HOMO Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Γεια σας είμαι νέος και στο hobby και στο forum . Ελπίζω να με βοηθήσετε σε μια χιλιοειπωμένη ερώτηση: Τι να διαλέξω; Είμαι μεταξύ δύο τηλεσκοπίων του celestron NexStar 102 SLT διοπτρικό f /6,5 και του Celestron NexStar 4 SE Mak f/13.Και τα δύο είναι ρομποτικά.To τηλεσκόπιο θα το χρησιμοποιήσω και για επίγειες παρατηρησεις. Δεν με ενδιαφέρει η αστροφωτογραφία .Με ενδιαφέρει περισσότερο η δυνατότητα μεταφοράς ( με μοτοσυκλέτα ) και όσο για την επιλογή μου να πάρω go to είναι γιατί δεν θέλω να απογοητευτώ από την αρχή με άλλες στηρίξεις. Επίσης το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί και για παρατηρήσεις με παιδιά όποτε θα με ενδιέφερε να ξέρω ποιο δίνει καθαρότερες εικόνες. Στη τιμή αυτά τα δύο τηλ είναι πολύ κοντά . Το μόνο που με φοβίζει στο διοπτρικό είναι ο μικρός του λόγος. Μήπως θα έχει μεγάλο χρωματικό σφάλμα.Ακόμη ποιο από τα δυο είναι αναβαθμίζεται περισσότερο;Αν κάποιος γνωρίζει κάτι γι αυτά τα δύο τηλεσκόπια ας με συμβουλέψει τον παρακαλώ ή ας μου προτείνει κάποιο παραμφερες στην τιμή και στον τύπο.Ευχαριστώ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Το goto δεν έχει σχέση με την στήριξη. Οχι με goto (αφού το θέλεις μόνο για παρατήρηση ). Ότι χρήματα περισσέψουν δώστα σε διάμετρο. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Φίλε HOMO καλωςήρθες και στο χόμπυ και στο χώρο. Από αυτά που περιέγραψες, καταλαβαίνω οτι το τηλεσκόπιο θα το χρησιμοποιείς περισσότερο σε εκδρομές. Εγώ θα σου πρότεινα το Celestron NexStar 4 SE Mak f/13 για τον μόνο λόγο οτι είναι μικρότερο σε όγκο και μεταφέρεται πολυ πιο ευκολα με την μηχανή. Να θυμάσαι οτι το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνα. Επίσης, επειδή όπως λες θα παρατηρούν και παιδιά το κύριο ενδιαφέρον θα είναι σε Σελήνη και πλάνήτες φαντάζομαι. Το f/13 θα μπορεί να σου δίνει καλύτερες μεγεθύνσεις. Το f/6.5 δεν είναι μικρός λόγος για τηλεσκόπιο, αλλά μέσος, οπότε δεν νομίζω να έχεις προβλημα με χρωματικό σφάλμα. Να γνωρίζεις επιπλέον οτι σε ο,τι αφορά μόνο την παρατήρηση το f, μικρο ή μεγάλο δεν επηρρεάζει την φωτεινότητα. Στην επίγεια παρατήρηση δεν θα έχεις πρόβλημα με κανένα. Πάμε τώρα στο goto. Αυτό θα σου χρησιμευσει σε γρηγορες παρατηρησεις αλλά σε τίποτα παραπάνω. ΔΕΝ θα σου μάθει τον ουρανό, ΔΕΝ θα σε κάνει να ψάχνεις ανάμεσα σε χάρτες και πεδία με αστέρια για κάποιο αμυδρό αντικείμενο. Ούτε κάν στην πλαγια διόπτευση δεν θα μπορέσεις να εξασκηθείς. Γενικότερα δεν θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την γλώσσα της παρατήρησης (πχ "ορθή αναφορά", "απόκλιση", "μοίρες", "λεπτά" κλπ) ΦιλκάΚώστας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Καλώς είρθες στον χώρο, Θα παραλείψω τις γνωστές συμβουλές για nightwatch, κιάλια κλπ, αυτά θα τα βρείς εδώ μέσα πολλές φορές αν ψάξεις παλιότερα μηνύματα. Εγώ θα σε ρωτήσω τι έχεις υπόψη σου ότι θα παρατηρείς, τι περιμένεις ότι θα δεις και από πού ; Ενας μεγάλος λόγος απογοητευσης μπορεί να είναι και οι υπερβολικές προσδοκίες από το όργανό σου η/και την περιοχή παρατήρησης.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Καλημερα ! Με τοσση μικρη διαμετρο δε θα χρειαστεις goto γιατι λιγα θα ειναι τα αντικειμενα σε βαθυ ουρανο που θα σου προσφερουν υπεροχη θεα . Τo maksutov εχει κοντυτερο σωληνα οποτε θα φτανει σε θερμικη ισορροπια γρηγοροτερα απο το διοπτρικο και θα << πιανει>> λιγοτερο χωρο . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Maksutov!!Πολυ μικρο,πολυ συμπαγες,πολυ ελαφρυ.Με αυτα τα δεδομενα,μετατρεπεται σε υπερ-φορητο,οποτε ο σκοτεινος ουρανος δεν θα ειναι απλη θεωρια,και θα δεις παρα πολλα αντικειμενα εστω και με αυτη τη διαμετρο.Ο σημαντικοτερος παραγοντας στη θεαση ειναι ο σκοτεινος ουρανος.Αν τον εξασφαλισεις με ενα ευκολο στη μεταφορα σετακι,εχεις κερδισει.(το go-to να'ναι καλα)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Κι εγώ υπέρ του maksutov είμαι μιας και σε ενδιαφερει η φορητότητα. Επίσης για τον ίδιο λόγο θα το πάρεις και goto για να είναι σε συμπαγή βάση πηρούνι (απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει πηρούνι χωρίς goto πια). Το f/6.5 δεν είναι μικρός λόγος για τηλεσκόπιο, αλλά μέσος, οπότε δεν νομίζω να έχεις προβλημα με χρωματικό σφάλμα. Εδώ θα διαφωνήσω με τον Κώστα. Πολύ μικρός εστιακός λόγος είναι το f/6.5 για διοπτρικά! Τόσο μικρός που το χρωματικό σφάλμα θα το κάνει άχρηστο για παρατήρηση πλανητών. Για 4" αχρωματικό διοπτρικό οι αποδεκτοί εστιακοί λόγοι ξεκινούν απο f/12... άντε f/10 σαν τελευταίος συμβιβασμός για να έχουμε αποδεκτό χρωματικό σφάλμα. Αν μπορούσες πάντως να πας στο Nexstar 5 ή 6 ακόμα καλύτερα... Το άνοιγμα είναι ικανοποιητικό και το μονόμπρατσο πηρούνι επαρκές.. για 8" δεν μου γεμίζει το μάτι απο άποψη στιβαρότητας.Ωστόσο ανάμεσα στο CPC και στο Nexstar 8" θα προτιμούσα το δεύτερο γιατί μου αρέσει περισσότερο οπτικά Η αισθητική του CPC με απωθεί! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Maksutov λοιπόν !!! Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές. Καλές παρατηρήσεις. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Με το Nexstar4 έχω κάνει άπειρες επίγειες παρατηρήσεις και τα πάει μια χαρά. Το μόνο κακό είναι ότι είσαι αναγκασμένος να καταναλώνεις μπαταρία (και έχει και υψηλή κατανάλωση) ακόμα και για την επίγεια παρατήρηση καθώς δεν έχει δυνατότητα κίνησης με το χέρι. Είναι κρίμα που τα περισσότερα GoTo δεν παρέχουν τη δυνατότητα κίνησης με το χέρι. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2007 Πολυ σωστα!Πολυ σημαντικη η ελειψη χειροκινητης λειτουργιας,ειδικα στα μικρα που πρεπει να ειναι και υπερ-ευελικτα γενικοτερα.Πολλες φορες λειτουργω το S-C χειροκινητως,και μαλιστα πολυ ευκολα και ακριβεστατα.Ειδικα σε πλανητες και ευκολα deep sky δεν μπαινω καν στον κοπο να το τροφοδοτησω με ρευμα.Η ανυπαρξια αυτης της λειτουργιας σε ολα τα ρομποτικα ειναι οντως σοβαρη αδυναμια.
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Τώρα αυτό που είπατε αλλάζει τα δεδομένα. Δηλαδή κανένα ρομποτικό( go to) δεν μπορώ να το στρέψω με το χέρι σε οποιοδήποτε σημείο ;Κρίμα και είχα αποφασίσει. Τι άλλο μπορώ να πάρω και να μη χάσω καθόλου σε φορητότητα; Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Canopus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Τι άλλο μπορώ να πάρω και να μη χάσω καθόλου σε φορητότητα; kana mikro refraktor-aki... alla ksefevgeis POLY se lefta tote!!! Σκόρπιες σκέψεις: http://ngc253.blogspot.com/travel... without movement...
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Για να μην μπερδευεσαι.....Να το κινησεις κατα στροφη και υψωση χειροκινητως μπορεις.Αυτο που πρακτικα δεν μπορεις ειναι να κρατησεις τον στοχο μεσα στο πεδιο του προσοφθαλμιου.Δεν θα εχεις καθολου ακριβεια,οι κραδασμοι θα ειναι υπερβολικοι,και γενικως.......ξεχνα το.Ουτε οι πατεντες θα σε σωσουν(πχ να βγαλεις το σωληνα και να τον προσαρμοσεις σε μια ελαφρα Γερμανικη.Παντως μην πολυαγχωνεσαι,γιατι ενα ΕΤΧ 125 που ειχα παλια, ειχε παρα πολλες ωρες αυτονομιας με ενα σετ μπαταριων.Αργοτερα πηρα και ενα σταθμο ενεργειας απο το Λιντλ,και ξεχνουσα την ενεργεια για πολλες μερες.Παντως καλα θα ηταν να ειχε και χειροκινητο ελεγχο.
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2007 Αρχικά μην βιάζεσαι γιατί θα απογοητευτείς. Για κοίτα εδώhttp://www.telescope-service.com/maksutovs/start/maksutovsstart.html#tsm102και εδώhttp://www.telescope-service.com/OrionUSA/maks/maks.html#SM102τον τύπο με τη βαλίτσα τον βλέπεις?Πάρε το 127mm με ένα καλό τριποδάκι και καθάρισες.Και διάμετρος και φορητότητα με τα ίδια λεφτά. Δημήτρης Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2007 Σε ένα ελληνικό site διάβασα πως η διακριτική ικανότητα ενός διοπτρικού 150mm είναι ανώτερη από εκείνη ενός Schmidt Cassegrain 200mm .Ισχύει αυτό ή υπερβάλλουν λιγάκι; Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα