Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Ifikratis έγραψε: Ρε παιδιά, δεν είναι απλά αυτονόητο ότι όποιος σκέφτεται να δώσει τόσα λεφτά ότι έχει σκεφτεί μέσα του το πόσο του αρέσει και τον παράγοντα του ότι μπορεί να το μετανιώσει; Όχι. Κοίτα εγώ το κανα στα 16 μου αυτό.Και θεωρώ ότι όλοι οι λογικοί άνθρωποι πρωτου ρωτησουν μια γνώμη εχουν ρωτήσει πρώτα τον εαυτό τους. Αν εσένα αυτο σου φαίνεται μη λογικό, τότε μάλλον δε σκεφτεσαι με λογικά κριτήρια.Μου θυμίζει τι έλεγαν οταν ηθελα εγω να παρω το lx90. Ένας στην αστρονομικη ενωση που ρωταγα μου λεγε οτι ειμαι μικρος και οτι ειναι ακριβο και ότι μπορει να το μετανιώσω κλπ κλπ. αυτός βέβαια μου είπε τουλάχιστον οτι το τηλεσκόπιο ήταν πολυ καλο. αυτό ήθελα να ακουσω. Ολα τ' αλλα τα έγραφα.. και μόνο με εκνεύριζαν γιατί πρώτα πρώτα πριν αποφασισω να παρω κατι τετοιο ειχα αποφασισει ποσο σιγουρος ημουν. Και το κανα στα 16 μου. Πόσο μαλλον ενας 36αρης. Θεωρώ ότι τόσο προσήλωση στο θεμα του "μετανιώματος" είναι υπερβολική και ενκευρίζει κάποιον που εχει ψαξει το θεμα και ρωταει για ένα συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Ένα προβληματισμό να τον καταλάβω, αλλά ήδη έχουν περάσει 2 σελίδες και απάντηση ο άνθρωπος δεν έχει πάρει. ΕΛΕΟΣ πια. Είναι σαν να αγοράζεις μηχανή υψηλού κυβισμού, ενω δεν ξέρεις να κάνεις ποδήλατο. Ποιός είπε ότι όποιος αγόρασε μηχανή έκανε πρώτα ποδήλατο; IK Observing System
vasiamits Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Κοίτα εγώ το κανα στα 16 μου αυτό.Και θεωρώ ότι όλοι οι λογικοί άνθρωποι πρωτου ρωτησουν μια γνώμη εχουν ρωτήσει πρώτα τον εαυτό τους. Αν εσένα αυτο σου φαίνεται μη λογικό, τότε μάλλον δε σκεφτεσαι με λογικά κριτήρια.Μου θυμίζει τι έλεγαν οταν ηθελα εγω να παρω το lx90. Ένας στην αστρονομικη ενωση που ρωταγα μου λεγε οτι ειμαι μικρος και οτι ειναι ακριβο και ότι μπορει να το μετανιώσω κλπ κλπ. αυτός βέβαια μου είπε τουλάχιστον οτι το τηλεσκόπιο ήταν πολυ καλο. αυτό ήθελα να ακουσω. Ολα τ' αλλα τα έγραφα.. και μόνο με εκνεύριζαν γιατί πρώτα πρώτα πριν αποφασισω να παρω κατι τετοιο ειχα αποφασισει ποσο σιγουρος ημουν. Και το κανα στα 16 μου. Πόσο μαλλον ενας 36αρης. Θεωρώ ότι τόσο προσήλωση στο θεμα του "μετανιώματος" είναι υπερβολική και ενκευρίζει κάποιον που εχει ψαξει το θεμα και ρωταει για ένα συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Ένα προβληματισμό να τον καταλάβω, αλλά ήδη έχουν περάσει 2 σελίδες και απάντηση ο άνθρωπος δεν έχει πάρει. ΕΛΕΟΣ πια. Μετά απο όλη αυτη την περιττή κουβέντα, γιατί δεν αφήνουμε τον ίδιο να μας πει τη γνώμη του? Είναι σαν να αγοράζεις μηχανή υψηλού κυβισμού, ενω δεν ξέρεις να κάνεις ποδήλατο. Ποιός είπε ότι όποιος έμαθε μηχανή έκανε πρώτα ποδήλατο; Τώρα αν κάτσω να το αναλύσω, το θέμα θα γίνει πραγματικά γελοίο. Μην το κουράσουμε. http://www.cool-stuff.gr/
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑ που να πήρε τηλεσκόπιο χωρίς να γνωρίζει τον ουρανό και να μπόρεσε από την πρώτη βραδιά να φωτογραφίσει, αν το έχει κάνει κάποιος θα χαρώ να τον γνωρίσω! Είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει, δεν αρκεί να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο για να πας από την Αθήνα στη Πάτρα, πρέπει να μάθεις και να οδηγάς. Το καλό με την αστροφωτογραφία, είναι ότι δεν κινδυνεύεις να σκοτωθείς αν δε ξέρεις να φωτογραφίζεις, οπότε εκτός από τη ζημιά που θα κάνεις στην τσέπη σου δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος και για αυτό είναι δική σου απόφαση. Επίσης από τη στιγμή που ζητάς τη γνώμη μας, δε μπορείς να μας κατηγορείς επειδή στη δίνουμε. Στο δια ταύτα τώρα: Ακόμη και να πάρεις τον εξοπλισμο υπολόγισε ότι θα χρειαστείς κάποιο χρόνο εξοικείωσης, διαφορετικό για τον καθέ επίδοξο αστροφωτογράφο. Επίσης έχε κατά νου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μη σε ενθουσιάσει το χόμπυ, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχεις δεις και μέσα από τηλεσκόπιο μπορεί η πρώτη ματιά να σε απογοητεύσει. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο που αναφέρεις είναι καλό, ιδανικό για αστροφωτογραφία όμως είναι κατά τη γνώμη μου ένα διοπτρικό αποχρωματικό. Εκ των ων ουκ άνευ είναι μια στοιβαρή ισημερινή βάση, το πιο μοντέλο θα προτιμήσει κάποιος εξαρτάται από το βάρος του εξοπλισμού που θα σηκώσει. Με το κεφάλαιο ccd δεν έχω ασχοληθεί, αλλά από σχόλια φίλων και από αποτελέσματα που έχω δει, η attic είναι καλή περίπτωση. Εδώ είναι οι σύνδεσμοι με τα καταστήματα αστρονομικών ειδων στην Ελλάδα: http://www.astrovox.gr/forum/links.php?t=sub_pages&cat=11 πιστεύω πως αν έρθεις σε επαφή μαζί τους θα μπορέσεις να ενημερωθείς για τα διαθέσιμα μοντέλα στην αγορά.
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Εξηγούμαι. Κατ'αρχην προς τον Ιφικράτη, τα εξής: σχετικά με τις ενστάσεις σου ως προς το τι προτείνουμε από αυτό το φόρουμ στους αρχάριους συμφωνώ σχεδόν απόλυτα! Κι εμένα με προβληματίζει το ότι συχνά οι προτάσεις μας προς τους αρχάριους είναι...φτηνιάρικες. Δεν είναι όμως ακριβώς ένας αρχάριος ερασιτέχνης αστρονόμος ο Neuton, κάτι που κάνει την περίπτωσή του πιο περίπλοκη (και ανάλογες συμβουλές πιθανότατα ανεπίκαιρες). Από όσα λέει εγώ κατάλαβα πως αντιμετωπίζει τον ουρανό σαν ένα φωτογραφικό θέμα όπως όλα τα άλλα. Δεν ενδιαφέρεται καν να κοιτάξει, έστω και μία φορά μέσα από το προσοφθάλμιο. Μας ρωτάει εμάς να του πούμε πώς είναι. Εγώ βλέπω αγάπη προς τη φωτογραφία αλλά όχι προς την αστρονομία. Οπότε είναι λίγο διαφορετικές οι συμβουλές που πρέπει να δώσουμε. Επίσης, επειδή η τελευταία παράγραφος του κειμένου μου δεν είναι καθόλου χλευαστική (κυριολεκτώ σε κάθε μου λέξη), συμφωνώ πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει. Πράγματι. Είναι και ένα χρήσιμο πείραμα, για το ποιούς περιορισμούς έχει ξεπεράσει η τεχνολογία και ποιά τα όριά της. Το λέω και στην αρχή του κειμένου μου, εγείρονται ενδιαφέροντα ερωτήματα. Τέλος, ανέφερα τον Mintaka επειδή ακριβώς με αυτόν φαίνονται ΔΥΟ λαμπρά άστρα στο finderscope και αν δεν ξέρεις, άντε να διαλέξεις. Εγώ ο ίδιος δεν ήξερα τον Mintaka μέχρι που το goto τηλεσκόπιο με οδήγησε εκεί και μου έδωσε την εξής εντολή: "center Mintaka in the finderscope". H Celestron θεωρεί δεδομένο ότι οι πελάτες της ξέρουν τα ονόματα πολλών άστρων. Τώρα, περί χλευασμού. Φταίει πως θα έπρεπε να είχα διατυπώσει την τελευταία παράγραφο πιο σωστά. Έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες και αυτή η αντίθεση δεν τονίζεται σωστά με ένα απλό "βέβαια", οπότε διαβάζεται κάπως ειρωνικό. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις Neuton και αν βαρεθείς, το ρίσκο είναι χαμηλό μια και η αξία μεταπώλησης είναι κοντά στην αρχική τιμή αγοράς. Όταν έλεγα προσοχή μη σπάσεις τίποτα, δεν ειρωνευόμουν. Π.χ. αν πάς να φορτώσεις μόνος σου το LX200 στο wedge, είναι βαρύ - αν σου πέσει, όλα τελείωσαν. Αν δεν έχεις εμπειρία χειρισμού ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος. Απλή προειδοποίηση ήταν. Neuton αναφέρεις ως χλευαστικά τα παρακάτω: Με πολλή αυτοπεποίθηση αναφέρεις πως είσαι επαγγελματίας φωτογράφος (λες και λύνει το θέμα της εμπειρίας) και μετά αναρωτιέσαι πώς δείχνουν οι πλανήτες στις μη επεξεργασμένες φωτογραφίες, οι οποίες νομίζεις πως είναι πιο κοντά στο τι βλέπει το μάτι. Αν δεις μόνος σου μέσα από τηλεσκόπιο, θα καταλάβεις πόσο δείγμα αστρονομικής απειρίας ήταν η ερώτησή σου. Είναι αλήθεια πως την επαγγελματική σου ιδιότητα την αναφέρεις με αυτοπεποίθηση, λες και λύνει κάθε τεχνικό θέμα. Πώς αλλιώς να το έλεγα; Δεν υπάρχει χλευασμός, υπάρχει μόνο η αλήθεια. Όταν δεις μέσα από το τηλεσκόπιο θα καταλάβεις. Δε μπορώ να σχολιάσω άλλο πέρα από το ότι τα λεγόμενά σου απέδειξαν (και όχι μόνο σε εμένα) ότι δεν έχεις εμπειρία. Γιατί τι να υποθέσουμε όλοι μας εδώ μέσα όταν μας λες πως θα ξοδέψεις ποσό όσο για μια μοτοσυκλέττα (ας πούμε μια R1) και μας ρωτάς ποιές φωτογραφίες να δεις ώστε να καταλάβεις πώς φαίνεται ο ουρανός μέσα από το προσοφθάλμιο (δηλαδή σα να λες πως δεν έχεις καν πρόθεση να χρησιμοποιήσεις το προσοφθάλμιο που δίνει η εταιρία μαζί με το τηλεσκόπιο για να δεις ο ίδιος τον ουρανό); Οπότε τι μένει; Προσπάθησε μόνος σου, μάθε τα όλα μόνος σου - πιθανότατα γίνεται, με κόπους έστω (οι κακουχίες που αναφέρει ο vasiamitis να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψην - υπάρχουν φορές που μια βραδυά κάτω από τα άστρα είναι πιο δύσκολη και από σκοπιά σε φυλάκιο του Έβρου). Αν όμως δεν πάει καλά το πράγμα, εμείς σε προειδοποιήσαμε. Τη γνώμη μας ζήτησες, τη γνώμη μας πήρες. Πράξε όπως κρίνεις.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Προσωπικά δε δέχομαι με τίποτα ότι ο φίλος αναφέρει την ιδιότητα του επαγγελματία φωτογράφου εννοώντας ότι αυτό λύνει κάθε πρόβλημα, μάλλον το λέει για να δείξει αφενός μια σχέση με το χώρο της φωτογράφησης (που σίγουρα βοηθά στην αστροφωτογράφηση) αφετέρου για να δείξει ότι τον ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση ειδικά και ίσως όχι η γενικότερη ενασχόληση. Εγώ δε βρίσκω κάτι κακό στον τρόπο που τα αναφέρει, απλά στοχεύει στο να δείξει επακριβώς τι τον ενδιαφέρει. Οσον αφορά την παρεξήγηση, κανένας δε νομίζω ότι επίτηδες πάει να κάνει κακό ή να αποθαρρύνει κανέναν από την αστρονομία. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να εκφράζεται και θεωρώ ότι κανείς δεν είχε κακό σκοπό. Ισως υπάρχουν ενστάσεις στα περί τρόπου, ευγένειας κτλ, δεκτές, αλλά ας τα αφήσουμε και ας το δούμε καλοπροαίρετα. Επίσης, αφού και ο κ. Κατσαμάκας λέει ότι δεν εννοούσε τίποτα χλευαστικά και απλά κυριολεκτούσε, ας το δεχτούμε και να λήξουμε το θέμα περί χλευασμού και να πάμε στην ουσία. Οι περισσότεροι σε αυτό το thread απάντησαν σαν ερασιτέχνες αστρονόμοι που είναι και υπέδειξαν την, κατά τη γνώμη τους, ενδεδειγμένη πορεία για έναν ερασιτέχνη αστρονόμο. Ενδεχομένως, η πορεία για έναν που θέλει να είναι αστροφωτογράφος κατά κύριο λόγο ίσως να είναι διαφορετική διότι, πολύ απλά, κάποιες πτυχές του χόμπι δεν τον ενδιαφέρουν. Κατά συνέπεια δε θα πω όχι στο να πάρει το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ως πρώτο τηλεσκόπιο όμως θα πρότεινα κι εγώ μια μικρή χρονική αναμονή και, κατά προτίμηση, να δει από κοντά πρώτα κάποια τηλεσκόπια. Το ποσό που καλείται να ξοδέψει δεν είναι καθόλου μικρό. Οσον αφορά τις αρχικές ερωτήσεις θα έλεγα ότι ένα καρέ βίντεο από πλανήτη δεν έχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα μετά από σύνθεση και επεξεργασία της τελικές φωτογραφίας. Δεν έχω κάποιο πρόχειρο παράδειγμα, όσοι φωτογραφίζουν πιστεύω θα μπορούν να κάνουν ένα upload ενός μεμονωμένου καρέ και ενός τελικού αποτελέσματος για να δεις τη διαφορά. Επίσης δραματική είναι η διαφορά στο deep sky. Κοίτα αυτό το πολύ ενδιαφέρον thread: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4865 Η αστροφωτογράφηση πλέον παίζεται στην επεξεργασία όσο και στη λήψη. Τέλος, να μην ξεχάσουμε το πιο σημαντικό παράγοντα, ίσως, υπομονή και επιμονή. Οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες ορατότητας μπορεί να βγάλουν άχρηστες ακόμα και εβδομάδες ολόκληρες. Ανταμείβεται με καλό αποτέλεσμα όποιος μπορεί και επιμένει, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Καλή συνέχεια και ελπίζω, τελικά, κάπως να βοηθήθηκες. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Ιφικράτη αν o giorgosgr και οι παρέα του ξέραν πόσο κακό κανουν στην ερασιτεχνική αστρονομία με την στάση τους, θα σταματούσαν να φέρονται ετσι, αλλα μάλλον δεν τους έχει περάσει απο το μυαλό... Αχιλλεα σε εχω προειδοποιησει με πμ να μην ξαναασχοληθεις μαζι μου αλλα βλεπω πως μυαλο δεν βαζεις.... κατσε λοιπον και ανελυσε καλυτερα πως περναγες με τον σκυλο σου μικρος και πως θα στειλουμε ετοιμοθανατους στο διαστημα αντι για πειραματοζωα. Οσο για το τι εχει προσφερει κανεις στην ερασιτεχνικη αστρονομια εισαι πολυ μικρος και δεν εννοω ηλικιακα, για να ομιλεις τελεια και παυλα!Το οσα λεει ο Ιφικρατης ειναι αναξια σχολιασμου... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
jupiter Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Αν και στην αρχή έλεγα να μη πάρω θέση μάλλον θα γράψω και γω αφού το thread έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πάει για λουκέτο... αν κάποιος έχει πρόβλημα με όσα γράφονται τα παράπονά του στο διαχειριστή (το λέει και ο κανονισμός) σχετικά με τις θέσεις μερικών δεν έγινε και τίποτα που κατηγορείτε εδω μέσα μέλη... να το κάνουμε ποιο συχνά κάποτε και εμένα αρχικά μου φάνηκε ότι κάποια άτομα εδώ μέσα είναι επι παντώς του επιστητού όμως κατάλαβα γρήγορα ότι μιλάει η εμπειρία και η πράξη αν και ο Γιώργος δεν έχει ανάγκη από δικηγόρους (αλλά το γράφω γιατί είναι άποψή μου) έχειι δίκιο όσο τον ξέρω από το forum (δεν έχω παει ποτε καλαμάτα...)γράφει αλήθειες και ας πειράζουν μερικους το θέμα σταματάει εδώ γιατι το μαγαζί το κλείνουμε σε λίγο και δεν είναι αυτή εικόνα να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας... scooby doobi dooo!!!!!!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Μαγκες, Ομολογω οτι για πρωτη φορα ριχνω μια ματια σε αυτη την ενοτητα και εχω μεινει αφωνος! Οχι μονο συμφωνω με τα γραπτα του Γιωργου (Κορωνη), Αγγελου Κιοσκλη, Νικου Κατσαμακα και πολλους αλλους, αλλα λυπαμαι που βλεπω τις εντασεις που εχουν ακολουθησει. Κατ'αρχην, θελω και απο την δικη μου πλευρα να χαιρετησω τον νεο μας φιλο! Η αστροφωτογραφηση ειναι μια σειρα προκλησεων και ασχετα απο ποση εμπειρια και καλο εξοπλισμο διαθετουμε! Τα πραγματα παιρνουν ακομα ποιο ακραιες διαστασεις οταν δεν υπαρχει η εμπειρια. Ας παρουμε τα πραγματα που μας ρωτας ενα-ενα .... Αν και εχω διαβασει πολλα στο forum ,σκεφτομαι να αγορασω ενα meade lx 200r gps 8",για αστροφωτογραφηση! Με τι κριτηρια εχεις επιλεξει το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο; Μιλας για αστροφωτογραφηση αλλα για τι ειδους φωτογραφηση; Δυστυχως ενα τηλεσκοπιο δεν ικανοποιει καθε τμημα του μεγαλου χωρου που λεγεται "αστροφωτογραφηση". 1)Τι ccd να αγορασω κοστος - αποδοση = ΕξαιρετικοΚαι εδω υπαρχει προβλημα ... αλλη καμερα για πλανητες, αλλη καμερα για την σεληνη/ηλιο/εκλειψεις και αλλη καμερα για βαθυ ουρανο. Μαλιστα, αν προχωρησεις στην αγορα μιας ccd, πρεπει να ειναι σε σχεση με τα χαρακτηριστικα του τηλεσκοπιου ωστε να υπαρχει το σωστο πεδιο καλυψης του ουρανου ανα εικονοστοχειο ("image scale") και σε σχεση με τις συνθηκες στην αμεση περιοχη σου (δηλαδη ποσο σταθερη ειναι η ατμοσφαιρα). Μαλιστα και αναλογα με τον στοχο σου για φωτογραφηση, μπορει να χρειαστεις και την αναλογη (ισημερινη) βαση καθως και το "σωστο" περιοδικο σφαλμα. 2)Πως θα φαινεται ο Αρης ή ο Κρονος απο το τηλεσκοπιο,υπαρχει καμμια μη επεξεργασμενη φωτογραφια?Δεν ειμαι σιγουρος τι μας ρωτας; Υπαρχει ειδικη τεχνικη γυρω απο την φωτογραφηση των πλανητων καθως υπαρχουν και χρονικα περιθορια λογω της περιστροφης των πλανητων. Οσον αφορα την διαφορα μιας ενδεικτικης φωτογραφιας πριν και μετα επεξεργασια, ΚΑΜΙΑ σχεση .... τα μισα λεφτα ειναι ο καλος εξοπλισμος ΣΥΝ η καλη τεχνικη και τα αλλα μισα λεφτα ειναι η καλη επεξεργασια. Την καλη τεχνικη θα την αποκτησεις με το περασμα του χρονου (δηλαδη εμπειρια) συν με τις επαφες που θα εχεις με αλλους συνερασιτεχνες. Ακριβως το ιδιο ισχυει και με την επεξεργασια. 3)Ειμαι επαγγελματιας φωτογραφος και με ενδιαφερει μονο η φωτογραφια,τι αλλο χρειαζομαι!!!Πιστευω θα μεινεις αφωνος απο την διαφορα μεταξυ την φωτογραφηση που γνωριζεις τωρα ως επαγγελματιας στον χωρο και την αστροφωτογραφηση. Δεν υπαρχει καμια σχεση μεταξυ τα δυο επειδη οι συνθηκες και η τεχνικη διαφερει εντελως. Θα σου προτεινα (οπως εχουν κανει και οι περισσοτεροι αλλοι φιλοι) να ξεκινησεις με ποιο σεμνα βηματα επειδη οι γνωσεις που θα αποκτησεις (η που πρεπει να αποκτησεις) ειναι τεραστιες. Αν βαλεις μπρος με το ετσι θελω, οι πιθανοτητες ειναι πολυ καλες οτι θα τα παρατησεις μετα απο ενα μηνα (και το λεω καλοπροαιρετα). Για παραδειγμα, να μια κυρια (δικηγορος) που ξοδεψε ΠΟΛΛΑ χρηματα για τον καλυτερο εξοπλισμο ... τα εχωσε στην ντουλαπα και μετα τα ξεφορτωσε ΟΛΑ σε ξεφτηλικες τιμες (ολα στο κουτι τους): http://www.astromart.com/users/profile.asp?user_id=61069&tab=1 .... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 ... όμως κατάλαβα γρήγορα ότι μιλάει η εμπειρία και η πράξη ...Η ερασιτεχνικη αστρονομια (και αστροφωτογραφηση) οντως ειναι εμπειρια και πραξη ... τιποτα αλλο ... και αυτα θα τα αποκτησουμε με το περασμα του χρονου και με σταδιακα και μετρημενα βηματα. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
ASTROFOROS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Ρε παιδια τι γινεται εδω;Aκομα δεν ηρθε ο ανθρωπος και πατε να τον διωξετε;Eθεσε ενα ερωτημα και νομιζω πως ουσιαστικη απαντηση του εδωσε ο κυριος Αντωνης.Σας παρακαλω σταματηστε τους διαξιφισμους και βοηθηστε τον οπως πρεπει(αν δεν την κοπανισε). Φιλικα Γιωργος
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δεν αρκεί να έχει κάποιος γνώσεις, πρέπει να ξέρει και πως να μιλήσει. Επαναλαμβάνω όταν είναι κάποιος "ψημένος" για κάτι δε του μιλάμε όπως έκαναν κάποιοι. Συμφωνώ ότι η απάντηση του κ.Αντώνη είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και η πλέον χρήσιμη για τον Neutons. Μπορεί κάποιος να χει γνώσεις απίστευτες και με το που παει να μιλησει να κανει τον αλλο να φυγει τρέχοντας. Και μπορεί να έχει λιγότερες γνώσεις αλλά να ξέρει να μιλάει. Η διαφορά είναι τεράστια, και η εμπειρία είναι και αυτή γνώση, και δεν είναι σε καμμία περίπτωση τρόπος συμπεριφοράς.Η διαφορά του κ.Αντώνη είναι ότι λέει την ίδια σχεδόν άποψη με κάποιους άλλους μόνο που κανει το εξής απλό "την αιτιολογεί",και το σημαντικότερο, δε τον αποτρέπει απο την αστροφωτογράφιση, του μιλάει γι'αυτή. Κάποιοι άλλοι απλά αποδοκίμαζαν την επιλογή του λες και είναι μεντιουμ και ξέρουν ότι θα κανει λάθος. Ναι, να αμφισβητήσετε την επιλογή του, δεν ρώτησε ο φίλος για να πουλήσει μούρη, για να παρει γνώμες ρωτησε, αλλά να την αμφισβητήσετε εκφράζοντας προβληματισμό όχι χλευασμό και "ξερολισμό" (που αναμφισβήτητα υπήρξε στα αρχικά ποστ, μετά ηρέμισαν). Ωστόσο θέλω να ξαναπώ, ότι είναι υπερβολή. Όταν κάποιος αρχάριος ρωτάει για το lx200 η απάντηση για μένα θα πρέπει να είναι ΚΥΡΙΩΣ για το τηλεσκόπιο που ρωτάει και δευτερευόντως σε ένα Υ.Γ να υπαρχει μια αμφιβολία για το πόσο σίγουρος ειναι για αυτό. Αν ΘΕΛΕΙ να ασχοληθει με αστροφωτογράφιση η απάντηση είναι για μενα "πάρε ότι καλύτερο μπορείς". Η αμφιβολία του πόσο ΘΕΛΕΙ ας υπάρχει αλλά δεν είναι κανένας καλύτερος γνώστης απο τον ίδιο τον ερωτώντα. Είναι λοιπόν άκρως υπερβολικό οι απαντήσεις των περισσοτέρων να αφορούν τον παράγοντα "θελω" και όχι την ουσία της ερώτησης δηλαδή "Πόσο καλο ειναι το meade 8' lx2oo και τι θα χρειαστεί για αστροφωτογράφιση". Δε χρειάζεται μπαμπά ο άνθρωπος, την άποψη ερασιτεχνών για εξοπλισμό χρειάζεται. IK Observing System
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 ΥΓ. Διαφορα σχολια και αποψεις που πιστευω να βοηθησουν τον Γιαννη: (1) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=706&start=0 (ιδιαιτερα η δευτερη σελιδα) (2) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3021&postdays=0&postorder=asc&start=0 (3) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4865&highlight=%E1%E3%EF%F1%E1+ccd (4) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3995&start=0 (5) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1603&postdays=0&postorder=asc&start=0 Λυπαμαι που δεν μπορω να βρω κατι αλλα σχολια δικα μου γυρω απο το θεμα και τα οποια θα ειναι ενδιαφερουσα. Πιστευω οι παρα πανω συνδεσμοι να σου δωσουν μια γευση γυρω απο τον ομορφο χωρο της αστροφωτογραφησης. Θα ψαξω ακομα μηπως βρω την ενοτητα που εχω υποψιν μου ... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 ΥΓ. Ακομα να βρω την ενοτητα που θελω αλλα να κατι αλλο που ειναι σημαντικο και ενδιαφερον: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=500 ΥΓ2. Βρε παιδια, υπαρχει ενα ΠΟΛΥ εντυπωσιακο αρχειο εδω στο Αστροβοξ ... δεν πιστευω ποσο υλικο εχει μαζευτει εδω και μερικα χρονια!!!! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Neuton Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Κατ'αρχην ενα μεγαλο ευχαριστω σε οσους με αγαπη σχολιασατε τις ερωτησεις μου.@Νίκος Κατσαμάκας δεν εχω τιποτα μαζι σου ,αντιθετως νιωθω πολυ ικανοποιημενος με τον τροπο που απαντησατε.Βεβαια αν αυτα μου τα λεγατε σε μια συναντηση θα τα καταλαβαινα χωρις παρεξηγηση.Ο γραπτος ομως λογως αφηνει πολλα περιθωρια παρερμηνευσης και αν δεν διατυπωθει σωστα κυνδυνευει να ερμηνευτει τελειως διαφορετικα απο τις προθεσεις του εκαστοτε σχολιαστη!@ Ifikratis και Achilleas και πολλους αλλους σας ευχαριστω για τις διατυπωσεις και παρεμβασεις σας!Ελπιζω να παραμεινω στο club μιας και βλεπω οτι υπαρχουν φιλοι με τους οποιους δεν γνωριζομαι και θα ηθελα πολυ να τους γνωρισω!Οσον αφορα την αρχη στο θεμα της αστρονομιας ,θα ηθελα να πω 2 ασχετα πραγματα.Απο παπι ,αγορασα την Yamaha FZR 1000.Την εχω 15 χρονια και δεν εχω πεσει ουτε μια φορα και τις τρελες μου τις κανω .Δεν την πουλαω βεβαια.Θυμαμαι ολοι μου ελεγαν παρε 400αρι και μετα 600-750αρα και μετα πηγαινε στην 1000αρα γιατι δεν θα μπορεσεις να την οδηγησεις.Στον χωρο του τηλεκατευθηνομενου μοντελισμου η πρωτη μου αγορα ηταν ενα θερμικο ελικοπτερο.Ολοι μου ελεγαν παρε μια τηλεκατευθυνση και ενα εκπαιδευτικο αεροπλανακι και μετα πας σε ελικοπτερο γιατι ειναι εξαιρετικα δυσκολο!Αφου μαθεις ,παρε ελικοπτερο και σε 6 μηνες απλα θα το κρατας στον αερα.Σας πληροφορω οτι την πρωτη μερα που το πηρα εκανα βολτες.Εκτοτε ολοι οσοι ελεγαν στους αρχαριους ελικοπτεραδες τα βηματα εκμαθησης αλλαξαν τροπαριο και τωρα εχουμε καμμια 20αρια παιδια που πετανε ελικοπερο αναποδα σε επιπεδα παγκοσμιου πρωταθλητη.Τι θελω να πω!Σιγουρα η περπατημενη οδος ειναι και η πιο σιγουρη που δεν θα το βαρεθεις και ουτε θα κλαις τα λεφτα σου και σιγουρα μικρα-μικρα βηματακια ειναι πολυ πιο σταθερα απο τις αποτομες δρασκελιες!Αλλα να συμβουλευετε αρχαριους να κανουν τα πραγματα οπως εσεις ξεκινησατε ειναι λαθος!Λαθος ειναι να παρει καποιος κυαλια για αστρικη παρατηρηση γιατι δεν προκειται ποτε να καταφερει να ικανοποιησει την αγαπη του για την αστρονομια!Τι μπορεις να δεις με μεσα απο ενα κυαλι?Πολλα μα συναμα και τοσα λιγα ως προς το χαος που υπαρχει!Λαθος ειναι επισης να παρει καποιος ενα τηλεσκοπιο που δεν ταιριαζει στις αναγκες του!Να παρω ενα απλο τηλεσκοπιο και να μαθω που βρισκεται ο χ αστερας.Σιγουρα και θα γινει και αυτο με μερακι και υπομονη καθως και με την βοηθεια τοσων χαρτων και προγραμματων που υπαρχουν.Στο Stellarium βρηκα τον Mintaka σαν (δ του Ωριωνα) αλλα και το Alnilam (ε του Ωριωνα)...Να παρω κατι που πραγματικα χρειαζομαι και οχι κατι που απλα θα ικανοποιησει την διψα μου για το μεγαλειο της αστρονομιας.Και οποιος σχηματησε την γνωμη οτι δεν προκειται να κοιταξω απο το προσοφθαλμιο του τηλεσκοπιου μου ή οτι δεν με ενδιαφερει η αστρονομια αλλα μονο ή αστροφωτογραφηση ειναι λαθος.Απλα το τηλεσκοπιο που θα παρω το θελω να κανει και αστροφωτογραφηση γι'αυτο και ειπα στην αρχη με ενδιαφερει μονο η φωτογραφια,για να δειξω το ειδος του τηλεσκοπιου που με ενδιαφερει!Πως γινεται να φωτογραφησεις κατι αν δεν ξερεις τι ειναι και δεν το αγαπας!Ισα ισα που στην φωτογραφια βγαζεις το αποτελεσμα της αγαπης σου!Αν θελετε να μου προτεινεται αλλο τηλεσκοπιο φτηνοτερο αλλα με μοτερακι και gps για να μπορω να παρακολουθησω τον Κρονο για παραδειγμα χωρις να διορθωνω και να εχω μεγαλο χρονο εκθεσης ,παρακαλω πειτε μου!Οσον αφορα το post του κ.Αντωνη αυτες ακριβως τις ερωτησεις που μου κανετε ηθελα να μου απαντησετε !Με τι κριτηρια εχεις επιλεξει το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο==>Να κανει για αστροφωτογραφησηΜιλας για αστροφωτογραφηση αλλα για τι ειδους φωτογραφηση; Δυστυχως ενα τηλεσκοπιο δεν ικανοποιει καθε τμημα του μεγαλου χωρου που λεγεται "αστροφωτογραφηση".==>Το συγκεκριμμενο της Meade για ποιο ειδος φωτογραφησης προοριζεται?Αν ηξερα οτι θα επαιρνε τετοια τροπη μια ερωτηση ΔΕΝ θα την εκαμνα ποτε!
Neuton Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 @ aristarchus,συγνωμη γιατι δεν ξερω το ονομα σου ,πολυ εντυπωσιακα τα θεματα αυτα και σε ευχαριστω που τα βρηκες γιατι μερικα μου ειχαν ξεφυγει!
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 @ aristarchus,συγνωμη γιατι δεν ξερω το ονομα σου ,Γιαννη, δεν υπαρχει προβλημα .... πολυ εντυπωσιακα τα θεματα αυτα και σε ευχαριστω που τα βρηκες γιατι μερικα μου ειχαν ξεφυγει!Υπαρχει παρα πολυ υλικο ... κανε χρηση της μηχανης αναζητησης - http://www.astrovox.gr/forum/search.php - με μια η δυο λεξεις κλειδι και θα βρεις ΠΟΛΥ υλικο (και σιγουρα πολλες αποψεις). Καλη απολαυση. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Φίλε neuton έχεις κάνει ένα μικρό λαθάκι. Το gps δεν έχει σχέση με την παρακολούθηση ενός αντικειμένου από τον αστροστάτη, το μοτέρ που ακολουθεί την κίνηση της γης, αλλά με τον εντοπισμό του στίγματος του τηλεσκοπίου. Είναι ένα αξεσουάρ περιτό, αφού μπορείς να βρεις το στίγμα σου με άλλα μέσα (google earth). Για να κάνεις φωτογράφηση μεγάλης διάρκειας δεν μπορείς να χρησιμοποιείσεις ένα τηλεσκόπιο σαν αυτό που λες έτσι όπως είναι, δηλαδή Alt-Az. Πρέπει να πάρεις μια σφήνα (Wedge) για να το ευθυγραμίσεις με τον βόρειο ουράνιο πόλο. Απάντησε μας, αν μπορεις, στο budjet σου. Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις μια ισημερινή στήριξη, με go to αφου το θες, με έναν καλό σωλήνα. Μια ΕQ6 pro με ένα Vixen R200SS για παράδειγμα και μια ccd για να φωτογραφίζεις. Επείσης για καλή φωτογράφιση ένα τηλεσκόπιο δεν φτάνει, θέλεις και ένα οδηγιτικό τηλεσκόπιο για να κρατάς κλειδωμένο τον στόχο, γιατί όλες οι στηρίξεις έχουν μικρσφάλματα. Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Χαίρομαι που τελικά τα βρήκαμε Neuton, η πλανητική φωτογράφηση δε θέλει ούτε μεγάλες εκθέσεις ούτε άριστη οδήγηση. Θέλει μια κάμερα που καταγράφει βίντεο (πχ DMK, toucam), κατάλληλα φίλτρα (IR ή RGB), έναν καλό barlow αναλόγως το f του τηλεσκοπίου σου και φυσικά ένα τηλεσκόπιο αξιόλογου διαμετρήματος. Στην πλανητική φωτογράφηση ο παράγοντας seeing είναι καθοριστικός και σε συνδυασμός με το άνοιγμα του τηλεσκοπίου σου δίνουν το ταβάνι των επιδόσεων. Πιθανός συνδυασμός που θα σε ενδιέφερε (και για πλανητική και για deep sky) είναι η βάση EQ6 με κάποιον οπτικό σωλήνα της Celestron (πχ το SC 9,25"). Χωρίς να θέλω να πω ότι η πλανητική φωτογράφηση είναι πιο εύκολη, κάθε άλλο, είναι ωστόσο μια πιο στρωτή διαδικασία στην αρχή. ΥΓ: Θεωρώντας ότι λύσαμε τις όποιες παρεξηγήσεις, καλώ οποιαδήποτε περαιτέρω αντιπαράθεση που θα χαλάσει τη συζήτηση μόνο με πμ! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
KOTS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Φιλε Νeuton καλησπερα. Θα ειχα απαντησει νωριτερα αλλα δε μπορουσα. Δε θα ειναι μακροσκελες το μυνημα μου αλλα θα σου πω καποια πραγματα μπροστα σε ολο το forum για να καταλαβεις περι τινος προκειται αυτος ο χωρος και που εχεις μπει. Ακριβως την ιδια αντιμετωπιση με σενα ειχα κι εγω οταν πρωτομπηκα εδω μεσα και αυτο γιατι εξεφρασα το μεγαλο μου ονειρο. Ενα τεραστιο dob απο 20" και πανω. Να ξερεις οτι υπαρχει μεγαλη ζηλοφθονια γενικοτερα στην Ελλαδα και αυτος ειναι ενας λογος που σαν πολιτες δεν εχουμε παει εμεις οι ιδιοι μπροστα αυτη τη χωρα. Τωρα θα στο πω πιο ξερα. Το οτι πηρες το LX200R 8" "σκανδαλιζει". Αυτο το οργανο ειναι ενα εξαιρετικο μηχανημα αξιας 3500 ευρω και πανω. Αυτα τα λεφτα δε τα εχει ο καθενας. Με αποτελεσμα φυσικα ενα τετοιο οργανο να μη μπορει να αποτελεσει πραγματοποιησιμο ονειρο για το καθενα. Οταν βλεπουν λοιπον εναν αρχαριο με το που πρωτομπαινει στο χωρο να αποκτα ενα τοσο ακριβο οργανο ειναι λογικο οτι δε θα εχεις και τη καλυτερη αντιμετωπιση. Οπως εγω οταν εξεφρασα το ονειρο μου και ειπα με θερμη και πιστη οτι τωρα κοντα θα το αποκτησω καποιοι καραγκιοζηδες με ειπαν ελιτιστη και ψωνιο. Οι λογοι προφανεις! Δεν ηξεραν ομως και δε ξερουν οτι για να αποκτησω τα λεφτα και τη δυνατοτητα να κανω οτι γουσταρω στα 21 μου δουλευω σα το σκυλι τη νυχτα και τα βγαζω τιμια με το κοπο μου! Το μονο που τους ενιαξε ηταν το οτι θα αποκτησω μεγαλυτερο τηλεσκοπιο. Γιατι εγω ομως φιλε μου Neuton δεν αισθανθηκα ποτε ετσι αλλα οποτεδηποτε ακουγα καποιου το ονειρο ημουν μαζι του στη χαρα? ισως επειδη ερχομαι απο αλλο πλανητη. Εχω αρκετους φιλους απο εδω μεσα και ειναι παιδια που εκτιμω απεριοριστα. Εχουν εξαιρετικες γνωσεις και ορεξη να βοηθησουν. Μπορω μαλιστα και να στους ονομασω αν θες. Αλλα προς Θεου δυστυχως δεν ειναι μεσα σ αυτο το χωρο ολοι σαν κι αυτους! Συγνωμη αν καποιοι προσβληθηκαν απο το περιεχομενο της απαντησης μου αλλα δε μπορουσα να κρατησω το στομα μου κλειστο οταν διαβασα μερικα post καποιων μελων. Ειπα κι εγω τη γνωμη μου η οποια δυστυχως ειναι πικρη. Γιατι αυτη η συμπεριφορα και η ανυπαρξια αλλυλεγγυης αναμεσα σε ανθρωπους που αγαπουν κατι κοινο ειναι πραγματικα κατι ασυληπτο και γελοιο! Καλως ορισες και μακαρι να το αποκτησεις αυτο που θες! Και αν μπορεις αγορασε το 16αρι! Ειναι πραγματικα πολυ ομορφο τηλεσκοπιο. Και μαλιστα μπορεις να το τεσταρεις. Ξερω 3 ατομα που το εχουν εδω στην Ελλαδα! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
rama Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 KOTS,είναι λάθος να γενικεύεις οτι όλοι εδώ μέσα είμαστε ζηλιάρηδες, φθονεροί και κακομοίρηδες.Αν πρόσεξες καλά, κανείς δεν είπε στον newton να μην πάρει το τηλεσκόπιο που θέλει, αλλά απλά του συνέστησαν να μην βιαστεί και να έρθει πρώτα σε επαφή με άλλους αστροφωτογράφους ώστε να δεί από πρώτο χέρι τι χρειάζεται.Νομίζω οτι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από τον newton οτι όσοι του απάντησαν θέλουν να τον προστατεύσουν από τυχόν βιαστικά λάθη, και δεν τον ζηλεύουν. Αυτοί που του απάντησαν είναι πολύ σχετικά άτομα με το θέμα της αστροφωτογραφίας.Αγγελος
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για το τι υπάρχει μέσα στο μυαλό του καθενός κι εγώ πιστεύω ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν, τουλάχιστον από τους περισσότερους, ήταν απλά η άποψή τους και δεν υπαγορεύονταν από ζήλια. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Φιλε Νeuton,Είμαστε πράγματι τυχεροί να έχουμε τόσους πολλούς φίλους με εμπειρία στην Astrophotography σε αυτό το Forum. Πιστεύω ότι σου έδωσαν καλές συμβουλές. Έχω χρησιμοποιήσει τα 8" + 10"LX200 και είναι πολύ καλά τηλεσκόπια - (Η λέσχη μας έχει το 14" LX200-GPS) Εάν καταλαβαίνετε Aγγλικά εδώ μια άλλη άποψη σχετικά με το Lx200.Πιστεύω ότι θα το βρείτε ενδιαφέρον.http://www.hnsky.org/lx200_1.htm Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 (τι αλλο θα ακουσουμε ακομα!!!!!!)
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2007 Αγαπητέ Neuton, υποθέτω ότι η αυτή συζήτηση σου άφησε πικρή γεύση. Διαβάζοντας τις απαντήσεις που σου δόθηκαν, διαπιστώνω τα ίδια παλιά λάθη που χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ πρακτικά αγνώστων χρηστών:-Ενώ στην ουσία όλοι θέλησαν να βοηθήσουν μεταφέροντας την προσωπική τους γνώμη και εμπειρία, δεν το έκαναν όλοι με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Κι ο γραπτός λόγος ιδίως όταν είναι βιαστικός αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια. Και συχνά ξεχνάμε ότι πρέπει να γράφουμε σκεπτόμενοι τον πιό ευαίσθητο και πιό απαιτητικό συνομιλητή, ιδίως όταν έχουμε μπροστά μας ένα νέο μέλος.-Από την άλλη κάποιοι βιάζονται πολύ να δουν κακή πρόθεση και να εκσφενδονίσουν κατηγορίες, ξεχνώντας ότι κάποιοι υϊοθετούν πρόχειρη και ανεπεξέγαστη γραφή χάρην αμεσότητας και συντομίας, θεωρώντας (κακώς τελικά) ότι δεν θα παρεξηγηθούν. Και οι δύο στάσεις είναι λάθος όπως σαφέστατα αποδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούν.Και ενώ σαν έμπειρος (συγχώρησέ μου εδώ το έμπειρος) στη φωτογραφία και την αστροπαρατήρηση είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με την ουσία των γραφομένων από τους giorgosgr και Νίκο Κατσαμάκα, δεν μπορώ να μην τονίσω για άλλη μιά φορά ότι απαιτείται προσεκτικότερη γραφή για να περαστούν τα μηνύματα χωρίς παρενέργειες. Κι ενώ επίσης δίνω εν μέρει δίκιο σε όσους θίχτηκαν δεν μπορώ να δεχτώ τα περί κακής πρόθεσης, διάθεσης χλευασμού ή φθόνου. Απλούστατα, τα άτομα που απάντησαν καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών δεν διακατέχονται από τέτοια κίνητρα. Το τηλεσκόπιο που σκέφτεσαι είναι αξιόλογο για αστροφωτογραφία αλλά όπως κάθε άλλο θα απαιτήσει να του αφιερώσεις πολύ (πάρα πολύ) χρόνο πριν να έχεις στοιχειωδώς καλά και σταθερά αποτελέσματα. Γράφτηκε πιό πάνω ότι η κοινή φωτογραφία και η αστροφωτογραφία απέχουν πάρα πολύ. Είναι εξαιρετικά ακριβές. Η περιστροφή της Γης, τα ελάχιστα διαθέσιμα φωτόνια, και η αλλοίωση των ειδώλων από την ατμόσφαιρα πολλές φορές το δευτερόλεπτο, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα που δυστυχώς δεν λύνονται με ένα μοτέρ παρακολούθησης και μιά μεγάλη έκθεση. Απαιτούν πολύπλοκες (και πολύ ενδιαφέρουσες) τεχνικές και εξαιρετική επιμονή και μεθοδικότητα. Και απαραίτητα μιά καλή εξοικείωση με τον ουρανό και τον εξοπλισμό. Το τηλεσκόπιο όταν στρέφεται στο νυχτερινό ουρανό είναι πολύ πιό απαιτητικό από έναν ισχυρό τηλεφακό.Όλα αυτά δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνουν, ελπίζω να τα δεις σαν πρόκληση ώστε να φτάσεις τελικά στα ποθητά αποτελέσματα.Μην αγνοήσεις ότι για αστροφωτογραφία το τηλεσκόπιο θα πρέπει να στηριχθεί σε ισημερινή βάση (δηλαδή με πολική ευθυγράμμιση κι όχι αλταζιμουθιακά). Στην περίπτωση του LX200 η ισημερινή «σφήνα» είναι συνεπώς απαραίτητη (εκτός αν εφαρμοστούν άλλες ακριβές λύσεις).Ένα τελευταίο: μάλλον πιό εύκολα θα ξεκινούσες αστροφωτογραφία με ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο (π.χ. ένα αποχρωματικό 4" σε καλή ισημερινή βάση). Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ εντυπωσιακά, πολύ όμορφα και δεν έχουν κάποιες από τις σημαντικές δυσκολίες ενός μεγάλου καταδιοπτρικού όπως το LX200. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσεις, καλή επιτυχία! Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
KOTS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 KOTS,είναι λάθος να γενικεύεις οτι όλοι εδώ μέσα είμαστε ζηλιάρηδες, φθονεροί και κακομοίρηδες. Αντιθετα δε μηλισα για ολους ουτε γενικευσα τιποτα! Ουτε δηλωσα ανοιχτα οτι ολοι εδω μεσα ειναι ζηλιαρηδες και φθονεροι και κακομοιρηδες! Προς Θεου! Οπως ειπα και παραπανω υπαρχουν ανθρωποι που με εχουν βοηθησει και εχω βοηθησει παρα πολυ, ειναι πολυ καλοι μου φιλοι και τους εκτιμω παρα πολυ. Ομως υπαρχουν εξισου πολλοι που η ζηλοφθονια τους ειναι τραγικη! Αφορμη για να δωσω αυτη την απαντηση που εδωσα ηταν καποια λεγομενα του νεου φιλου μας. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα