Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

(Black Holes)

Γενικά:

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν ένα απο τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα στο σύμπαν. Είναι ένα μυστήριο του χώρου και του χρόνου, αφού είναι σώματα των οποίων η πυκνότητα τείνει στο άπειρο και το βαρυτικό πεδίο είναι τεράστιο. Όσο συναρπαστική και αν είναι η παρατήρησή τους, δυστυχώς, γίνεται με έμμεσο τρόπο.

Ένας αστέρας , ‘’χαρακτηρίζεται’’ από μια δυναμική κατάσταση σε όλη την διάρκεια της ζωής του(κατάσταση ισσοροπίας). Η δυναμική αυτή κατάσταση αποτελείται απο την βαρύτητα που τείνει να τον συστέλλει συνεχώς , καθώς επίσης και από την ενέργεια που απελευθερώνεται από τον πυρήνα του αστέρα που με την σειρά της τείνει να τον διαστάλλει (πραγματοποίηση θερμοπυρηνικών αντιδράσεων).

Όπως γνωρίζουμε , τα αστέρια με μεγάλη μάζα καταλήγουν σε μαύρες τρύπες ή ‘’μελανές οπές’’ όπως λέγονται . Έτσι , αστέρες με μάζα μεγαλύτερη των 20 ηλιακών μαζών δεν μπορούν να ανακόψουν την βαρυτική κατάρρευση του πυρήνα τους . Αυτό συμβάινει , επειδή η πίεση που ασκεί το νετρονικό νέφος δεν είναι αρκετή για να σταματήσει την βαρύτητα. Λέμε τότε πως η βαρύτητα ‘’νικά’’.Έτσι, αφού οι αστέρες περάσουν το στάδιο του ‘’υπεργίγαντα’’ και πάρουν τρομακτικές διαστάσεις καταρρέουν όπως λέμε ‘’επ’ άπειρον’’. Τότε η πυκνότητα τείνει στο άπειρο και οδηγούμαστε στην ‘’μελανή οπη’’.Το βαρυτικό πεδίο κοντά σε αυτές είναι τόσο ισχυρό που δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε στο ίδιο το φώς ‘’να διαφύγει’’ (C0=300.000 km/sec). Αυτός, είναι και ο λόγος που οι ‘’μελανές οπές’’ δεν είναι ορατές . Κάθε ‘’μελανή οπή’’ έχει μία ανωμαλία στο κέντρο της.Το κέντρο μάζας της μελανής οπής περιέχει ολη την μάζα του προηγούμενου αστέρα που ‘’πέθανε’’. Αδύναμο να αντιμετωπίσει την ακατανίκητη δύναμη της βαρύτητας, το αστέρι έχει τώρα συμπιεστεί τόσο, ώστε έχει γίνει ένα σημείο άπειρης πυκνότητας που δεν καταλαμβάνει ‘’κανένα χώρο’’.Το σημείο αυτό είναι η ανωμαλία.

Η διαφυγή απο μια μαύρη τρύπα είναι αδύνατη, καθώς η ταχύτητα διαφυγής απο αυτή είναι ίση με την ταχύτητα του φωτός(C=C0). Η ΔΙΑΦΥΓΉ ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ καθώς η μαύρη τρύπα κάνει τόσο βαθιά εσοχή που σχηματίζει πηγάδι.

Χαρκ/κα:

Κάθε μαύρη τρύπα έχει μία συγκεκριμένη δομή:

Α) Έχει έναν ορίζοντα γεγονότων

Β) Έχει μια κεντρική περιοχή(ανωμαλία)

***Οτιδήποτε περάσει τον ορίζοντα γεγονότων ’’κλειδώνεται’’ για πάντα μέσα στην μαύρη τρύπα.

Όμως ,υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μαύρων τρυπών. Αυτές μπορεί να είναι:

--> Στατικές

--> Περιστρεφόμενες

--> Εκείνες που έχουν ηλεκτρικό φορτίο(+,-)

Καθεμιά τους έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ενώ, η μία μπορεί να αποβεί μοιραία, η άλλη μπορεί να σηματοδοτήσει την είσοδο σε έναν άλλο χρόνο και χώρο, δηλαδή σε ένα άλλο σύμπαν.

Μερικές εικόνες Μαύρων Τρυπών:

Γογωνάς Ιωάννης

1994723643_images17.jpg.f8456cd139db5cd4f8bf058e972f5bd3.jpg

671747305_images11.jpg.a56029c8534baf5bfef5c5a4f46e8b3b.jpg

2137013720_images6.jpg.45bdcd9ffce82247cb959950fcaae2f9.jpg

385727070_images2.jpg.ae30057c98a579428070d8c2e117df43.jpg

<< Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >>

Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας )

<< Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >>

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

1)Υπαρχει ιδιο topic λιγο πιο κατω!

2)Και να μην υπηρχε δεν ειναι χωρος για copy-paste απο διαφορα αρθρα η βιβλια.

3)Υπαρχει η ελληνικη αστρονομικη εγλυκοπαιδεια http://www.astronomia.gr για αρθρα αν θελεις να συμβαλλεις σε κατι.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
1)Υπαρχει ιδιο topic λιγο πιο κατω!

2)Και να μην υπηρχε δεν ειναι χωρος για copy-paste απο διαφορα αρθρα η βιβλια.

3)Υπαρχει η ελληνικη αστρονομικη εγλυκοπαιδεια http://www.astronomia.gr για αρθρα αν θελεις να συμβαλλεις σε κατι.

2) χμ, δε γνωρίζεις αν είναι αυτούσιο copy-paste. Επιτρέπεται να πάρουμε κομμάτια από τη βιβλιογραφία και να αλλάξουμε λέξεις, σύνταξη και σύνταξη.

Αυτό που λείπει από το παραπάνω άρθρο είναι οι πηγές.

3) Δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν ιστοσελίδες που περιέχουν τέτοιου είδους άρθρα δε μπορούν να μπουν κι εδώ μέσα. Ποιος ο λόγος της ύπαρξης του forum τότε;

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε

Δεν ειναι χωρος συγγραφης εκθεσεων ιδεων το forum, ουτε υποκαθιστα βιβλια. Τοτε οτι διαβαζουμε σε καποιο βιβλιο η σελιδα να αρχισουμε ετσι χωρις λογο να το πεταμε εδω μεσα με ενα απλο copy paste...

ΥΓ δικαιολογω ισως τον φιλο μας γιατι ειναι πρωτο του post στο astrovox, αλλα καλο ειναι να ριχνει και μια ματια στο τι εχει γραφτει πριν δημοσιευσει...

Δημοσιεύτηκε
:( Το κείμενο αυτό είναι δικό μου,giorgosgr δεν με γνωρίζεις καν και ήδη με κρίνεις, έδειξες τον χαρακτήρα σου.Πρόβλημα δικό σου, όχι δικό μου.

Δημοσιεύτηκε

Ourania,Ασχολείσαι καιρό με την αστρονομία?Ευχαριστώ που με υποστήρηξες!Ευχαριστώ,ακόμη και τον Ifikrati

:D

Δημοσιεύτηκε
:( Το κείμενο αυτό είναι δικό μου,δεν με γνωρίζεις καν και ήδη με κρίνεις, έδειξες τον χαρακτήρα σου.Πρόβλημα δικό σου, όχι δικό μου.

Συγνώμη ρε Γιάννη:Πού είδες την κρίση απέναντί σου;Είδες πουθενά κάποιον χαρακτηρισμό;

Sorry που επενέβην,αλλά θα έσκαγα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Kαταντα ξεφτυλα παιδια. Ηρεμιστε.

Καλως ηρθες Γιαννη και have a nice time here in astrovox. Μη πτοεισαι.

Ο Γιωργος ειναι μεγαλος ερασιτεχνης αστρονομος και ανθρωπος με φοβερη μορφωση πανω στο χομπυ μας. Εγω του τα συγχωρω ολα!

Ηρεμιστε οι υπολοιποι και ας συνεχισουμε τη κουβεντα.

Επισης παροτρεινω τον Αντρεα Παπαλαμπρου να σβησει ολα αυτα τα post που δημοσιευτικαν ακριβως απο πανω για το λογο του οτι αυτη ειναι μια αθλια εικονα που δειχνουμε στο καθε επισκεπτη.

Φιλικα

Κωνσταντινος

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Κάτω τα χέρια από τους συντοπίτες. :twisted: :twisted:

Γιάννη καλώς ήρθες και από εμένα. Καλή συνέχεια και καλές δημοσιεύσεις. :D

Μην παρεξηγείς κανένα. Ο Γιώργος έχει ένα χαρακτηριστικό στύλ που το συνηθίζεις. Αν τον γνωρίσεις, θα καταλάβεις τι παιδί είναι.

Ο Γιωργος ειναι μεγαλος ερασιτεχνης αστρονομος και ανθρωπος με φοβερη μορφωση πανω στο χομπυ μας. Εγω του τα συγχωρω ολα!

Το ευχάριστο είναι ότι αρχίσε και η Αργολίδα, δειλά δειλά, να έχει συμμετοχή. Ελπίζω να μαζευτούμε καμιά μέρα και να κάνουμε καμιά παρατήρηση.

Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Φίλε KOTS,διαφωνώ.Δεν είναι καθόλου άθλια,ούτε ξεφτίλα η εικόνα που παρουσιάστηκε στα posts που περιγράφεις.Διότι πολύ απλά,εξελίχθηκε ένας διάλογος σε πολύ πολιτισμένο επίπεδο.Γιαυτό,οι προτροπές περί διαγραφής δημοσιεύσεων καλό θα ήταν να λείπουν.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Μα ρε παιδιά, εάν ξεχάσατε την ουσία της αστρονομίας και σας ενδιαφέρει μόνο το πρακτικό μέρος νομίζω ότι χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Τα άρθα περι αστροφυσικής-αστρονομίας είναι απαραίτητα, και αν δε γίνει εδώ διάλογος και προβληματισμός πάνω σε τέτοια θέματα, ή έστω ενημέρωση μιας ανακάλυψης, τότε που θα γίνει; Λοιπόν δεν είναι καθόλου λογικό να λέμε ότι δεν είνια το αστροβοξ χώρος για δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν copy-paste αλλά και να ήταν η ουσία της είδησης μερτάει.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Ifikrati σε συμπάθησα απο την πρώτη στιγμή!Εξάλου ήσουν ο πρώτος που με καλοσώρισε Ευχαριστώ επίσης,dimpap,KOTS για το welcome. :)

Παιδιά,ετοιμάζω κάτι σε σχέση με την πορεία του σύμπαντος,τι λέτε?

Δεν κρατάω κακό σε κανέναν.

Δημοσιεύτηκε
3)Υπαρχει η ελληνικη αστρονομικη εγλυκοπαιδεια http://www.astronomia.gr για αρθρα αν θελεις να συμβαλλεις σε κατι

Υπαρχει μερος για τετοιες δημοσιευσεις, στο επαναλαμβανω!

Δημοσιεύτηκε

Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι άριστος σε κάποιο τομέα δε του δίνει λευκή επιταγή συμπεριφοράς προς τρίτους οι οποίοι όσο ανίδεοι και αν είναι δε παύουν να είναι Άνθρωποι και να έχουν αξιοπρέπεια.

Και εγώ θαυμάζω τις γνώσεις του Γιώργου αλλά είναι πραγματικά λυπηρό όταν εκτίθεται λόγω χαρακτήρα.

Δημοσιεύτηκε

Εκρινα κανεναν λεγοντας πως ειναι ανιδεος;;; Οχι για να ξερω κι εγω δηλαδη φιλε Geoastrix...

Εξαλλου καθε φιλος της αστρονομιας ανεξαρτητως επιπεδου εμπειριας και γνωσεων εννοειται πως ειναι ευπροσδεκτος!

Απλως ισχυριστηκα το αυτονοητο πως εδω δεν ειναι χωρος συγγραφης αρθρων εγκυκλοπαιδικου περιεχομενου. Αν τωρα μερικοι παραβλεπουν το αυτονοητο δεν ειναι δικο μου προβλημα!

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι μπλέξαμε με τις λεπτομέρειες και μας ξέφυγε η ουσία.

Ιωάννη, συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον σου για την αστρονομία, υποθέτω ότι είσαι μαθητής Β' Λυκείου.

Συνέχισε να διαβάζεις όχι μόνο τα Μαθηματικά και τη Φυσική, που υποθέτω πως έχεις εστιάσει το ενδιαφέρον σου, αλλά, αν μπορείς, ξέρω ότι ο χρόνος είναι με το σταγονόμετρο, ΟΛΑ τα μαθήματά σου.

Μή βιάζεσαι να δημοσιεύσεις όμως "... κάτι σε σχέση με την πορεία του σύμπαντος", δε χρειάζονται βιασύνες.

όσον αφορά το άρθρο σου, και εφόσον λες ότι είναι δικό σου κείμενο, και όχι copy-paste, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς την ανάλογη κριτική:

Οι τελευταίες δύο γραμμές σου είναι αμφίβολο αν στέκουν επιστημονικά.

"Καθεμιά τους έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ενώ, η μία (ΣΣ Μελανή Οπή) μπορεί να αποβεί μοιραία, η άλλη μπορεί να σηματοδοτήσει την είσοδο σε έναν άλλο χρόνο και χώρο, δηλαδή σε ένα άλλο σύμπαν"

Αναφέρεσαι σε ανθρώπους ή σε υποατομικά σωματίδια; Το "μοιραίο" μπορεί να ισχύει για υποατομικά σωματίδια; τι νόημα έχει αυτό;

Για το ανθρώπινο σώμα όμως, φοβάμαι ότι είναι όλες οι Μελανές Οπές μοιραίες (=βέβαιος θάνατος) και όχι σε άλλες έτσι και σε άλλες αλλιώς, όπως ισχυρίζεσαι.

Τα περί worm holes (σκουληκότρυπες) μέσα από τις οποίες επικοινωνούν παράλληλα σύμπαντα, είναι νομίζω απλώς μια φιλόδοξη θεωρία (πολύ φιλόδοξη).

Μέχρι στιγμής, τα μόνα αντικείμενα που έχει αποδειχτεί πως σε μεταφέρουν σε άλλα, παράλληλα σύμπαντα, είναι οι μαγικές σκούπες.

Ελπίζω να κατανοείτε ότι το χιούμορ μου είναι καλοπροαίρετο! Ήθελα απλώς να θερμάνω το κλίμα (και να υπερασπιστώ το φίλο μου το Γιώργο!)

Φιλικά,

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας, καλησπέρα!

Είμαι και εγώ ένα απο τα πολλά παιδία που τους αρέσει η Αστρονομία.Δεν παρεξηγώ κανέναν δημοκρατία έχουμε! Όμως,δεν μπορώ να μην εκφράσω την λύπη μου για τον τρόπο που εσείς με αντιμετωπίσατε.Ξέρεται είναι κακό να λες σε έναν νέο πως είναι κλέφτης και πως αυτά που έχει γράψει δεν είναι δικά του...

Όσον αφορά το 'μοιραίο' εννοώ πως οι υλικές δομές καταστρέφονται και συγνώμη αν δεν ήταν πλήρες κατανοητό.

Ευχαριστώ! :)

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη, καλώς ήλθες στο astrovox και καλή συνέχεια.

Μερικά στατιστικά: Είχες έξι (6) θετικά σχόλια, δύο (2) αρνητικά και δύο (2) μικτά και με διάθεση εκλογίκευσης της κατάστασης, από αντίστοιχα μέλη. Δεν βλέπω γενικευμένη αρνητική αντιμετώπιση απέναντί σου. Ο καθένας εδώ εκφράζει την άποψή του και το astrovox με τον administrator και τους moderators την δική του. Χαλάρωσε κι ευχαριστήσου το. :)

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη,

Δε χρειάζεται διευκρίνηση το "μοιραίο", αλλά το επιχείρημά σου ότι άλλοτε επέρχεται το μοιραίο στην ύλη και άλλοτε όχι. Το βρίσκω ασαφές και αντιφατικό. Σε ποιες μαύρες τρύπες καταστρέφονται οι υλικές δομές και σε ποιες όχι;

Φιλικά,

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας, και πάλι κ.vtsamis! :)

Ελπίζω να με συγχωρέσατε.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι μάυρες τρύπες θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην πορεία του σύμπαντος? Όπως γνωρίζουμε έχουν τεράστιες μάζες οπότε ρουφούν και ύλη απο τα διάφορα κοντινά τους άστρα με τα οποία μπορούν να αποτελούν και διπλό σύστημα αστέρων. Μήπως προκαλούν μια επιβράδυνση που δεν μπορούμε ακόμα να την καταλάβουμε? :-k

Γιάννης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης