George Makris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 1. Εξωτερικός Πλανήτης Κατασκεύασα ένα XL αρχείο που προβάλλει σε γραφική παράσταση τις κινήσεις της γης, ενός εξωτερικού πλανήτη, εδώ του Άρη (υπό κλιμακα) και της φαινόμενης θέσης του στην ουράνια σφαίρα για 3 έτη. Παρατηρούμε ότι έχουμε ανάδρομη κίνηση κάθε φορά που προσπερνάμε τον Άρη, δηλαδή όταν είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο. Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο, σώστε το στον δίσκο σας, ανοίξτε το, επιλέξτε ενεργοποίηση μακροεντολών και πατήστε το κουμπί "RUN". Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.Retrograde.xls Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
George Makris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 2. Εσωτερικός Πλανήτης Κατασκεύασα ένα XL αρχείο που προβάλλει σε γραφική παράσταση τις κινήσεις της γης, ενός εσωτερικού πλανήτη, εδώ της Αφροδίτης (υπό κλιμακα) και της φαινόμενης θέσης της στην ουράνια σφαίρα για 3 έτη. Παρατηρούμε ότι έχουμε ανάδρομη κίνηση κάθε φορά που η Αφροδίτη μας προσπερνάει, δηλαδή όταν είναι σε εσωτερική σύνοδο με τον Ήλιο. Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο, σώστε το στον δίσκο σας, ανοίξτε το, επιλέξτε ενεργοποίηση μακροεντολών και πατήστε το κουμπί "RUN". Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.Retrograde ΙΝ.xls Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Εμένα δε μου τρέχει σε Excel 2003 παρόλο που άλλαξα τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Εξακολουθεί να βγαίνει προειδοποίηση που δεν έχει άλλη επιλογή. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Άφησε τις μακροεντολές πλήρως ενεργοποιημένες (τρίτη επιλογή) και επανεκιννησε το excel. Ισως σου δουλέψει. Μπράβο Γιώργο, πολύ καλό Δημήτρης Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Μπράβο Γιώργο, Δείχνει πολύ καθαρά την ανάδρομη κίνηση! Κώστας
Nova Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Πολύ παραστατικό και ενδιαφέρον!Κι έγω που νόμιζα ότι θα ήταν για την αστρολογία και θα αρχιζαν τα βρισίδια πάλι πλάκα
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Γιώργο πολύ πρωτότυπο, σ΄ ευχαριστούμε! 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Τελικά δούλεψε. Ηθελε restart του excel μετά την αλλαγή των ρυθμίσεων ασφαλείας. Γιώργο, όντως πολύ όμορφο και ιδιαίτερα παραστατικό! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
quendi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Γιώργο πολύ παραστατικό και χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις! Σε ευχαριστούμε! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
George Makris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Χαίρομαι που το βρήκατε παραστατικό, αυτός άλλωστε ήταν κι ο στόχος μου όταν έφτιαξα τα αρχεία και τα μοιράστηκα μαζί σας. Αρχικά είχα δει τα animationshttp://alpha.lasalle.edu/~smithsc/Astronomy/retrograd.htmlκαι http://csep10.phys.utk.edu/astr161/lect/retrograde/copernican.htmlτα οποία έχω προσθέσει στο άρθρο "Ανάδρομη κίνηση" στην σελίδα της εγκυκλοπαίδειας http://www.astronomia.gr/ Επίσης κατά το ταξείδι μου στο Παρίσι τον Νοέμβριο 06, επισκέφθηκα το Palais de la decouverte (το σπίτι της ανακάλυψης) όπου είχε παραστατικά εκθέματα για το ηλιακό σύστημα και την ανάδρομη κίνηση:( http://www.palais-decouverte.fr/index.php?id=698 ) Τελικά όλα είναι συνέπεια του τρίτου νόμου του Kepler: Το τετράγωνο της περιόδου περιστροφής είναι ανάλογο του κύβου του ακτίνας περιστροφής.Η Αφροδίτη, λοιπόν, κάνει μια περιστροφή γρηγορότερα από την Γη (0.66 έτη) και ο Άρης κάνει μια περιστροφή αργότερα από την Γη (1.88 έτη)Όταν λοιπόν προσπερνάμε τον Άρη τον βλέπουμε να κινείται προς τα πίσω. Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Γιώργο ευχαριστούμε πολύ.Πολύ ενδιαφέρον!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα