Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ψάχνομαι για να φτιάξω μια ισημερινή πλατφόρμα για το dob μου.

Εχω δεί τα σχέδια που κυκλοφορούν αλλά με φοβίζουν οι καμπύλες κατασκευές. Δύσκολα θα μπορούσα να τις πετύχω.

Ετσι σκέφτηκα να ανοίξω αυτότ ο post ώστε να ανταλάξουμε ιδέες για μια κατασκευή χωρίς καμπύλες.

Παραθέτω ένα πρώτο σχέδιο για να το ελέγξετε και να ακούσω την κριτική σας. Μέσα από αυτήν μπορεί να βγεί μια βελτίωση, ένα νέο σχέδιο κλπ.

Οσον αφορά το σχέδιο, θεωρούμε γνωστές τις αποστάσεις AB και AC και οι υπόλοιπες μεταβλητές ορίζονται ώε εξής:

φ = Γεωργαφικό πλάτος

Χ = sin(φ) * (arctan(φ)*AB - AC)

Το μειονέκτημα που βλέπω είναι οι ταλαντώσεις που θα έχει το κινητό μέρος.

Το πλεονέκτημα, η έλλειψη καμπύλων τμημάτων και η κατασκευή ανάλογα με το dob και την θέση παρατήρησης.

Αναμένω σχόλια και ιδέες.

dob_ep.jpg.cfa0506e904544caece4d9d0e68007cf.jpg

... και μετά σου λένε ότι όλα αυτά γίνανε μόνα τους!
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι για dob αλλά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/1520667/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1#Post1521136

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Board/atm/Number/1392336/page/4/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

http://www.amateurtelescopemaker.com/ATM_book/MechanicalDesign.htm

Κοίτα τη βάση στο πρώτο thread. Στο δεύτερο μάλλον θα το σχεδιάσουν σε cad όπου να ναι. Το τρίτο στο έχω βάλει γιατί λύνει πολλές απορίες.

Και σχέδια:

http://users.pandora.be/Urania2/Equatoriaal/CDUindex.htm

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

Φίλες ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ιδιαίτερα το τρίτο με βοήθησε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Any way, σε αυτό διάβασα ότι εκτός του διαδεδομένου σχεδίου του Poncet που θέλει καμπύλες υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή από τον Davie με απλά ισοσκελή τρίγωνα! εκπλικτίκ? :shock:

Γκουγκλάροντας έπεσα πάνω σε μια ανάλυση αυτού του σχεδίου, από έναν τύπο που τον αγάπησα! Παραθέτω κοματάκι:

The mount was designed because I needed a table for my 17.5" Dobsonian, but the center of mass of my system seemed too high for the standard equatorial platform designs I had seen, and required rather complex (by my standards!) curved bearing surfaces. I decided to see if a table that used only plane surfaces could be designed that could be made from "hardware store" parts, and could be made so that the system was neutrally stable (wouldn't tip over or rotate back to vertical if not held - ie rotates about the center of mass). To my surprise, a design was found that met all of my requirements

Ο άνθρωπός μου!!! :D

Thanks again zantespear!

Δημοσιεύτηκε

Xαίρομαι που βοήθησα. Πάντως τρομερη εντύπωση μου έχει κάνει

το σχέδιο της βάσης στο πρώτο link...

Ο άνθρωπος που το έχει σχεδιάσει είναι επαγγελματίας μηχανικός με τρομερές γνώσεις cad. Επίσης μου κάνει εντύπωση η χρήση του λεγόμενου threaded rod που ίσως είναι η λύση για οδήγηση ακριβείας

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Επίσης μου κάνει εντύπωση η χρήση του λεγόμενου threaded rod που ίσως είναι η λύση για οδήγηση ακριβείας

Το threaded rod δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια βέργα με βόλτες. Ίδια χρησιμοποιείται πχ για κατασκευή barn door tracker. Πως εννοείς ότι είναι η λύση για οδήγηση ακριβείας;

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Φίλε δουλεύω σε εταιρεία με ΑΤΜ τραπεζών.

Τέτοια συστήματα γραναζιών δουλευουμε. Απλώς επειδή είμαι ηλεκτρονικός δεν έχω γνώσεις τέτοιων μηχανολογικών κατασκευών. Ψάχνω το θέμα να δω πως μπορείς να βελτιώσεις την ακρίβεια καθώς και τι λύσεις χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Όταν έλεγα για ακρίβεια δεν ένούσα για φωτογραφία βέβαια.

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Όταν έλεγα για ακρίβεια δεν ένούσα για φωτογραφία βέβαια.

Οχι για φωτογραφία??? Τότε γιατί άλλο?

Δημοσιεύτηκε

Άπλώς παρακολουθούν το στόχο.

Για αστροφωτογράφηση αλλάζουν πολύ οι ανοχές. Αν θες στο τρίτο λινκ που σου έδωσα πήγαινε εκεί που λέει drivers & german equatorial platform και διάβασε για την ακρίβεια των γραναζιών ειδικά για αυτα που έχουν χαρακτηρισμό AGMA 14, 15, 16. Βέβαια δεν μιλάμε για απλή πλατφόρμα πλέον. Υπάρχει και λινκ που πουλάνε.(opticcraft.com) ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΣΟΚ.

έχω αρχίσει να πειραματίζομαι με μηχανισμούς κίνησης και θα με ενδιέφερε να κατασκευάσω κάτι τέτοιο. By the way αν δεήση ο Ελευθερουδάκης και μου φέρει τα βιβλία που έχω παραγγείλει θα ξεκινήσω να κατασκευάσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο (έχω καταλήξει σε 8/f7 σαν πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια στην κατασκευή τηλεσκοπίων). Προμηθευτές για υλικά έχω βρει. Αν το τελειώσω και αποδειχθεί επιτυχημένο η επόμενη κίνηση θα είναι η κατασκευή πλατφόρμας παρακολούθησης

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Άπλώς παρακολουθούν το στόχο.

By the way αν δεήση ο Ελευθερουδάκης και μου φέρει τα βιβλία που έχω παραγγείλει θα ξεκινήσω να κατασκευάσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο ... Αν το τελειώσω και αποδειχθεί επιτυχημένο η επόμενη κίνηση θα είναι η κατασκευή πλατφόρμας παρακολούθησης

Καλή επιτυχία. Μακάρι να σε προλάβω και να το δοκιμάσεις πάνω στην δική μου βάση που ΘΑ φτιάξω :D

Υ.Γ. Μην το γελάς. Προχωράω. Στα σχέδια βέβαια. Προσπαθώ να καταλήξω σε σχέδιο με τυποποιημένες γωνίες (30, 45, 60 μοιρές) και μεταβλητά χαρακτηριστικά για το κάθε γεωγραφικό πλάτος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης