Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Out of Space

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2007

Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης δεν αποτελεί ευφάνταστο τίτλο μυθιστορήματος, ούτε δημιουργήθηκε ως χαρακτήρας για να πρωταγωνιστήσει στο «Space Cowboys». Επίσης δεν ακούει Prodigy (out of space), ούτε πίνει Gordon Space.

Η Ελλάδα, έστω και από σπόντα γκρέμισε ακόμη ένα κάστρο. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης δεν είναι ο μόνος «Τεό» που μας έκανε να νιώσουμε εθνική ανάταση. Ένας συνονόματος του, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν δεν υψώνει την γαλανόλευκη σημαία στα γήπεδα στη Λισαβόνα, αλλά την καρφώνει με περηφάνια στη Σελήνη αλλά και ακόμα μακρύτερα...

The world is not enough…

Το πατριωτάκι μας γεννήθηκε πριν από 47χρονια στο Βατούμι της Γεωργίας και από μικρός ένιωσε ότι ο κόσμος δεν ήταν αρκετός για εκείνον. Ήταν αυτό που λέμε out of space στην κυριολεξία.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, γιος του Νίκου Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου, με τα κατορθώματα του, έκανε το ανέκδοτο με τον Αλβανό τουρίστα να μοιάζει με αναχρονιστικό. Ήδη έχει καταφέρει πολλά, όμως δεν μοιάζει να ικανοποιείται. Οι γονείς του ζούνε σήμερα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και νιώθουν πανευτυχείς που ο γιος τους έγινε ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης.

Η πρεμιέρα και η ελληνική σημαία

Όλοι θυμούνται την πρώτη του αποστολή τον Οκτώβριο του 2002 με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς», όταν μετέφερε μαζί του στο διάστημα την ελληνική σημαία. Και ήταν μόνο η αρχή...

Στις 9 Απριλίου ο θαρραλαίος αστροναύτης, με το παράσημο του αρχηγού αποστολής ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ», όχι με τον Μίστερ Σποκ (κατά κόσμον Λίοναρντ Νιμόι), αλλά μαζί με το συνάδελφό του Ολέγκ Κότοβ και τον Αμερικανό επιχειρηματία Τσαρλς Σόμονς.

«Αυτή η 15η Αποστολή του «Σογιούζ» θα κρατήσει περίπου έξι μήνες, ενώ ο ‘τουρίστας μας’ Τσαρλς Σόμονς θα εγκαταλείψει το διαστημόπλοιο σε δέκα ημέρες», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής ενσαρκωτής του Star Trek για να προσθέσει: «Για μένα τα ταξίδια στο διάστημα είναι θα έλεγα πια δουλειά ρουτίνας.»

«Ως εκ τούτου δεν ανησυχώ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, παρόλο που για έξι μήνες αφήνω πίσω μου στη Γη τους αγαπημένους μου ανθρώπους, στη Μόσχα τα παιδιά μου και την σύζυγό μου και στη Θεσσαλονίκη τους γονείς μου και τα αδέλφια μου».

Έμπνευση ο Γκαγκάριν

O απόδημος αστροναύτης θεωρεί την Ελλάδα πατρίδα του. Μάλιστα στις 9 Οκτωβρίου 2002 στο πρώτο ταξίδι του στο διάστημα ζήτησε να παραβρεθούν εκπρόσωποι της χώρας μας στην τελετή εκτόξευσης του διαστημόπλοιου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στο Χιούστον, κάτι που δεν έγινε εφικτό, αν και το ζήτησε εγγράφως από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Μου αρκεί που έχω την ελληνική σημαία μαζί μου»είπε με πικρία πριν αποχωριστεί τους δικούς του ανθρώπους. Ο Γιουρτσίχιν, στις 12 Απριλίου του 1961, ήταν μόλις δύο ετών όταν βγήκε στους δρόμους, στους ώμους του πατέρα του, για να γιορτάσει την πτήση του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου Ρώσου κοσμοναύτη.

Κοσμοναύτης-γκολκίπερ

«Οταν παίζαμε στη γειτονιά στο Μπατούμι ο καλύτερος ονομαζόταν πάντα Γιούρι Γκαγκάριν, ο δεύτερος Τιτόφ, ο τρίτος Νικολάεφ. Στην πρώτη τάξη, η δασκάλα μάς ρώταγε ποιο επάγγελμα θέλαμε ν' ακολουθήσουμε. Της απάντησα τερματοφύλακας κι όταν επέμεινε ότι αυτό δεν είναι επάγγελμα, της είπα Κοσμοναύτης-τερματοφύλακας».

Η Ελλάδα από το διάστημα

Όσες αποστολές και αν πραγματοποιήσει ο ομογενής αστροναύτης δεν παύει να αισθάνεται το ίδιο δέος για την χώρα μας. «Η Ελλάδα διακρίνεται ολοκάθαρα από το διάστημα! Τα νησιά, τα βουνά της, λες κι είναι ζωγραφιστά»! Κοίταγα κι έλεγα: «Να η Σαλονίκη! Εδώ κάπου ζουν οι άνθρωποί μου».

Ο «Φέντια» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, δεν παρέλειψε για τέταρτη συνεχή χρονιά να κόψει πρωτοχροννιάτικη την πίτα με τους συμπατριώτες του στην Θεσσαλονίκη.

Ο οιωνός

Το τιμώμενο πρόσωπο μάλιστα βρήκε και τη χρυσή λίρα. «Καλό σημάδι και πιστεύω ότι στην αποστολή όλα θα πάνε ρολόι», είπε καταχειροκροτούμενος.

Ο επόμενος Έλληνας αστροναύτης θα πρέπει να αισθάνεται αυτοπεποίθηση αφού ο Γιουρτσίχιν, δεσμεύθηκε πως θα τον στηρίξει. «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να στείλει στο Διάστημα αστροναύτη, θα ήθελα να συμβάλω στην εκπαίδευσή του και να βοηθήσω με ό,τι μπορώ ως ομογενής».

ww.men24.gr

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε

Κριμα που και οι κοσμοναυτες ασχολουνται με σημαιες και πατριδες.Αρα να μην εχουμε απαιτηση απο τον υπολοιπο κοσμο να κανει ενα βημα μπροστα ως ανθρωπινο ειδος,ξεχνωντας ολους αυτους τους ανουσιους διαχωρισμους,και τα δεινα που συνεπαγωνται(π.χ.,πολεμοι).

Ας γεμισει η σεληνη σημαιες,ετσι κι αλλιως δεν μπορει να τις δει κανεις.

Πραγματι θα αλλαξει κατι για εμας με αυτο?Θα μας βοηθησει αυτη η σημαια να ζουμε καλυτερα? :cry:

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Κριμα που και οι κοσμοναυτες ασχολουνται με σημαιες και πατριδες.Αρα να μην εχουμε απαιτηση απο τον υπολοιπο κοσμο να κανει ενα βημα μπροστα ως ανθρωπινο ειδος,ξεχνωντας ολους αυτους τους ανουσιους διαχωρισμους,και τα δεινα που συνεπαγωνται(π.χ.,πολεμοι).

Ας γεμισει η σεληνη σημαιες,ετσι κι αλλιως δεν μπορει να τις δει κανεις.

Πραγματι θα αλλαξει κατι για εμας με αυτο?Θα μας βοηθησει αυτη η σημαια να ζουμε καλυτερα? Crying or Very sad

Χωρίς να μειώνουμε το προσωπικό κατόρθωμα του ανθρώπου, αλλά είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση, το μέλλον είναι δυσοίωνο για τον πλανήτη και το είδος ...

Δημοσιεύτηκε
Μην είστε απαισιόδοξοι βρε παιδιά εξάλλου το να είναι κανείς υπερήφανος για την πατρίδα του ειναι πολύ σημαντικό, δε νομίζω οτι οι σημαίες φέρνουν τους πολέμους αλλα εμεις οι ίδιοι.
Imagination is more important than knowledge
Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή τι θέλετε, να καταργήσουμε τα σύνορα και γίνει όλη η Γη ένα έθνος; πέρα ότι αυτό θα ειναι σα να απαξιώνουμε την ιστορική συνέχεια κάθε λαού, πέρα ότι σε ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να υπάρχει αναγκαστικά μια εξουσία, και πέρα ότι δε συμφέρει καμμία εταιρία οικονομικά κάτι τέτοιο, ας έλθω στο θέμα της συζήτησης. Η επιστήμη για να πάει μπροστά χρειάζεται κίνητρα. Και η ιστορία έχει απεδείξει πάμπολες φορές ότι τα μεγάλα τεχνολογικά και επιστημονικά άλματα έγιναν σε περιόδους ανταγωνισμού των κρατών. Συνεπώς μια τέτοια άμιλλα και ο ανταγωνισμός που δημιουργεί η έννοια της διαφορετικότητας (νοοτροπίας κλπ) συντελεί σαφώς υπέρ της επιστημονικής προόδου. Οι πόλεμοι όπως αναφέρει ο pentraks είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνων φιλοδοξιών και διαστροφών. Τα έθνη μπορούν να συνυπάρξουν και η επιστήμη να προοδεύσει όπως γίνεται σήμερα. Ποιός είπε ότι με το να καταργήσουμε τα έθνη αυτό θα συντελέσει στην επιστημονική πρόοδο; για να μιλάμε και ρεαλιστικά.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Δε νομίζω ότι είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τίποτα: έθνη, κράτη, εταιρείες, ιστορίες ή συμφέροντα. Απλά, ας έχουμε στο βάθος του μυαλού μας πριν από οποιαδήποτε ταυτότητα διεκδικούμε για τον εαυτό μας, ότι είμαστε μέλη του ίδιου είδους σε αυτό τον πολύ μικρό πλανήτη. Η ικανότητά μας για επιβίωση δεν έχει κριθεί ακόμα.

Προσυπογράφω όμως αυτό που λέει και ο φίλος IsAB :

Να'ναι καλά ο άνθρωπος να ταξιδεύει κι'ας κουβαλάει μαζί του ότι θέλει.
Εξάλλου το τι "αποσκευές" θέλει μαζί του κανείς στο ταξίδι του στη γη ή πέρα από τη γη είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση και απόλυτα σεβαστή - ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι :)

Φιλικά,

Ηλίας

Δημοσιεύτηκε
Ας μην αρχίσουμε άλλη μια "εθνική" συζήτηση... [-X

Ανεκαθεν εκει πηγαιναν τα ζητηματα. Για θυμηθειτε και τι εγινε τοτε... :lol: :lol:

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης