Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σε αυτό το φόρουμ υπάρχουν ευχαριστημένοι ερασιτέχνες και από τους δύο κατασκευαστές αυτών των τηλεσκοπίων. Αυτό που «κερδίζει» είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τον κάτοχό του. Στην τελική επιλογή του καθενός μετράει επίσης και ποιό τηλεσκόπιο του κάνει περισσότερο «κλικ»!
Δημοσιεύτηκε
Κατάλαβα... Για GSO δηλαδή με βλέπω και να σου πώ δεν με χαλάει καθόλου... Το μόνο που φοβάμαι είναι αν θα μπορώ στο μέλλον να βρώ μια καλή (σχετικά φτηνή) ισημερινή στήριξη για το μοντέλο μου... κατά τα άλλα είμαι ήδη ευχαριστημένος γιατί το έχω ήδη μέσα στην καρδιά μου) Σε ευχαριστώ πάρα πολυ και αν εσύ ή καποιος άλλος γνωρίζει κάτι για ισημερινή στήριξη πού δέχεται το GSO ή γενικά όποιες ιδιομορφίες πρόκειται να συναντήσω ως νέος χώρις καν να τις έχω σκεφτεί να με διαφωτίσει... Ευχαριστώ και πάλι όλους...

Ανάμεσα στο Βέγα,

τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ

υπάρχει μία θέση του ουρανού

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

για κει σας κλείνω ραντεβού.

Δημοσιεύτηκε

Η λύση του 6'' με γερμανική δεν είναι καθόλου άσχημη αν σχεδιαζεις για φωτογράφιση από την αρχή. Κρίμα που έχουν εξαφανιστεί απο Ελλάδα τα TAL. Αλλιώς το ντοπς είναι η μόνη επιλογή στα λεφτά σου. Θα σου χαρίσει άπειρες ώρες χαράς, και μην κοιτάς που λέω ότι από Αθήνα δεν θα δεις και πολλά, ξεκινάς από Αθήνα, και όταν το πας σε μαύρο ουρανό εκτιμάς την διαφορά (που είναι τεράστια). Από εξοπλισμό κλπ είναι σαν όλα, ουδεν πρόβλημα. Μεταξύ GSO-Skywatcher, έρχεται μια ή άλλη, μιας και πχ το Skywatcher έχει πολύ καλό σύστημα με την λαβή (το έχω ζηλέψει αυτό), ενώ το GS με τα ρουλεμαν είναι πολύ ομαλό στην κίνηση στο αζιμούθιο. Α, και κάτι άλλο: μην φοβάσαι το βάρος, στο τελος θα σου φένεται και ελαφρύ :)

Να πάρω την ευκαιρία να δώσω μερικές πληροφορίες σχετικά με πιθανή αναβάθμιση, μιας και τα έχω πρόσφατα: εγώ έχω το TS-GSO και έχει πρόβλημα backfocus, δηλαδή δεν εστιάζει για φωτογράφιση στην κύρια εστία χωρίς μετατροπή ή χωρίς barlow. Η μετατροπή είναι να του βάλεις έναν κοντό greyford focuser, που η TS τον πουλάει κάπου 250 ευρώ και που από Αμερική θα τον βρείς (Synta) με κάπου 140 δολάρια (εξωφρενικό, δεν είναι ; ).

Η διαφορά σε βάρος σωλήνα μεταξύ GSO/Skywatcher είναι μάλλον αδιάφορη όταν μιλάς για μελοντική τοποθέτηση σε γερμανική. Περισσότερο πρόβλημα είναι το μήκος που δημιουργεί ροπές (άρα και ταλαντώσεις). Σε γενικές γραμμές είχα βρει 4 λύσεις : Η φτηνή με γερμανική, είναι να καταφύγεις σε βάση που θα κάνει κυρίως για παρατήρηση και ίσως (μεγάλο ίσως) για περιορισμένη φωτογράφιση (EM10, ζωρισμένα η GP). Επόμενη λύση είναι equatorial platform (αυτό έχω εγώ) που μπορεί να σηκώσει μέχρι 12.5''. Αναβαθμίζει το dobs στην παρατήρηση όσο τίποτα άλλο (και παραμένει dobs), σου δείνει δυνατότητες για περιορισμένη φωτογράφιση (αν είσαι επίμονος μέχρι και deep sky-ακόμη να βρω χρόνο να το δοκιμάσω αυτό :-( ), είναι βράχος σταθερότητας (δεν τίθεται θέμα βάρους/μήκους/ροπών) και είναι πανεύκολη στην αποθήκεση/μεταφορά/στήσιμο. Επόμενη λύση πας στις ADM, EQ5 (απλή αν την βρεις, αλλιως pro) ή στην GPD: το βάρος πρέπει να είναι οριακά οκ, ίσως όμως υπάρχει πρόβλημα ροπών. Και φυσικά η recommended είναι ή EQ6, αν βρεις την απλή αλλιώς την pro. Αλλά αν ξεφύγεις τόσο πολύ, τίθεται θέμα αλλαγής ΚΑΙ σωλήνα με ενα που να είναι καθαρά φωτογραφικός (από θέματα focus, f κλπ). Από όλα αυτά προκύπτει αυτό που είπε και ο φίλος ο Γιώργος (giorgosgr) - αν και δεν θα είμουν τόσο απόλυτος, διατηρώ ελπίδες ότι με την equatorial μπορείς να κάνεις ωραία πράγματα ακόμη και για φωτογράφιση - ο καιρός θα δείξει.

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, η αλήθεια είναι όπως είπα και παραπάνω ότι με ενδιαφέρει κυρίως η παρατήρηση μιλώντας και για το τώρα αλλά και για το μέλλον... Αυτό δεν σημαίνει οτί δεν θα ήθελα να αναβαθμίσω την βάση με ισημερινή στήριξη...αλλά όπως είπα κυρίως καθαρά για θέμα παρατήρησης...Οπότε ποιά από όλες τις περιπτώσεις στήριξης προτείνεις? Επίσης κοιτώντας συνεχώς για τηλεσκόπια με έχει συνεπάρει λίγο και το starhopper 8 της celestron... Πρώτη μου επιλογή είναι το GSO 8 (Δεν ξέρω γιατι απέρριψα αρχικά το Skywatcher?! :shock: )αλλά τώρα αρχίζω και σκέφτομαι και το starhopper...τι λές?

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Χαλάρωσε γιατί έχεις αγχωθεί τελείως! Για 350 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός σου τι αγχώνεσαι; Πάρε το τηλεσκόπιο και άρχισε να παρατηρείς. Αν θελήσεις αστροφωτογραφία κάποτε το "σκοτώνεις" μιας και 8" dobείναι εμπορεύσιμο και παίρνεις κάτι άλλο. 350 € είναι μηδαμινό ποσό μπροστά στα πολλά χιλιάρικα που πρέπει να "σπρώξεις" για σοβαρή αστροφωτογράφηση.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Μα αυτό ακριβώς λέω!!! Δεν με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση... Με ενδιαφέρει η παρατήρηση και μόνο. Το θέμα αστροφωτογράφησης το έθεσα μόνο για πλήρη χρήση του τηλεσκοπίου στο μέλλον και αν! Όπως και να το κάνεις, και να μην ασχολήθεις με την αστροφωτογράφηση κάποια στιγμή θα ήθελες να κάνεις μια προσπάθεια να τραβήξεις κάτι... ε αυτό το ενδεχόμενο βάζω που προσωπικά είναι πολύ μικρό για μένα μιας και ξαναλέω... είμαι πρόθυμος μονο για παρατήρηση..

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Οπότε ποιά από όλες τις περιπτώσεις στήριξης προτείνεις?
Την dobson που έρχεται με το τηλεσκόπιο :-) Στην ουσία η αναβάθμιση είναι μεγάλος πονοκέφαλος που θα τον αποφασίσεις μόνος σου αργότερα, αν και κατά πόσο θα σου χρειαστεί. Εγώ απλά έκανα hijack το θέμα σου για να δώσω τις πληροφορίες, για να υπάρχουν κάπου μαζεμένες - και ζητώ συγνώμη αν σε έμπλεξα με αυτό. Ο Γιωργος έχει δίκιο, πάρτο και άρχισε, τα άλλα είναι για αργότερα.
Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ να σε καλά... :)

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα για άλλη μια φορά... Ξανανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να ευχαριστήσω ξανά όλους εσαάς που με βοηθήσατε... Επιτέλους σήμερα θα καταφτάσει σπίτι μου το Skywatcher 8' dob (Αυτό επέλεξα τελικά αγού σας έβγαλα την πίστη :D ) και ξεκινάω αμέσως παρατήρηση... Το πρόβλημα μου είναι απλό: Θα το πάρω από το πλανητάριο και επειδή το αμάξι χάλασε θα πάω να το παραλάβω με ένα φίλο μέσω ηλεκτρικού... Θα τα καταφέρω μέσα στον ηλεκτρικό με τα κουτιά ή δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν με τα χέρια? (Να δώ τι είδους άλλη άκυρη ερώτηση θα σκαρφιστώ! ](*,) )

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημοσιεύτηκε
Καλορίζικο και να το χαίρεσαι. Απο δύο άτομα κουβαλιέται, οχι εύκολα αλλα κουβαλιέται. Δεν είναι τόσο θέμα βάρους, όσο θέμα μεγάλων και "δύσκολων" κουτιών. Αλλα νέο παιδί είσαι θα τα καταφέρεις μιά χαρα.
Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ να είσαι καλά!! Ναι αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου... Ασέ που ο ενθουσιασμός για να το πάρω θα σήκωνε και άλλα 15 κιλά άνετα! :D

Ανάμεσα στο Βέγα,

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης