ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Λοιπόν το θέμα έχει ώς εξής:Το αφεντικό μου αποφάσισε να μου δώσει κάποια λεφτουδάκια που έιχαμε για καιρό ξεχασμένα, και λέω να τα επενδύσω ανεβαίνοντας διάμετρο. Δηλ απο το Celestron 8sgt να πάω στον 9,25. Η μικρή αναβάθμιση γίνεται για δύο λόγους1) Τα λεφτα δεν φτάνουν για πιό μεγάλη2) Αν πάω στο C11 θα πρέπει να αλλάξω στήριξη Για πείτε απόψεις παρακαλώ... Δημήτρης
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Μιας και μιλαμε παντα για Schmidt πιστευω ειναι πολυ καλη ιδεα . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Υποθέτω θα συνοδευτεί από πώληση του παλιού για να ενισχύσει; Προσωπικά συμφωνώ, ο σωλήνας των 9,25" της Celestron είναι κι εμένα από καιρό ένας από τους θεωρητικούς στόχους να αποκτήσω! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημήτρη, ο σωλήνας των 9.25" σίγουρα αξίζει και είναι σίγουρα καλύτερος από τον 8άρη που ήδη έχεις. Επίσης, ο 9.25" θεωρείται ιδανικός σωλήνας για πλανητική φωτογράφιση, σου δίνει αυτό το ελάχιστο "κάτι παραπάνω" που λείπουν από τις 8 ίντσες στο βαθύ ουρανό, ενώ με έναν focal reducer γίνεται πολύ καλό εργαλείο για φωτογράφιση βαθύ ουρανού - και όλα αυτά με μικρό κόστος όγκου και βάρους.Από την άλλη, στην περίπτωσή σου, η οπτική απόδοση του 9.25" δεν θα διαφέρει τρομερά από το 8άρι που ήδη έχεις και αυτό το λίγο "κάτι παραπάνω¨ ίσως δεν δικαιολογεί το κόστος της αναβάθμισης. Αντιμετώπισα το ίδιο δίλημμα με εσένα πέρυσι - από τις 8 ίντσες στις 9.25" ή στις 11". Προτίμησα να χρεωθώ παραπάνω και επέλεξα τον σωλήνα των 11" και τότε με την απλή EQ6. Το 11άρι είναι κάτι λιγότερο από 12 κιλά χωρίς αξεσουάρ (διαγώνιους κλπ). *Οριακά* η ASGT που έχεις θα το σηκώσει - και μάλιστα καλά για οπτική παρατήρηση - μέχρι να περάσεις σε μια EQ6. Εξάλλου, φαντάζομαι ότι θα "ανακυκλώσεις" άμεσα τον 8ιντσο σωλήνα και αργότερα μπορείς να κάνεις το ίδιο με τη βάση που έχεις όταν αποφασίσεις να περάσεις στην EQ6. Καταλαβαίνω επίσης ότι σου βάζω ιδέες και φωτιές, αλλά ίσως θα έπρεπε από την αρχή να προσανατολιστείς στις 11 ίντσες. Δεν είσαι αρχάριος ούτε ρισκάρεις, η αστρονομία ξέρεις πια ότι σε ενδιαφέρει και αφού σκέφτεσαι να ανέβεις σε διάμετρο, σίγουρα θα χαρείς το εντεκάρι για πολύ καιρό Φιλικά,Ηλίας.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Γνώμη μου εμένα είναι οτι μια ίντσα επιπλέον τόσο σε φωτογράφηση όσο και σε παρατήρηση, δεν είναι τίποτα το ουσιαστικό.Καλύτερα είναι να περιμένεις λίγο μέχρι να μπορέσεις να πας στις 11".Αξίζει ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξεις και βάση όπως λες.
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Λοιπόν το θέμα έχει ώς εξής: Το αφεντικό μου αποφάσισε να μου δώσει κάποια λεφτουδάκια που έιχαμε για καιρό ξεχασμένα, και λέω να τα επενδύσω ανεβαίνοντας διάμετρο. Δηλ απο το Celestron 8sgt να πάω στον 9,25. Η μικρή αναβάθμιση γίνεται για δύο λόγους 1) Τα λεφτα δεν φτάνουν για πιό μεγάλη 2) Αν πάω στο C11 θα πρέπει να αλλάξω στήριξη Για πείτε απόψεις παρακαλώ... Από όλα τα Celestron SCT's (εκτός ίσως από τα C14's) τα 9.25" έχουν το reputation για τα καλύτερα οπτικα. Οπωσδήποτε το jump από 8" έως 11" είναι μεγαλύτερο από ένα 8" έως 9.25" - Αλλα αντικείμενα θα δούμε με τα 8" και άλλα με το 11". πρέπει να σκεφτείς και το βάρος του 11", θα χρειαστείς και στήριξη .. Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙΠάρε το 9.25 !!!Το 11" θα το κρατήσει οριακά. Στην HEQ5 pro μου που το έβαλα όταν εστίαζα είχε τρικυμία. Αν δεν το ακουμπάς είναι οκ. Αλλά για φωτογράφιση θα θες οδηγιτικό, κτλ. οπότε η όλη κατάσταση χαλάει. Και το μέγεθός του είναι μεγάλο. Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2007 Κι εγω συμφωνω με τον nickthegreek απο 8" σε 9.25" δεν αξιζει τον κοπο. Αν ειναι να πας σε 11" εχει καλως, αλλιως κρατα τα λεφτα η παρε αλλο εξοπλισμο (2-3 Nagler πχ) και μεινε με το 8". Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Παιδες, ευχαριστώ όλους για την μέχρι τώρα συνεισφορά σας. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να βλέπω ότι τα σχόλια κυμαίνονται απο τουλάχιστον μη αρνητικά έως πολύ θετικά.Για το 11 (για τους φίλους που μου βάζουν φωτιές) δεν με παιρνει ρε παιδιά λέτε να μην το θέλω; Το προσθετικό κόστος αγγίζει τα 3000 ευρώ περίπου (3400 το 11 συν 1500 η βάση ενώ το 9,25 είναι γύρω στα 2000) και με παιδί να ετοιμάζεται γα πανελλήνιες.....καταλαβαίνετε οτι η δυνατότητα αποταμίευσης είναι μάλλον απίθανη. Το C11 θα πρέπει να περιμένει την επόμενη ....Ευχαριστώ και πάλι Δημήτρης
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2007 Το προσθετικό κόστος αγγίζει τα 3000 ευρώ περίπου (3400 το 11 συν 1500 η βάση ενώ το 9,25 είναι γύρω στα 2000) και με παιδί να ετοιμάζεται γα πανελλήνιες.....καταλαβαίνετε οτι η δυνατότητα αποταμίευσης είναι μάλλον απίθανη. Το C11 θα πρέπει να περιμένει την επόμενη ....Ευχαριστώ και πάλιΔημητρη, Μπορεις να βρεις ενα C11 σε αριστη κατασταση με ενα-τριτο το συνολικο κοστος με την τιμη να συμπεριλαμβανει και ολα τα εξοδα αποστολης, δασμους και φορους. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 Μάγκες (που λέει και ο Αντώνης) τελικά την έκανα. Κάτι που δεν ήθελα και πολύ, κάτι που είπατε και εσείς κανένα καλό λόγο, τη Μεγάλη Δευτέρα θα το έχω (γειά σου ρε Πλανητάριο). Το δε 8άρι μου έφυγε σε χρόνο μηδέν και σε καλή τιμή...Αντε μεγειά μου και θα σας πώ εντυπώσεις μετά το Πάσχα. Δημήτρης
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 ΜΕΓΕΙΑ!!!! Αυτό θα πει ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Καλές παρατηρήσεις Δημήτρη! Θα το κατα-ευχαριστηθείς είναι σίγουρο
ASTROFOROS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2007 ΜπραβοΔημητρη,χαρηκα για σενα που τελικα εκανες αυτο που ηθελες.Ειναι πολυ σημαντικο που καταφερες να παρεις αυτο αντι του 9.25 γιατι πιστευω οτι μεσα σου κατι θα σε ετρωγε.Αντε καλορυζικο και στον παρνωνα πιστευω να μ'αφησεις να ριξω κανα βλεφαρο Φιλικα Γιωργος
aristarchus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2007 Μάγκες (που λέει και ο Αντώνης) Χεχεχεχεχε τελικά την έκανα.Καλοριζικο και καταλληλη εποχη με την αφιξη της ανοιξης! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2007 Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Να τονίσω μόνο ότι για όποια αλλαγή του καιρού δεν ευθύνομαι εγώ (στο meteo κάτι λέει για σύννεφα)..........Στο κάτω κάτω τόσοι νέοι πήραν τηλεσκόπιο..εγώ θα την πληρώσω τη νύφη; Δημήτρης
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2007 Φιλε Δημητρη καλοριζικο!! Εγω θελω να ανακυκλωσω το 8ιντσο skywatcer νευτωνιο με το 8ιντσο celestron scmidt για λογους φορητοτητας δινοντας βεβαια ενα διολου ευκαταφρονητο ποσο αλλα δεν αντεχω αλλο τα κουβαληματα του μπαζουκας!!! Πρεπει να ειναι το δικο σου αυτο που ειδα στο πλανηταριο. Ελπιζω να ειναι σε καλη κατασταση!!!!!Καλο Πασχα σε ολους!!!! Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2007 Φίλε Γιώργο,Να το πάρεις, ειναι σε εξαιρετική κατάσταση, και είμαι σίγουρος ότι θα δείς μεγάλη διαφορά απο το νευτώνιο, τα XLT οπτικά του είναι το κάτι άλλο.Περιμένω άποψη μόλις το χρησιμοποίήσεις.Εγώ δυστυχως είχα ένα ατύχημα με τη στήριξή μου (πτώση) και είναι για επισκευή οπότε δεν έχω βγεί ακόμα...ασε, κλάμα μεγάλο.Ευτυχώς το τηλεσκόπιο δεν ήταν πάνω και γλυτώσαμε τα χειρότερα. Δημήτρης
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11, 2007 Το πηρα ηδη Δημητρη!!! Οντως πολυ καλα οπτικα!!! To 8'' Skywatcher νευτωνιο το αποχαιρετησα αποσυροντας το στον Παναγιωτη κ εφυγα ελαφρυτερος κατα καμποσα κιλα νομιζω ( κ αρκετα ευρα απο την τσεπη βεβαια αλλα χαλαλι του!!!) Ανακουφιστηκε κ η HEQ5 βεβαια χωρις ταλαντωσεις κ μηχανικες ροπες που ειχε ο νευτωνιος σωληνας. Ο εστιαστης μονο στις μεγαλες μεγενθυσεις μετατοπιζει ελαφρα το ειδωλο αλλα ισως βαλω καποιον αλλο στον διαγωνιο. Εβαλα κ το Skysurfer πανω , οι τρυπες ηρθαν κουτι!!!! Το εβγαλα εξω 2 βραδιες , Κρονος , Αφροδιτη , Μ42 αψογα!!!! Δεν ειχα χρονο για περισσοτερες παρατηρησεις!!! Χρησημοποιησα κυριως τον hyperion 13mm. Πολυ καλος προσοφθαλμιος! Αραγε αξιζει να εφοδιαστω με focal reducer η οχι? Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2007 Γιώργο,Καλορίζικο και καλές παρατηρήσεις και να μου το προσέχεις σε παρακαλώ, έχουμε περάσει αξέχαστες βραδιές οι δυό μάς. Για το θέμα του image shift στην εστίαση, (έχει να κάνει με το ότι η εστίαση γίνεται με μετατοπιση το πρωτεύοντος),ήταν και για εμένα ενοχλητικό απο την αρχή, είχα ανοίξει ένα ανάλογο topic, και μετά απο συζητήσεις είχα κατάλήξει στην αγορά ενός εστιαστή crayford για SC που πιθανόν να λύσει το πρόβλημα (η Baader πάντως ακόμα δεν τον έχει στείλει λόγω αλλαγής του υφιστάμενου μοντέλου, αλλα θα μου έρθει κουτί με το 9,25).Για τον Focal Reducer τώρα........Εγώ έμεινα ξερός όταν τον έβαλα επάνω, είδα τον Ορίωνα όπως δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ. Βέβαια, το κόστος του είναι σημαντικό (200 κάτι ευρώ) και σου μειώνει την ωφέλιμη μεγέθυνση. Αν σε ενδιαφέρει η φωτογράφηση (εγώ γι αυτό τον πηρα) τότε είναι απαραίτητος αλλοιώς, δεν ξέρω είναι θέμα οικονομικό ή πρωτεραιωτήτων (FC έναντι ενός ή δύο καλών προσοφθαλμίων).ΦΙλικά. Δημήτρης
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12, 2007 Χε χε, θα στο προσεχω Δημητρακη!!! Με μπριζωσες τωρα για focal reducer!!! Πω πω δεν θα μεινει ουτε ενα ευρω στην τσεπη μου κ εχω κ μικρο παιδι!!!!! Θα του αφησω κληρονομια καλη ομως ε? Με αυτην την δικαιολογια τρεχω για το πλανηταριο...!!!!!!!!!!!!!!! Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2007 Γιώργο το πήρες το ΠΜ που έστειλα;Πως πάει το τηλε; Δημήτρης
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2007 Φιλε Δημητρη , τωρα το ειδα το πμ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πω πω εχω αποροφηθει τοσο με το " μωρο σου "!!! Δεν το προσεξα!!!!!!! Θα σε παρω αυριο τηλ. Αψογο το εργαλειο ε? Με το hyperion 13mm ζωγραφιζει!!!Πρεπει να παρω κ ενα μικρο αντιβαρο γιατι τα 2 μεγαλα που χρησιμοποιουσα στο νευτωνιο του πεφτουν πολυ κ με το ενα φερνω το ζυγισμα ισα ισα. Θα τα πουμε αυριο!! Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2007 Φίλε Γιώργο. Το μωρό μου είναι πιά μωρό σου, η πράξη υιοθεσίας είναι πιά τελεσίδικη και μή αναστρέψιμη. Χαίρομαι πολύ που περνάτε καλά οι δυό σας (όντως ο Hyperion τα λέει όλα και με δεδομένο ότι εγώ μόλις παρέλαβε την επισκευασμένη στήριξή μου και δέν έχω δοκιμάσει ακόμα το 9,25 μου τρέχουν τα σάλια).Για τα αντίβαρα, δοκίμασες να τα ανεβάσεις πιό ψηλά στον άξονα; Μήν τρέχεις για καινούργια δηλαδή.Τα λέμε. Δημήτρης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα