Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ξέρω ότι η γενική συμβουλή είναι ότι λίγη σκόνη δεν πειράζει, αλλά μέχρι ποιού σημείου ; Εβγαλα το προτεύον για άλλο λόγο και τρόμαξα, σκόνη, στάχτες από τσιγάρο (γκουχ, γκουχ) και ένα λεπτό στρώμα "βρόμας" που δίνει μια ελαφρά θαμπή όψη στο κάτοπτρο. Και αυτά παρά του ότι προσπαθώ πάντα να το έχω προστατευμένο (καλά, εντάξει, οι στάχτες είναι δικό μου λάθος). Πήρα ένα πουάρ και προσεκτικά φύσηξα τα "χοντρά" που φεύγανε με φύσημα. Να το αφήσω ως έχει, ή αξίζει τον κόπο να προχωρίσω και σε καθαρισμό (απιονισμένο νερό κλπ κλπ, έχω βρει την διαδικασία σε προηγούμενα post) ;
Δημοσιεύτηκε
Την βόλτα γύρω από το τετράγωνο την έκανες; Αν ναι κ επιμένεις σε καθαρισμό με πολύ προσοχή κ καθόλου πίεση σε σκουπιδάκια γιατί μπορεί να γρατζουνίσουν το κάτοπτρο. Βάλε καμια φωτό να δούμε τη βρομιά...
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Κοιτα.. για να ειμαστε ειλικρηνεις ενα καθαρισματακι το θελει.

Ειναι πολυ απλο και ευκολο. Δεν ειναι αναγκη να μπεις σ αυτη τη τεραστια διαδικασια με δυαλιματα στα φαρμακεια. Ακολουθησε τη διαδικασια:

1 Πηγαινε αγορασε απιονισμενο νερο (2 μπουκαλακια-ειναι πολυ φτηνο) και χειρουργικο βαμβακι.

2 Αδειασε λιγο μεσα σε ενα χαμηλο κουβα και γυρνα το κατοπτρο να κοιταει μεσα στο απιονισμενο νερο (για να μαλακωσει λιγο η βρωμια που υπαρχει)

3 Περιμενε γυρω στα 10 λεπτα.

4 Γυρισε το κατοπτρο υπο γωνια και αρχισε να ριχνεις το απιονισμενο νερο πανω στο κατοπτρο χαιδευοντας την επιφανεια με το χειρουργικο βαμβακι.

5 Οταν δεις οτι ειναι καθαρο (θα λαμπει σε σχεση με πριν) αφησε το να στεγνωσει.

Ετοιμο. :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Να ξερεις οτι δεν ειναι απαραιτητο να παιδευουμε το κατοπτρο με τετοιες διαδικασιες γι αυτο και συνισταται μια φορα στα 2-3 χρονια αυτο. Δε σου αποκοπτει ποσοστο απο τη συνολικη ακτινοβολια που αντανακλαται. Ουτως η αλλως ενα ποσοστο απορροφαται αφου ειναι γυαλι. Μικρο μεν αλλα υπαρκτο δε. Σκεψου οτι η σκονη σου κλεβει γυρω στα 0.01%! Δηλαδη τιποτα..

Και γρατζουνια να εχει απανω το κατοπτρο παλι προβλημα σοβαρο δεν υπαρχει. Σπασιμο ή ραγισμα να μην υπαρξει. Ολα τα υπολοιπα δεν ειναι σοβαρα προβληματα που επηρεαζουν αισθητα την οπτικη αποδοση.

Δημοσιεύτηκε
Να μπεις. Δεν ειναι κακο και ειναι μια πολυ ευχαριστη διαδικασια

Δημοσιεύτηκε
Εγώ τη διορθωτική πλάκα του LX90 αφου είχε πιάσει στίγματα απο αλάτι και δε βγήκαν με το καθάρισμα δε την άγγιζα για 2-3 χρόνια. Ώσπου φέτος βαρέθηκα να τα βλέπω, και τη καθάρισα συνεχόμενα 2-3 φορές με διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης σε νερό, ώσπου δεν έμεινε τίποτα και είναι σα καινούργιο. Δε το μετάνιωσα καθόλου.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Sκεψου οτι ο Ιφικρατης εκανε το διπλασιο κοπο απο σενα μιας και το να καθαρισεις κατοπτρο του LX90 δεν ειναι και η πιο απλη υπθεση.

Δημοσιεύτηκε

Δεν ειναι το προβλημα πως η πολλη σκονη κοβει φως... αλλα δημιουργει διαχυση που μειωνει το κοντραστ.

Κοντολογις μη μασας, αποσυναρμολογησε το τηλεσκοπιο και πλυνε κανονικα και τα δυο κατοπτρα δευτερευον και πρωτευον. Η διαδικασια αυτη γινεται καθε 1-2 χρονια αναλογως και της χρησεως του τηλεσκοπιου φυσικα.

Η διαφορα που θα δεις θα ειναι αισθητη.

Εν συνεχεια για να γιορτασεις το απαστραπτον κατοπτρο κανε δωρο στον εαυτο σου ενα τασακι ωστε να μην μαζευει σταχτη απο τσιγαρα.. ακομα καλυτερα κοψε το καπνισμα :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Σωστος για αλλη μια φορα ο Γιωργος. Κοψε το τσιγαρο και αρχισε πουρο :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Sκεψου οτι ο Ιφικρατης εκανε το διπλασιο κοπο απο σενα μιας και το να καθαρισεις κατοπτρο του LX90 δεν ειναι και η πιο απλη υπθεση.

KOTS το απ' έξω φακό καθάρισα (διορθωτική πλάκα), το κάτοπτρο ειναι μεσα και δε πιάνει σκόνη. Παρ' όλ' αυτα έχει επιστρώσεις κλπ, οπότε πάλι το συχνό καθάρισμα δεν ενδείκνυται. Αλλά χίλιες φορές καθαρό παρά με στίγματα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
δημιουργει διαχυση που μειωνει το κοντραστ....Η διαφορα που θα δεις θα ειναι αισθητη.
Τελικά είναι αισθητή ή όχι, γιατί ο Κώστας μίλαγε για πολύ μικρή διαφορά ; (Αυτό με το κοντράστ με βάζει σε σκέψεις, είχα την υποψία ότι όντως έχει χάσει σε κονστράστ από όσο το θυμάμαι πριν ένα χρόνο.Πάμε για πλύσιμο...)
κανε δωρο στον εαυτο σου ενα τασακι ωστε να μην μαζευει σταχτη απο τσιγαρα.. ακομα καλυτερα κοψε το καπνισμα :cheesy:
Απαπα, κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμη λύση, αν λάβεις υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η παρατήρηση (σκοτάδι), την κούραση να στραβολαιμιάζεις να βρεις στόχους και τον ενθουσιασμό όταν το καταφέρνεις :)
Δημοσιεύτηκε

roryt!!! Ο Γιωργος ειναι ενας πολυ εμπειρος ερασιτεχνης με ματι που διακρινει τη παραμικρη διαφορα! Για εκεινον επομενως ειναι φυσιολογικο η διαφορα να ειναι αισθητη. Για εμενα που δεν εχω τα χρονια του Γιωργου στην ερασιτεχνικη αστρονομια η διαφορα θα ηταν απλως πολυ μικρη. Η δικη μου συμβουλη απο την αρχη ηταν να πλυνεις το κατοπτρο σου. Μονο και στην ιδεα οτι εχεις ενα καθρεφτη πεντακαθαρο η οψη των αντικειμενων γινεται καλυτερη.

Ειναι σωστοτερο αυτο που σου ζητησαν απο την αρχη τα παιδια. Μια φωτογραφια. Εγω φανταστηκα ενα κατοπτρο με πολυ σκονη οπως ηταν και το δικο μου. Ο Γιωργος φανταστηκε ενα κατοπτρο βουτηγμενο στη βρωμα και τη σταχτη. Ειναι λογικο και επομενο ο καθενας βασει της διαφορετικης εμπειριας του να σου δωσει αναλογες συμβουλες. Η συνισταμενη ομως ειναι ΜΙΑ! ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΣΟΥ . Για πολλους λογους...

Δημοσιεύτηκε
Τι γίνεται όμως με το center ring όταν βραχεί κατά το καθάρισμα?

angelos

Και να χαθει δεν εγινε και τιποτα...

Δημοσιεύτηκε

Τιποτα δεν τρεχει, αν ειναι αυτοκολλητο κολλας ενα αλλο παροτι δεν υπαρχει περιπτωση να φυγει. Σχετικα με το κατοπτρο και το ποσο βρωμικο ειναι εχε υποψη σου πως το τεστ με φακο στο σκοταδι θα δειχνει γεματο σκονη ακομα και ενα μολις καθαρισμενο κατοπτρο.

Παντως στο δικο μου dob ειδα αλλαγη στο μκοντραστ με το που του επλυνα τα κατοπτρα υστερα απο ... αρκετα χρονια :oops: καθοτι βαριομουν το λυσε-δεσε. Το δευτερευον που ειναι κολλημενο με σιλικονη στην βαση του το βυθισα στο νερο μαζι με την αραχνη (spider).

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά,αν φύγει το center ring πώς θα κάνουμε ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος;Είναι τόσο απλό να κολλήσουμε άλλο,κάνοντας εκτιμήσεις με το μάτι;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Δεν το βαζεις με το ματι, η μαρκαρεις το κεντρο με ανεξιτηλο μαρκαδορο με βαση το παλιο χαρτινο δαχτυλιδακι η το βρισκεις αφου φτιαξεις κυκλο με μαρκαδορο τοποθετωντας το κατοπτρο σε ριζοχαρτο. Το διπλωνεις στα 4 για να βρεις το κεντρο του και κανεις μια μικρυ τρυπα εκει. Τοποθετωντας το προσεκτικα πανω στο κατοπτρο μαρκαρεις το κεντρο του με μαρκαδορο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης