Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πολλοί ερασιτέχνες στις συννεφιασμένες νύχτες (αλλά και τις ηλιόλουστες μέρες!) φτιάχνουν κάποιο πρόγραμμα παρατηρήσεων σε κάποιο μπλοκάκι πριν κάποια εξόρμηση στο βουνό . Σημειώνουν δηλαδή τα αντικείμενα που θέλουν να μελετήσουν και να παρατηρήσουν στην επόμενη εξόρμησή τους.

Αυτό δίνει κάποια οργάνωση στην παρατήρησή τους με αποτέλεσμα να πάνε στο βουνό για παρατήρηση,έχοντας κατά νου να εντοπίσουν συγκεκριμένα αντικείμενα,χωρίς να χάνουν χρόνο και να λένε "εχμμμμμ... τι να δω τώρα....ας κοιτάξω τον χάρτη..."

Προσωπικά,έγω έχω το δικό μου πρόγραμμα,το οποίο προσπαθώ να το ακολουθώ πιστά σε κάθε παρατήρηση. Έχω πχ μία λίστα με αστέρες άνθρακα και προσπαθώ να τους βρω όλους! Όποιον βρίσκω, κάνω με πολλή ευχαρίστηση ένα "tick" δίπλα από το όνομά του!!!Επίσης την περίοδο αυτή οργώνω τον Λέοντα και τα NGC του,και όποια βρίσκω,τα σημειώνω μαζί με το μέγεθός τους,διαστάσεις,εντυπώσεις κλπ κλπ.

Το π΄ροβλημα μου είναι ότι δεν έχω κάποιο βιβλίο για τα highlights κάθε αστερισμού.

Το μόνο που ξέρω είναι το "The Night Sky Observer's Guide".Λέω να το αγοράσω.Μέχρι πόσα mag αστέρια έχει;

Ποιο άλλο βιβλίο μου προτείνετε;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

To double stars for small telescopes της Sissy Haas από τις εκδόσεις του Sky & Telescope είναι πολύ καλό, αν κανείς ενδιαφέρεται για διπλούς αστέρες.

Περιέχει πίνακες διπλών αστέρων ανά αστερισμό, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πολύ ενδιαφέροντα σχόλια.

Φιλικά

Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
Το π΄ροβλημα μου είναι ότι δεν έχω κάποιο βιβλίο για τα highlights κάθε αστερισμού.

Το κλασικό είναι το burnham's celestial handbook. Τρίτομο, οργανωμένο κατά αστερισμό έχει αναλυτική παρουσίαση όλων των αξιοπαρατήρητων.

Οσον αφορά τον προγραμματισμό παρατηρήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί software. Υπάρχει εξειδικευμένο λογισμικό (σίγουρα θυμάμαι το deepsky 2000) αλλα μπορείς και μόνος σου να φτιάξεις κάποιο excel να σε βοηθήσει.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Δημήτρη,

Ρίξε μια ματιά και σε αυτά τα λογισμικά

Deep-Sky Planner 4

http//www.knightware.biz/dsp/

Skytools2

http//www.skyhound.com/skytools.html

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη,

Δες και εδώ...

http//www.geocities.com/nubium75/download/TARGET-LIST.zip

το password είναι norma

wink

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης