Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μου έχει δημιουργηθεί μια απορία, και θα είθελα την γνώμη σας γιατί δεν έχω προσωπική πείρα. Γιατί στις προτάσεις για αρχάριους με budget 500-1000 (άντε και 1500) ευρώ δεν περιλαμβάνουμε ποτέ (από όσο έχω δει) και κάποια "φτηνά" APO (πχ skywatcher ED 80 ή Scopos ή ανάλογα), μαζί με πχ μια GP ; Λόγω διαμέτρου και φωτοσυλλεκτικότητας ? Θα απογοητέυσουν έναν αρχάριο ;

Γιατί από θέμα φορητότητας, ποιότητας και (αργότερα) δυνατότητας για φωτογράφηση, έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι δεν παίζονται. Τι μου διαφεύγει;

Δημοσιεύτηκε

Ενα 80mm ED που θα στοιχίσει 800 ευρώ μαζί με μία GP που θα στοιχίσει άλλα τόσα εχει πολύ μικρότερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και είναι κάπως δύσχρηστο (χειρισμός βάσης, παρατήρηση στο ζενίθ), σε σχέση με ένα 8" dob που θα στοιχίσει 300 ευρώ. Οσο για φορητότητα ένα lightbridge είναι πολύ portable.

Φιλικά,

angelos

Δημοσιεύτηκε
Μισο λεπτό, και εγώ dobson-ας είμαι, αλλά αυτό που είχα στο μυαλό μου ήτανε μια ποιό δίκαιη σύγκριση που θα περιλάβει και δυνατότητα για φωτογράφηση - αφήνω από έξω goto, μιλάω μόνο για αστροστάτη. Το αν η GEM είναι δύσχρηστη το αφήνω επίσης έξω, όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά θα μάθει. Αν βάλεις το κόστος να ανεβάσεις το dobs σε GEM η χρηματική σύγκριση δεν στέκει (το δικό μου πχ θέλει EQ6 για αξιοπρεπή φωτογράφηση). Το ερώτημα γίνεται, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά λόγο φωτοσυλλεκτικότητας ώστε να είναι απογοητευτικό το αποτέλεσμα ; Τα APO αυτής της κατηγορίας είναι μόνο για φωτογράφηση ;
Δημοσιεύτηκε

Οι φωτογραφίες είναι τελείως άλλη υπόθεση.

Βάλε δίπλα δίπλα το 110flt σε στήριξη (3500€) και το 8" dobson (300€)και δες το Μ42...

Επίσης δεν μπορείς να πεις σε κάποιον αρχάριο να πάρει τον εξοπλισμό των 3500€ γιατί μπορεί τελικά να μην του αρέσει η ενασχόληση αυτή...

Την ισημερινή θέλεις γύρω στο τέταρτο για να τη στήσεις κ 5 λεπτά για ευθυγράμμιση, το dob θέλεις συνολικά 5 λεπτά...

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Βάλε δίπλα δίπλα το 110flt σε στήριξη (3500�) και το 8" dobson (300�)και δες το Μ42...
Μιλάω για ένα ποιό φτηνό εξοπλισμό, περί τα 1200-1500 ευρώ. Και κάτι άλλο, στην φορητότητα δεν υπάρχει σύγκριση με lightbridge, άλλος όγκος (και βάρος) το ένα, άλλος το άλλο.
Την ισημερινή θέλεις γύρω στο τέταρτο για να τη στήσεις κ 5 λεπτά για ευθυγράμμιση, το dob θέλεις συνολικά 5 λεπτά...
Δεν θα διαφωνίσω, απλά δεν το θεωρώ και τόσο πρόβλημα, και παρά το ότι και εγώ λατρεύω την ευκολία του dobs. Το ερώτημα είναι περισσότερο αν τα μικρά APO είναι για την φωτογράφηση ή θα μπορούσανε να χρησιμοποιηθούνε ικανοποιητικά και για γενική παρατήρηση (όχι μόνο πλανήτες). Το
Βάλε δίπλα δίπλα
να υποθέσω ότι απαντάει αρνητικά σε αυτό για τα APO ;
Δημοσιεύτηκε
Το θέμα είναι ότι ένας αρχάριος δεν θα αρχίσει αστροφωτογράφιση. Θα περάσει πρώτα πολλές ώρες πίσω από το προσοφθάλμιο και για αυτό θέλουμε διάμετρο σε μικρή τιμή = dobson. Μελλοντικά για φωτογράφιση θα χρειαστεί μια ΚΑΛΗ στήριξη που θα κοστίσει 800+€ και βάζει και το dobson απάνω. Οπότε γιατί να πάρει για αρχή μια φθηνή ισημερινή που θα την αλλάξει μετά και ένα μέτριο apo με μικρή διάμετρο που στην αρχή θα βλέπει το Μ42 σαν συνεφάκι ενώ με το dob θα έβλεπε και κάποια δομή;
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Οκ, νομίζω αυτό με καλύπτει. Ασχέτως αν είναι APO ή όχι, η διάμετρος είναι μικρή για οτιδήποτε άλλο από φωτογράφιση, το έπιασα σωστά ;
Δημοσιεύτηκε
Εννοείς βεβαια οτι το 10" δεν ειναι dob αλλα ειναι πανω σε ισημερινη.Εχει διαφορα οτι εχεις πολυ μικροτερο χρονο εκθεσης απο οτι με το APO.Αλλα θελεις και ποιο στιβαρη βαση για να σηκωσεις το 10"...Γενικα πιστευω οτι ο μεσος ορος για αστροφωτογραφηση ειναι με ενα νευτωνιο μεχρι το πολυ 10" 1000-1200mm σε μετρια(eq6) στηριξη.(μηδενικη χρωματικη εκτροπη,καλο πεδιο,πολυ φως,καλη αναλυση στις μεγαλες μεγενθυσεις για πλανητες. :cheesy:

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

• 9 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γνωριζει κανεις αν πρακτικα οι διαφορες μεταξυ των αποχρωματικων των 66mm και 80mm ειναι μεγαλες για φωτογραφιση ευρεος πεδιου :-k ??

(δηλαδη με τι κριτηρια να διαλεξω μεταξυ των δυο γιατι μου φενεται οτι ειναι μικρες οι διαφορες για εναν αρχαριο σε αυτον τομεα σαν εμενα, :) )

Και στην περιπτωση της παρατηρησης μεχρι τι μεγεθυνσεις μπορω να φθασω στο καθενα χωρις να εχω ''προβληματα'' στην παρατησηση..

Δηλαδη μπορω να υπερβω τα προτεινομενα 120Χ και 160Χ??

Δημοσιεύτηκε
Γνωριζει κανεις αν πρακτικα οι διαφορες μεταξυ των αποχρωματικων των 66mm και 80mm ειναι μεγαλες για φωτογραφιση ευρεος πεδιου :-k ??

(δηλαδη με τι κριτηρια να διαλεξω μεταξυ των δυο γιατι μου φενεται οτι ειναι μικρες οι διαφορες για εναν αρχαριο σε αυτον τομεα σαν εμενα, :) )

Για τα ZenithStar της William Optics πας :cheesy: :cheesy: :cheesy: ??

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Εγώ δε σκέφτηκα το αποχρωματικό 66άρι καθόλου και νομίζω η διαφορά διαμέτρου με το 80άρι θα είναι αισθητή στην παρατήρηση σε όλα σχεδόν τα αντικείμενα. Κατέληξα στο να αγοράσω 80άρι (με προσωρινές σκέψεις για 90άρι). Αν και παραμένει ένα μικρό τηλεσκόπιο, είναι ικανό για βασικό deep sky όπως διαπίστωσα πρόσφατα. Τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα ενώ τα αστεράκια που φαίνονται ως τελίτσες και η ευκρίνεια της εικόνας δίνουν μια πολύ ευχάριστη χορταστική εικόνα. Για φωτογράφηση νομίζω ότι με 66άρια πολλοί κάνουν θαύματα!

Οσο για τη μεγέθυνση, μη σε απασχολεί τόσο. Μπορεί να μη σηκώνει μεγάλες μεγεθύνσεις σε πλανήτες αλλά δίνει τέλειες εικόνες σε wide-field με τις πιο χαμηλές.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για την πληροφορηση!!

Δηλαδη το ζητημα ειναι αν θα το χρησιμοποιησω για φωτογραφιση κυριως, οποτε και επιλεγω 66mm η αν θα εχει μια πιο γενικη χρηση οποτε και αναιβενω σε 80mm..

Να προσθεσω και ενα ακομα ερωτημα, στην σεληνη ενα αποχρωματικο εχει αξιολογα αποτελεσματα ??

Δημοσιεύτηκε

Πάντως, επειδή κ εγώ βρέθηκα πρόσφατα στο συγκεκριμμένο δίλημμα (τελικά δεν αγόρασα, λόγω έλλειψης $$), να συμφωνήσω με την άποψη του αντμιν

(6,6*2=~44, 8*2=64, άρα +50% περίπου φωτεινότητα) απλά να επισημάνω ότι τα 66άρια είναι πολύ πιο φορητά (δλδ. μπορείς να τα πάρεις ακόμα και σε πεζοπορία/ανάβαση που λέει ο λόγος) και πολύ πιο ελαφριά, δλδ. μπορείς και με μια πιο τσίπικη βάση να κάνεις δουλειά

Επίσης, κάνουν καλά finders για αργότερα :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Sheliak έχεις κάποιο τηλεσκόπιο ή θα είναι το πρώτο σου; Sorry που ρωτάω αλλά δε βλέπω στο προφίλ σου κάποιο τηλεσκόπιο και είμαι σχετικά καινούρια στο Astrovox.

Εγώ έχω το ED80 της Skywatcher. Είναι πολύ βολικό στη μεταφορά, ελαφρύ, αρπάζεις τη βαλιτσούλα κι έφυγες. Δίνει πολύ καλές εικόνες πλανητών και σπάνια θα δεις μια θολούρα λόγω κακού seeing. Αυτό που θα σε απογοητεύσει ίσως είναι η χαμηλή μεγέθυνση που είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιείς. Για φωτογράφηση (και για παρατήρηση) πλανητών θες μεγαλύτερη διάμετρο. Στο βαθύ ουρανό τα καταφέρνει καλά σε πολλούς στόχους - κάποιοι άλλοι βέβαια είναι αόρατοι- και για φωτογράφηση βαθέως ουρανού και ευρέως πεδίου θα τα καταφέρει καλά.

Όμως το κόστος του είναι αρκετά υψηλό για τη διάμετρό του, γιατί δε σκέφτεσαι κάτι άλλο σε μεγαλύτερη διάμετρο;

Δημοσιεύτηκε
Με την ευκαιρία, και επειδή διάβασα κάποιες παλιότερες δημοσιεύσεις στο θέμα, η αγορά ενος μικρού αποχρωματικού καλό θα ήταν να συνοδεύεται και από μια καλή, ελαφριά αλταζιμουθιακή στήριξη. Μόνο έτσι υπάρχει ένας πλήρης τρόπος για γρήγορο στήσιμο ή για εύκολο και γρήγορο κουβάλημα σε μικρή ή μεγάλη απόσταση. Κουβαλάω το 80άρι μου μαζί με την Vixen Porta και στοιχειώδη βοηθητικό εξοπλισμό με τη μία στην ταράτσα μου. Το 6άρι νευτώνειό μου ήθελε 4 ανεβοκατεβάσματα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας :D

Εδω και 2 περιπου χρονια χρησημοποιω 8'' dobson skywatcher και προσφατα απεκτησα και μια eq6.

Προσπαθω σιγα σιγα να μπω στον χωρο της αστροφωτογραφισης και αυτο που με ενδιαφερει ειναι ο βαθυς ουρανος και η ευρεος πεδιου φωτ/ση. Γι'αυτο σκεφτομαι να αγορασω ενα αποχρωματικο σε αυτην τη διαμετρο , που οπως εχω δει εχει πολυ καλα αποτελεσματα. Απλα αυτη τη στιγμη βρισκομαι σε διλημμα μεταξυ των 66mm και των 80mm (με την δευτερη επιλογη να καιρδιζει εδαφος..)

Δημοσιεύτηκε

Γιατι δεν χτυπας κατι τετοιο:http://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/Astronomics/category_name/0JVW4BJ3P5868N5E5DFH8JE1Q5/product_id/TMB80

TMB TMB-80 Signature Series 80mm f/6.3 ED triplet apochromatic refractor optical tube μονο 995$

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Ειναι οντως μια καλη περιπτωση και εχω δει πολυ καλα αποτελεσματα με αυτο το τηλεσκοπιο.

Δεν ξερω γιατι,αλλα δεν μου εχει περασει ποτε απο το μυαλο να κανω μια αγορα απο το εξωτερικο.. :)

Δημοσιεύτηκε

""Ενα 80mm ED που θα στοιχίσει 800 ευρώ μαζί με μία GP που θα στοιχίσει άλλα τόσα εχει πολύ μικρότερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και είναι κάπως δύσχρηστο (χειρισμός βάσης, παρατήρηση στο ζενίθ), σε σχέση με ένα 8" dob που θα στοιχίσει 300 ευρώ. Οσο για φορητότητα ένα lightbridge είναι πολύ portable.

Φιλικά,

angelos"""

Αυτό εννοώ. Και δεν κατηγορώ κανέναν, παρατηρηση κάνω για να διορθωθεί από τους απανταχου κράχτες.

Ειναι προτιμότερο να προτείνετε κάτι φτηνό και καλό παρά να παρακινείτε τον κόσμο να δείνει περισσότερα απο το μπάτζετ του.

Αν ο άλλος έχει ελάχιστο ποσόν τα 300 να του το προτείνετε, μάλιστα, και να του δώσετε και τον σύνδεσμο για να πάει να το κλεισει.

Αλλά να τον ρωτάτε πρωτα αν γνωρίζει το σύμπαν. Μην είναι ασχετος.

Αλλωστε αν κάποιος θέλει να πάρει ενα τηλεσκόπιο μπορούμε όλοι πολύ απλά να τον πάμε και σε ένα που κοστίζει 2000 ευρώ.

Θα χει να τα δώσει όμως;

Εγω αν είχα 2000 θα περνα ενα καλο ποδήλατο ή μηχανακι. Δεν θα τα δινα για ενα τηλεσκόπιο όταν στο κατω κατω τις γραφής δεν εχω ασχοληθεί καθόλου με ενα τέτοιο χόμπυ-εργασία!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης