Jump to content

Διδασκαλία Αστρονομίας σε λύκειο, ΖΗΤΩ ΒΟΗΘΕΙΑ.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του forum. Είμαι καθηγητής Φυσικής αλλά ομολογώ πως δεν έχω ασχοληθεί με την αστρονομία πέρα από ένα μάθημα επιλογής στο Πανεπιστήμιο. Στο νέο σχολικό έτος όμως θα αναλάβω το μάθημα Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής της Β λυκείου και θα ήθελα να γίνει με την χρήση όλων των δυνατών εποπτικών μέσων που παρέχει η τεχνολογία. (Σιχαίνομαι τον πινακα και την κιμωλία). Θα ήθελα εάν κάποιος από εσάς γνωρίζει να μου απαντήσετε κάποιες από τις (πολλές δυστηχώς) απορίες μου.

1. Χρειάζομαι εκπαιδευτικό υλικο. Αυτό είναι σίγουρο :-k . Έχω εντοπίσει το Starry Night edu for grade 9-12. Έχει κάποιος εμπειρία από την σειρά αυτή; Έχει να προτείνει κάποια άλλη?

2. Γνωρίζετε αν υπάρχουν ιστοσελίδες με προγράμματα, προσομοιώσεις για το θέμα, κατα προτίμηση ελεύθερα?

3. Το σχολείο διαθέτει ένα πολύ ακριβό τηλεσκόπιο (άυριο θα είμαι σε θέση να ξέρω την μάρκα και το μοντέλο) το οποίο σκουριάζει στο εργαστήριο αφού κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του. Ξέρω ότι είναι ακριβό και σύγχρονο (με δέκτη GPS, auto tracking σύνδεση με PC κλπ)

ΘΕΛΩ πολύ να εντάξω δραστηριότητες με το τηλεσκόπιο αυτό αλλά δεν έχω ιδέα απο τηλεσκόπια. Υπάρχει κάπου ένας οδηγός βήμα βημα για να αρχίσω τουλάχιστον τα βασικά?

4. Αυριο σκοπεύω να αγοράσω το starry night astronomy and space pack (50 euro) για να ξεκινήσω από κάπου. Πιστεύετε θα με βοηθήσει?

 

Ζητώ συγνώμη για την αμάθεια μου και την κατανόηση σας αν καποια απο αυτα σας φαινονται ανόητες ερωτήσεις αλλα μπαίνω σε ένα θαυμαστό κόσμο με ελάχιστες γνώσεις. Και το θέμα είναι πως πρεπει το μάθημα να γίνει εντυπωσιακό και εκπαιδευτικό μαζί ώστε να κερδίσουμε τους μαθητές.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Βασίζομαι στην βοήθειά σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Starry Night θα βοηθήσει αλλά θέλει προσοχή. Δε νομίζω ότι αντικαθιστούν πλήρως τον πίνακα με την κιμωλία.

 

Προτείνω επίσης να διαβάσεις το εξής βιβλίο, θα βοηθήσει οπωσδήποτε.

 

Για το τηλεσκόπιο προσπάθησε να μάθεις μάρκα και μοντέλο. Οσο για οδηγό... αν ξεψαχνίσεις το forum θα βρεις τα περισσότερα πράγματα. Λίγη υπομονή με ψάξιμο στις κατάλληλες παλιές συζητήσεις θα βοηθήσει πάρα πολύ.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαν πρόγραμμα προσομείωσης ελεύθερο θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το Cartes du ciel. Καλό είναι να μας πληροφορήσεις για τον τύπο του τηλεσκοπίου και στη συνέχεια θα βοηθήσουμε περαιτέρω!.

Αλλά εγώ το μόνο που έχω να σου πω συνάδελφε είναι προσοχή να μην χρησιμοποιήσετε το τηλεσκόπιο μέρα και κοιτάξει κανένα παιδί κατά λάθος τον Ήλιο!!!!! Εκτός αν έχετε στον εξοπλισμό του σχολείου και κατάλληλο ηλιακό φίλτρο.

Όπως έγραψε και ο φίλος μας ο Ανδρέας μία μικρή αναζήτηση στα topics του forum μας θα σου λύσει πάρα μα πάρα πολλές απορίες!!!

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε, γενικά για τηλεσκόπια θα βρεις εδώ έναν καλό οδηγό: http://www.astrovox.gr/telescopes.html . Μόλις μάθεις περισσότερα για το τηλεσκόπιο τα ξαναλέμε για αυτό. Πάντως θέλει εξάσκηση και να μάθεις πράγματα για ουρανογραφία και τους ουράνιους στόχους. Κοίτα τα περιεχόμενα του astrovox, στα αριστερά της κεντρικής σελίδας.

 

Ίσως βρεις ενδιαφέροντα πράγματα στις παρακάτω ιστοσελίδες:

 

-http://www.gr.euhou.net Το ευρωπαικό πρόγραμμα Hands-Οn-Universe για την αστρονομία στα σχολεία (ίσως μπορεί να λάβει μέρος το σχολείο σου)

 

-http://www.astronomia.gr Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια

 

-http://cse.ssl.berkeley.edu/AtHomeAstronomy Όμορφα απλά αστρονομικά πειράματα για τα παιδιά.

 

Ακόμα, βρες (αν υπάρχει) τον κοντινότερο αστρονομικό σύλλογο της περιοχής σου: http://www.astrovox.gr/clubs.html, έλα σε επαφή με τους ανθρώπους εκεί ώστε να κάνετε κάποια συνεργασία (πχ αστροπαρατήρηση). Οι σύλλογοι γενικά δραστηριοποιούνται σε εκδηλώσεις και προγράμματα σχολείων. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.

 

Καλή επιτυχία τη νέα χρονιά. Το μάθημα της Αστρονομίας είναι αρκετά υποβαθμισμένο στα σχολεία μας και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ανθρώπους να προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνάδελφε σαν τον πίνακα και την κιμωλία δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο. Όλα μπορούν να ζωντανέψουν με πυξίδα την κιμωλία, ωκεανό τον πίνακα, και μάτια την φαντασία των μαθητών.

Υπάρχει λύση για την απληστία του ανθρώπου?

 

Πάν μέτρον άριστον

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτιμώ ιδιαίτερα τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που διαθέτετε. Αύριο θα πάω σχολείο να δώ την μάρκα και τον τύπο του τηλεσκοπίου, οπότε θα μιλάμε πιο χειροπιαστά. Ευχαριστώ και πάλι. :) :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ηθελα να σας συγχαρω που ειστε απο τους λιγους καθηγητες που δειχνουν μερακι για το μαθημα αστρονομιας της Β λυκειου και νοιαζονται να μεταδωσουν αυτην την επιστημη σωστα στα νεα παιδια.Μακαρι να ειχα κι εγω τετοιους καθηγητες =D> =D> =D> =D>

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι εγώ επίσης θέλω να σας συγχαρώ...

μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι καθηγητές σας κι εσας με τετοιο μεράκι κια όρεξη για μάθηση-διδασκαλία (ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στο θέμα)

 

το γνωρίζω απο πρώτο χέρι...όταν ήμουν Β λυκείου,δεν έγινε τμήμα αστρονομίας στο σχολείο μας... :(

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

συγχαρητηρια !γιατι με υπομονη και θεληση για μαθηση προσπαθητε να μην στερησετε απο καποια παιδια την αγαπη για το συμπαν!πολυ λιγοι εαν βρισκονταν στην θεση σας θα επραταν με αυτον τον τροπο!πιστευω οτι ενα πολυ καλο εισαγωγικο βιβλιο για την αστρονομια ειναι το nightwatch!το οποιο ομως θα διδαξει περισσοτεριο εσας εννοιες σχετικα με την ερασιιτεχνικη αστρονομια και βεβαια σχετικα με τα τηλεσκοπια(τα βασικα ντουλαχιστον!)

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

συγχαρητηρια!

1.εχω στη διαθεση μου αστρονομικες παρουσιασεις powerpoint αλλα θελουν φορητο υπολογιστη και βιντεοπροβολεα στην ταξη (επίσης έχω αστρονομικά slides και αν εχεται προβολέα για slides μπορούμε εύκολα και φθηνα να μετατρεψουμε σε slides ολες τις εικονες του Hublle)

2. δυο μπαλες ποδοσφαιρου και ενας προβολεας για slides παρουσιαζουν πολυ περισσότερα απο τις φασεις της Σεληνης

3. ενα ηλεκτρονικο αλφάδι λέιζερ (το έχουν οι πλακακάδες) δειχνει θαυμασια τις ουρανογραφικες συντεταγμενες με προβολη στον τοιχο

4. τα παιδια θα χρειαστουν ένα ουρανιο χαρτη (επιπεδόσφαιρο) για να μπουν στην μπριζα της προσωπικης αναζητησης

http://www.astronomia.org.gr/epipedosfairo.htm

 

αν μενεις Αθηνα μπορουμε να βρεθουμε απο κοντά και να διοργανωσουμε απο τωρα κιολας ή έστω αρχες Σεπτέμβρη βραδια αστροπαρατήρησης στο σχολείο

 

Νίκος Τρεμούλης 6974645898

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2. Γνωρίζετε αν υπάρχουν ιστοσελίδες με προγράμματα, προσομοιώσεις για το θέμα, κατα προτίμηση ελεύθερα?

.

 

πολλα... ξεκινα απο εδω:

http://public.gettysburg.edu/~marschal/clea/CLEAhome.html

 

κατεβαζεις τα προγραμματ'ακια και τα manual και παιζεις και μαθαινεις!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ω!! :D Μπράβο!!Πολλά συγχαρητήρια!!!! :cheesy: Είναι πολύ σπουδαίο να αγαπάει ένας καθηγητής τόσο πολύ την Αστρονομία γιατί θα δώσει το έναυσμα και στα άλλα παιδιά να αχοληθούν! =D> =D> :cheesy: Μακάρι να είχαμε και εμείς έναν τέτοιο καθηγητή!!! :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πολλα... ξεκινα απο εδω:

http://public.gettysburg.edu/~marschal/clea/CLEAhome.html

 

κατεβαζεις τα προγραμματ'ακια και τα manual και παιζεις και μαθαινεις!!!

 

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, επειδή έχω κάνει μερικές στην Εργαστηριακή Αστροφυσική και έχω κοιτάξει τις περισσότερες, είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και για φοιτητές. Δεν θεωρώ ότι είναι για μαθητές β' λυκείου (εκτός από 4-5 και αν τροποποιηθούν ή χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ενότητες). Αν είναι για να τις χρησιμοποιεί ο καθηγητής και να δείξει κάποια πράγματα τότε έχει καλώς. Ενδείκνυνται ακόμα για να κατανοήσει καλύτερα και ο ίδιος ο καθηγητής διάφορα θέματα της αστροφυσικής!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε,

 

Ρύθμισε το πρόγραμμά σου αυτό το καλοκαίρι έτσι ώστε να έρθεις οπωσδήποτε στις εξορμήσεις της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ) στον Πάρνωνα στις 13-14-15 Ιουλίου και 10-11-12 Αυγούστου. Είσαι ευπρόσδεκτος.

Πληροφορίες: http://www.astronomia.org.gr/nextobs.htm και http://www.astronomia.org.gr/tips.htm

 

Θα σε βοηθήσουμε στη χρήση και λειτουργία του σχολικού τηλεσκοπίου, και το κυριότερο και πολυτιμότερο, θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με το νυκτερινό ουρανό.

 

Την επόμενη σχολική χρονιά, με πολλή χαρά μπορούμε να οργανώσουμε μία ή περισσότερες αστροβραδιές παρατήρησης για τους μαθητές σου με 4-5 τηλεσκόπια, είτε στο σχολείο είτε και αλλού.

 

Βαγγέλης Τσάμης, ΕΑΕ

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eυχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και τις υποδείξεις σας. Μέχρι στιγμής έχω έρθει σε επαφή με την εταιρία που κατασκευάζει το starry night για να μου δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την σειρά starry night education for high school (δείτε εδω: http://www.starrynighteducation.com/product_12.html ). Επίσης βρήκα το τηλεσκόπιο του σχολείου το οποίο είναι το ΜΕΑDE 10'' LX200GPS Schmidt-Cassegrain. ΔΥΣΤΗΧΩΣ δεν βρήκα πουθενά το manual πρεπει τώρα να ψάξω στο ιντερνετ ελπίζωντας ότι θα το βρώ εκεί. Έχει κάποιος φίλος εμπειρία από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και τις δυνατότητες του? Θα προσπαθήσω να έρθω και σε επαφή με την προμηθεύτρια εταιρία γιατί κάνει κάποιους περίεργους θορύβους κατά την λειτουργία του.

Ευχαριστώ τους φίλους nicktremoulis kai vtsamis, θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σας παιδιά.

Θέλω να εξομολογηθώ, ότι στην αρχή ήμουν πολύ αγχωμένος με το όλο θέμα κυρίως λόγω της άγνοιάς μου. Με βοηθάτε όμως πολύ να συνεχίσω την αναζήτηση!!! =D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κατα παραφραση τιτλου ταινιας :

 

Ο δασκαλος ειναι λεβεντια!!!

 

Μπραβο σου Kostis7g

Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...

παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα,

Δοκίμασε εδώ για το Manual

www.meade.com/manuals/index.html

Είναι βέβαια στα Αγγλικά. Αν πάντως έχεις e-mail μπορώ να στο κατεβάσω και εγώ.

Τα θερμά μου συγχαριτήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια,

Φιλικά

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την επόμενη σχολική χρονιά, με πολλή χαρά μπορούμε να οργανώσουμε μία ή περισσότερες αστροβραδιές παρατήρησης για τους μαθητές σου με 4-5 τηλεσκόπια, είτε στο σχολείο είτε και αλλού.

 

 

Αυτό ήθελα να προτείνω και εγώ στην δική μου απάντηση αλλά σκέφτηκα ότι ίσως δεν ήταν διαθέσιμα μέλη της ΕΑΕ! Πολύ χαίρομαι που πήρατε πρωτοβουλία!

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ. Να είστε σίγουροι ότι θα σας αγγαρέψω για βραδιές παρατήρησης με το νέο σχολικό έτος!!! Το σχολείο άλλωστε είναι σε καλό μέρος, σχεδόν σε βουνό στη βάρη αττικής!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D :D :D Σιγουρα θα νιωθεις ικανοποιηση που οι νεαροι μας φιλοι σου εγραψαν οτι θα σε ηθελαν παρα πολυ για καθηγητη στο σχολειο τους.Να ξερεις οτι ειμαστε προθυμοι να υποστηρηξουμε το εργο σου,χαρα μας να βοηθησουμε σε αστροβραδυες. Εγω εχω το ιδιο τηλεσκοπιο,αλλα 2 μοντελα πιο παλιο.Εχω το μανουαλ,αν θελεις να βρεθουμε να σου το φερω.Παντως ο Βαγγελης εχει δικιο,αν μπορεις,ελα στον Παρνωνα.

Φιλικα,Λεωνιδας.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες για το Manual. To βρήκα και το κατέβασα. Σίγουρα βοηθάει. Κανονίζω και εγώ για την εξόρμηση στον Πάρνωνα. Θέλω πολύ να συμμετάσχω, έστω και χωρίς τηλεσκόπιο. Βρίσκομαι στη διαδικασία εύρεσης ξενοδοχείου μιας και η σύζυγος δεν είναι συνηθισμένη στο camping... :D :D :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ξενοδοχειο ψαξε στον Αγ.Πετρο,το κοντινοτερο χωριο απο το σημειο παρατηρησης στον Παρνωνα.(μπες στη σελιδα της ΕΑΕ astronomia.org.gr,να δεις λεπτομεριες .)Τηλεσκοπια εχουμε πολλα,μην σε απασχολει.Αν θελεις,ειναι ευκαιρεια να δεις το lx200 10 ιντσες που εχω σε λειτουργια,θα σου ειναι πιο χρησιμο απο το μανουαλ!:D

Φιλικα,Λεωνιδας

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης