iziogas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2007 Σήμερα ήταν η πρώτη παρατήρηση του ήλιου για μένα.Εντυπώσεις: ανάμεικτες γιαυτό και το post. Να δω τι έκανα λάθος και πως θα βελτιωθώ. Τα σχόλια που είχα ακούσει.Είχα διαβάσει και δεί ότι πολλά φίλτρα δεν κάλυπταν όλη την διάμετρο του σωλήνα. Η φωτεινότητα του ήλιου είναι πολύ μεγάλη ούτως ή άλλως. Κατ' αρχάς το τηλεσκόπιο. Μου άρεσε πολύ που το κάλυμα του σωλήνα έχει έτοιμη τρύπα για φίλτρο ήλιου. Εχει και καπακάκι αυτής της τρύπας. Εχει και μια πατούρα για να πάρεις μέτρα και βολεύει άπειρα να φτιάξεις το φίλτρο. Επίσης την ίδια ακριβώς διάσταση έχει και ο ερευνητής. Το φίλτρο.Με βάση τις οδηγίες που ήρθαν με το φίλτρο της BAADER (με κάποιες μικρές αποκλήσεις), και πάνω στα παραπάνω βοηθήματα του τηλεσκοπίου, έφτιαξα το πρώτο φίλτρο μου. (Είχα σκοπό να φτιάξω δύο για να έχω και στον σωλήνα και στον ερευνητή αλλά βαρέθηκα) Εντυπώσεις.Με ανησυχία μη τυχόν και έχω κάνει λάθος και πάθω καμιά ζημιά κοιτάω μέσα από το φίλτρο τον ήλιο. Ωραίος.Βάζω το φίλτρο στον ερευνητή. Ασπρος άσπρος και στρογυλός ο ήλιος, αλλά μου έκανε εντύπωση που δεν διέκρυνα καμιά κηλίδα. Λέω θα τις δώ από το τηλεσκόπιο.Βάζω το φίλτρο στο τηλεσκόπιο και κοιτάω με τον 25mm. Σαφώς πιό εντυπωσιακός αλλά πάλι καμιά κηλίδα. Με προσοχή προσπάθησα να εστιάσω καλύτερα και είδα αμυδρά μια μικρή κηλίδα στο κέντρο του.Επίσης δεν ήταν πάντα εύκολο να δώ το είδωλο. Αν κουνούσα λίγο τα μάτια το είδωλο χανόταν εντελώς. Αλλά δεν το θεωρώ καθόλου σαν πρόβλημα αυτό. Ερωτήσεις.Το φίλτρο έχει διάμετρο 2" περίπου. Η μεγένθυση ήταν 1200/25=48. Μήπως τελικά είχα φτάσει πάνω από την ωφέλιμη μεγένθυνση;Μήπως άμα φτιάξω ένα φίλτρο που θα καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια του σωλήνα θα έχω μεγαλύτερη ευκρίνεια στο είδωλο; Υ.Γ.Αχ! ωραίο πράγμα το τηλεσκόπιο! ... και μετά σου λένε ότι όλα αυτά γίνανε μόνα τους!
ASTROFOROS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2007 Το φίλτρο έχει διάμετρο 2" περίπου. Η μεγένθυση ήταν 1200/25=48. Μήπως τελικά είχα φτάσει πάνω από την ωφέλιμη μεγένθυνση; Μήπως άμα φτιάξω ένα φίλτρο που θα καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια του σωλήνα θα έχω μεγαλύτερη ευκρίνεια στο είδωλο; Φιλε μου η ωφελιμη μεγενθυση σου μπορει να φθασει μεχρι χ400 (διαμετρος χ2),τωρα οσον αφορα το φιλτρο νομιζω κακως το εφτιαξες με βαση τοκαπακι του σωληνα.Αν ψαξεις στο mastrovox θα βρεις πολυ καλες πατεντες Φιλικα Γιωργος
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 Σωστος!Μετέτρεψες το 8 ιντσο σε 2 ιντσο... όσο για τις κηλίδες...αφού δεν είδες δεν υπήρχαν...μπορείς να παρακολουθείς απο εδω: http://www.astronomos.gr/sunnow.html μην ανησυχείς..αν υπάρχει μεγάλη κηλίδα....θα σου πεταχτούν τα μάτια έξω...
iziogas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 μπορείς να παρακολουθείς απο εδω: http://www.astronomos.gr/sunnow.html Καταπληκτικό site. Thanks ... και μετά σου λένε ότι όλα αυτά γίνανε μόνα τους!
draculas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2007 Φιλε μου η ωφελιμη μεγενθυση σου μπορει να φθασει μεχρι χ400 (διαμετρος χ2), Θα μπορούσε να φτάσει 400Χ αν χρησιμοποιούσε και τις 8"όμως αφού χρησιμοποιεί μονο τις 2" τότε εμπειρικά: 2,54cm X 2 = 5.08cmάρα αφού έχει άνοιγμα περίπου 51mm τότε η μέγιστη μεγέθυνση που μπορεί να έχει είναι το διπλάσιο:51 Χ 2= 102Πάντως δεν αποκλείεται χρησιμοποιώντας τον προσοφθάλμιο των 10mm (δηλαδή 120Χ) να έχει αρκετά καλή εικόνα, μια δοκιμή θα δείξει. Υ.Γ. Φίλε iziogas, στο κλάμπ γράφτηκες?
iziogas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2007 …τότε η μέγιστη μεγέθυνση που μπορεί να έχει είναι το διπλάσιο:51 Χ 2= 102 Βέβαια αυτό σε καλές ή ιδανικές συνθήκες. Όχι όταν έχεις το τεράστιο είδωλο του ήλιου να σου ζεσταίνει (και μάλιστα μονόπαντα όπως το έφτιαξα) το κύριο κάτοπτρο! Καλά τα λέω φίλτατοι gurus του forum; Βασίζομαι σε αυτά που έχω διαβάσει για την ανάγκη ισορροπίας της θερμοκρασίας του κατόπτρου με το περιβάλλον. Στο Night Watch διάβασα ότι όταν δεν συμβαίνει αυτό, ο φακός συστελλόμενος ή διαστελλόμενος, κάνει το είδωλο να "βράζει".By the way, δοκίμασα και με τον 10mm. Μάλλον χειρότερα ήταν. Παρατήρησα έντονα αυτό το βράσιμο στην ακμή της περιφέρειας του ήλιου. Βέβαια και πάλι, οι 48x είναι κάτω από το μισό. Πάντως άδικα ανησύχησα. Μια μικρή κηλίδα στο κέντρο είχε, μια μικρή κηλίδα στο κέντρο είδα! Ας είναι καλά ο φίλος Τηλέμαχος με το site που μου άνοιξε τα μάτια. Υ.Γ. Φίλε iziogas, στο κλάμπ γράφτηκες? Ε??!! Που? Πως? Ποιος? Ρεμάλια!!! και δεν είπατε τίποτα? ... και μετά σου λένε ότι όλα αυτά γίνανε μόνα τους!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα