Jump to content

Προστατευτικό Υγρασίας για TELRAD ερευνητή


PapGeo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι σχέση μπορεί να έχει η… χαρτοκοπτική με την ερασιτεχνική αστρονομία? Διαβάστε παρακάτω:

 

Εδώ και κάποιους μήνες αγόρασα έναν TELRAD finder, τον οποίο και τροποποίησα ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=29877&sid=832bc661b18fc2d4c7d7093c95938cdd#29877 ) για τον χρησιμοποιώ με μεγαλύτερη άνεση πάνω στο 10ιντσο dob μου. Ο TELRAD αποτελεί ένα θαυμάσιο όργανο, ίσως το καλύτερο που κυκλοφορεί σήμερα, αλλά ταυτόχρονα, είναι ίσως το πιο ευπαθές από όλα στην υγρασία. Έτσι, όταν το περιβάλλον παρατήρησης είναι αρκετά υγρό, ο ερευνητής μαζεύει πάνω στα οπτικά του εύκολα υγρασία, που καθιστά αδύνατη τη χρήση του. Για τον λόγο αυτό έχουν βγει στο εμπόριο τα λεγόμενα dew shields (λ.χ. http://www.scopetronix.com/finders.htm ), τα οποία προστατεύουν τα οπτικά του. Έχουν όμως κατά τη γνώμη μου το μειονέκτημα ότι, ο χρήστης, προκειμένου να στοχεύσει κάθε φορά μέσα από τον TELRAD, πρέπει να κατεβάσει το dew shield και, αφού τελειώσει την στόχευση, πρέπει να το επαναφέρει στην αρχική του θέση, αλλιώς το dew shield δεν προστατεύει τον ερευνητή από την υγρασία μέχρι την επόμενη χρήση.

 

Θέλοντας να κάνω την στόχευση απλούστερη και ευκολότερη, σκέφτηκα να κατασκευάσω ένα σταθερό προστατευτικό υγρασίας (dew shield, ή κατά το ελληνικότερο, παρέκταμα δρόσου). Θα μπορούσε να γίνει από διάφορα υλικά (λ.χ. πλαστικό, μέταλλο), κατάλληλα κομμένα και κολλημένα. Επειδή τίποτα δεν μου ταίριαζε από τα υλικά που είχα σπίτι και, συνήθως, με βοηθούν σε πάσης φύσεως πατέντες, στράφηκα τελικά στην παλαιά μου αγάπη των παιδικών μου χρόνων, την χαρτοκοπτική.

 

Τα υλικά που απαιτούνται είναι χαρτόνι, χάρακας, κόφτης και πλαστικό αυτοκόλλητο φύλλο κουζίνας (αυτό που στρώνουμε μέσα στα ράφια και τα συρτάρια), το τελευταίο κατά προτίμηση μαύρου χρώματος και καλής ποιότητας (συνήθως γερμανικά), γιατί κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα άλλα με κακής ποιότητας κόλλα (συνήθως ελληνικά). Θα χρειαστεί ίσως και λίγη κόλλα ή μαύρη μονωτική ταινία για κανένα μερεμέτι, ιδίως αν το φύλλο κουζίνας τελικά αποδείχθηκε… μούφα!

 

Να τα υλικά μας:

1302961277_IMGTelradM.JPG.dd89384386a7541d0cb36773160eeb12.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού κόψουμε χαρτόνι στις διαστάσεις που επιθυμούμε, χαράσσουμε ελαφρά το ή τα κομάτια του χαρτονιού στα σημεία που πρόκειται να αποτελέσουν τις κόχες του προστατευτικού μας, για ευκολότερο δίπλωμα. Κόβουμε το χαρτόνι στα σημεία που πρόκειται να διπλωθεί (σε τετράγωνο σχήμα), στo εμπρόσθιο τμήμα (την «φυσούνα» του προστατευτικού, τετράγωνου σχήματος ) και στο πίσω τμήμα (γιατί η υγρασία μπαίνει κι από πίσω στον TELRAD):

326742323_IMGTelrad2M.JPG.e700fb7954dffde615e280b197d8ba54.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακολούθως, κόβουμε το χαρτί κουζίνας και περνάμε το χαρτόνι πρώτα από το εσωτερικό τμήμα του, διπλώνοντας ό,τι περισσεύει εξωτερικά. Ενώνουμε τα κομμάτια του χαρτονιού που πρέπει να διπλώσουν:

968320353_IMGTelrad3M.JPG.cac607cb0c00a861f350bc47ec28c2f5.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατηρήσεις ως προς την κατασκευή:

 

Τελικά, το παραθυράκι που είχα αφήσει για να περνάει ο διακόπτης του TELRAD, αναγκάστηκα να το επεκτείνω μέχρι τα κάτω άκρα του προστατευτικού. Έτσι το τελευταίο μπαίνει πάνω στον ερευνητή φορετά από πάνω. Αν η κοπή του χαρτονιού είναι ακριβής, το προστατευτικό εφαρμόζει απόλυτα και δεν μετακινείται καθόλου, ακόμα κι αν φυσά τουλάχιστον μέτριος άνεμος (το δοκίμασα κατά την χθεσινή παρατήρηση ).

 

Σε κάθε στάδιο της κατασκευής καλό είναι να προβάρουμε την εφαρμογή του προστατευτικού πάνω στον TELRAD, για τυχόν μικροδιορθώσεις.

 

Το προστατευτικό είναι ελαφρύ, φθηνό, ανθεκτικό στην υγρασία του περιβάλλοντος και, επιπλέον, διπλώνει και χωράει παντού!

 

Φιλικά

 

PapGeo

118186962_IMGTelrad5M.JPG.5fd484bf09136356cfb1b60993683863.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:idea: :idea: =D> =D> =D> =D> =D>

Telrad-τζίδες αναλάβατε δράση.

 

Αυτο σημαίνει οτι πρέπει να κόψουμε και τον telrad? :wink:

 

Ωραία η κατασκευή, έξυπνο!!!

Αν βραχεί όμως έχει επιπτώσεις?

Imagination is more important than knowledge
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο έσκισες πάλι (χαρτόνι :wink: ) =D> =D> =D> Σ'ευχαριστούμε, αν και τα δικά μας τα telrad είναι αρκετά πιο ....μακρυμούτσουνα από το δικό σου. Το δοκίμασες ; Δεν δυσκολεύει καθόλου ; Σε παράξενες κλίσεις σε ισημερινή μένει γαντζωμένο; Οπως και νάναι πάντως μπράβο.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 

Pentraks, δεν χρειάζεται να κόψεις αναγκαστικά τον Telrad, αν σε βολεύει εκεί που βρίσκεται. Ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει ένα προστατευτικό σύμφωνα με τις διαστάσεις που επιθυμεί, λ.χ. να φτιάξει την φυσούνα του προστατευτικού στο ίδιο μήκος με τον τυποποιημένο Telrad ή να την κάνει μικρότερη. Εγώ την κατασκεύασα όσο το δυνατό μεγαλύτερη σε σχέση με τις διαστάσεις του τροποποιημένου μου ερευνητή. Πιθανόν όμως να μην την ήθελα και μεγαλύτερη, γιατί, όσο πιο μακριά είναι η φυσούνα, τόσο πιο πολύ πεδίο σου αποκρύπτουν τα πλάγια τοιχώματα του προστατευτικού λόγω της διασταύρωσης των ματιών, καθώς κοιτάζεις τα άστρα με το ένα μάτι από μέσα και με το άλλο από έξω από τον ερευνητή, κι αυτό μπορεί να είναι για κάποιον κάπως ενοχλητικό. Προσωπικά, βρήκα την βέλτιστη διάσταση προβάροντας αρχικά με ένα κομμάτι χαρτόνι, εκεί που υποθετικά θα εκτείνονταν το τοίχωμα του προστατευτικού, στοχεύοντας την… βάση του πολύφωτου στο ταβάνι του σαλονιού μου! :)

 

Το μπροστινό τμήμα του προστατευτικού ή του ερευνητή δεν αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα. Πιο πολύ θα έδινα βάρος στο πίσω τμήμα του, εκεί που, σκύβοντας, τοποθετείται το μάτι. Δηλαδή, στο πόσο πίσω μπορεί να τραβηχτεί η κατασκευή προκειμένου, αφενός να προστατεύει από την υγρασία, αφετέρου να μην αναγκάζει τον παρατηρητή να τραβιέται ακόμα πιο πίσω για να κοιτάξει μέσα από τον ερευνητή, αν η άνεση βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Εγώ πάντως επέκτεινα το προστατευτικό πέραν από το πίσω άκρο του Telrad κατά 2,7 εκατοστά, και, για τον τροποποιημένο μου Telrad, είναι μια χαρά, αφού το προσοφθάλμιο του διπλανού 9x50 ερευνητή μου βρίσκεται ακόμα πιο πίσω (βλέπε φωτογραφία παρακάτω).

 

Τώρα, ως προς την στεγανότητα του προστατευτικού, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, με την υγρασία του περιβάλλοντος, όσο μεγάλη κι αν είναι. Πάντως, δεν θα το πόντιζα σε κουβά με νερό… O:)

 

 

Νίκο (Adam), ναι το δοκίμασα προχθές το Σάββατο με μέτριο άνεμο και δούλεψε πανέμορφα. Βέβαια λόγω του ανέμου, ατυχώς δεν υπήρχε υγρασία για να το τεστάρω και σε αυτό. Μπορώ να σας ενημερώσω όμως σε επόμενη «υγρή» παρατήρηση. Κατά τα λοιπά, δεν κουνήθηκε καθόλου από την θέση του, διότι είναι έτσι κατασκευασμένο που μπαίνει εφαρμοστά και σταθεροποιείται πάνω στον Telrad, γιατί, από την μια, το εξόγκωμα του ερευνητή εισχωρεί βαθιά (τερματίζει) μέσα στο προστατευτικό, ενώ από την άλλη, τα «αυτάκια» του προστατευτικού αγκαλιάζουν τον ερευνητή από δεξιά και αριστερά του στέρεα. Δεν μπορώ όμως να προδικάσω τι θα συμβεί αν ο Telrad γυρίσει ανάποδα πάνω σε μια ισημερινή, γιατί δεν χρησιμοποιώ τέτοια στήριξη. Κι αυτό όμως λύνεται με την κατασκευή κάποιου μηχανισμού συγκράτησης του προστατευτικού πάνω στον ερευνητή. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα ακόμα και με ένα ή δύο λαστιχάκια. :wink:

 

Φιλικά

 

PapGeo

2043846132_IMGTelrad7M.JPG.6cf0fb82dfbb8b36154644a4523760c9.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Επαναφέρω το θέμα, μετά από αρκετό καιρό, για να συμπληρώσω κάτι που έλειπε: Την δοκιμή του προστατευτικού σε συνθήκες έντονης υγρασίας. Πράγματι, όλον αυτό τον καιρό, από τότε που ανέβασα αυτό το thread και μετά, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα κατά τις παρατηρήσεις μου. Η τελευταία όμως παρατήρηση που κάναμε στον Πάρνωνα κατά τα τέλη Αυγούστου απέδειξε ότι το προστατευτικό λειτουργεί άψογα καί σε συνθήκες έντονης υγρασίας, όπως ήταν αυτές μέσα στις οποίες παρατηρήσαμε το τελευταίο βράδυ, του Σαββάτου, κατά το οποίο είχε προηγηθεί έντονη βροχόπτωση. Δεν εισχώρησε καθόλου υγρασία, ούτε από τo μπροστινό, ούτε από τo πίσω άνοιγμα του προστατευτικού.

 

Κατά τα λοιπά, το προστατευτικό διατηρείται έως σήμερα στην ίδια άριστη κατάσταση που είχε από τον καιρό που κατασκευάστηκε.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης