giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Προχτές επιτέλους ήταν μια καλή βραδιά! Καιρός για εξόρμηση παρατήρησης μετά από αρκετό καιρό.Με τον φίλο Παναγιώτη εξορμήσαμε στο γνωστό μέρος του Άκοβου Αρκαδίας. Μαζί μας το 10″ dobsonian του Παναγιώτη και το βαλιτσάκι μου με τα προσοφθάλμια ώστε να πάμε με ένα αυτοκίνητο.Άφιξη στήσιμο του εξοπλισμού και άπλωμα χαρτών με δίπλα το βιβλίο ”The Night Sky observer’s guide”.Η παρατήρηση ξεκίνησε με την εκτίμηση λαμπρότητας του μεταβλητού μακράς περιόδου S Βοώτη. Αρκετά λαμπρός εκτιμήθηκεστο 9.6 μέγεθος.Μιά ματιά στο βιβλίο και στόχος ένα πλανητικό νεφέλωμα στον Δράκοντα, όχι το πασίγνωστο ”Μάτι της γάτας” NGC6543 αλλά το αμυδρό NGC6742 κοντά στην κεφαλή του Δράκοντα. Ο Nagler 11mm μαζί με O-III τοποθετήθηκε στον εστιαστή, εντοπισμός του πεδίου με προσεχτικά αστροάλματα και νάτο! Ένα αμυδρό δισκάκι, κοντά σε έναν αστέρα 9ου μεγέθους. Ορατό και χωρίς το Ο-ΙΙΙ.Καταγράφηκε το ”τρόπαιο” και συνεχίσαμε σε κάτι πολύ πιο δύσκολο τον γαλαξία IC2574 στην Μεγάλη Άρκτο.Ο γαλαξίας αυτός ανήκει στην ομάδα γαλαξιών των Μ81-82 αλλά είναι πολύ αμυδρότερος. Ανάμεσα στους προαναφερόμενους γαλαξίες και στον μεταβλητό R Μεγάλης Άρκτου. Το HNsky τον δίνει 10.2 μέγεθος με διαστάσεις 15×8′ (γκλουπ! τεράστιος και αμυδρός!). Αλλαγή προσοφθαλμίου με τον Koenig 24mm, στόχευση της θέσης του και νάτος! Μια τεράστια μακρόστενη θαμπάδα στο πεδίο! WoW! Μου θύμισε μια αμυδρότερη εκδοχή του γαλαξία του Barnard (NGC6822) στον Τοξότη.Άλλο ένα τρόπαιο στην συλλογή! IC2574 ή Coddington’s galaxy.Χαλάρωση με το Μ101 και το Μ51 στο οποίο διακρίνονταν αμυδρά σπείρες και ώρα για μια βουτιά στην Αλεπού, μια σύντομη ματιά στο εντυπωσιακό Μ27 και άνοιγμα του βιβλίου για εντοπισμό δύο δύσκολων στόχων.Πρώτα το πλανητικο NGC6842 νάτο στο πεδίο του Nagler 11mm με φίλτρο UHC-S!Ώρα για άλλον ένα στόχο στην Αλεπού το νεφέλωμα εκπομπής NGC6813 κοντά στον Albireo.Ορατό με το ίδιο προσοφθάλμιο σαν μια μικρή θαμπάδα, γνωρίζοντας την θέση του το είδαμε και αφαιρώντας το φίλτρο.Η ώρα είχε περάσει και είπαμε να δούμε τον τελευταίο στόχο της βραδιάς, πλανητικό νεφέλωμα NGC7048 στον Κύκνο.Εύκολο με τον Nagler και το O-III, όμοφο δισκάκι ομοιόμορφης λαμπρότητας.Πριν μαζέψουμε μια ματιά στον Δία για επιστπεγασμα της πρώτης καλοκαιρινής (ημερολογιακά) παρατήρησης, φυσικά θα ακολουθήσουν πολλές άλλες! Ζήτω το μακρύ αστρονομικό καλοκαίρι! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Μπράβο παιδιά και καλή αρχή για φέτος γιατί ο καιρός μας τα έχει κάνει μαντάρα.Εμείς στ΄Ανάπλι έχουμε και λέμε Πλούτωνας - Ομάδα παρατήρησης σημειώσατε 1 αλλά έχουμε τη ρεβάνς σήμερα. Δημήτρης. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Εγώ βλέπω τον Βέγα να μεσουρανεί όλο και νωρίτερα,βλεπω την Τσαγιέρα και τον αγαπημένο μου Κύκνο και θυμάμαι το περσινό καλοκαίρι που ξεκίνησα στην ερασ.αστρονομία με μεγάλη νοσταλγία.Αρχίζω και βλέπω γνώριμους αστερισμούς που πέρσι την ίδια μέρα,ούτε που τους ήξερα και το γεγονός αυτό είναι αρκετό ώστε να είναι το καλοκαίρι η αγαπημένη μου περίοδος για παρατήρηση. Όπως και να'χει, οι συγκινήσεις από τις πρώτες παρατηρήσεις με το πρώτο τηλεσκόπιο μένουν αξέχαστες. Θυμάμαι με μεγάλη χαρά εκείνη την άτακτη θάλασσα από αστεράκια που έβλεπα ένα χρόνο πριν, που μου προξενούσε μια μεγάλη επιθυμία να την μάθω,να μάθω να την χωρίζω σε αστερισμούς και να διακρίνω τα νοητά σχήματά τους όπως τα φαντάστηκαν κάποιοι άνθρωποι αιώνες πριν. Η θάλασσα αυτή,ένα χρόνο μετά φαντάζει το ίδιο όμορφη αλλά μπορώ πλέον να την εξερευνήσω με μεγαλύτερη ευκολία,αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος! Με αυτές τις σκέψεις θα υποδεχτώ τους καλοκαιρινούς (και γνώριμους) αστερισμούς... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Εεμμμμ.... Γιώργο συγνώμη που ενοχλώ ( ....) αλλά μήπως μας κοροϊδεύεις???10 αντικείμενα σε ένα ολόκληρο βράδυ??( Ρε μπας και μείνατε πάνω καμιά ώρα μόνο???... ) ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
koyote Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Αχ αυτο το καλοκαιρι....Μπορει να μην εχει τον οριωνα,αλλα αυτες οι γλυκες βραδιες κατω απο το Γαλαξια σιγουρα ειναι αξεχαστες σε ολους μας.Καλο παρατηρησιακο-αστρονομικο καλοκαιρι λοιπον!!!!! Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 10 αντικείμενα σε ένα ολόκληρο βράδυ?? Όχι βέβαια! Αλλά αυτά που είχα ξαναδεί με εξαιρέσεις όσα είδα ώς χαλάρωση στο ενδιάμεσο δεν τα αναφέρω για οικονομία της διήγησης Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2007 Πλούτωνας - Αστοπαρατηρησιακή ομάδα Αργολίδας (το όνομα μπορεί να αλλάξει μετά από ενσταση) σημειώσατε 2 τελικό σκορ. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ένα 10'' dob και ο vixen lv 4mm στα 300X. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Eτσι μπραβο! Μου εφυγε ενα βαρος! Αποδειχτηκε τελικα πολυ πιο δυσκολο απο οσο πιστευα! Καλο Καλοκαιρι σε ολους και καλες παρατηρησεις! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Μπράβο παιδιά! GO Peloponnesus GO! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ψυχογυιός Αλέξανδρος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 γεια σου giorgosgr. επειδη δεν ξερω, μπορεις να μου πεις τι ειναι αυτο το Ο-ΙΙΙ ?
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 ...Αστοπαρατηρησιακή ομάδα Αργολίδας (το όνομα μπορεί να αλλάξει μετά από ενσταση) .. Ένσταση 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2007 Εγγράφως γίνεται? Σας το είπα θα μας πιάσουνε Το πιθανότερο είναι να γίνει ''φίλοι ερασ. αστρονομίας Αργολίδας''(chder ακούς ?)αλλά ρε παιδιά δώστε μας λίγο χρόνο.Πάντως το clopyright είναι πολύ γλυκό. Δημήτρης Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα