Jump to content

Αυξηση θερμοκρασιας της γης και πιεση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για όλα φταίνε οι βιομήχανοι, οι αμερικάνοι, οι κυβερνήσεις και οι αρχές.

 

Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τη φράση: «Τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη».

 

ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε που συντηρούμε το σύστημα, εμείς δεν αγοράζουμε με μανία όσα κατασκευάζουν οι βιομηχανίες; Οι βιομηχανίες παράγουν -και μολύνουν- επειδή εμείς, το καταναλωτικό κοινό, αγοράζει και χρησιμοποιεί τόνους πλαστικό. Η παραγωγή αυτή και η μόλυνση δε γίνεται μόνο για να πλουτίσουν λίγοι.

 

Πόσες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό μας για μια απόσταση 1000 μέτρων που θα μπορούσαμε να περπατήσουμε;

 

Με την ανοχή μας, ή τη σιωπηλή συνενοχή μας γίνονται όλα.

 

Καλά κάνουμε και κατακρίνουμε τα κακώς κείμενα! Πρέπει όμως ταυτόχρονα να φροντίσουμε και εμείς για το καλύτερο από το μικρό κομμάτι που αναλογεί στον καθένα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ξανα στο θεμα μας

Ας πουμε οτι το co2 αυξανεται αρκετα.Αυτο σημαινει οτι μεγαλωνει η ατμοσφαιρα μας,επεκτεινεται δηλαδη προς το διαστημα περα απο το σημερινο της υψος η μειωνεται η αναλογια του οξυγονου η του αζωτου?

Γινεται πιο βαρια η ατμοσφαιρα μας?Πιο πυκνη?Μηπως τα σημερινα εξωτερικα της στρωματα ωθηθουν τοσο προς τα εξω,ωστε να διαφυγουν απο τη βαρυτητα της γης? :D

 

To CO2 αποτελεί το 0,035% της ατμόσφαιρας. Δεν νομίζω να μπορούμε να επιφέρουμε τόσο μεγάλες αλλαγές όσο να αλλάξει φοβερά η πυκνότητα και το πάχος της ατμόσφαιρας. Επίσης σκέψου ότι η ατμόσφαιρα είναι πυκνότερη χαμηλότερα πάρα ψηλά άρα η μεταβολή στο πάχος θα είναι ακόμα μικρότερη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα πέξει νομίζω περισσότερο ρόλο στο πάχος της ατμόσφαιρας.

Μεγαλύτερη θερμοκρασία => μεγαλύτερη μέση κινητική ενέργεια ατόμων αερίων => περισσότερα μόρια φεύγουν από την βαρυτική έλξη της Γης.

Επίσης όσο πιο ψηλά φτάνουν τα μόρια H2O τόσο πιο πιθανό είναι να δεχθούν υπεριώδη ακτινοβολία και τότε διαλύονται σε H και Ο και έτσι χάνεται και νεράκι. Είμαστε τυχεροί που η γραμμή πάγου (εκεί όπου παγώνει το νερό λόγω θερμοκρασίας και γύνεται σύννεφο) είναι κάτω από το στρώμμα όζοντος.

Τώρα ο τύπος που σχετίζει την πίεση ενός αερίου σε συνάρτηση με την θερμοκρασία και την πυκνότητα του είναι:

P=n*d*T/mol

όπου P: πίεση, n: σταθερά, d:πυκνότητα, T:θερμοκρασία, mol: μοριακό βάρος δηλ για H~1, Ηe~4 για την ατμόσφαιρα μας πρέπει να πάρουμε τον μέσω βάρος.

Η παραπάνω σχέση ορίζει την πίεση από τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου μέχρι χρησιμοποιήται στα μοντέλα προσομείωσης των άστρων όπου χωρίζονται σε πολλά στρώμματα και σε κάθε στρώμμα χρησιμοποιήται η σχέση αυτή.

Τώρα πως λειτουργεί η σχέση αυτή στην ατμόσφαιρα της γης δεν ξέρω. Λογικά όμως, αν σκεφτούμε ανάλογα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρα με το καθένα, αρχίζοντας από κάτω, να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα παραπάνω λόγω αύξησης d και Τ για να βρίσκεται σε ισσοροπία τότε θα βρούμε πόσο θα βγαίνει πόσο θα διασταλλεί η ατμόσφαιρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλά κάνουμε και κατακρίνουμε τα κακώς κείμενα! Πρέπει όμως ταυτόχρονα να φροντίσουμε και εμείς για το καλύτερο από το μικρό κομμάτι που αναλογεί στον καθένα.

 

Πρέπει η εξοικωνόμηση ενέργειας να γίνει τρόπος ζωής όπως και η ανακύκλωση.

Για το πρώτο. Χτες αγόρασα καινουργιο UPS με οθονούλα να δείχνει εκτός των άλλων και φόρτο του συστήματος. Ανοιχτό το σύστημα έδειχνε 50%. Κλειστώ αλλά χωρίς να πατήσω το stand by της οθόνης έδειχνε 5%. Φανταστείτε πόση ενέργεια καταναλώνει ο πλανήτης μας γιατί απλά δεν σηκώνουμε το χέρι μας να κλείσουμε το standby στις οθόνες, τηλεοράσεις, modems, DVDs κλπ!

Τώρα για την ανακύκλωση εμείς οι Έλληνες είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Οι Ολλανδοί νομίζω ανακυκλώνουν γύρω στο 80% των αγορών του εμείς (μαζί με τους Πορτογάλους :mrgreen: ) είμαστε σε μονοψήφιο ποσοστό. Αν δεν μας δώσουν οικονομικά κίνητρα δε βλέπω δυστυχώς να ανεβαίνουμε. Θέλω να δώσω τις μπαταρίες από το παλιό μου UPS και πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να βρώ που πρέπει να τις δώσω!

Όσο για τα οικονομικά κίνητρα. Στα Lidl χρεώνουν τις πλαστικές τσάντες από 1-2 σεντς. Έχω δει πολλούς να δίνουν τα ψώνια από πάνω στην κορδέλα και να πιάνου μάτσες τσάντες και να τις περνούν κρυφά μπροστά από τον ταμία για να μην τους δουν! Απορώ τόσες τσάντες τις θα τις κάνουν! Στα Super Markets που είναι τζάμπα εκεί γίνεται ο χαμός. Για κάθε ένα πραματάκι μια τσάντα να έχουμε πολλές!

Δεν φταίνε όμως μόνο αυτοί, φταίνε και οι τηλεοράσεις με τις βλακείες που δείχνουν. Πόσες ώρες, αλήθεια, χάνονται καθημερινά πχ με τα ζώδια! Έχουν γεμίσει τα πρωινάδικα με αστρολόγους! Σήμερα κάτι σημαντικό θα γίνει στη σχέση σας, η Αφροδίτη είναι στους ιχθείς και θα έχετε μια γνωριμία και ένα σωρό τέτοιες βλακίες. Δώστε λίγο από αυτό το χρόνο στην επιστήμη και στο καλό του πλανήτη και θα δείτε πως θα αλλάξουμε!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως βλέπετε οι απόψεις για το τι φταιει, οσον αφορα την ατμοσφαιρα της Γης και την θερμοκρασία, όμως δεν ειναι μονο αυτά.Είναι και οι μολύνσεις του αέρα , της θάλασσας, ο αποδεκατισμος και η εξαφανιση κάποιων ειδων ζώων που παίζουν το ρόλο τους. Και γνωριζετε πολύ καλά ότι όλα είναι μια αλυσίδα. Οπότε θα συμφωνήσω με κάποιον φίλο ποιο πάνω που ανέφερε οτι ο καθρεφτης θα μας δείξει τον υπάιτιο.

Προσωπικα πιστεύω ότι σε 10 χρονια θα μιλαμε υπο διαφορετικς συνθήκες και θα είναι ακόμα δυσκολότερη η θέση μας αν αποδειχθεί οτι φτάει ο υπερκαταναλωτισμός.

Πάντως σκεφτείτε ,τι βιασμό δέχεται η Γη μας.

Γίναμε πολλοί ,ωρα να φεύγουμε.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τις σακουλες τις περνουν για να πετανε τα σκουπιδια τους...

ηθελα να ξερα..τα σουπερμαρκετ γιατι δν εχουν σακουλες φιλικες στο περιβαλλον?

νομιζω ξερω την απαντηση παλι.

στοιχιζουν.. ](*,)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μου ,υπαρχουν οι πανινες.τα τελευταια 2 χρονια ,χαρη σε μια εταιρεια που εκανε διαφημηση του προϊόντων της μέσω πανινων τσαντων, την χρησιμοποιώ πάρα πολλές φορές. φαντασου να ειχαμε όλοι μας απο μια τετοια τσαντα, τι κερδος θα υήρχε.

ίσως πρεπει να οργανωθούμε έστω και μεσα απο αυτό το φόρουμ.

σκεφτειτε το ,εγω πάντως διατίθεμαι.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κ γω διατιθεμαι!

δλδ με πανινες πετας τα σκουπιδια και ψωνιζεις?

δεν το ξερα..

 

να στελναμε και διαφορες επιστολες θα ταν καλο.

πρεπει παντως να ξυπνησουμε πολλους ανθρωπους.εγω βλεπω στο δρομο φιλους μου να πετανε τα σκουπιδια κατω κ τους κανω ευθυς αμεσως παρατηρηση και τα πετανε σε καδο.

τωρα πια δεν το κανει κανεις τους...

ολοι σε καδους.

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και πάλι,

1. Η συνθήκη του Κιοτο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την στιγμή που η ίδια προβλέπει την "αγορά" καθαρού αέρα από τις αναπτυσσόμενες χώρες!!!Αρα αυτοακυρώνετι.

2. Η χρονιά που είχαμε τον Κατρίνα ήταν η χειρότερη από πλευράς έντασης και ποσότητας συστημάτων του Ατλαντικού.

3. Χτες ανακοινώθηκε ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (πάει πια το 100) το κλίμα θα έχει αλλάξει δραματικά (ο Κύριλος άλλαξε τα δεδομένα)

4. Ακόμα δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές του καιρού και του κλίματος (πχ. είναι ακόμα απροσδιόριστη η συμπεριφορά των νεφών, πως επηρεάζονται κλπ). Αυτό δεν αποκλείει ούτε σενάρια σαν αυτό του The Day after tomorrow. Το σενάριο της ταινίας εξωμειώθηκε π΄ροσφατα σε υπολογιστή με μεγάλη ευστοχία

5. Μην ξεχνάτε την μετεορολογική βόμβα του Αιγαίου το 2004!! Η δορυφορική εικόνα θύμιζε τροπικό κυκλώνα και ο αέρας έτασε τα 100χλμ/ώρα

6. Η Κρ΄τη ερημοποιείται και ταυτόχρονα έχει την μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων και υδροσιφώνιων στην Ευρώπη

7. Ο ίδιος ο πλανήτης θα αυτοισορροπηθεί. Ότι και να κάνουμε εμείς! Για ν μην παρεξηγηθώ δε λέω πως αναγκαστικά μπορεί να καταστραφούν όλα. Μπορεί η αλλαγή να γίνει τόσο ομαλά που να μην επηρεστούν πολύ οι ανθρώπινες δομές. Όμως το ότι θα αλλάξει είναι γεγονός.

8. Όσοι ασχολείστε μπείτε να δείτε πόσο έχουν αλλάξει τα ρεύματα που στέλνουν τα βαρομετρικά από δύση προς τα εμάς στο Β. Ημισφαίριο

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ George30

 

Όλα αυτά που λές είναι ατά που λένε και τα αμερικανικά Loby που αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη.

1. Το ΝΟΑΑ επίσημα απεδέχτει με ολοκληρωμένη μελέτη ότι οι τυφωνες αυξάνονται λόγο της υπερθέρμανσης. οι τυφώνες δεν ενισχύονται σε αριθμό από τα ζεστά νερά, το ρπόβλημα είναι στην μείωση της ροής στο ρεύμα του ατλαντικού.

2. Η ηλιακή δραστηριότητα είναι σταθερή εδώ και 50 χρόνια. Οι πολύ μικρές μεταβολές της προς το έντονο δεν επηρεάζουν απολύτος τίποτα (MetOffice - Hadley Center 2005 report)

3. Τα βαρομεττρικά στον Β. Ατλαντικό ήταν παντα με χαμηλές πιέσεις. Το πρόβλημα ξαναλέω δεν είναι το πόσο θα πέσει η πίεση αλλά το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Έχει σχέση με την ταχύτητα των αέριν μαζών στην εναλλαγή τους για την ομαλοποίηση της μετάβασης από θερμοκρασίες ισημερινού σε θερμοκρασίες πολικές. Σε ένα υγειές κλίμα, οι αέριες μάζες εναλλάσονται ομαλά και η μετάβαση είναι ομαλή. Στο τωρινό κλίμα η μετάβαση είναι πολύ απότομη και ο ζεστός αέρας "φορτώνει" τα βαρομετρικά πολύ γρήγορα. Ο Κύριλλος δεν ήταν κάτι φυσιολογικό, έχει ξανασυμβεί, αλλά ο ερχομός ήταν απρόσμενος (MeyOffice - Hadley center).

4. Φυσικά και αύξηση των τυφώνων έχει απόλυτη σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο ο Λευκός Οίκος δε το βλέπει αυτό. Απέλησαν διευθυντή της NASA επειδή το είπε και μόνο.

 

Μην στηρίζουμε λοιπόν ότι όλα είναι καλά. και ας μην συγκρίνουμε τις από φυσικά αίτια βίαιες κλιματικές αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν με αυτές που συντελούνται τώρα. Τα παλιοκλιματικά μοντέλα αστοχούν όλα όταν προστίθεται ο ανθρώπινος παράγοντας (MetOffice - Hadley center)

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο ως προς το El Ninio το οποίο φέτος ενίσχυσε όλα αυτά που συμβαίνουν
"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

liquid sun έγραψε:

 

1. Η συνθήκη του Κιοτο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την στιγμή που η ίδια προβλέπει την "αγορά" καθαρού αέρα από τις αναπτυσσόμενες χώρες!!!Αρα αυτοακυρώνετι.

 

Δε θα συμφωνήσω μαζί σου. Σημασία έχει να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Ο στόχος είναι μέσα στην τετραετία 2008-2012, η μείωση των εκπομπών των 6 αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 5% - από τα επίπεδα του 1990 -.

Γι αυτό και στο Πρωτόκολλο του Κιότο συμπεριλαμβάνονται ευέλικτοι μηχανισμοί όπως το Εμπόριο Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.

Όλες οι χώρες δε ρυπαίνουν το ίδιο γι αυτό και οι δεσμεύσεις της καθεμιάς για μείωση των ρύπων είναι διαφορετικές.

Για κάποιους μπορεί αυτό να θεωρείται υποκρισία, στην ουσία όμως δεν μπορείς να ζητάς από μια χώρα όπως ο Καναδάς ή και η Ελλάδα, να μειώσει μέσα σε μια τετραετία τα επίπεδα των εκπομπών της στο μισό. Αυτό θα ισούταν με οικονομική "αυτοκτονία", με κατάρρευση.

 

 

Για όποιον δεν το έχει διαβάσει και έχει το κουράγιο, στο παρακάτω λινκ είναι το Πρωτόκολλο.

http://unfccc.int/resource/docs/convkp/kpeng.pdf

 

Και το επόμενο λινκ περιλαμβάνει τις χώρες που το έχουν υπογράψει και το ποσοστό εκπομπών που τους αναλογεί.

http://unfccc.int/files/kyoto_protocol/background/status_of_ratification/application/pdf/kp_rat_131206.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω τον stemi για την κατατοπιστικη απαντηση του.

Παντως ειναι φοβερο που παρολο τωρα πια οι περισσοτεροι ανθρωποι,και τα ΜΜΕ,ασχολουνται καθημερινα με το προβλημα της ατμοσφαιρας,καθε πρωι παιρνουμε το αυτοκινητο μας και κανουμε ολοι γυρω-γυρω στην Αθηνα.Απο αναγκη,για να παμε στη δουλεια μας βεβαια,αλλα ακριβως αυτο ειναι που πρεπει να αλλαξει.Δηλαδη οι καθημερινες μας συνηθειες,ο τροπος ζωης μας,ολη η λειτουργια της κοινωνιας και της οικονομιας μας,που βασιζεται στην καθημερινη μετακινηση των περισσοτερων απο εμας,αφου κανεις πια δεν μενει εκει οπου εργαζεται(κοινωνικο φαινομενο των μεγαλουπολεων).Τετοια αλλαγη θα γινει μονο οταν τα πραγματα θα ειναι πολυ σοβαρα,δηλαδη οταν θα αρχισει να πεθαινει κοσμος απο τη μολυνση,αμεσα και οχι εμμεσα οπως σημερα.Το ιδιο ισχυει και για τις αλλες πηγες μολυνσης,που μας εχει βολεψει ο υπαρχων τροπος λειτουργιας τους(ΔΕΗ,εργοστασια,χωματερες κ.λ.π.)

Οσο ακουμε τα προβληματα της μολυνσης απο την τηλεοραση και δεν τα βιωνουμε με επωδυνο τροπο,δεν θα αλλαξει τιποτα.Δυστιχως,ως κοινωνια δεν εχουμε φτασει στο επιπεδο που χρειαζεται για να ειμαστε προνοητικοι :?:

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατερινα, δεν διαφωνώ στην φιλοσοφία της αγοράς του καθαρού αέρα. Απλά είναι κάτι το οποό βολεύει χ΄ρες όπως ο Καναδάς, ΗΠΑ κλπ, αφού τα οικονομικά τους μεγέθη τους επιτρέπουν να κάνουν ότι θέλουν με αυτό το κομάτι. Μην ξεχνάς ότι η δραστική περίοδος του διοξειδίου του άνθρακα είναι κοντα 100 χρόνια, οπότε είναι εντελώς αδιάφορο αν μέχρι το 2012 μειωθούν οι ρύποι. Απλά θα επιβρανδύνουν πολύ λίγο τα τεκτενόμενα. Και δεν το λέω εγώ, αλλά επιστήμονες που ασχολούνται με την υπερθέρμανση πριν καν υπογραφεί η συνθήκη του Κιότο. Όλοι λένε ότι χρειάζεται ριζική ανανέωση.

 

Ευχαριστούμε για τα links πάντως, έχω πέσει με τα μούτρα :P

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ George30

 

Όλα αυτά που λές είναι ατά που λένε και τα αμερικανικά Loby που αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη.

1. Το ΝΟΑΑ επίσημα απεδέχτει με ολοκληρωμένη μελέτη ότι οι τυφωνες αυξάνονται λόγο της υπερθέρμανσης. οι τυφώνες δεν ενισχύονται σε αριθμό από τα ζεστά νερά, το ρπόβλημα είναι στην μείωση της ροής στο ρεύμα του ατλαντικού.

2. Η ηλιακή δραστηριότητα είναι σταθερή εδώ και 50 χρόνια. Οι πολύ μικρές μεταβολές της προς το έντονο δεν επηρεάζουν απολύτος τίποτα (MetOffice - Hadley Center 2005 report)

3. Τα βαρομεττρικά στον Β. Ατλαντικό ήταν παντα με χαμηλές πιέσεις. Το πρόβλημα ξαναλέω δεν είναι το πόσο θα πέσει η πίεση αλλά το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Έχει σχέση με την ταχύτητα των αέριν μαζών στην εναλλαγή τους για την ομαλοποίηση της μετάβασης από θερμοκρασίες ισημερινού σε θερμοκρασίες πολικές. Σε ένα υγειές κλίμα, οι αέριες μάζες εναλλάσονται ομαλά και η μετάβαση είναι ομαλή. Στο τωρινό κλίμα η μετάβαση είναι πολύ απότομη και ο ζεστός αέρας "φορτώνει" τα βαρομετρικά πολύ γρήγορα. Ο Κύριλλος δεν ήταν κάτι φυσιολογικό, έχει ξανασυμβεί, αλλά ο ερχομός ήταν απρόσμενος (MeyOffice - Hadley center).

4. Φυσικά και αύξηση των τυφώνων έχει απόλυτη σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο ο Λευκός Οίκος δε το βλέπει αυτό. Απέλησαν διευθυντή της NASA επειδή το είπε και μόνο.

 

Μην στηρίζουμε λοιπόν ότι όλα είναι καλά. και ας μην συγκρίνουμε τις από φυσικά αίτια βίαιες κλιματικές αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν με αυτές που συντελούνται τώρα. Τα παλιοκλιματικά μοντέλα αστοχούν όλα όταν προστίθεται ο ανθρώπινος παράγοντας (MetOffice - Hadley center)

 

1)Διάβασε προσεκτικότερα τι γράφω για τους τυφώνες. Πως εξηγεί το ΝΟΑΑ σε μια πολύ θερμή χρονιά φέτος ότι είχαμε ελάχιστους κυκλώνες;

Η εξήγηση είναι αυτή που σου γράφω προσεκτικά, ότι σε έναν θερμότερο πλανήτη δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των τυφώνων αλλά θα αυξηθεί η πιθανότητα ένας τυφώνας να φτάσει σε κατηγορία 4 ή 5 όταν δημιουργηθεί. Ευνοείτε η ενίσχυση τους όταν δημιουργηθούν και όχι η δημιουργία τους.

2) Δες λίγο τα στατιστικά των θερμοκρασιών. Θα δεις οτι από το 1940 εως το 1970 υπήρχε τάση ψύχρανσης της ατμόσφαιρας ενώ τα αέρια του θερμοκήπιο αυξανότουσαν. Η ηλιακή δραστηριότητα και οι συγκεντρώσεις των αερολυμμάτων φαίνεται να έπαιξαν ρόλο σε αυτή την συμπεριφορά.

3) Θύελλες χειρότερες από το Κύριλλο ήταν ο Burns Day Storm το 1990 με βιβλικές καταστροφές στην Βρετανία.

4) Δες το 1

 

Προς θεου δεν είμαι αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου. Άπλα οι διατυπώσεις μου είναι πιο συγκρατημένες επειδή προσπαθώ να μείνω στα γεγονότα. Ο χρόνος θα δείξει που πηγαίνουμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ΝΟΑΑ εξηγεί την μείωση των τυφώνων με τον τρόπο που κα εσύ το είπες (wind shear). Μην με παρεξηγήσεις,δε διαφωνώ μαζί σου. Τα λές πολύ σωστά, απλά εγώ είμαι λίγο πιο "επιθετικός" αν το θες στο θέμα αυτό.

 

Ο Κύριλλος ήταν μεν μικρότερης έντασης, αλλά ήταν χειρότερος όχι λόγο των ζημιών του αλλά λόγω του βάθους που έφτασε (inland strike depth) και αυτό είναι που ανισυχεί τους πάντες.

 

Η περίοδος που υπήρχε τάση ψύχρανσης είναι όντως έτσι. Απλά η ηλιακή δραστηριότητα τα τελευταία 50 χρόνια δεν φαίνετε να δικαιολογεί την αύξηση της θερμοκρασίας.

 

Πάντως όλοι συμφωνούν ότι ναι μεν έχουμε έναν μπούσουλα για το μελλοντικό κλίμα αλλά κανείς δεν έχει αποκλείσει την βίαιη αλλαγή. Εννοείτε ότι δν μιλάμε για μια αλλαγή μέσα σε 1 εβδομάδα όπως στην ταινία. Όμως το μαμούθ της Σηβιρίας (το ανέφρ πολυ λίγο και η ταινία) είναι η μοναδική ένδειξη για την δυνατότητα του καιρού να διαμορφώσει υπερκαταιγίδε που θα κατεβάζουν ψυχρό αέρα τόσο γρήγορα που δεν θα προλαβαίνει να θερμανθεί.

 

Το κρίσιμο σημείο είναι το Ρεύμα του Ατλαντικού. Οι μελέτες δείχνουν η ροή εναλλαγής μειώνεται αλλά δεν πρόκειτε να διακοπεί για τα επόμενα 100 χρόνια. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκοληθεί ξανά κανά μεγάλο κομάτι παγουφαλοκρηπίδας (Γριλανδία και Αλάσκα). Σε ένα μοντέλο που έβλεπα προχτές είχαν βάλει το σενάριο της αποκοπής ενός πολύ μεγάλου κοματιού πάγου από την Γριλανδία. Το μοντέλο έδειξε ότι το ρεύμα του Ατλαντικού θα διακοπτώταν εντελώς μέσα σε 10 με 20 χρόνια οπότε να η τάση ψύξης.

:wink:

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκ φύσεως αισιόδοξη και οπαδός της φιλοσοφίας "μια μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει μια μεγαλύτερη" δεν μπορώ σε καμμία περίπτωση να δεχτώ αυτό που ισχυρίζεστε φίλτατε liquid sun :cry:

"είναι εντελώς αδιάφορο αν μέχρι το 2012 μειωθούν οι ρύποι".

Θέλω να πιστεύω πως οι προσπάθειες αυτής της τετραετίας, είναι μόνο η αρχή για να ακολουθήσουν άλλες, πιο εντατικές και πιο αποτελεσματικές προσπάθειες.

Ίσως δεν είναι η ιδανική αρχή, αλλά είναι έστω μια αρχή.

 

Ριζικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο αν αλλάξουμε εμείς πρώτα νοοτροπία.

Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.

Είναι εκατοντάδες αυτά που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο! Ας μην τα περιμένουμε όλα από τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματίες.

 

O N. Kαζαντζάκης έγραψε στην Ασκητική:

«Ν αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μοναχός μου, έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω».

 

Με γνώμονα την παραπάνω φράση, ας συμβάλλουμε κι εμείς στο μέτρο που μπορούμε ως πολίτες, ως άτομα, αλλάζοντας για παράδειγμα :

*το μεσο που μετακινούμαστε

*αγοράζοντας ένα ποδήλατο για τις κοντινές αποστάσεις (ή περπατώντας)

*αντικαθιστώντας τις λάμπες μας με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

*αγοράζοντας συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α

*σβήνοντας τα φώτα που δεν μας χρειάζονται

*κάνοντας τακτικά απόψυξη στο ψυγείο μας

*χαμηλώνοντας έστω 1 βαθμό το κλιματιστικό μας το χειμώνα

*κλείνοντας τις ηλ. συσκευές από το κεντρικό κουμπί κι όχι να τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής

*κάνοντας καλή συντήρηση στο αυτοκίνητό μας και αλλάζοντας εγκαίρως τον καταλύτη

*φορώντας τα σωστά ελαστικά και ελέγχοντας για τη σωστή ζυγοστάθμιση

*πλένοντας τα ρούχα μας στο πλυντήριο, στο οικονομικό πρόγραμμα κλπ.

 

Και ας πούμε επιτέλους ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτά τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φωτάκια στα μπαλκόνια μας που μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για να τα βλέπει ποιος; Ο απέναντι γείτονας που πάσχει από αυπνίες; :mrgreen:

 

Τόσα κι άλλα τόσα, μικρά και καθημερινά, που είναι στο χέρι μας να υλοποιηθούν αν για λίγο πιστέψουμε πως ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον κόσμο που ζούμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από in.gr:

 

Η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90% και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν σίγουρα αιώνες, καταλήγει η σημαντική νέα έκθεση του ΟΗΕ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η διεθνής πολιτική για το φαινόμενο. Πλημμύρες, ξηρασία και τυφώνες είναι οι ορατές συνέπειες.

 

Το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την περίληψη της νέας του έκθεση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 3.700 επιστήμονες σε πάνω από 130 χώρες.

 

Περισσότερα:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=775631&lngDtrID=252

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητή Κατερίνα,

 

δε διαφωνώ στο να είμαστε ρομαντικοί. Είμαι και εγώ από αυτούς που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος σαν μονάδα και μόνο μπορεί να αλλάξει πολλά. Αλλά στο θέμα το κλίματος, αν διαβάσεις και την πρόσφατη έκθεση, όλοι τρέχουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις πλέον και όχι την ίδια την αιτία. Η ζημιά είναι οριστική και ο πλανήτης 'έχει ξεκινήσει τον δικό του ρόλο να ισοροπίσει ξανά. Ποιος είπε ότι επειδή είμαστε νοήμοντα όντα πρέπει για πάντα να κατοικούμε αυτόν τον πλανήτη?δεν είναι λίγο άπλιστο αυτό "¨ηρθα και δε φεύγω" χτυπώντας το πόδι σα μικρό παιδί....ίσως ήρθε η ώρα σιγα-σιγά να μειωθούμε σαν είδος...ποιος ξέρει...

 

Δεν μπορώ να είμαι πιο αισιόδοξος γιατί έτσι είναι η κατάσταση. Τη στιγμή που έγραφα αυτό το μήνυμα άκουγα στις ειδήσεις για τους ανεμοστρόβιους που χωρίς καμία προειοποίση χτύπησαν τη Φλόριντα με τεράστια ισχύ. Πιστεύω είδατε τις εικόνες όλοι....

 

Καλός ο ρομαντισμός, αλλά ο ρεαλισμός δεν σηκώνει και πολλά. ¨οσο και αν πανίβλαξ γείτονας δεν ανάβει τα λαμπάκια τα χριστοούγεννα, όσο και αν βάλει μυαλό, κάποιος άλλος θα το κάνει οπότε είναι φαύλος κύκλος....

 

ϊσως σε καλό βγεί γιατί όλοι λένε είναι καιρός να πάμε σε άλλους πλανήτες....γιατί?για να τους δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα και να την ξανακάνουμε σα τα μούτρα μας?

 

Αφού η ανθρωπότητα δεν έβαλε μυαλό, τότε καιρός να βάλει με την άσχημη οδό...η δράση έχει αντίδραση όσο και αν δεν μας αρέσει.

"Κοιτάμε όλοι χαμηλά και χάνουμε το βλέμμα προς εκείνα που μας γέννησαν, που σε εκείνα θα επιστρέφουμε"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης