά τη δύση ο κομήτης ήταν πιο όμορφος από ποτέ, με έναν πολύ λαμπερό πυρήνα και τεράστια ουρά (δυστυχώς η θολούρα χαμηλά στον ορίζοντα δεν της επέτρεπε να φανεί σε όλο της το μεγαλείο...). Έδυσε πολύ γρήγορα, περίπου ένα τέταρτο μετά τον Ήλιο. Νομίζω πως ήταν ένα από τα πιο όμορφα (και απρόοπτα) αστρονομικά θεάματα της χρονιάς!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουφ τον είδα και γω...

Αόρατος με γυμνό μάτι, ορατός με κυάλια 8x40, όμορφος με κυάλια 25x100 :) , και αδιάφορος με το dob, δεν ξέρω γιατι... :? :)

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Agapiti pleiades.

Lipame pou tha se stenaxwrisw alla stis dyo prwtes fwto exeis fwtografisei aeroplano. To kokkino xrwma exei na kanei me thn antanaklash tou hliou epanw stous pagokristalous apo ta kausaeria. gia thn klhsh tou antikeimenou den tha pw tipota giati tha mporouse na einai kalista straba topothetimenh h mhxanh kai na bghke ma authn thn klish. h dixala omws sthn oura ou antikeimenou den afhnei kanena perithorio apo to na einai ta kausaeria twn duo kinhthrwn tou aeroskafous ta opoia enonontai meta apo liga metra.

Auto bebaia den meiwnei se tipota thn prospatheia sou, allwste oloi mas kapote exoume kanei lathi. h prospatheia mas kai to pathos einai shmantika. den thelw na yparksei opoiadoipote morfh pareksighshs gia thn parembash mou h opoia mono kaloproeraith einai. :) na zhthsw sygnwmh gia ta greglish mou alla eimai exwteriko kai den exw ellhnika letters.

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα που ο κομήτης φαινόταν μέσα στο λυκόφως από το Βόρειο Ημισφαίριο. Πήγα μαζί με φίλους στην κορυφή κοντινού βουνού. Μόλις ο ήλιος χάθηκε πίσω από τα βουνά της Πελοποννήσου, άρχισε η μαγεία! Πράγματι και σήμερα η εμφάνιση του κομήτη ήταν ονειρική.

Μου σχηματίστηκε η εντύπωση ότι τον παρατηρήσαμε για περισσότερα από 16 λεπτά. Στα κυάλια ήταν υπέροχος! Βέβαια, τα χρώματα του λυκόφωτος εκπληκτικά.

Σκέφτομαι ότι τις επόμενες ημέρες οι εικόνες από το Νότιο Ημισφαίριο θα είναι ανεπανάληπτες! Φανταστείτε τον κομήτη να λάμπει τουλάχιστο 3 φορές λαμπρότερα από την αφροδίτη σε σχετικά σκοτεινό λυκόφως!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Νικο (SATI),

κι εγω καλοπροαιρετα θα απαντησω...:)

 

Κατ' αρχας σ'ευχαριστω που ασχοληθηκες με τις φωτογραφιες μου, αλλα αν ησουν λιγο πιο προσεκτικος, οι 2 πρωτες που λες, ειναι η ιδια φωτογραφια! Απλα η 2η ειναι κροπαρισμενη της 1ης για να φανει καλυτερα ο κομητης...

 

Τωρα οσο για το αν ειναι αεροπλανο, (ή και ΑΤΙΑ ισως για οσους δουν την φωτογραφια ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ :lol: #-o ) θα προσπαθησω να σας πεισω οτι δεν ειναι ελεφαντας....εεε αεροπλανο ηθελα να πω... :mrgreen:

Εγω ξερω οτι εκεινη την στιγμη δεν υπηρχε τιποτα αλλο στον οριζοντα και ξαφνικα εμφανιστηκε (οχι το τερας!!! :mrgreen: ), αλλα αυτη η λαμψη στον ουρανο που δεν ειχα ξαναδει ποτε παρομοια ποτε στον ουρανο.

(Κι εχω παρατηρησει απειρες φορες αεροπλανα που αφηνουν ιχνη πισω τους οπως ανεφερες)

Και ολα ταιριαζαν να ειναι ο κομητης, (η ωρα, ο προσανατολισμος κλπ) κι ετσι τον φωτογραφισα.

Βεβαια δεν εχω ξαναδει κομητη ζωντανα, αλλα καταλαβα οτι προκειται γι' αυτο το φαινομενο!

Μετα απο την 1η φωτογραφια, εβγαλα κι ενα βιντεακι μικρης διαρκειας, γι να εχω και μια "ζωντανη" καταγραφη του γεγονοτος.

Μεσα απο το βιντεακι, σας παραθετω ενα καρε, οπου φαινεται και σε σχεση με τον οριζοντα πως ειδα τον κομητη.

Σημειωνω, οτι στοχευα συνεχως στο ιδιο σημειο οπως στην 1η φωτογραφια και ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ (εκτος της Αφροδιτης που ηταν λιγο πιο αριστερα και ψηλωτερα).

Τι αλλο να πω...??Σας επεισα οτι δεν ηταν ελεφαντας...εε αεροπλανο?? :roll: :roll: :)

 

Αλλα εχω κι εγω ενα ερωτημα...

Πως γινεται η 1η φωτογραφια να λετε οτι ειναι αεροπλανο, και οι επομενες να μην ειναι...?? Ειναι απο το ιδιο σημειο τραβηγμενες και τον ιδιο στοχο ειχαν ολες ...

 

Φιλικα,

Γιάννα.

 

υ.γ.

σ'ευχαριστω Nickthegreek για την επισημανση... :wink:

 

1810698821_IM000014_karemesi__pl.jpg.abfc085f39faf60a226a478b7a8186cc.jpg

Καρε απο το βιντεακι που εβγαλα κατα την παρατηρηση του κομητη McNaught απο την Θεσσαλονικη στις 11/1/2007

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://cfa-www.harvard.edu/icq/CometMags.html#2006P1

Εδώ υπάρχουν οι εκτιμήσεις λαμπρότητας του κομήτη από ερασιτέχνες.

Είναι πολύ ενδιαφέρον! Οι περισσότεροι τον σύγκριναν με την Αφροδίτη που βρίσκεται κάπως κοντά.

Η δική μου εκτίμηση για σήμερα είναι γύρω στο -6, δηλ. ~6 φορές πιο λαμπρός από την Αφροδίτη. Πραγματικά η Αφροδίτη με το σημερινό του ύψος (3.5 μοίρες τη στιγμή της δύσης) θα ήταν μόλις εντοπίσιμη σε κυάλια με τρίποδα, ενώ ο McNaught σήμερα ήταν ευκρινής στα κυάλια χωρίς στήριξη και μάλιστα φάνηκε αμυδρά και στο γυμνό μάτι λίγα λεπτά μετά τη δύση, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί με το -4 της Αφροδίτης. Επίσης, ο εντοπισμός το μεσημέρι με γυμνό μάτι σε αποχή 5 μοίρες επίσης σημαίνει αρκετές φορές μεγαλύτερη λαμπρότητα από της Αφροδίτης.

Από την άλλη πλευρά όμως το γεγονός ότι ο εντοπισμός του το μεσημέρι δεν ήταν εύκολη υπόθεση (όχι απλώς καλύπτοντας με το χέρι τον ήλιο), σημαίνει ότι δεν έχει λαμπρότητα μεγαλύτερη από -6, αφού στην περίπτωση αυτή θα φαινόταν εύκολα και το μεσημέρι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάει και ο κομήτης!... Όσοι είδατε, είδατε! Πολύ λαμπρός πάντως! Φανταστείτε να τον βλέπαμε νύχτα, τι θα γινόταν!!

 

Καμιά πληροφορία για κανέναν επερχόμενο λαμπερό; :roll:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιπλέον, ο κομήτης συνέχιζε να είναι άνετα ορατός ακόμη και σε ύψος 0,5°-1° πάνω από τον ορίζοντα (τόσο ύψος έχουν τα χαμηλά βουνά του βραχίωνα του Παγασητικού από τη θέση παρατήρησης μου). Μάλιστα, όταν πιά έδυσε η κόμη τόσο χαμηλά στον ορίζοντα, συνέχισε να δύει και να φαίνεται η ουρά! Είναι από τους λαμπρότερους κομήτες που έχει καταγράψει η ιστορία!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δέστε και μια ωραία φωτό του Eric Frappa (WinOccult France (euraster.net))

McNaught_Frappa.jpg.e7146f6a3f1cd4965c38b94c313c605b.jpg

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου κατάφερα με τον Αποστόλη να εντοπίσουμε τον πολυσυζητημένο κομήτη σε μια προσπάθεια αξιολόγησης του για φωτογράφηση του το Σάββατο.

 

Τον εντοπίσαμε αρκετά εύκολα και μέσα από τα 15χ70 ήταν πραγματικά εκπληκτικός με μια φαινομενική φωτεινότητα η οποία άγγιζε σύμφωνα με εκτιμήσεις μου τα -2.

 

Πρόλαβα να βγάλω δύο φωτογραφίες afocal μέσα από το κιάλι πριν μείνω κι εγώ από μπαταρίες.

 

Το Σάββατο στα Χανιά γινόταν χαλασμός με θυελλώδεις ανέμους και δεν καταφέραμε να τραβήξουμε τις φωτογραφίες που θέλαμε.

 

Το Σάββατο τα Χανιώτικα Νέα φιλοξένησαν κείμενο της Ομάδας για τον κομήτη.

 

Καλή συνέχεια σε όλους και καθαρούς ουρανούς

 

2_small.jpg.2bec63485a9060ed137f48f9491d3a04.jpg

afocal μέσα από τα 15χ70 χωρίς zoom με πρόγραμμα sunset

 

1_small.jpg.6038294a1d155c22549e013e88d56b87.jpg

afocal μέσα από τα 15χ70 χωρίς zoom

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάβασα όλες τις περιγραφές σας και πραγματικά ζήλεψα γιατί πρέπει να ήταν πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Δυστυχώς ήμουν άρρωστη αυτές τις μέρες και δεν μπόρεσα να βγω εκτός Αθηνών ή να μετακινηθώ σε κάποιο ψηλότερο σημείο.

Παρ όλα αυτά, τα 3 τελευταία απογεύματα επιχείρησα κι εγώ να τον δω απ την ταράτσα του σπιτιού μου στην Αθήνα και μόλις την τρίτη μέρα (χθες) και ακολουθώντας τη μέθοδο που πρότεινε ο κ.Χασιώτης, κατάφερα να τον δω στήνοντας του καρτέρι με κιάλια αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

Για ουρά φυσικά ούτε λόγος. :cry:

 

Συγχαρητήρια σε όλους για τις φωτογραφίες σας και για το καλλιτεχνικό σας μεράκι που έστω κι έτσι μας μεταφέρατε την εμπειρία σας, δίνοντας μας μια γλυκιά, γεμάτη γεύση :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα άρχισαν να έρχονται οι πρώτες εικόνες από το Νότιο Ημισφαίριο:

http://www.spaceweather.com/comets/gallery_mcnaught_page9.htm

Ο κομήτης σήμερα είχε αποχή 7 μοίρες. Κάθε μέρα θα αυξάνεται η αποχή του από τον ήλιο κατά 2+ μοίρες.

Επίσης, η λαμπρότητα του προβλέπεται να πέφτει κατά μισή μονάδα λαμπρότητας ανά ημέρα.

Παρότι θα βρίσκεται μέσα στο λυκόφως για αρκετές ακόμη ημέρες, σίγουρα οι εικόνες θα είναι πιο εντυπωσιακές από αυτές που βγήκαν από το Β. Ημισφαίριο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης