Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας!

Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, αποφάσισα να ασχοληθώ και πάλι με την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και χάρηκα ιδιαίτερα βλέποντας την έκταση αλλά και την γνώση που μπορεί πλέον κανείς να βρει στα σχετικά διαδυκτιακά forums!

Αυτό που μου έκανε δε ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι χαμηλες τιμές των τηλεσκοπίων (αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο το 1992 (ήταν ένα VIXEN D-60L) πληρώνοντας τότε 110.000 δρχ. / ποσό με το οποίο παίρνεις σήμερα πολύ καλύτερο εξοπλισμό.

Για να μην σας κουράζω όμως, μπαίνω κατευθείαν στο θέμα:

- Έχω ένα μπάτζετ της τάξης των € 500 - € 600 για την αγορά αρχικά ενός τηλεσκοπίου, ενώ προτίθεμαι να επενδύσω μελλοντικά με αγορά καλύτερων προσοφθαλμίων και άλλων περιφερειακών, συνεπώς θα με ενδιέφερε κάτι δυνητικά βελτιώσιμο.

- Ο τόπος παρατήρησης θα είναι (δυστυχώς) ο Πειραιάς αλλά έχω την δυνατότητα για συχνές μετακινήσεις εκτός λεκανοπεδίου οπότε με ενδιαφέρει και η φορητότητα του τηλεσκοπίου.

- Το αντικειμενο ενδιαφέροντος για τις παρατηρήσεις περιλαμβάνει τα πάντα (πάντως, αν και με το πολύ μικρό τηλεσκόπιο, έχω δει αρκετές φορές τους πλανήτες και το φεγγάρι - απωθημένο μου παραμένει η δυνατότητα παρατήρησης γαλαξιών, νεφελωμάτων, πράγμα που δεν μπορούσα να δω μέχρι τώρα).

- Θα με ενδιέφερε και η δυνατότητα φωτογράφισης.

 

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις συμβουλές σας και ζητώ συγνώμμη που ρωτάω κάτι το οποίο φαντάζομαι έχει τεθεί επανηλλειμένα.

 

Φιλικά,

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φωρητότητα εξαρτάται και από το μεταφορικό σου μέσο. Η κλασσική (και εύκολη) απάντηση μιας και θες deep sky, είναι ένα dobs 8'' ή 10'' στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Αλλά αν θες φωτογράφιση τα πράγματα μπλέκουν. Ειναι λίγο δύσκολο να τα συνδιάσεις και τα δύο στα λεφτά που διαθέτεις , πολύ περισσότερο που η φωτογράφιση θέλει λεφτά (πάντα deep sky, πλανήτες μπορείς να κάνεις σχετικά εύκολα). Υπάρχει η κλασσική λύση του 6'' f8 Νευτώνιου σε GEM, ή να ξεχάσεις την φωτογράφιση για την ώρα και να αγοράσεις αργότερα μια στιβαρή GEM (ανάλογα το όργανο που θα βάλεις πάνω, πχ EQ6). Ψάξε και παλιότερα θέματα εδώ μέσα , θα βρεις πολλές σχετικές πληροφορίες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από την άλλη, κοίτα και αυτό: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5694

Δεν ξέρω τι λέει η βάση (σε γενικές γραμμές δεν έχω δει τον κόσμο να είναι πολύ ευχαριστημένος), αλλά σαν σύνολο η προσφορά δείχνει καλή

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια !

Πιστευω( ειναι και η γνωμη πολλων στο forum ) θα χρειαστεις

τουλαχιστον 8".

Οποτε ισως να ηταν καλυτερ ααν περιμενες ωστε να συγκεντρωθει ενα μεγαλυτερο ποσο ή να κοιταξεις για μεταχειρισμενο .

Αν βιαζεσαι θα μπορουσες να αγορασεις καποιο dobsonian για να παρατηρεις κι αργοτερα να το βαλεις σε μια γερμαννικη οπως η HEQ5 ή η EQ( αν ο σωληνας θα ειναι απο 10" και πανω ) .

Βεβαια για την επιλογη της στηριξης πρεπει να υπολογισεις και το βαρος των προσοφθαλμιων ( αν εχεις ή σκοπευεις να παρεις καποιο βαρυ ειτε για [αρατηρηση ειτε για φωτογραφηση ) και γενικοτερα το βαρος της καμερας για τη φωτογραφηση . Σε συνδυασμο με τη δυνατοτητα μετακινησης .

 

Αν θες δες και τη Great Polaris .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Χρήστο,

 

Καλώς ήλθες ξανά στον χώρο μας!

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο στο στήσιμο και απολαυστικό στην χρήση από ένα dobsonian. Αυτό ισχύει για deep sky καταστάσεις (σμήνη, γαλαξίες, νεφελώματα), γιατί εκεί οι μεγεθύνσεις δεν είναι συνήθως οι μεγαλύτερες δυνατές, προκειμένου να δεις το κάθε αντικείμενο σωστά. Στους πλανήτες, επειδή χρησιμοποιούμε τις μεγαλύτερες δυνατές μεγεθύνσεις, για να μην μπαίνει – βγαίνει το αντικείμενο μας από το πεδίο, καλό είναι να υπάρχει οδήγηση του τηλεσκοπίου με αστροστάτη. Τα dobsonian κι εκεί αποδίδουν καλά, ιδίως με wide angle προσοφθάλμια, τα οποία είναι κατά κανόνα πιο ακριβά. Ένας σωλήνας από dobsonian τηλεσκόπιο, μπορεί να μπει σε ισημερινή στήριξη, αλλά η τελευταία πρέπει να είναι στιβαρή για παρατήρηση και ακλόνητη για αστροφωτογράφηση. Άρα το budget ανεβαίνει αισθητά, για να μην πω ότι καθίσταται για τον πολύ κόσμο δύσκολα προσεγγίσιμο, διότι αυτές οι στηρίξεις στοιχίζουν αρκετά, για να μην συνυπολογίσω και την αξία των περιφερειακών αξεσουάρ.

 

Σε μπέρδεψα? Εύχομαι πως όχι. Πάντως, είναι ευρέως γνωστό κι αποδεκτό ότι, ένα και καλύτερο τηλεσκόπιο δεν υπάρχει, γιατί θα κυκλοφορούσε στο εμπόριο μόνο αυτό. Υπάρχουν διάφορα που εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα και εξυπηρετούν διαφορετικά γούστα. Γιαυτό και πολλοί από εμάς καταλήγουμε με περισσότερα του ενός τηλεσκόπια. Ζούμε και σε καταναλωτική εποχή!

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, ήταν αρκετά κατατοπιστικές.

Σήμερα το απόγευμα πέρασα μια βόλτα από τον Νομικό όπου και είδα και ενημερώθηκα για αρκετά πράγματα. Αν και αρχικά σκεφτόμουν τις 8'' (όπως μου προτείνετε) είτε σε messier είτε στο lightbridge , βλέποντας από κοντά τα φυσικά μεγέθη των εν λόγω τηλεσκοπίων συνειδητοποίησα ότι θα είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά (την οποία και σκοπέυω να κάνω συχνά - κάθε ΣΚ), οπότε μάλλον καταλήγω σε λιγότερες ίντσες (ΕΤΧ-80ΑΤ-ΤC 3,1'' - € 450 ή DS -2130ATS 5'' - € 483 ή ΕΤΧ-90 (όχι Premier Edition) 3'' - μεταχ/νο € 600 προσφορά μετ/νο από την έκθεση του μαγαζιου) προκειμένου να εκμεταλευτώ το μικρότερο μέγεθος και την ηλεκτρονική καθοδήγηση (την οποία και βρίσκω αρκετά ελκυστική). Τα παραπάνω έστω για αρχή αφού πιστέυω 'οτι μελλοντικά θα θελήσω να επεκταθώ και στις ίντσες.

Μάλιστα, εν όψει πολυήμερων διακοπών σε κυκλαδονήσι (με ιδανικό ουρανό) σκέφτομαι να προχωρήσω άμεσα στην αγορά κάποιου εκ των 3 παραπάνω - σας ομολογώ ότι ανυπομονώ ιδιαίτερα! Τι λέτε, να προχωρήσω?!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Χρήστο θα σου πρότεινα να κάνεις και μια βόλτα από Πλανητάριο(Αθήνα) και Ακτίς(μέσω ίντερνετ) πρώτα και μετά να αποφασίσεις.Με αυτά τα λεφτά ίσως βρεις και κάτι άλλο πιο αξιόλογο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΧΙ.

 

Με τις 3-3,5" δεν πρόκειται να δείς τους περισσότερους γαλαξίες και νεφελώματα. Οσο για τα σμήνη τα αμυδρότερα θα φαίνονται σαν άστρα στην καλύτερη περίπτωση.

 

Εχω ενα 8" dob και 3.1" APO.

Τα θετικά του APO εκτός από την φορητότητα είναι το ευρύ πεδίο και ότι τα καταφέρνει καλά στα διπλά άστρα και εν μέρει στα σμήνη. Η στήριξή του όμως (altazimuth) έχει πρόβλημα στο ζενίθ.

Το dob τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλους τους στόχους ιδίως σε Deep Sky.

 

Παρά το γεγονός ότι το 80mm το πήρα για grab & go σκέπτομαι να πάρω και ένα 6" f/5 OTA και να το προσαρμόσω σε μία home made dob βάση. Οι συνολικές διαστάσεις του πακέτου πιστέυω δεν θα υπερβουν 50cmΜX50cmΠX80cmΥ.

 

Δεν έχω δεί το 8" lightbridge στο κουτί του άλλά πιστέυω ότι είναι μία καλή λύση για φορητότητα.

 

Φιλικά,

 

angelos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ κοιτάω για τηλεσκόπιο με πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά (ειδικά φορητότητα). Στην αρχή πήγαινα για 8'' dob αλλά όταν το είδα από κοντά το απέκλεισα. Τελικά κατέληξα στο εξής το οποίο σκοπεύω να αποκτήσω τις επόμενες μέρες:

 

Skywatcher 150/750 με στήριξη ΕQ3-2

 

Και καλή τιμή, και αρκετά φορητό, και αρκετές ίντσες (6) και δέχεται μοτέρ για να μη χρειάζεται να το κινείς με το χέρι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ολα καταλήγουν στο τι θέλεις να κάνεις και τι περιμένεις να σου δείξει το όργανο (μέσα στο badjet σου πάντα). Ολοι περάσαμε από τα ποιό πάνω. Ψάχτε παλιότερες ενώτητες εδώ μέσα (κυρίως για να δείτε γιατί ΔΕΝ καταφύγαμε σε τετοιες λύσεις). Φίλες chrisdegoya είπες ότι θες deep sky, αυτά που είδες δεν θα σε ικανοποιήσουνε. Και μην βασιστείς και τόσο στα goto τους, δεν έχουν και την τελειότερη αξιοπιστία (άσε που παθαίνουν βλάβες). Ουτε είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για φωτογράφηση deep sky (το βασικό είναι η στήριξη, όχι το όργανο). Ο giorgosgr νομίζω είναι που τα έχει βαφτίσει πλαστικά ψευτο-gadgets.

 

Φίλε henry, καλό το 6'', αλλά η βάση δεν είναι για πολλά. Δεν είναι τυχαίο που το 8'' dobs έχει τόση επιτυχία για αρχάρειους. Και το θέμα φορητότητας λύνεται. Εγώ όταν τα είχα δει στον Νομικό είχα πει "μπαζούκας" . Τώρα το βλέπω και λέω (όταν είμαι επαρχία πάντα) "αχ να ήτανε 12'' !!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και το 12" lightbridge μια χαρά το είδα να μεταφέρεται λυμένο στο porte-bagage ενός volvo s60 και να συναρμολογείται γρήγορα χωρίς να έχει προβλημα collimation.

 

angelos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές / απόψεις, ήταν πολύ κατατοπιστικές και με βοήθησαν να πάρω την σωστή νομίζω απόφαση και να είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχω δίπλα μου τις 2 ευμεγέθεις κούτες του 8'' Skywatcher DOB που μόλις προμηθεύτηκα από το Πλανητάριο! Νομίζω ότι η αποψινή νύχτα προβλέπεται μεγάλη και δεν σας κρύβω ότι έχω την ίδια ανυπομονησία όπως όταν αγόρασα το πρώτο μου μικρό τηλεσκόπιο, πριν αρκετά χρόνια!

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νάκη, μέλος του forum, που με βοήθησε στο κουβάλημα μέχρι το αυτοκίνητο!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Χρηστο,

καλοριζικο και απο εδω,ευχομαι πραγματικα να το χαρεις και να αξιοποιησεις πληρως τις δυνατοτητες του ,που πραγματικα απο σκοτεινο κυριως ουρανο ειναι παρα μα παρα πολλες,

Καθαρους ουρανους

Νακης :)

12\"OrionOptics f/4 λ/10,

Εq6SkyScan Pro,canon 350d(unmodified),Atik1HS,

8"f/6 Meade Starfinder Equatorial Reflector,

NexStar4 Maksutov

70mm Skywatcher(οδηγητικο)

Busnell 4,5\" Equatorial Reflector(το πρωτο μου)

Λοιπα εξαρτηματα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω την εντύπωση πως αυτό το post είναι ενδεικτικό του τι κάνει μια κοινότητα στο διαδίκτυο: από την πρώτη καταχώρηση του φίλου μας, στις 10/7 μέχρι τις 20/7 ο άνθρωπος αυτός αναρωτήθηκε κάτι δημόσια, πήρε απαντήσεις, πήρε καθοδήγηση και κατέληξε να αγοράσει κάτι εντελώς διαφορετικό, γεγονός για το οποίο δηλώνει ευτυχής!

 

Σε αντίθετη περίπτωση (προ Ιντερνετ) μάλλον θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια + λεφτά + διαφορετικά τηλεσκόπια μέχρι να καταλλήξει εκεί.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης