Jump to content

Πρώτες εντυπώσεις από παρατήρηση με τα 15x70 κυάλια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν ξέρω αν το έβαλα το θέμα στο σωστό sub forum, άν όχι παρακαλώ τους moderators να το μετακινήσουν εκεί που πρέπει.

 

Καταρχήν να πώ οτι τα 15x70 skymaster της celestron είναι πολύ καλά κυάλια. Πραγματικά η εικόνα είναι ευκρινέστατη και οι λεπτομέρειες που φαίνονται εντυπωσιακές.

 

Αφού τα έστησα λοιπόν σε ένα τρίποδο της Konus και έβαλα πάνω και ένα μεταλικό αντάπτορα της vixen έχουν αρκετή σταθερότητα ώστε να μπορείς να τα κρατάς ακίνητα και να βλέπεις έτσι πιό πολλές λεπτομέρειες και να μην κουράζεται το μάτι. Βέβαια τελείως σταθερά δεν έιναι. Εκτός εάν δεν τα αγγίζεις ούτε και το τρίποδο, τότε σταθεροποιούνται τελείως και βλέπεις χωρίς να ακουμπάς τα μάτια σου στα κυάλια. Αλλά έτσι έχεις μικρό οπτικό πεδίο. Γι αυτό απλά χωρίς να αγγίζω καλά καλά το τρίποδο πιέζω λίγο τα μάτια μου πάνω στο λάστιχο των φακών για να σταθεροποιηθούν έτσι. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα όπου πετυχαίνεις στιγμές που είναι ακίνητη η εικόνα. Όποιος έχει κάποια άλλη συμβουλή άς την μοιραστεί.

 

Πάμε τώρα στην παρατήρηση των αντικειμένων. Καταρχήν η παρατήρηση την ημέρα με στόχους βουνά και τέτοια είναι απολαυστική. Φαίνονται πράγματα μακρυά με λεπτομέρεια. Τα δοκίμασα λοιπόν και το βράδυ από την Αθήνα. Από τον Χολαργό συγκεκριμένα. Πρώτος μου στόχος το φεγγάρι που πρίν κάποιες μέρες ήτανε μία μικρή φέτα ακόμη. Εντυπωσιακό. Στο κομμάτι που διακρινότανε φαίνονταν όλες οι λεπτομέρειες. Κρατήρες πολλοί κλπ. Επόμενος στόχος ο Κρόνος που την στιγμή εκείνη ήτανε κάπου πιο ανατολικά απο το φεγγάρι. Ομολογώ ότι την πρώτη φορά δεν μπόρεσα να διακρίνω τίποτε παρά μόνο ένα λαμπρό άστρο. Ξαναδοκίμασα 2-3 μέρες μετά και ο Κρόνος φαινόταν πολύ καλύτερα. Μάλιστα προσπαθώντας να μένει η εικόνα όσο πιο ακίνητη γινόταν μπόρεσα να διακρίνω τον δίσκο του που είχε ένα οβάλ σχήμα και αφού το κοίταζα για κανένα λεπτό και κοιτώντας ταυτόχρονα και περιμετρικά και επάνω στον Κρόνο μπόρεσα να διακρίνω πολύ αμυδρά τους δακτύλιους. Η τουλάχιστον μου φάνηκαν σαν δακτύλιοι. Δεν πρέπει να ήταν αντανάκλαση γιατί αυτή την καταλαβαίνω και κουνώντας λίγο το κεφάλι φτιάχνω την εικόνα να φαίνεται χωρίς αντανάκλαση. Αφού προσαρμόστηκαν λοιπόν τα μάτια μου σε αυτό που έβλεπα είδα τους δακτύλιους.

 

Βέβαια καταλαβαίνεται πόσο δύσκολη είναι αυτή διαδικασία προσπαθώντας ουσιαστικά να κρατήσεις την εικόνα ακίνητη με τα κυάλια ακόμη και με τρίποδο και μεταλικό αντάπτορα και χωρίς αντανακλάσεις. Την επόμενη μέρα επόμενος στόχος ο Δίας, που είχε ανατείλει και είχε ανέβει κάπως. Ε εκεί τον είδα κανονικότατα. Και με 3 από τα φεγγάρια του.Και μου έκανε εντύπωση πόσο μεγάλος και καθαρά φαινόταν ο δίσκος του. Πολύ πιό ευδιάκριτος από τον Κρόνο. Το φεγγάρι επίσης έχει γεμίσει αρκετά και είδα πολλές λεπτομέρειες.

 

Ακόμη δεν έχω πάει σε σκοτεινό ουρανό. Και πιστεύω εκεί πιά το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό. Πολύ ωραία τα κυάλια.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφόσον έχεις μεταλλικό adaptorα (καλής ποιότητας) και νομίζεις ότι φταίει το τρίποδο, μπορείς να κρεμάσεις κάτι βαρύ (πέτρα/μπαταρία μολύβδου/κ.ο.κ.) από το κέντρο του τρίποδα.

Θέλει υπομονή για τους δακτύλιους του Κρόνου και τις λεπτομέρειες των πλανητών γενικά, ώστε να πέσεις πάνω σε στιγμιαία σταθερή ατμόσφαιρα.

Στα συγκεκριμένα κυάλια, πρέπει να παρατήρησες την "καμπυλότητα" στην άκρη του πεδίου, όταν βλέπεις επίγεια αντικείμενα, έτσι δεν είναι;

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου ευσταθιε με γεια τα κυαλια!

Για να φανουν καθαρα οι δακτυλιοι του κρονου χρειαζεται μεγεθυνση λιγο μεγαλυτερη απο 15.

 

Νωντας.

www.myspace.com/astrovoxgr
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για και απο μενα

Αγόρασα και εγω τα συγκεκριμενα κυάλια. Και εγώ τα ιδια είδα και μαλίστα με μέτριο τρίποδα φωτογραφικής μηχανής. Επειδη με ζόρισε πάρα πολύ μπορεις να μου πεις απο που πηρες και ποσο έχει ο τριποδας και αντάπτορας που αναφερεις? Στο ζενιθ πως βλεπεις? Ειναι ειδικός ο τριποδας για τετοιες παρατηρησεις? Τον ανταπτορα προσαρμογης που είχε στην θηκη δεν τον χρησιμοποιησες?

Παρόλο των προβλημάτων ειμαι πολύ ευχαριστημένος και κυριολεκτικά πορωθηκα τοσο πολύ που ειμαι ετοιμος να παρω τηλεσκόπιο και συγκεκριμένα το ρομποτικό nextstar 4 se. Με προβληματίζει όμως πάρα πολυ το χάλι του Αθηναικού ουρανου. Αν το πάρω θα βλεπω τιποτα ή θα πρέπει να τρεχω επαρχεία?

Προς το παρον λέω να εξοικιωθώ πρώτα με τα κυαλια και βλεπουμε...

Υ.Γ. Τον κρονο τον εντόπισα και εγώ αλλά δακτύλιο δεν ειδα.Καποια κολπα μου έκανε το φως.

Υ.Γ.2 Στον Δια είδα 4 φεγγάρια. 3 πάνω δεξια όπως τον έβλεπα και έναν κάτω αριστερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με προβληματίζει όμως πάρα πολυ το χάλι του Αθηναικού ουρανου. Αν το πάρω θα βλεπω τιποτα ή θα πρέπει να τρεχω επαρχεία?

 

Τι το ρωτάτε ξανά και ξανά βρε παιδιά αυτό; Φυσικά και δεν θα βλέπετε τίποτα από βαθύ ουρανό μέσα απο την Αθήνα [-(

Ούτε απο επαρχία γενικά, για να δείτε αξιοπρεπώς βαθύ ουρανό πρέπει να πάτε σε ερημιές με σκοτάδι...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο τρίποδας που έχω είναι φωτογραφικός κυρίως. Είναι σχετικά ελαφρύς, πρέπει να είναι απο αλουμίνιο. Όμως για να δείς πάνω πρέπει να σκύψεις. Δεν μπορείς ας πούμε απο καθιστή θέση με την πλάτη σου να ακουμπάει στην καρέκλα να δείς. Γι αυτόν τον σκοπό και για να βλέπεις καλά επάνω υπάρχουν κάτι άλλα τρίποδα που ουσιαστικά έχουν έναν βραχίονα που κινείται και τον φέρνεις εσύ στην θέση που κάθεσαι. Αλλά γι αυτό το τρίποδο θα σε διαφωτίσουν καλύτερα άλλοι.

 

Ο αντάπτορας που έχουν μέσα τα κυάλια είναι πλαστικός και ελαφρύς και δεν μπορείς να τα κρατήσεις σταθερά. Αυτός που πήρα είναι της vixen που είναι μεταλλικός μέσα, πιό βαρύς και τα κυάλια κρατιούνται σαφέστατα πιό σταθερά.

 

Επίσης, με ένα τηλεσκόπιο από την Αθήνα θα δείς τους πλανήτες αλλά όχι τίποτε άλλο.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους! :D

 

Φίλε nkoumo αν μπορείς, να πάρεις μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε ίντσες. Αν ενδιαφέρεσαι για μελλοντική αστροφωτογράφιση, ξεκίνα με ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και βάλε αργότερα το Go-to.

 

Επίσης το να παρατηρείς με τήλε αντί για κιάλια, είναι η μέρα με τη νύχτα σε απόδοση.

 

Τέλος αυτό που εσύ ανομάζεις "τρέξιμο" στην επαρχία (εδώ συνήθως μιλάμε για βουνά μακριά από τις πόλεις λόγω φωτορύπανσης) , για τους περισσότερους από εδώ μέσα είναι "τέλεια ευκαιρία" για:

 

1. Να γνωρίσουν από κοντά φίλους που μιλάνε μέσω του astrovox

2. Να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

3. Να πάρουν γνώμες-προτάσεις-συμβουλές για τον εξοπλισμό τους αλλά και για μελλοντικές αγορές και

4. Να δουν κανένα νεφέλωμα από κανένα θηρίο τηλεσκόπιο (κυκλοφορούν και "κτήνη" ανάμεσά μας... :mrgreen: :-note :-note )

( και 5. Να τσακίσουν χωρίς τύψεις πολλά σουβλάκια και μπυρίτσες... :mrgreen: )

 

Σκέψου το.. :wink:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης